"Oracolul Seismelor" a anunţat cutremurul din Turcia cu 4 zile înainte să se întâmple. A prezis şi magnitudinea de peste 7
Cutremurul din Turcia a fost prevestit de un cercetător olandez, supranumit "Oracolul Seismelor". Pe 2 şi 3 februarie, omul de ştiinţă avertiza că vor urma în perioada 4-6 februarie mai multe mişcări telurice ce vor depăşi 6 grade pe Richter. Cinci seisme au avut loc noaptea trecută şi la noi. Primul dintre ele la doar 9 minute după seismul devastator din Turcia. Unii specialiştii de la noi nu exclud o legătură între cele două mişcări tectonice.
De Redactia Observator la 06.02.2023, 19:44Primul cutremur a fost înregistrat de Institutul Naţional de Fizică a Pământului la ora 03:26 dimineaţa, la doar 9 minute de cel care a zguduit Turcia, în zona seismică Vrancea şi a avut magnitudinea de 4,6. Seismul a avut loc la o adâncime de 22 de kilometri şi este cel mai mare de anul acesta. În doar două ore a fost urmat de încă patru replici. Specialiştii de la noi nu exclud o legătură între activitatea seismică de la noi şi cea din Turcia.
Există vreo legătură între cutremurele din Turcia și cele din România?
"Dacă privim tectonic, zonele sunt diferite. Avem influenţă la modul ca undele seismice propagate să fi fost destul de mari să provoace declanşarea cutrmurelor la Râmnicu Sărat, să fie un efect de triggering, de declanşare prin undele care s-au propagat. E posibil", spune Mircea Radulian, director ştiinţific INFP.
Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume. Este situată în apropierea mai multor falii tectonice. Cea mai mare parte a țării este situată pe placa tectonică anatoliană, care se află între două plăci mari - cea eurasiatică și cea africană, și o alta mai mică, cea arabă.
- Două cutremure de peste 7 în Turcia și Siria în mai puțin de 12 ore. Peste 2300 de morți şi 10.000 de...
- Există vreo legătură între cutremurele din Turcia și cele din România? Explicația unui specialist de la INFP
- Sunetul înfiorător din subteran, în timpul cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Turcia
Când cele două mari plăci se deplasează, seismologii spun că Turcia este în esență strivită. Asta este explicaţia pentru care în Turcia au loc cutremure în fiecare zi. 22.000 au avut loc numai anul trecut. "Niciodată nu apare o replică de aceeaşi mărime. Înseamnă că e o placă tectonică mai complicată", este de părere Gheorghe Mărmureanu, seismolog. Întrebat dacă ne mai putem aştepta la o a treia replică la fel de mare, acesta răspunde: "Nu, cred că s-a descărcat destul de mult".
"Oracolul Seismelor" a anunţat cutremurul din Turcia pe 2 februarie
Cutremurul din Turcia a fost anticipat cu trei zile înainte de un expert olandez. I se spune "Oracolul seismelor" şi pe 2 februarie a publicat pe canalul său de Youtube un clip în care anunţa că se aşteaptă la cutremure în zona eurasiatică. Acum, numele lui a devenit cunoscut în toată lumea.
"Ce vom întâlni zilele următoare va fi o geometrie lunară planetară interesantă. Estimarea este că am putea vedea o creştere seismică de pe 4 februarie până pe 6 februarie, cel mai probabil în intervalul de magnitudine 6 - 6,5. Există posibilitatea unei forţe negative de dimensiune mai mare pe 6 februarie. Ţinând cont de forţă, există o mică posibilitate a unui eveniment seismic serios", spunea Frank Hoogerbeets, cercetător Olanda.
A doua zi, pe Twitter, savantul olandez revine asupra magnitudinii şi spune că magnitudinea ar fi de peste 7 pe Richter. La nici trei zile distanţă, profeţia sa se confirma în Turcia, în cel mai mare cataclism din ultimii 100 de ani. Înghenuncheată, Ankara s-a văzut nevoită să ceară sprijin internaţional pentru a face faţă dezastrului.
Ajuror pentru Turcia din toate colţurile lumii
Rapid, s-a activat mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene. Primele 72 de ore sunt critice pentru a-i salva în viaţă pe cei prinşi în dărâmături. România a fost printre primele ţări care au anunţat că trimit salvatori în Turcia, în zona afectată. Este vorba de o echipă complexă formată din 60 de membri, specializaţi în operaţiuni de salvare şi căutare şi 4 câini special antrenaţi special pentru astfel de situaţii. "Ministerul Apărării ne-a pus trei avioane la dispoziţie, care vor duce şapte tone de echipament de căutare-salvare, corturi, mâncare", a declarat Raed Arafat, şeful DSU.
Aproape toate statele lumii şi-au oferit ajutorul. Numai din Uniunea Europeană 10 ţări trimit acolo echipe de intervenţie. Cei care nu pot trimite salvatori, trimit bani, iar Emiratele Arabe Unite vor înființa un spital de campanie în Turcia şi vor trimite salvatori și provizii de urgență.
"Imaginile le-am văzut cu toţii. Ne aşteptăm la o situaţie dificilă, ne aşteptăm la o situaţie care necesită sprijin din partea noastră, ca efort a comunităţii internaţionale. Vom merge acolo şi vom face tot ceea ce depinde de noi ca să-i salvăm pe cei care trebuie să fie salvaţi", spune Bogdan Vlăduţoiu, comandantul echipei.
Siria, afectată de seismul major
Siria imploră şi ea după ajutor internaţional, pentru prima dată în ultimul deceniu. Este într-o situaţie disperată. Tara este măcinată de război civil încă din 2011 şi este izolată la nivel internaţional. Pe lângă Rusia, care are baze militre acolo, Israelul s-a oferit să ajute Damascul, deşi cele două state sunt în conflict.