Antena LIVE

Curs valutar

Parlamentul European a adoptat reforma pieței energetice din UE. Statele membre vor putea restricţiona importurile din Rusia

Eurodeputaţii au adoptat, joi, planuri ce vor facilita introducerea pe piaţă a gazelor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv a hidrogenului. Noua directivă va contribui la decarbonizarea sectorului gazelor pentru a combate schimbările climatice.  

De la 11.04.2024, 16:03
WhatsApp
Profimedia

Noua directivă şi noul regulament privind pieţele gazelor şi hidrogenului vizează decarbonizarea sectorului energetic al UE, consolidând producţia şi integrarea gazelor din surse regenerabile şi a hidrogenului, mai arată comunicatul de presă al Parlamentului European.

Aceste măsuri sunt menite să asigure aprovizionarea cu energie, perturbată de tensiunile geopolitice, în special de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, şi să abordeze schimbările climatice. În negocierile cu Consiliul privind directiva, deputaţii s-au concentrat pe asigurarea unor dispoziţii privind transparenţa, drepturile consumatorilor şi sprijinul pentru persoanele expuse riscului de sărăcie energetică. Plenul a adoptat directiva cu 425 voturi pentru, 64 împotrivă şi 100 de abţineri.

Statele membre ale UE vor putea restricţiona importurile din Rusia

Noul regulament, adoptat cu 447 voturi pentru, 90 împotrivă şi 54 abţineri, va consolida mecanismele de stabilire a preţurilor echitabile şi de aprovizionare stabilă cu energie şi va permite statelor membre să limiteze importurile de gaze din Rusia şi Belarus. Legislaţia va introduce un sistem comun de achiziţii de gaze pentru a evita concurenţa între statele membre şi un proiect-pilot de consolidare a pieţei de hidrogen a UE pentru o perioadă de cinci ani.

Regulamentul se concentrează, de asemenea, pe creşterea investiţiilor în infrastructura de hidrogen, în special în regiunile carbonifere, promovând tranziţia către surse de energie sustenabile, cum ar fi biometanul şi hidrogenul cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

„Industriile siderurgice şi chimice din Europa, care sunt greu de decarbonizat, vor fi plasate în centrul dezvoltării unei pieţe europene a hidrogenului”, a declarat Jens Geier (S&D, Germania), raportor pentru directivă.

„Acest lucru va permite eliminarea treptată a combustibililor fosili din industrie, asigurarea competitivităţii europene şi menţinerea locurilor de muncă într-o economie sustenabilă. Normele de separare pentru operatorii de reţele de hidrogen vor corespunde celor mai bune practici existente pe piaţa gazelor şi a energiei electrice”, a adăugat Geier.

Totodată, raportorul pentru regulament, Jerzy Buzek (PPE, Polonia), a declarat că „noul regulament va transforma actuala piaţă a energiei într-una bazată în principal pe două surse – energia electrică verde şi gazele verzi”.

„Acesta este un pas uriaş în direcţia îndeplinirii obiectivelor ambiţioase ale UE în materie de climă şi a sporirii competitivităţii UE pe pieţele mondiale. Am introdus o opţiune legală pentru ţările UE de a opri importul de gaze din Rusia în cazul în care există o ameninţare la adresa securităţii, ceea ce le oferă un instrument de eliminare treptată a dependenţei noastre de un monopol periculos”, a mai spuss Jerzy Buzek, potrivit News.

Legislaţia va promova biometanul şi hidrogenul

Ambele texte vor trebui acum să fie adoptate în mod oficial de către Consiliu înainte de publicarea în Jurnalul Oficial.

Pachetul legislativ reflectă ambiţiile tot mai mari ale UE în materie de climă, astfel cum se prevede în Pactul verde european şi în pachetul „Pregătiţi pentru 55”. Directiva actualizată vizează decarbonizarea sectorului energetic şi include dispoziţii privind drepturile consumatorilor, operatorii de transport şi de sistem şi operatorii de sisteme de distribuţie, accesul terţilor şi planificarea integrată a reţelei, precum şi autorităţile de reglementare independente. Regulamentul actualizat va impulsiona infrastructura existentă de gaze naturale să integreze o pondere mai mare a hidrogenului şi a gazelor din surse regenerabile, prin intermediul unor reduceri tarifare semnificative. Acesta include dispoziţii de facilitare a amestecului de hidrogen cu gaze naturale şi gaze din surse regenerabile, precum şi o cooperare mai strânsă la nivelul UE în ceea ce priveşte calitatea şi stocarea gazelor.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

piata energetica parlament european import gaze rusia
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025