Antena Meniu Search
x

Zalujnîi, iritat că armatei ucrainene i se cere să înainteze mai repede: Nu e un show. Fiecare metru de pământ e câştigat cu sânge. Cere obuze, avioane și răbdare

Război în Ucraina. Kievul susţine că forţele sale avansează în toate direcţiile contraofensivei iar rușii aduc întăriri pe malul stâng al Niprului. Deşi ministerul Apărării de la Moscova susţine că îl controlează în totalitate, bloggerii militari ruşi au relatat că forţele ucrainene care au trecut Niprul în zona podului Antonovsky nu au fost eliminate complet iar ruşii au suferit pierderi de soldaţi şi echipamente. Între timp comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a spus într-un interviu pentru The Washington Post, că este enervat de comentariile că ofensiva se desfășoară mai lent decât se aștepta lumea. 

de Redactia Observator

la 30.06.2023, 15:46

Zalujnîi, iritat că armatei ucrainene i se cere să înainteze mai repede: Nu e un show. Fiecare metru de pământ e câştigat cu sânge. Generalul cere obuze, avioane și răbdare
Zalujnîi, iritat că armatei ucrainene i se cere să înainteze mai repede: Nu e un show. Fiecare metru de pământ e câştigat cu sânge. Generalul cere obuze, avioane și răbdare - Washington Post

Trupele ucrainene avansează în toate direcţiile contraofensivei împotriva forţelor de ocupaţie ruse, a declarat vineri un înalt responsabil din domenul apărării, citat de Reuters. De la începutul contraofensivei în această lună, Ucraina afirmă că ar fi preluat controlul asupra mai multor sate în sud-est, deşi Rusia deţine în continuare părţi din teritoriul ucrainean în est, sud şi sud-est.

"Dacă vorbim de toată linia frontului, în est ca şi în sud, noi am preluat iniţiativa strategică şi avansăm în toate direcţiile", a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, la televiziunea ucraineană. Reuters nu a fost în măsură să verifice în mod independent situaţia de pe câmpul de luptă. Rusia nu a recunoscut toate câştigurile teritoriale ucrainene şi a declarat că armata ucraineană suferă pierderi grele.

Trupele ucrainene se deplasează "cu încredere" pe flancuri în jurul Bahmut

Maliar a declarat că trupele ucrainene se deplasează "cu încredere" pe flancurile din jurul oraşului devastat Bahmut, deţinut de forţele ruse, şi că principalele lupte se desfăşoară în jurul acestuia. În sud, forţele Kievului se deplasează cu un succes mixt, uniformizând linia frontului, a spus ea.

Pe acelaşi subiect

"În sud, noi ne deplasăm cu un succes variabil, câte o dată sunt zile în care avansăm cu un kilometru, alteori cu mai puţin de un kilometru, alteori cu până la doi kilometri", a specificat viceministrul ucrainean.

Maliar a subliniat că eficienţa contraofensivei ar trebui să fie evaluată în funcţie de o "mulţime de sarcini militare diferite" şi nu doar de avansarea şi eliberarea aşezărilor. "În consecinţă, toate aceste sarcini sunt în curs de realizare şi doar militarii pot evalua aceasta corect şi cu precizie, or, potrivit evaluării lor, totul se desfăşoară conform planului", a declarat ea.

Ruşii au suferit pierderi de oameni şi echipamente în Herson, la podul Antonovsky

Potrivit bloggerilor militari ruşi, forţele Moscovei au încercat în mai multe rânduri, dar fără succes, să elimine trupele ucrainene care au trecut Niprul la începutul săptămânii. 

"O nouă încercare de a curăța zona podului Antonovsky, pe malul stâng al Niprului, în regiunea Herson, cu infanterie și echipamente a eșuat. Sunt morți și răniți de partea noastră. Am pierdut echipamente. Inamicul a minat zona de la distanță. Din anumite motive, comandanți noştri cad în capcana inamicului de a ne trage soldaţii în zona de foc deschis, deși forțele inamicului nu reprezintă o amenințare în ceea ce privește o avansare ulterioară. În prezent, inamicul continuă să ocupe un mic cap de pod pe malul nostru. Forțele inamice sunt în adăposturi sub pod. Trupele ruse cer aviaţiei lovituri precise cu rachete pe ambele capete de pod" a relatat un blogger militar rus pe Telegram

Zalujnîi: Armata ucraineană avansează în fiecare zi, chiar dacă cu doar 500 de metri

Preşedintele Volodimir Zelenski a calificat contraofensiva ca derulându-se mai lent decât se dorea, dar Kievul nu ar fi obligat să o accelereze. Responsabili ucraineni au mai declarat că "evenimentul principal" al contraofensivei nu a început încă şi că Ucraina nu şi-a trimis încă principalele rezerve în luptă. În total aproximativ 80 de km pătraţi au fost eliberaţi, au spus oficialii ucraineni, potrivit The Washington Post.

Avioanele F-16 de fabricație americană, promise recent Kievului, nu vor sosi cel mai probabil până la toamnă, în cel mai bun scenariu. Potrivit lui Zalujnîi, trupele sale ar trebui să tragă cel puțin la fel de multe obuze de artilerie ca inamicul, dar ruşii au tras şi de zece ori mai multe iar ucrainenii au resurse limitate.

"Mă irită când aud că se spune că mult aşteptata ofensivă a Ucrainei în sudul şi estul ţării a început mai lent decât se aştepta, pentru că fiecare metru de pământ este câştigat cu sânge", a declarat comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, într-un interviu acordat vineri The Washington Post.

Armata ucraineană avansează în fiecare zi, chiar dacă cu doar 500 de metri, a spus Zalujnîi. "Nu este un show. Nu este un show la care toată lumea se uită, la care se fac pariuri sau ceva de genul acesta. În fiecare zi, fiecare metru de pământ este câştigat cu sânge", a subliniat comandantul-şef al armatei ucrainene.

Pentru ca această contraofensivă ucraineană să avanseze mai rapid este nevoie de mai multe arme de fiecare tip, inclusiv obuze de artilerie, precum şi de avantaj aerian, adică de avioane de luptă F-16, a mai spus Zalujnîi.

Zalujnî cere obuze, avioane și răbdare

Comandantul ucrainean a recunoscut că mai multe tancuri Leopard au fost distruse pe front, dar a adăugat că "nu am primit tancurile Leopard pentru a merge cu ele la paradă sau ca politicienii şi vedetele să facă poze cu ei. Au venit aici pentru război. Iar un Leopard pe câmpul de luptă nu este un Leopard, ci o țintă."

Zalujnîi a subliniat că doctrina NATO - care este paralelă cu cea a Rusiei, cere superioritate aeriană înainte de a lansa operațiuni terestre pentru avansare. "Ucraina, când trece la operațiuni ofensive, ce doctrină ar trebui să urmeze? Cea a NATO? Cea a Federației Ruse? Sau nu e treaba noastră? Ai propria doctrină. Ai tancuri, ai niște artilerie, ai câteva vehicule de luptă. Poți s-o faci. Ce este asta?" a transmis Zalujnîi pentru WP. 

"Nimeni nu spune că mâine ar trebui să ne reînarmăm și să primim 120 de avioane", a mai spus Zalujnîi. "De ce? Pentru că nu am nevoie de 120 de avioane. Nu voi amenința întreaga lume. Un număr foarte limitat ar fi suficient. Dar sunt necesare. Pentru că nu există altă cale. Pentru că inamicul folosește o altă generație de avioane. Este ca și cum am merge acum la atac cu arcuri și săgeți și toată lumea spune: "Ești nebun?""

Dacă unele voci sunt de părere că ofensiva Ucrainei a primit un impuls norocos weekendul trecut, când șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declanşat şi apoi a oprit o revoltă armată, Zalujnîi nu este atât de sigur. Forțele Wagner părăsiseră deja linia frontului, după ce au cucerit Bahmut în urmă cu o lună, a explicat Zalujnîi. Nu a existat nicio schimbare vizibilă pe câmpul de luptă în timp ce rebeliunea avea loc în Rusia. "Nu am simțit că apărarea lor a devenit mai slabă pe undeva", a spus el.

Zalujnîi ar putea fi nevoit să ia în considerare o nouă amenințare din partea mercenarilor Wagner dinspre granița de nord. "Am o mulțime de temeri și Wagner este printre ele. Dar nu sunt singurii. Dacă începem să vorbim despre asta acum, mi se învârte capul. … Sarcina noastră este să ne pregătim pentru cele mai rele scenarii. Și vom încerca să minimizăm consecințele" a mărturisit generalul ucrainean. 

Unul dintre cele mai rele scenarii este amenințarea că Putin va ordona un atac nuclear. Zelenski a avertizat săptămâna trecută că serviciile secrete ucrainene au primit informații că forțele ruse pregătesc un "act terorist cu degajare de radiații" la centrala nucleară de la Zaporojie. Zalujnîi susţine însă că această ameninţare nu va opri planurile de a încerca să preia controlul centralei nucleare în cadrul contraofensivei. "Nu mă oprește. Ne facem treaba. Toate aceste semnale vin din afară cu un motiv: Să te temi de un atac nuclear. Ei bine, ar trebui să renunțăm?"

Ucraina: Rusia reduce personalul de la centrala nucleară din Zaporojie

Rusia reduce gradual personalul de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, pe care o ocupă din primele zile ale invaziei declanşate pe scară largă în februarie 2022, a declarat vineri Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), potrivit Reuters.

GUR nu a precizat de ce au plecat unele persoane, iar Reuters nu a fost în măsură să verifice informaţia în mod independent. Rusia, care controlează uzina din martie 2022, nu a comentat pentru moment această afirmaţie. Kievul a acuzat Rusia luna aceasta că plănuieşte un atac "terorist" la centrala nucleară din Zaporojie, implicând emisii radioactive. Moscova a respins această acuzaţie.

"Potrivit ultimelor date, contingentul de ocupaţie părăseşte treptat teritoriul centralei nucleare din Zaporojie", indică GUR pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Printre primii care au părăsit centrala nucleară s-au aflat trei angajaţi ai companiei nucleare ruse de stat Rosatom, care au fost "responsabili de activităţile ruşilor" la uzină, conform GUR, care adaugă că angajaţilor ucraineni care au semnat contracte cu Rosatom li s-ar fi cerut, de asemenea, să plece.

Angajaţii ar trebui să plece până în 5 iulie, specifică GUR, de preferinţă cu destinaţia peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Contraspionajul militar ucrainean a declarat că şi numărul patrulelor militare se diminuează treptat pe teritoriul vast al centralei şi în oraşul vecin Energodar şi că personalului rămas la uzină i s-a recomandat să dea vina pe Ucraina "în cazul unei situaţii de urgenţă".

Ucraina a efectuat joi exerciţii de intervenţie în cazul unui dezastru nuclear în apropierea centralei. Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Ucraina, pe atunci parte a URSS, a fost scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Zalujnîi, iritat că armatei ucrainene i se cere să înainteze mai repede: Nu e un show. Fiecare metru de pământ e câştigat cu sânge. Cere obuze, avioane și răbdare