Antena Meniu Search
x

Varianta Omicron schimbă predicţiile experţilor pentru anul viitor. Evoluţia pandemiei de COVID-19 în 2022

Pe măsură ce varianta Omicron a COVID-19 se răspândeşte în Europa şi Statele Unite, oamenii de ştiinţă îşi revizuiesc predicţiile pentru evoluţia pandemiei în 2022.

de Redactia Observator

la 17.12.2021, 16:27

- Profimedia (scop ilustrativ)

Cu doar câteva săptămâni în urmă, experţii în Sănătate Publică estimau că mai multe ţări vor vedea, în 2022, luminiţa de la capătul tunelului şi vor scăpa de majoritatea restricţiilor impuse în timpul pandemiei de COVID-19. Însă după tulpinile Alpha, Beta, Gamma şi Delta, varianta Omicron pare să destabilizeze predicţiile specialiştilor, relatează Reuters. Primele zone afectate vor fi cele unde populaţia este intens expusă valului de noi infectări, în lipsa unor rate suficient de mari de vaccinare. Aici, oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca super-tulpina mutantă să facă ravagii, la un nivel chiar mai ridicat decât cele precedente.

Măsuri anti-COVID pentru limitarea răspândirii Omicron

Deja mai multe ţări au luat măsuri drastice pentru a limita accesul persoanelor străine în ţară, cu condiţii stricte de testare în aeroporturi şi la graniţe. De asemenea, adunările mari de oameni au fost limitate sau chiar interzise, iar certificatul verde are un rol tot mai important în cadrul comunităţilor de pe întregul Glob. Asta cu atât mai mult cu cât se apropie sărbătorile de iarnă, iar mulţi oameni se îndreaptă spre casă, în ţara de origine.

"Oamenii s-au săturat de pandemie şi Dumnezeu mi-e martor că şi eu simt la fel. Dar dacă nu îi determinăm pe liderii lumii să pună piciorul în prag, chiar cred că 2022 va aduce cel puţin la fel de multe rele ca 2021", a declarat pentru Reuters Dr. Angela Rasmussen, virolog la Organizaţia pentru Vaccinuri şi Boli Infecţioase din cadrul Universităţii Saskatchewan din Canada. "Va fi întotdeauna un număr de bază de cazuri COVID, internări şi decese", a precizat Dr. Amesh Adalja, expert în boli infecţioase la Centrul Johns Hopkins pentru Securitate Sanitară. "Mulţi oameni nu s-au acomodat cu ideea încă".

Speranţele stau în diminuarea gradului de contagiune până la stadiul în care nu vor mai apărea focare. Dar asta nu va însemna automat şi că noul coronavirus nu va reprezenta, în continuare, o ameninţare. În schimb, oamenii vor fi nevoiţi să se adapteze rapid la apariţia unor noi variante, explică Dr. Tom Frieden, preşedinte executiv al organizaţiei globale Resolve to Save Lives şi fost şef CDC. "Trebuie să recunoaştem că, uneori, vom fi mai în siguranţă decât în alte momente."

Unii experţi încă se agaţă de ideea că unele zone ale lumii vor reuşi să scape de COVID anul viitor. Potrivit OMS, peste 270 de milioane de oameni au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 de la debutul pandemiei, iar aproximativ 57% din populaţia mondială a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Varianta Omicron schimbă predicţiile experţilor pentru anul viitor. Evoluţia pandemiei de COVID-19 în 2022