Antena Meniu Search
x

"Diavolii de pe Nipru" care au băgat spaima în ruşi. Cum au fost umilite forţele ruse: "Oficialii să nu mai trateze populația ca pe niște vite care înghit totul"

Război în Ucraina. "Diavolii de pe Nipru", adică forțele speciale ucrainene care lansează de mai multă vreme raiduri tot mai îndrăznețe peste râul Nipru și fac ravagii în pozițiile rusești au fost antrenate de Marina Regală a Marii Britanii. Armata ucraineană păstrează tăcerea în legătură cu aceste operaţiuni, nu vorbeşte despre ele, iar bloggerii militari ruşi de tem că ucrainenii vor profita pentru a lovi în mod neaşteptat forţele ruse în această direcţie.

de Redactia Observator

la 14.08.2023, 18:54

Marina Regală Britanică a dezvăluit săptămâna trecută că "în timp ce comandourile ucrainene au atras atenția Occidentului cu raiduri îndrăznețe peste râul Nipru, folosind tactici cu ambarcațiuni mici pentru a perturba apărarea rusă departe de linia frontului, nu este atât de cunosccut rolul pe care l-a jucat marina britanică în pregătirea și echiparea forțelor ucrainene pentru aceste misiuni cu risc ridicat."

1.000 de puşcaşi marini ucraineni antrenaţi de britanici să execute raiduri peste Nipru

Aproape 1000 de puşcaşi marini ucraineni au finalizat un program de formare, în cadrul căruia comandouri britanice i-au antrenat şi instruit în atacuri amfibii (cu ambarcaţiuni de asalt) şi raiduri pe plajă cu bărci pneumatice. "Marina Regală a antrenat aproximativ 1.000 de soldați ucraineni timp de 6 luni în arta raidurilor în stil comando și în atacuri amfibii complexe", se arată în comunicatul citat de Kyiv Post. Instructajul oferit de britanici a inclus "cum să planifice și să efectueze raiduri folosind bărci mici, pe timp de zi și noapte".

Un puşcaş marin ucrainean a povestit că antrenamentul pe care l-a primit în Marea Britanie a fost mult mai intens decât se aștepta. "Am învățat atât de multe și nu m-am așteptat niciodată să fac lucrurile pe care le-am făcut. Pe toată durata pregătirii, instructorii noștri britanici au fost alături de noi, arătându-ne cum să ne mișcăm și cum să lucrăm împreună într-o echipă mică", a spus el.

Pe acelaşi subiect

Aproximativ 900 de soldaţi ucraineni au finalizat un program specific de cinci săptămâni, inclusiv instruire în tehnici de supraviețuire, prim ajutor, luptă corp la corp, sabotaj, recunoaștere cu drone și planificare la nivel de unitate. Au fost antrenaţi în folosirea  armelor ușoare antitanc, de nouă generație (NLAW) și a rachetelor antiaeriene Stinger, a dronelor de recunoaștere și în aruncarea în aer a obstacolelor, cum ar fi fortificațiile antitanc, aşa-numiţii "dinți de dragon", amplasaţi pe linia de apărare rusă numită Surovikin. 

Soldaţii antrenaţi erau fie voluntari civili, fără experiență militară anterioară, fie soldaţi care s-au transferat din alte divizii ale Forțelor Armate ale Ucrainei, unii fiind deja angajați în luptă pe front, a mai transmis Marina Regală.

Cum i-au indus în eroare ucrainenii pe ruşi

Săptămâna trecută, o echipă de soldați din forțele speciale ucrainene a traversat râurile Nipru și Konka, lângă Herson, și au debarcat în satul Kozachi Laheri, pe malul estic controlat de ruşi. Acolo, "Diavolii de pe Nipru" au reușit să străpungă liniile rusești de apărare și să avanseze cu până la un kilometru.

Oficialii ruşi din regiune s-au grăbit să anunţe că situaţia este sub control, dar o serie de bloggeri ruși au tras semnale de alarmă că situaţia este mult mai gravă decât asigură autorităţile. Ei au dat vina şi pe "rotația trupelor" și pe "lipsa de experienţă" a celor care au ţinut apărarea. Ruşii au confirmat luni că forțele ucrainene continuă să păstreze un cap de pod în zona satului Kozachi Laheri, dar și în alte sate, precum Dachi, lângă Podul Antonovski și potențial şi în satul Oleshki, toate situate pe malul stâng al Niprului.

Mai mulți bloggeri militari ruși au relatat pe 8 august că forțele speciale ucrainene au trecut pe malul de est al Niprului cu șapte bărci, fiecare transportând în jur de șase până la șapte oameni. Au debarcat lângă satul Kozachi Laheri, au spart liniile defensive rusești și au înaintat pe o adâncime de 800 de metri. Un grup de soldaţi ruşi conduşi de un anume maior Tomov a fost luat chiar prizonier. Ucrainenii ar fi reuşit să pună mâna pe staţiile radio de comunicare ale ruşilor pentru a ademeni alte grupuri de soldaţi ruşi în zonă şi a-i atrage într-o ambuscadă.

O filmare cu maiorul Tomov care le arată ucrainenilor pe o hartă poziţiile trupelor ruseşti a creat isterie printre anumiţi bloggeri ruşi. Nu este clar dacă filmarea distribuită de armata ucraineană este una reală sau doar o înscenare pentru a crea panică în rândul soldaţilor ruşi sau în spaţiul informaţional rusesc. Ruşii acuză că ucrainenii au regizat imaginile, torturând forţele ruse. 

Rybar: Este timpul ca oficialitățile să nu mai trateze populația ca pe niște vite care înghit totul

Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, susţine că în direcţia Herson rămîne o situație dificilă pentru că forţele ucrainene dețin un cap de pod la vest de satul Kozachi Laheri. "Inamicul lovește aproape continuu în sat și conduce atacuri asupra pozițiilor rusești", explică Rybar.

Într-o postare anterioară pe Telegram, Rybar i-a criticat pe oficialii ruşi şi a prezentat propria versiune despre ce s-a întâmplat după debarcarea ucrainenilor. În apropierea satului se află una dintre cele mai bune rute pentru debarcarea trupelor și transferul echipamentului pe malul stâng, potrivit lui Rybar. "Apărarea în zonă a fost ținută de militari care stăteau pe a treia linie, în spate, de aproape un an și nu aveau experiența corespunzătoare. Au fost pur și simplu măturați."

În acest timp, oficialii superiori au continuat să primească rapoarte că situaţia este sub control. Dar povestea maiorului Tomov şi a batalionului său (capturaţi de ucraineni) este importantă, explică Rybar. "Tomov și-a condus grupul în luptă pentru a recuceri capul de pod ocupat și nu a mai răspuns la apeluri. În timp ce autoritățile oficiale declarau că totul este sub control, sursele ucrainene au distribuit filmări regizate cu comandantul batalionului.

Se presupunea că maiorul ar fi capturat soldaţi ucraineni. Videoclipurile au fost preluate cu bucurie de rețele proguvernamentale, care conform ordinului de sus, au început să disperseze conținut jingoistic în Crimeea. Scopul ucrainenilor era acela de a induce în eroare și a câștiga timp pentru a transfera pe malul rusesc alte grupuri de sabotaj și recunoaștere. Ulterior, s-a dovedit că nimeni nu a putut ajunge la Tomov, iar pe reţele a apărut ulterior un videoclip cu luptători din grup care discreditau armata rusă, mai susţine Rybar. 

Într-o altă filmare, Tomov marchează pozițiile rusești pe o hartă a inamicului. Ambele videoclipuri au fost înregistrate în același timp. Și sub ameninţare, acuză Rybar. Scopul nu este doar acela de a ne induce în eroare, ci și de a discredita imaginea soldaţilor ruşi. Ucrainenii i-au constrâns pe ruşi cu diverse tipuri de tortură care nu lasă mereu urme vizibile să apară în acele imagini, mai pretinde Rybar. "Ultimul lucru pe care trebuie să-l facem accum este să-i criticăm pe băieţi. Și este timpul ca oficialitățile să nu mai trateze populația ca pe niște vite care înghit totul" concluzionează Rybar

Pot ucrainenii să organizeze o debarcare amplă peste Nipru

Aceste raiduri de gherilă au loc de luni de zile. "Prima noastră sarcină a fost să păstrăm atenția rușilor asupra noastră și nu asupra orașului (Herson)", a povestit pentru Kyiv Indepedent comandantul unei unități de trupe speciale. "Facem totul pentru a-i distrage, astfel încât să nu bombardeze orașul", a mai spus el. Herson este aproape liniştit de când unitatea sa patrulează râul pentru a momi artileria inamicului. Grupurile mai mici lucrează mai bine pentru a traversa calea navigabilă de un kilometru. "Venim în grupuri mici să-i lovim".

"Regiunea Herson este departe de linia frontului din Zaporojie, iar raidurile ucrainene ţin aici angajaţi soldaţi ruși care ar putea fi dislocați pentru a bloca principalele direcţii de atac ale Ucrainei", a explicat şi publicație britanică Maritime Executive.

Geografia din jurul râului nu-i avantajează pe cei care atacă în zonă. Din Herson se poate observa cu ușurință fiecare mișcare de pe râu şi asta arată cât de ușor este pentru forțele ruse să oprească încercările de traversare şi debarcare.

Huseyn Aliyev, specialist în conflictul Ucraina-Rusia, și-a exprimat în luna aprilie scepticismul cu privire la fezabilitatea unei operațiuni ample de traversare a Niprului. "Trecerea unui râu este mult mai riscantă decât drumul prin Zaporojie", a spus Aliyev atunci.

În plus, pe celălalt mal al Niprului, mlaștinile fac aproape imposibilă descărcarea vehiculelor grele necesare străpungerii liniilor inamice. Cu toate acestea, ucrainenii au eliberat treptat din februarie încoace mai multe insule de pe Nipru, deși pozițiile lor nu sunt stabile. Potrivit ucrainenilor, Rusia a desfășurat soldați bine pregătiți pentru a apăra malul stâng.

Linia de front peste Nipru

Kyiv Independent

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că "Marea Britanie este lider în pregătirea forţelor armate ale Ucrainei şi a oferit pregătire de vârf la standarde internaţionale în domeniul abilităţilor de luptă în prima linia a frontului pentru peste 20.000 de recruţi ai armatei ucrainene prin intermediul operaţiunii Interflex".

"Acest program de instruire, realizat de comandouri britanice de elită, va sprijini Ucraina să îşi construiască propria forţă maritimă şi să îşi extindă capacitatea de a opera într-un mediu maritim", a adăugat Wallace. Peste 20.000 de recruţi ucraineni au primit deja pregătire în Marea Britanie de la începutul războiului pe scară largă declanşat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » "Diavolii de pe Nipru" care au băgat spaima în ruşi. Cum au fost umilite forţele ruse: "Oficialii să nu mai trateze populația ca pe niște vite care înghit totul"