Pentagon Leaks. SUA spionează ţările din jurul României. Ucraina, obligată să schimbe strategia de război după noile dezvăluiri
Statele Unite riscă să îşi irite aliaţii după ce un val de documente secrete ale Pentagonului s-au scurs pe Twitter. Datele arată că serviciile de informaţii americane spionează ţările din jurul României. Din cauza dezvăluirilor, Ucraina este obligată să schimbe strategia în războiul cu Rusia: vestea că i se termină în câteva săptămâni muniţia pentru apărarea aeriană este publică acum.
De Bianca Iacob la 10.04.2023, 21:35- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Documentele Pentagonului care au ajuns pe reţelele sociale arată că duşmani şi aliaţi deopotrivă ar fi fost spionaţi de agenţiile de informaţii americane. Documentul despre Ungaria este ştampilat "TOP SECRET". CIA scrie că ţara premierului Viktor Orban este nc apropiată de Rusia şi consideră Statele Unite un adversar geopolitic de calibru. Agenţii americani scris şi despre un alt stat vecin, Bulgaria. Sofia ar fi de acord să doneze Ucrainei avioane de luptă, dar se teme că va rămâne fără apărare aeriană. Din documentele apărute pe Twitter nu lipseşte nici Polonia. Varşovia ar avea rol de intermediar într-o potenţială livrare de armament sud-coreean pentru Ucraina. Motivul? Guvernul de la Seul nu vinde, direct, ţărilor aflate în război.
La Kiev, Zelenski şi generalii lui sunt frustraţi pentru că totul a fost făcut public
Lista ţărilor prietene care sunt supravegheate cu atenţie ar putea fi mult mai mare. "Probabil Polonia şi România ar putea să fie în acest spectru, pentru că este unul extrem de larg şi de actual. Pare la prima vedere că Statele Unite au o problemă. Eu zic că este exact invers. Prin acest mod de a publica astfel de documente, se arată care este forţa Statelor Unite", a declarat Cristian Barbu, general în rezervă. Documentele clasificate vorbesc şi despre un avion de supraveghere al Marii Britanii care a fost aproape distrus de o rachetă rusească în Marea Neagră. La vremea respectivă, guvernul de la Londra a lăsat să se înţeleagă că incidentul a fost minor.
Alte documente arată că şi Israelul este printre statele aliate monitorizate de CIA. Raportul în acest caz susţine că Mossadul a încurajat protestele faţă de premierul israelian Beniamin Netanyahu. "Suntem o democraţie, şi chiar şi oamenii care lucrează pentru Guvern pot participa la demonstraţii în timpul lor liber, dar asta nu înseamnă că serviciile de informaţii propriu zis organizează demonstraţii", a declarat Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România.
- Ambasadorul Israelului: "Ierusalimul este un loc foarte sigur. Luăm toate măsurile să protejăm toţi...
- Cele mai mari dezvăluiri din "Pentagon Leaks". Americanii au aflat toate strategiile ruşilor; au spionat atât...
- Prima reacţie a Kremlinului după scurgerile de informaţii de la Pentagon. Peskov: "A devenit o boală comună să...
La Kiev, Zelenski şi generalii lui sunt frustraţi pentru că totul a fost făcut public. Aşa că au schimbat planurile pentru ofensiva de primăvară. Una dintre dezvăluiri anunţă că Ucraina este pe cale să rămână fără muniţie pentru sistemele de apărare anti-aeriană S-300 şi BUK. "Este deranjant ca o parte dintre aceste informaţii să fie făcute publice, mai ales analize despre capacităţile de luptă ale Ucrainei, lipsurile din aceste capacităţi", a declarat Dan Lamothe, reporter Washington Post.
Dincolo de războiul informaţiilor, pe frontul din Ucraina, ruşii apelează la tactica terenului pârjolit. Atacurile din aer şi de la sol au transformat Bahmut, Avdiivka şi Mariinka în oraşe fantomă. În timpul acesta, ministrul Apărării a mers la Minsk: dictatorul Aleksandr Lukashenko a cerut garanţii că Moscova va apăra Belarus ca pe propriul teritoriu.