Antena Meniu Search
x

UE nu interzice centralele de apartament. Comisia Europeană susţine că a fost o dezinformare

Uniunea Europeană nu interzice cazanele sau sistemele de încălzire, cum ar fi centrale, boilere, încălzitoare, etc pe bază de combustibili fosili, a transmis Comisia Europeană. Blocul comunitar ia măsuri de reducere a emisiilor de carbon ale clădirilor, ceea ce se traduce în facturi mai mici pentru consumatori şi o calitate a vieţii îmbunătăţită.

de Redactia Observator

la 05.04.2024, 14:26

UE nu interzice centralele de apartament. Comisia Europeană susţine că a fost o dezinformare
UE nu interzice centralele de apartament. Comisia Europeană susţine că a fost o dezinformare

În 2020, Comisia a prezentat Strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a Pactului verde european iar revizuirea Directivei privind performanţa energetică a clădirilor este o iniţiativă-cheie. Recent Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, mai spune sursa citată.

Dispoziţiile Directivei privind performanţa energetică a clădirilor vor sprijini astfel eforturile UE de a scădea emisiile de carbon în Uniunea Europeană. Acesta aduce beneficii concrete cetăţenilor în contextul Pactului Verde European prin:

  • îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, acasă şi la locul de muncă
  • creşterea comfortului locuintelor şi reducerea facturilor la energie

Concret, Directiva privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite. 

În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire până în 2040. 

Directivele UE lasă guvernelor naţionale flexibilitate în ceea ce priveşte îndeplinirea de către acestea a aspiraţiilor şi a obiectivelor generale agreate. Legislaţia este concepută astfel încât să ţină seama de toate particularităţile naţionale ale parcului imobiliar şi ale mixului energetic din fiecare ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » UE nu interzice centralele de apartament. Comisia Europeană susţine că a fost o dezinformare