Video Cele 5 priorităţi pe care Zelenski se concentrează în lupta împotriva Rusiei
Ucraina a primit noi ajutoare din partea aliaţilor săi, în ziua în care s-a împlinit un an de la agresiunea Rusiei. Statele Unite a oferit asistenţă civilă şi militară în valoare de 12 miliarde de dolari, iar Uniunea Europeană a adoptat, după negocieri dificile, noi sancţiuni împotriva Rusiei. Poate cel mai important, primele tancuri Leopard 2 au ajuns în Ucraina, trimise de Polonia. Pe de altă parte, China a dat publicităţii un plan de pace primit cu bunăvoinţă atât la Moscova, cât şi la Kiev. Dar aliaţii occidentali sunt sceptici deoarece planul chinez este vag şi conţine prevederi inacceptabile.
Chiar în ziua în care s-a împlinit un an de la invazie, premierul Poloniei i-a predat, simbolic, omologului său ucrainean primele patru tancuri Leopard 2, cerute insistent de multă vreme. Alte blindate de acelaşi tip vor fi livrate de Germania, ţara lor de origine, Suedia şi Portugalia, iar peste câteva săptămâni Ucraina ar putea dispune de un batalion complet de Leopard 2. Deocamdată, militarii ucraineni continuă antrenamentele pe vechile tancuri sovietice dar, şi aşa, sunt siguri de victorie.
Oleksander Demiian, soldat: Avem o singură misiune: să apărăm Ucraina noastră. Motivaţia este foarte bună, cu siguranţă inamicul va eşua.
Statele Unite au anunţat, de asemenea, un nou ajutor militar în valoare de două miliarde de dolari. Dar la acesta se adaugă încă zece miliarde, ca asistenţă financiară. Necesităţile sunt uriaşe: până la sfârşitul anului vor fi necesare 38 de miliarde doar pentru acoperirea deficitului bugetar al Ucrainei. Preşedintele Zelenski a mulţumit pentru ajutor, dar a adăugat că, deocamdată, armele rămân prioritare.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Mă voi concentra pe cinci priorităţi: prima - armele, a doua - sancţiunile, a treia - finanţele, a patra - justiţia, a cincea - unitatea.
- Zelenski a explicat de ce nu vrea să negocieze cu Putin: "Nu mai ai cu cine să vorbeşti"
- Numele şi pozele soldaţilor morţi în război amintesc Ucrainei că lupta nu s-a terminat. Corespondenţă...
- Martorii unui masacru care va rămâne în istorie. Echipa Observator s-a întors, la un an de război, în Bucha,...
O ofertă neaşteptată a venit din China
Şi Uniunea Europeană şi-a respectat, în ultima clipă, angajamentul de a adopta al zecelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei la data simbolică de 24 februarie. În acest timp, o ofertă neaşteptată a venit din China: un plan în 12 puncte pentru încetarea focului şi negocieri de pace. Rusia, care consideră China un aliat, a apreciat planul, dar a precizat că discuţiile trebuie să ţină seama de "noua realitate teritorială", adică de anexarea celor patru regiuni ucrainene. O condiţie inacceptabilă pentru Ucraina care, totuşi, nu respinge integral propunerile chineze.
Liderul de la Kiev a comentat acest subiect şi multe altele într-o conferinţă de presă care a durat mai bine de două ore, pentru marcarea unui an de război. Zelenski a precizat, însă, că înainte de orice proces diplomatic, Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi să oprească bombardamentele şi uciderea civililor. El nu şi-a ascuns emoţia când a fost întrebat cum a afectat războiul relaţiile sale cu familia.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Eu îi iubesc... pe soţia mea, din tot sufletul... copiii mei sunt cei mai importanţi oameni pentru mine... Nu îi pot vedea prea des... iar pe părinţii mei nu-i mai văd deloc.
Deşi pacea pare acum foarte departe, cei mai puternici aliaţi europeni ai Ucrainei i-ar fi oferit garanţii de securitate dacă acceptă negocieri cu Rusia, potrivit cotidianului Wall Street Journal. Liderii Franţei şi Germaniei i-ar fi făcut lui Zelenski, la începutul acestei luni, o propunere în acest sens, la care s-ar fi asociat şi Marea Britanie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰