Antena Meniu Search
x

Ucraina și-a schimbat planurile de contraofensivă. Cum îl spionează americanii pe Zelenski - CNN

Ucraina a fost nevoită să-și modifice unele planuri militare după scurgerea de informaţii secrete de la Pentagon, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Între timp oficialii americani se grăbesc să evalueze pagubele celei mai mari breșe de securitate din 2013 încoace.

de Redactia Observator

la 10.04.2023, 16:44

Ucraina și-a schimbat planurile de contraofensivă. Cum îl spionează americanii pe Zelenski - CNN
Volodimir Zelenski şi Joe Biden - Getty Images

Ucraina și-ar fi schimbat planurile de contraofensivă după scurgerea masivă de informații secrete de la Pentagon. Inclusiv Volodimir Zelenski a fost spionat de americani. Potrivit documentelor apărute online săptămâna trecută  liderul de la Kiev a cerut în luna februarie atacarea cu drone a unor ținte din Rusia.

CNN a analizat 53 de documente secrete şi confidenţiale care au început să circule pe reţelele de socializare săptămâna trecută. Aparent, toate documentele au fost create între mijlocul lunii februarie și începutul lunii martie. Un document dezvăluie că americanii îl spionează pe Zelenski. Nu este un lucru surprinzător, dar oficialii ucraineni sunt profund frustrați de scurgerea de informaţii, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui Zelenski.

Ce sunt informaţiile SIGINT sau Signals Intelligence?

Rapoartele serviciilor de informații americane au la bază informaţii de tip SIGINT, potrivit CNN. Asta înseamnă strângere de date din afara ţării prin sisteme de comunicații și informații și furnizarea lor către guvernul american. În general metodele prin care se fac astfel de strângeri de informaţii includ stick-uri USB echipate în secret cu transmițătoare radio sau malware pentru iPhone folosit pentru a monitoriza activitatea şi comunicaţiile. 

Pe acelaşi subiect

Potrivit CNN, pe baza unui astfel de raport întocmit de Pentagon, Zelenski "a sugerat la sfârșitul lunii februarie atacarea unor poziţii din regiunea Rostov, în Rusia" cu drone, deoarece Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă atât de departe. 

Informațiile au fost obţinute din comunicații interceptate. Datele SIGINT sunt definite în linii mari de Agenția Națională de Securitate ca "informații derivate din semnale electronice și sisteme utilizate de ținte străine, cum ar fi sisteme de comunicații, radare și sisteme de arme".

Planuri de război, schimbate de Ucraina 

Informaţiile ar putea explica comentariile făcute în mod public de SUA despre faptul că nu dorește să ofere Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune din cauza temerilor că Kievul le va folosi pentru a lovi în interiorul Rusiei. Ucraina a promis să nu folosească armele furnizate de SUA în acest sens. 

Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, a declarat vineri pe Telegram că el nu consideră că aceste documente sunt autentice.  Podoliak  crede că nu au "nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei" și au la bază "o cantitate mare de informații fictive" răspândite de Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ucraina și-a schimbat planurile de contraofensivă. Cum îl spionează americanii pe Zelenski - CNN