Papa Francisc, apel emoționant împotriva războiului din Ucraina: "Să tacă armele! Dumnezeu stă cu făcătorii de pace, nu cu cel care folosește violența"
Papa Francisc cere duminică, în timpul rugăciunii Angelus, în Piaţa Sfântul Petru, ca ”armele să tacă” în Ucraina. De asemenea face apel pentru deschiderea ”de urgenţă” a unor ”culoare umanitare” refugiaţilor ucraineni, relatează news.ro.
De Larisa Andreescu la 27.02.2022, 16:03Duminică, 27 februarie 2022, Papa Francisc a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu mii de pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. În prima parte a rugăciunii sale a îndemnat oamenii să nu mai fie atât de atenţi la defectele celor din jur, umbrindu-şi propriile defecte şi a cerut oamenilor să fie mai milostivi.
”Dragi frați și surori, Domnul ne invită să curățăm privirea noastră. Mai întâi ne cere să ne uităm în interiorul nostru pentru a recunoaște mizeriile noastre. Pentru că dacă nu suntem capabili să vedem defectele noastre, vom fi mereu înclinați să le mărim pe ale altuia. Dacă, în schimb, recunoaștem greșelile și mizeriile noastre, se deschide pentru noi ușa milostivirii. Și după ce ne-am uitat în interiorul nostru, Isus ne invită să ne uităm la ceilalți așa cum se uită El – acesta este secretul: a ne uita la alții cum se uită El – care nu vede mai întâi de toate răul, ci binele. Așa se uită Dumnezeu la noi: nu vede în noi greșeli iremediabile, dar vede în noi fiii care greșesc. El schimbă optica: nu se concentrează asupra greșelilor, ci asupra fiilor care greșesc. Dumnezeu face întotdeauna deosebire între persoană și erorile ei. El salvează întotdeauna persoana. Crede întotdeauna în persoană și este mereu gata să ierte erorile. Știm că Dumnezeu iartă întotdeauna și ne invită să facem la fel, să nu căutăm în ceilalți răul, ci binele. Să ne întrebăm, atunci, ce fel de cuvinte folosim: cuvinte care exprimă atenție, respect, înțelegere, apropiere, compasiune, sau cuvinte care urmăresc în principal să ne facă frumoși în ochii celorlalți? Apoi, vorbim cu blândețe sau poluăm lumea împrăștiind venin: criticând, plângându-ne întruna, alimentând agresivitatea foarte răspândită? Fecioara Maria, la smerenia căreia s-a uitat Dumnezeu, Fecioara tăcerii la care acum ne rugăm, să ne ajute să purificăm privirea și vorbirea noastră!”, a transmis Papa Francisc, potrivit Vatican News.
Papa Francisc, apel la pace în Ucraina
- Război Rusia - Ucraina, ziua 4 LIVE TEXT. Putin pune în alertă forţele nucleare ale Rusiei. Kievul dă în...
- Papa Francisc și mii de credincioși s-au rugat pentru pace în Ucraina, în Piaţa Sfântul Petru
- Imagini cu o ambulanță atacată de armata rusă lângă Herson, în Ucraina. Pacientul și șoferul ambulanței au...
La finalul alocuțiunii, pontiful a făcut un nou apel la pace în Ucraina, după invazia Rusiei din 24 februarie.
”Dragi frați și surori, în aceste zile am fost răvășiți de ceva tragic, de război. De mai multe ori ne-am rugat ca să nu se meargă pe această cale. Și nu încetăm să vorbim, mai mult, îl implorăm pe Dumnezeu cu o mai mare intensitate. De aceea, reînnoiesc invitația adresată tuturor oamenilor de a face din 2 martie, Miercurea Cenușii [după ritul roman sau latin], o zi de rugăciune și de post pentru pace în Ucraina, o zi pentru a sta aproape de suferințele poporului ucrainean, pentru a ne simți cu toții frați și a implora de la Dumnezeu sfârșitul războiului. Cine face război uită omenia, nu pornește de la oameni, nu se uită la viața concretă a persoanelor, dar pune în fața a toate interese de parte și de putere. Își pune încrederea în logica diabolică și perversă a armelor, care este cea mai îndepărtată de voința lui Dumnezeu. Se îndepărtează și de lumea de rând, care vrea pacea și care, în orice conflict, este adevărata victimă, care plătește în prima persoană nebuniile războiului. Mă gândesc la cei vârstnici, la cei care, în aceste ore, caută un refugiu, la mamele în fugă cu copiii lor... Sunt frați și surori pentru care este urgent a deschide coridoare umanitare și care trebuie primiți. Cu inima sfâșiată pentru cele ce se întâmplă în Ucraina - și să nu uităm de războaiele din alte părți ale lumii, precum cele din Yemen, Siria, Etiopia – repet: să tacă armele! Dumnezeu stă cu făcătorii de pace, nu cu cel care folosește violența. Pentru că cel care iubește pacea, după cum spune Constituția Italiei, respinge războiul ca instrument de ofensă adusă libertății celorlalte popoare și ca mijloc de soluționare a controverselor internaționale”, a declarat Suveranul Pontif.