Antena Meniu Search
x

Cele mai mari dezvăluiri din "Pentagon Leaks". Americanii au aflat toate strategiile ruşilor; au spionat atât duşmani, cât şi aliaţi

Documente secrete de la Pentagon scurse online în ultimele săptămâni arată o imagine rară desspre modul în care SUA spionează deopotrivă aliați și inamici. Oficialii americani sunt zdruncinaţi de aceste dezvăluiri şi se tem că ele ar putea pune în pericol surse sensibile de informaţii și compromite relații externe importante, arată o analiză CNN

de Redactia Observator

la 10.04.2023, 17:52

Cele mai mari dezvăluiri din "Pentagon Leaks". Americanii au aflat toate strategiile ruşilor; au spionat atât duşmani, cât şi aliaţi
Război în Ucraina - CNN

Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, dezvăluie cum spionează americanii aliații cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina. Altele dezvăluie cât de mult au penetrat americanii Ministerul rus al Apărării și chiar grupul de mercenari Wagner, prin comunicații interceptate, dar și surse umane, care acum riscă să fie întrerupte sau puse în pericol.

Alte documente divulgă slăbiciuni cheie ale armamentului ucrainean, detalii despre apărarea aeriană, dimensiunile unui batalion și gradul de pregătire pentru un moment critic al războiului - contraofensiva de primăvară. Iar toate astea au loc chiar în momentul în care SUA și Ucraina au început să dezvolte o relație de încredere reciprocă mai degrabă decât una bazată doar pe schimbul de informații.

Ucraina a modificat unele planuri militare după scurgerile de la Pentagon

Ucraina și-a modificat deja unele planurile militare din cauza scurgerilor de informaţii, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui Zelenski. Iar Pentagonul susţine "o colaborare între agenții" pentru a evalua impactul scurgerii de informații.

Pe acelaşi subiect

"Departamentul Apărării continuă să examineze și să evalueze validitatea documentelor fotografiate care circulă pe site-urile de socializare și care par să conțină materiale sensibile și foarte secrete", a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului într-un comunicat. Oficialii americani au discutat cu aliații și partenerii în weekend cu privire la scurgere și au informat "comitetele relevante din Congres."

Pentagonul a luat măsuri pentru a înăspri fluxul de astfel de documente extrem de sensibile, la care au acces în mod normal, zilnic, sute de angajaţi din guvern. Statul Major Comun examinează listele pentru a vedea cine primește aceste rapoarte, a spus un oficial al Apărării. Multe dintre documentele care par a fi cu caracter de informare au marcaje care indică faptul că ele au fost întocmite de directoratul de informații al Statului Major Comun, cunoscut sub numele de J2. Pentagonul a făcut o sesizare către Departamentul de Justiție, care a confirmat separat pentru CNN că a lansat o investigație cu privire la sursa scurgerii.

Diplomați din ţările aliate SUA sunt frustrați de scurgerea de date 

Documentele au apărut online prima dată luna trecută pe platforma de socializare Discord, conform mesajelor analizate de CNN. Postările sunt de fapt fotografii cu documente mototolite așezate deasupra unor reviste și înconjurate de alte obiecte aleatorii, cum ar fi folii de plastic și lipici. Arată ca și cum ar fi fost îndoite în grabă și băgate într-un buzunar înainte de a fi scoase dintr-un loc sigur, a declarat pentru CNN o sursă cu cunoştinţe în domeniu. Un purtător de cuvânt al Discord a confirmat că platforma cooperează cu forțele de ordine în cadrul anchetei.

În timp ce spionajul este o parte inevitabilă a modului în care comunitatea de informații americane colectează informații la nivel global, diplomați din țările menționate au declarat pentru CNN că este frustrant  și dăunător reputației SUA  să vadă că aceste informații sunt expuse public. Aliații americani încercă şi ei să stabilească dacă vreuna dintre sursele sau metodele lor au fost compromise de scurgere.

"Ne așteptăm ca SUA să împărtășească o evaluare a daunelor în zilele următoare, dar nu putem aștepta evaluarea lor. În acest moment o facem pe a noastră", a spus un oficial dintr-o țară membră Five Eyes, un acord de partajare a informațiilor între SUA, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Marea Britanie. 

Un al doilea oficial din aceste ţări și-a exprimat îngrijorarea cu privire la scurgerile de informații despre războiul din Ucraina. El a subliniat că este alarmant să vezi un document din februarie intitulat "Rusia-Ucraina: Bătălia pentru Donbas se îndreaptă probabil către un impas pe tot parcursul anului 2023".

Documentul respectiv vorbeşte despre provocări şi evaluează "capacitatea de rezistență a operațiunilor Ucrainei". " Victoriile vor fi greu de obţinut pentru Ucraina, dar nici nu ajută faptul că este dezvăluită public o evaluare secretă a SUA ce indică un probabil impas de un an", a spus oficialul.

Spionarea prietenilor SUA

CNN a analizat 53 de documente scurse. Aparent, toate documentele au fost create între mijlocul lunii februarie și începutul lunii martie. Un document dezvăluie că americanii îl spionează pe Zelenski. Nu este un lucru surprinzător, dar oficialii ucraineni sunt profund frustrați de scurgerea de informaţii, a declarat pentru CNN sursa apropiată președintelui Zelenski. Informațiile din surse SIGINT includ comunicații interceptate și sunt definite în linii mari de Agenția Națională de Securitate ca "informații derivate din semnale electronice și sisteme utilizate de ținte străine, cum ar fi sisteme de comunicații, radare și sisteme de arme".

Informaţiile ar putea explica comentariile făcute în mod public de SUA despre faptul că nu plănuiesc să ofere Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune din cauza temerilor că Kievul le va folosi pentru a lovi în interiorul Rusiei. Ucraina a promis să nu folosească armele furnizate de SUA în acest sens. 

În mod similar, un alt document indică faptul că Beijingul s-ar putea folosi de atacurile ucrainene asupra unor ținte din interiorul Rusiei "ca de o oportunitate de a acuza NATO de agresiune și pentru a spori ajutorul pentru Rusia dacă consideră că atacurile sunt semnificative".

Mihailo Podoliak, consilier al lui Zelenski, a declarat vineri pe Telegram că el nu consideră că aceste documente sunt autentice. Podoliak crede că nu au "nimic de-a face cu planurile reale ale Ucrainei" și au la bază "o cantitate mare de informații fictive" răspândite de Rusia.

Un alt document descrie, cu lux de detalii, o conversație între doi înalți oficiali sud-coreeni despre preocupările Consiliului Național de Securitate al țării cu privire la o solicitare de muniție din partea SUA. Oficialii s-au îngrijorat că furnizarea muniției solicitate de SUA şi care urma să ajungă apoi în Ucraina ar încălca politica Coreei de Sud de a nu furniza ajutor letal țărilor aflate în război.

Potrivit documentului, unul dintre oficiali a sugerat o modalitate de a ocoli politica fără a o schimba efectiv - prin vânzarea muniției respective Poloniei. Documentul a stârnit deja controverse la Seul. Oficialii sud-coreeni au spus că intenționează să ridice problema cu Washingtonul, potrivit The New York Times. Şi alte țări intenționează să ridice problema cu Washingtonul, dar nu au purtat încă discuţii, deoarece așteaptă în zilele următoare să vadă ce spune administrația Biden despre documentele scurse. 

Potrivit unui alt document, Zelenski "a sugerat la sfârșitul lunii februarie atacarea unor poziţii din regiunea Rostov, în Rusia" cu drone, deoarece Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă atât de departe. Între timp, un alt document a stârnit indignare în Israel. Raportul, produs de CIA și obţinut tot din surse SIGINT sau Signals Intelligence, spune că principala agenție de informații a Israelului, Mossad, a încurajat protestele la adresa noului guvern al țării, "inclusiv prin îndemnuri explicite la acțiune".  Biroul premierului israelian a răspuns în numele Mossad-ului, numind raportul "un fals, fără nicio dovadă".

"Mossadul și înalții săi oficiali nu au încurajat și nu încurajează personalul agenției să se alăture demonstrațiilor împotriva guvernului, demonstrațiilor politice sau oricărei activități politice", se arată în declarație. "Mossadul și personalul său superior aflat în serviciu nu s-au implicat deloc în problema demonstrațiilor și sunt dedicați valorii serviciului care a ghidat Mossad-ul de la înființare."

Un alt document clasificat, provenit din aceleaşi surse, arată modul în care SUA evaluează politicile aliaților săi și cum pot exercita influența pentru a le schimba. Documentul, intitulat "Israel: Căi pentru furnizarea de ajutor letal Ucrainei", spune că guvernul israelian "va lua cel mai probabil  în considerare acordarea de ajutor letal sub o presiunea crescută din partea SUA sau sub o degradare percepută" a relației cu Rusia.

Un alt document dezvăluie ce cred SUA despre intențiile unor țări europene de a dona avioane de luptă Ucrainei, care cere avioane de peste un an. Pe 23 februarie, Bulgaria și-a exprimat disponibilitatea de a dona Ucrainei flota sa de avioane MiG-29 - o "provocare", consideră raportul, deoarece va lăsa Bulgaria fără avioane de luptă pentru a-și îndeplini misiunile aeriene până când vor fi livrate avioanele americane F-16, "peste cel puțin un an". 

Potrivit Washington Post, unul dintre documentele americane clasificate dezvăluie că, în luna septembrie, un avion rus de luptă aproape a doborât o aeronavă britanică care patrula în spațiul aerian internațional.

Spionarea dușmanilor

Scurgerea masivă de informaţii mai arată că nivelul de penetrare a SUA în interiorul Ministerului Apărării de la Moscova și în grupul paramilitar Wagner este mai profund decât se suspecta anterior. O mare parte din informațiile despre Rusia au fost adunate prin intermediul comunicațiilor interceptate, stârnind îngrijorarea că rușii ar putea acum să-și schimbe metoda de comunicare pentru a-și ascunde mai bine planurile.  Şi sursele umane ar putea fi în pericol. Hărți cu mișcările trupelor ruse și capabilităţile acestora, incluse în documentele scurse, provin parțial din surse umane confidențiale şi provoacă temeri în rândul oficialilor americani că acestea ar putea fi acum în pericol.

Documentele arată că SUA au reușit să intercepteze planuri precise de atac ale Rusiei. Ce centrale termoelectrice, ce stații electrice, ce poduri rutiere şi de cale ferată urmau să fie lovite de ruşi în interiorul Ucrainei și când. SUA au reușit, de asemenea, să intercepteze strategia rusă de combatere a tancurilor NATO în Ucraina începând cu luna aprilie. Planul cerea "stabilirea a trei zone de foc bazate pe raza de acțiune – lungă, medie și scurtă – cu fiecare zonă acoperită de anumite tipuri de armament și unități", se arată în raportul de informații al SUA.

Despre preocupările cu privire la Grupul Wagner, care are mii de soldaţi în Ucraina, documentele menţionează reluarea recrutării prizonierilor ruși, subliniind "influența continuă a liderului pe lângă Putin" și planurile grupului de a-și consolida prezența în Africa și Haiti. Documentele menţionează şi un număr de victime de ambele părți, date deja cunoscute ca fiind dificil de estimat cu exactitate și pe care SUA nu au vrut să le transmită public în detaliu.

Ruşii ar fi pierdut până la 223.000 de soldaţi până în februarie. Ucraina:131.000 de soldaţi

Potrivit unuia dintre documente, forțele ruse au pierdut între 189.500 și 223.000 de soldaţi până în februarie, inclusiv până la 43.000 de soldați uciși în acțiune. Între timp, Ucraina a suferit între 124.500 și 131.000 de victime, cu până la 17.500 de soldaţi uciși în acțiune, se mai arată în raport.

Aceste documentele scurse sunt deja manipulate pentru a răspândi dezinformare, spun analiștii. Documentul cu numărul victimelor, de exemplu, a fost modificat în ultimele săptămâni pentru a reduce la jumătate numărul rușilor morţi, înainte de a fi difuzat pe canalele de Telegram pro-ruse.

Întrebat despre imaginile care circulă pe Twitter și Telegram, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri pentru CNN că "nu avem nici cea mai mică îndoială cu privire la implicarea directă sau indirectă a Statelor Unite și a NATO în conflictul dintre Rusia și Ucraina". "Acest nivel de implicare crește, crește treptat... Suntem cu ochii pe acest proces. Asta, ei, bine, face desigur întreaga poveste mai complicată, dar nu poate influența rezultatul final al operațiunii speciale."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Cele mai mari dezvăluiri din "Pentagon Leaks". Americanii au aflat toate strategiile ruşilor; au spionat atât duşmani, cât şi aliaţi