Antena LIVE

Curs valutar

Operaţiune misterioasă a Ucrainei: soldaţii au debarcat azi în Crimeea. Panică printre ruşi: Oficialii mint iar peninsula nu e bine păzită. VIDEO

Război în Ucraina. Operaţiune misterioasă a ucrainenilor în Crimeea. Direcția principală de informații a Ministerului Apărării de la Kiev a publicat joi imagini cu un raid efectuat în două sate din peninsulă,  Olenivka şi Maiak, chiar sub nasul ruşilor. Ucrainenii susţin că s-au luptat aici cu ruşii, le-au provocat pierderi, au arborat un steag şi apoi au plecat înapoi. De partea cealaltă, autorităţile ruse confirmă raidul, dar pretind că trupele speciale ucrainene au fost lichidate. Mai mulţi bloggeri militari ruşi au însă îndoieli şi se plâng că Crimeea nu este bine apărată. 

De la 24.08.2023, 15:50
WhatsApp
Vezi și:

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că a efectuat cu succes în timpul nopţii o "operaţiune specială" de debarcare în Crimeea. Peninsula este un teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014 şi considerat de neatins până anul trecut de atacuri lansate din Ucraina. O filmare făcută publică arată debarcarea trupelor speciale la Capul Tarkhankut, care a avut loc joi dimineață. Detaliile operaţiunii vor fi furnizate ulterior, spun ucrainenii. 

"În cadrul unei operaţiuni speciale, personalul nostru a debarcat pe teritoriul peninsulei", a declarat reprezentantul GUR, Andri Iusov, la televiziunea de stat. Oficialul ucrainean a explicat că operaţiunea, lansată în cooperare cu forţele navale, a fost finalizată fără victime de partea ucraineană, dar a provocat pierderi în rândurile inamice.

''Unităţi speciale la bordul unor ambarcaţiuni au debarcat pe ţărm în zona localităţilor Olenivka şi Maiak", a anunţat Directoratul Principal de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării ucrainean. Instituţia a adăugat că "toate obiectivele au fost îndeplinite", fără a preciza despre ce obiective este vorba, transmite Reuters, care menţionează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente. 

GUR a făcut anunţul chiar de Ziua Independenţei Ucrainei

Pe acelaşi subiect

UR a mai transmis că, în timpul operaţiunii, au fost ucişi mai mulţi militari ruşi şi a fost arborat drapelul ucrainean. "Inamicul a suferit pierderi din rândul oamenilor săi, iar echipamente au fost distruse. Şi drapelul naţional a fluturat din nou în Crimeea ucraineană", potrivit GUR.Operaţiunea s-a desfăşurat în primele ore ale zilei de 24 august, a explicat GUR, care a subliniat că în timpul operaţiunii au avut loc lupte între luptătorii săi şi cei ai forţelor de ocupaţie ruse.

GUR a raportat încă de miercuri distrugerea într-o explozie în zona Olenivka a unui sistem rusesc de rachete antiaeriene S-400. "Forţele armate ucrainene vor continua să-i ajute pe ocupanţi în distrugerea muniţiei, a echipamentelor şi a resurselor umane", a concluzionat GUR cu ironie în declaraţia sa, aluzie la singura referire la incident făcută de autorităţile ruse care controlează Crimeea.

Potrivit GUR, autorităţile de ocupaţie ale peninsulei au explicat ceea ce s-a întâmplat spunând că a fost vorba despre "o distrugere programată de muniţie". GUR a făcut anunţul chiar de Ziua Independenţei Ucrainei, când ţara aniversează 32 de ani de la declararea independenţei de fosta URSS. 

Operaţiune misterioasă a ucrainenilor în Crimeea

Jurnalistul ucrainean Iuri Batusov a confirmat că ucrainenii au reuşit o operaţiune specială de debarcare în zona Capului Tarkhankut, dar nu se ştie exact ce au făcut. "Operațiunea specială s-a desfășurat în cooperare cu marina, scopul a fost atins și nu s-au înregistrat victime în rândul personalului nostru, a transmis Andri Iusov. Potrivit acestuia, operațiunea specială continuă, GUR nu dezvăluie toate detaliile", arată un mesaj distribuit de jurnalist. 

Potrivit jurnalistului, miercuri, în același loc, lângă satul Olenivka din Crimeea, a avut loc o explozie, care a distrus un sistem antiaerian S-400 "Triumph" cu rază lungă și medie. Propaganda rusă strigă deja că grupul de sabotaj şi recunoaştere a fost lichidat. Cu toate acestea, canalele care au surse în armată scriu că nimeni nu a fost eliminat iar grupul a plecat fără pierderi, mai spune acesta.

Un alt popular canal ucrainean de Telegram, Deep State, susţine că operațiunea misterioasă a ucrainenilor a avut succes. "A avut loc o luptă, ocupanții au suferit pierderi de echipamente și personal iar luptătorii ucraineni au ridicat steagul ucrainean pe o clădire și au părăsit locul", potrivit sursei citate. 

Ruşii trag un semnal de alarmă: Crimeea nu este bine păzită iar autorităţile mint

Canalul rusesc de propagandă, Rybar, afiliat Kremlinului, susţine că noaptea trecută între două şi patru bărci de mare viteză au ajuns în zona Olenevka, Capul Tarkhankut, unde s-au filmat cum au efectuat trageri cu lansatoare de grenade, apoi s-au retras şi au plecat la Burlacha Balka (n.r. sat din Odesa).

"Acesta este al doilea incident care are loc în zona capului în ultimele zile. Recent, Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat un atac combinat, în urma căruia un sistem de apărare aeriană S-300 a fost distrus, iar acum au ajuns chiar la țărm. Activitatea Forțelor Armate ale Ucrainei în apropierea peninsulei Crimeea devine din ce în ce mai mare" scrie Rybar.

Popularul canal de Telegram, bine conectat la informaţiile de pe front, atrage însă atenţia asupra minciunilor transmise de autorităţi. "Pretenţia că am distrus 4 ambarcaţiuni este bună, dar rapoartele false ne fac să închidem ochii la golurile din apărare. Nu fără motiv, Forțele Armate ale Ucrainei sondează terenul din apropierea Crimeei de câteva săptămâni, căută lacune pentru o operațiune de debarcare mai amplă pentru care au fost pregătiţi de britanici.

Iar Tarkhankut este cel mai potrivit loc pentru acest tip de acțiune. Linia de coastă este aici aproape la același nivel cu marea, ceea ce o face ideală pentru apropierea ambarcațiunilor mici. Și deşi acum a fost doar o ieșire de spectacol, ce îi va împiedica pe viitor să urce pe deal și să lovească o instalație militară de acolo?

Formațiunile ucrainene planifică operațiuni în Crimeea, asta este deja un fapt. În loc de rapoarte roz, ar fi mai oportun să faceți tot posibilul pentru a opri astfel de acţiuni. Mai ales în locurile cu o mare concentrare de civili", a transmis Rybar. Un alt blogger militar rus, Romanov, a contrazis şi el varianta oficialilor ruşi spunând că ucrainenii care au debarcat în Crimeea nu au fost eliminaţi de ruşi şi au plecat singuri înapoi.

După raidurile peste Nipru, acum raiduri şi în Crimeea

Devine tot mai clar că aceste raiduri ale trupelor speciale ucrainene, care au debutat la începutul verii, prima dată peste Nipru, acum în Crimeea, îi tensionează din ce în ce mai mult pe ruşi. Oficialii instalaţi de Rusia în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, au recunoscut pe 8 august în premieră că un comando ucrainean a ajuns pe malul stâng al fluviului Nipru, care marchează linia frontului pe acest sector, şi a ocupat temporar poziţii acolo. 

Mai multe grupuri de ucraineni s-au ascuns în împrejurimile localităţii Kozaci Laheri, controlată de Moscova pe malul stâng al Niprului. Oficialii ruşi au pretins în mod fals timp de mai multe zile că totul este în ordine, deşi ucrainenii au luat chiar prizonieri din rândul forţelor ruse. Potrivit surselor ucrainene, în afară de satul Kozaci Laheri, ucrainenii au reuşit să obţină poziţii şi în alte locuri peste Nipru, satul Dachi, aflat lângă Podul Antonovski din Herson, și potențial şi în localitatea imediată Oleșkî.

"Diavolii de pe Nipru", adică forțele speciale ucrainene care lansează de mai multă vreme raiduri tot mai îndrăznețe peste râul Nipru și fac ravagii în pozițiile rusești au fost antrenate de Marina Regală a Marii Britanii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

crimeea razboi craina rusia ucraina debarcare
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024