Antena Meniu Search
x

Video Există vreo legătură între cutremurele din Turcia și cele din România? Explicația unui specialist de la INFP

La 9 minute după catastrofa din Turcia, în zona seismică Vrancea, din judeţul Buzău s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe Richter. A fost urmat de alte patru replici, cea mai puternică de 2,9 magnitudine, produse la adâncimi cuprinse între 17 și 21 de kilometri, potrivit Institutului pentru Fizica Pământului. 

de Redactia Observator

la 06.02.2023, 14:12

Vezi și

"Nu am nicio dovadă că acest lucru este posibil, până acum nu s-a pus în evidență o legătură între cutremurele din zona Vrancea și cutremurele din Turcia, nici măcar cu cele care se produc pe falia nord-anatoliană, care este mult mai aproape de noi. Acest cutremur de 7-8 s-a produs pe falia est-anatoliană, undeva la contactul între plăcile est africană, blocul anatolian, și placa est-europeană.

Acolo este o triplă joncțiune: placa africană, placa arabică și placa est-europeană. Adâncimea acestui cutremur de 7-8 (n.r pe scara Richter) a fost de 17 kilometri cu eroare de 3 kilometri, deci undeva între 14 și 20 de kilometri, dar, tot cutremur de suprafață rămâne. Întradevăr, distribuția șocurilor ulterioare și soluția de plan de falie a cutremurului ne indică că el s-a produs pe falia est-anatoliană, în apropiere de contactul cu o altă falie care vine din sud, falia Mării Moarte.

Dacă vorbim de tsunami, puțin probabil după părerea mea, ar fi trebuit să pornească la drum, să apară imediat după ce s-a produs cutremurul, nu apare la 2-3 ore. Ținând cont că s-au produs în interiorul Turciei și nu pe litoral, nu cred că poate să genereze un tsunami. Poate să fie un factorul catalizator pentru alte zone din Turcia, Grecia sau din zonele limitrofe. Pentru zona Vrancea nu prea văd cum s-ar putea întâmpla asta, mai sunt câteva sisteme de falii până la noi care joacă un rol de amortizare a undelor seismice", explică Mihai Diaconescu, fizician al Institutului pentru Fizica Pământului pentru Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Există vreo legătură între cutremurele din Turcia și cele din România? Explicația unui specialist de la INFP