Prima reacţie a Kremlinului după scurgerile de informaţii de la Pentagon. Peskov: "A devenit o boală comună să dai vina pe Rusia"
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins luni acuzaţiile potrivit cărora Moscova ar fi fost implicată în scurgerea de documente clasificate de la Pentagon, în timp ce un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării a acuzat Moscova că a operat modificări asupra unora dintre documentele care au fost postate online în ultimele săptămâni, relatează CNN, citat de news.ro.
Întrebat luni dacă Rusia sau surse pro-ruse ar putea fi în spatele scurgerii de informaţii, Dmitri Peskov a criticat ceea ce el a spus că este o tendinţă de a da vina tot timpul pe Moscova. "Tendinţa de a da vina mereu pe Rusia şi de a acuza că orice este din cauza Rusiei a devenit de-acum o boală comună", a spus Dmitri Peskov. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a comentat însă că scurgerile de informaţii sunt "destul de interesante" şi nu poate exclude faptul că SUA i-ar fi putut asculta chiar şi pe aliaţii săi cei mai apropiaţi.
Documente scurse de la Pentagon au fost publicate pe reţelele sociale de câteva săptămâni
"Faptul că Statele Unite au început de mult timp supravegherea diverşilor şefi de stat, în special a capitalelor europene, a ieşit la suprafaţă în mod repetat şi a provocat situaţii scandaloase", a menţionat Peskov. "Prin urmare, acest lucru nu poate fi exclus", a adăugat el. "Nu avem nici cea mai mică îndoială cu privire la implicarea directă sau indirectă a Statelor Unite şi a NATO în conflictul dintre Rusia şi Ucraina", a mai declarat Dmitri Peskov, atunci când a fost întrebat ce părere are despre ceea ce arată documentele secrete ale Pentagonului.
Documente scurse de la Pentagon, care includ informaţii strict secrete despre sprijinul SUA pentru Ucraina şi despre aliaţi-cheie ai SUA, precum Israelul, au fost publicate pe reţelele sociale de câteva săptămâni, dar au fost dezvăluite de presă abia vineri. Oficialii americani au confirmat autenticitatea unora dintre documentele scurse, care arată, de asemenea, că, dincolo de Rusia, SUA au interceptat aliaţi-cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel şi Ucraina.
- Ucraina și-a schimbat planurile de contraofensivă. Cum îl spionează americanii pe Zelenski - CNN
- Rusia, la un pas de a doborî un avion militar britanic deasupra Mării Negre, dezvăluie documentele secrete scurse...
- SUA încearcă să afle cine a fotografiat documentele secrete cu planurile de război ale Ucrainei. Cea mai gravă...
Pe de altă parte, un reprezentant al Ministerului ucrainean al Apărării pe probleme de informaţii a acuzat Rusia că a modificat unele dintre documentele secrete ale Pentagonului înainte de a fi publicate online. "În ultimele decenii, cele mai de succes operaţiuni de informaţii ale Rusiei au fost realizate în Photoshop", a declarat Andrii Iusov, reprezentant al serviciului de informaţii al apărării din Ucraina, într-un interviu la televiziunea naţională.
"Pe baza unei analize preliminare a acestor documente, vedem cifre false privind pierderile de ambele părţi. Unele dintre informaţii sunt în mod clar colectate din surse deschise", a declarat Iusov. Pe de altă parte, reprezentantul serviciului de informaţii al Kievului a mai declarat că nevoile armatei ucrainene au fost "discutate la toate nivelurile" şi că "nu este un secret că Ucraina cere avioane, tancuri, muniţii şi alte lucruri".
În mod similar a comentat şi Mihailo Podoliak, consilierul şefului Biroului prezidenţial, care a declarat vineri pe canalul său Telegram că el crede că ruşii se află în spatele presupusei scurgeri de informaţii. Podoliak a spus că documentele care au fost difuzate sunt neautentice, nu au "nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei" şi se bazează pe "o mare cantitate de informaţii fictive".
Analiştii consultaţi de CNN sunt de părere că unii "actori răi" se folosesc de documentele scurse pentru a răspândi dezinformare. Documentul referitor la numărul victimelor de pe front, de exemplu, a fost modificat în ultimele săptămâni pentru a reduce la mai mult de jumătate numărul morţilor ruşi faţă de estimarea iniţială a serviciilor americane, fiind apoi răspândit pe canalele pro-ruseşti de Telegram.
Unele dintre documente secrete ale Pentagonului dau informaţii despre slăbiciuni importante în ceea ce priveşte armamentul ucrainean şi apărarea sa antiaeriană, dar şi despre mărimea şi pregătirea batalioanelor ucrainene într-un moment critic al războiului, când forţele Kievului se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva ruşilor. De asemenea, breşa de securitate vine chiar în momentul în care SUA şi Ucraina au început să dezvolte o relaţie de încredere reciprocă în ceea ce priveşte schimbul de informaţii, notează CNN. Ca urmare, potrivit CNN, Ucraina şi-a modificat deja unele dintre planurile militare iniţiale din cauza acestor scurgerii de informaţii, a declarat o sursă apropiată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰