Antena Meniu Search
x

Ruşii, prinşi pe picior greşit: zeci de soldaţi ucraineni au trecut Niprul, au spart liniile defensive şi au înaintat cu 800 de metri. Ar fi un raid al trupelor speciale

Război în Ucraina. Câţiva zeci de soldaţi ucraineni, posibil din trupele speciale, au efectuat pe 8 august un raid peste râul Nipru, ar fi reuşit să-i surprindă pe ruşi şi să treacă de liniile defensive, deși poziția lor rămâne incertă, relatează Institutul pentru Studiul Războiului. Nu este clar nici dacă au putut stabili acolo o prezență de durată. 

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 12:20

Ruşii, prinşi pe picior greşit: zeci de soldaţi ucraineni au trecut Niprul, au spart liniile defensive şi au înaintat cu 800 de metri. Ar fi un raid al trupelor speciale
Soldaţi ucraineni la antrenamente - Profimedia

"Forțele ucrainene par să fi efectuat un raid scurt peste Nipru și să fi ajuns pe malul de est (stânga) al râului în regiunea Herson, dar rămâne neclar dacă au putut stabili acolo o prezență de durată", a evaluat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul său raport despre situaţia de pe front. Analiştii de la ISW au mai semnalat că guvernatorul instalat de ruşi în Herson, Vladimir Saldo, a minimalizat în mod intenționat informaţiile despre raid, dar au avertizat şi că nu există dovezi vizuale despre o prezența semnificativă de soldaţi ucraineni în zonă. 

O unitate a forţelor speciale a debarcat pe malul estic al Niprului

Mai mulți bloggeri militari ruși au relatat pe 8 august că forțele speciale ucrainene au trecut pe malul de est al Niprului cu șapte bărci, fiecare transportând în jur de șase până la șapte oameni. Au debarcat lângă satul Kozachi Laheri, au spart liniile defensive rusești și au înaintat pe o adâncime de 800 de metri. Informaţia a apărut iniţial pe un canal rusesc de Telegram atribuit unui soldat rus care luptă în regiune (Тринадцатый).

Acesta mai susţine şi că un grup de soldaţi ruşi conduşi de un anume maior Tomov a fost luat prizonier. Ucrainenii ar fi reuşit să pună mâna pe staţiile radio de comunicare ale ruşilor pentru a ademeni alte grupuri de soldaţi ruşi în zonă şi a-i atrage într-o ambuscadă.

Pe acelaşi subiect

Apărarea rusă, pusă în dificultate pe malul stâng Niprului

Un alt blogger militar rus, Romanov, a transmis imediat că liderii militari au înlocuit recent din zona respectivă un grup de soldaţi pregătiţi de trupele VDV cu soldaţi mobilizați dintr-o unitate nespecificată, decizie care a slăbit defensivă rusă în acel punct. 

Vladimir Saldo pretinde că nu există trupe ucrainene în satul Kozachi Lopan, pentru că au fost alungate cu focuri de artilerie. Cu toate acestea, proeminenţi bloggeri militari au recunoscut că forțele ucrainene au reușit să-i surprindă tactic pe ruși, să debarce pe malul de est al Niprului, după care a urmat un schimb de focuri de arme de calibru mic şi că Vladimir Saldo a încercat cel mai probabil să nege prezența soldaţilor ucraineni în zonă pentru a evita răspândirea de panică în spațiul informațional rusesc.

Datele NASA din ultimele 24 de ore în această zonă par să confirme că a existat o luptă semnificativă, probabil precedată sau însoțită de foc de artilerie, scrie ISW. Până la sfârșitul zilei, mai multe surse ruseşti și-au actualizat afirmațiile asigurând că armata rusă păstrează controlul asupra satului Kozachi Laheri, după ce i-a împins pe soldaţii ucraineni pe malul râului unde se duc în acest moment ostilităţile. 

Armata ucraineană a mai traversat Niprul şi la sfârşitul lunii iunie, în zona Podului Antonovski, în apropiere de oraşul Herson, pentru a încerca să se stabilească pe malul stâng, aflat sub controlul Rusiei. Atunci chiar au cucerit un sat de pe malul unde s-au retras ruşii toamna trecută, Dachi. Ucrainenii au obţinut acolo ceea ce în termeni militari se numeşte "un cap de pod". Şi atunci era vorba tot în jur de 50 de soldaţi ucraineni, potrivit surselor ruseşti. Deşi au fost atacaţi furibund cu artileria de ruşi, ucrainenii nu au fost alungaţi definitiv de acolo. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ruşii, prinşi pe picior greşit: zeci de soldaţi ucraineni au trecut Niprul, au spart liniile defensive şi au înaintat cu 800 de metri. Ar fi un raid al trupelor speciale