Omicron face ravagii în Italia. Aproape 30.000 de infectări într-o singură zi, record pentru ultimul an
Ministerul italian al Sănătății a anunțat un număr record de infectări Covid. În doar 24 de ore, în Peninsulă s-au înregistrat 28.632 de cazuri noi, niciodată atât de multe în ultimul an. De asemenea, spitalizările și numărul bolnavilor în ATI sunt în creștere.
De Veronica Micu la 18.12.2021, 07:11Vineri, autoritățile italiene au raportat 28.632 de teste pozitive în 24 de ore și 120 de decese. Joi, fuseseră anunțate 26.109 infectări, potrivit ANSA.
De la începutul pandemiei, numărul total de cazuri se ridică la 5.336.795, iar numărul deceselor la 135.421. Numărul celor externați și vindecați este, în schimb, de 4.869.406, în creștere cu 14.457 față de joi. Rata de pozitivare este de 4,27%, față de 3,6% cât era joi. La terapie intensivă în Italia sunt 923 de pacienți, cu 6 mai mulți decât joi, iar internările zilnice sunt de 70.
Evoluția infecțiilor din ultimele zile a atins un nou vârf: a trecut mai bine de un an, de la sfârșitul lunii noiembrie 2020, de când au fost înregistrate peste 28.000 de cazuri. Pe 26 noiembrie 2020 erau 29.000 de cazuri, dar numărul victimelor era mult mai mare, 822, vineri fiind 120.
Noi reguli de călătorie pentru români, în Italia
- CNSU a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Spania, Italia, Suedia au intrat în zona roşie
- Grecia impune tuturor călătorilor teste PCR negative la sosirea în țară, după o decizie similară a Italiei....
- Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie și a schimbat condițiile de intrare în țară
Pentru a opri propagarea variantei Omicron, autoritățile italiene au modificat regulile pentru cei care intră în Peninsulă din toate țările, inclusiv din UE. De asemena, Guvernul a prelungit starea de urgență până la 31 martie 2022.
Noile măsuri vizează oprirea creșterii noului val epidemiologic. Cei care sosesc în Italia din toate țările Uniunii Europene și nu sunt vaccinați trebuie să stea în carantină timp de cinci zile și să efectueze un test antigen cu 24 de ore înainte de intrare sau test RT-PCR cu 48 de ore înainte de intrarea în țară. Testul devine obligatoriu și pentru cei vaccinați.
Aceste noi reguli au fost incluse într-o ordonanță adoptată marți după-amiază de ministrul Sănătății, care a intrat în vigoare din 16 decembrie 2021 și va fi valabilă până la 31 ianuarie 2022.
Carantină pentru nevaccinați, la intrarea în Italia
Dispoziția prevede că cei care sosesc din „Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Republica Cehă , România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, Andorra,Monaco și nu sunt vaccinați rămân cinci zile în carantină. Cei care au primit vaccinul trebuie să efectueze un test înainte de a intra în Italia. Regula se aplică și italienilor care pleacă în străinătate când se întorc acasă. Pentru cei care sosesc din toate celelalte state din afara UE, inclusiv italieni, dacă nu sunt vaccinați, durata carantinei este de zece zile. Pe de altă parte, cei vaccinați trebuie să efectueze „un test RT-PCR cu 72 de ore înainte de intrare” sau „un test antigen cu 24 de ore înainte de intrare”. Pentru cei care sosesc din Marea Britanie și Irlanda de Nord, testul PCR trebuie efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară.
Record de îmbolnăviri și în Marea Britanie: 93,045 de cazuri de COVID în doar 24 de ore
Și Marea Britanie a raportat, vineri, peste 93.000 de cazuri de coronavirus depistate într-un interval de doar 24 de ore, un record de la izbucnirea pandemiei. Cifra vine pe fondul răspândirii variantei Omicron. Doar în ultima zi, Regatul Unit a raportat 3.201 infecții cu Omicron, ceea ce duce numărul total îmbolnăvirilor cu această variantă la 14,909. Omicron este deja varianta dominantă în unele părți din Marea Britanie, precum Scoția sau Londra.
Experții în sănătate cred că sunt mult mai multe infectări cu Omicron, tulpina care a ajuns la transmitere comunitară, și nu este exclus ca numărul real al îmbolnăvirilor zilnice să fie în jurul a 200.000, cu mult peste raportările oficiale.
OMS: Varianta Omicron se răspândește într-un ritm fără precedent
Noua variantă de coronavirus Omicron se răspândește în întreaga lume într-un ritm fără precedent, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
77 de țări au confirmat cazuri de infectare cu varianta Omicron, însă șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că numărul statelor este probabil mai mare, pentru că încă nu a fost detectat. Dr. Tedros s-a declarat îngrijorat de faptul că nu se fac suficiente eforturi pentru a combate această variantă.
"Cu siguranță, subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron provoacă cazuri mai puțin grave, numărul mare de îmbolnăviri ar putea din nou să copleșească sistemele de sănătate nepregătite", a avertizat șeful OMS, potrivit BBC News.
Varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie, iar de atunci țara a înregistrat o creștere a numărului de infecții. Președintele Cyril Ramaphosa a fost testat pozitiv pentru Covid-19, iar în prezent este izolat cu simptome ușoare.
În cadrul conferinței de presă de marți, Tedros Adhanom Ghebreyesus a reiterat preocupările legate de inechitatea vaccinurilor, în condițiile în care unele țări accelerează introducerea unei injecții de rapel ca răspuns la Omicron.