Planul Chinei de a anexa Taiwanul merge mult mai repede. Avertismentul SUA
China plănuiește să anexeze “rapid” Taiwanul, sub regimul lui Xi Jinping, avertizează secretarul de stat SUA, Antony Blinken, reiterând avertismentele privind perturbarea economiei globale, dacă acest lucru se va întâmpla, scrie The Guardian.
De Iulia Iancu la 22.10.2022, 13:35Avertismentul oficialului american vine după ce, duminică, Xi Jinping le-a promis chinezilor “reunificarea cu Taiwanul” pe cale paşnică, dar nu va ''renunţa niciodată nici la folosirea forţei''.
Într-o conversație cu fostul secretar de stat Condoleezza Rice, Blinken a transmis că pacea și stabilitatea dintre China și Taiwan au fost menținute cu succes timp de zeci de ani, dar, recent, Beijingul și-a schimbat atitudinea.
„În loc să rămână cu status quo-ul care a fost stabilit într-un mod pașnic, Beijing a luat o decizie radicală și este hotărât să-și urmeze, mult mai repede, planul de reunificare cu Taiwanul. Dacă mijloacele pașnice nu vor funcționa, atunci s-ar putea ajunge la mijloace coercitive și, eventual, la forță, pentru a-și atinge obiectivul. Acesta este ceea ce perturbă profund status quo-ul și creează tensiuni extraordinare”, explică Blinken.
Deși Beijingul a declarat în repetate rânduri că intenționează să se reunifice cu Taiwanul, termenul pentru un astfel de scenariu variază foarte mult. Înalte personalități militare americane și taiwaneze au avertizat că armata chineză ar putea invada Taiwanul în câțiva ani, în timp ce analiștii indică obiectivul lui Xi de întinerire națională până în 2049 – centenarul Republicii Populare Chineze – ca un potențial termen limită.
- "Ne așteaptă vremuri dificile". Xi Jinping le promite chinezilor reunificarea cu Taiwanul şi o armată de clasă...
- Chinezii îl caută pe "eroul" care a atârnat bannere pe un pod din Beijing, în care cerea înlăturarea lui Xi...
- Xi Jinping, de 10 ani la conducerea Chinei: Cât de puternică a devenit în ultimul deceniu cea mai mare armată...
„Este posibil ca secretarul Blinken să fie îngrijorat de ritmul și amploarea modernizării militare a Chinei, care se concentrează în mod clar pe Taiwan, dar capacitatea militară a Chinei în sine nu indică intenția de a folosi forța în termen scurt”, explică Drew Thompson, fost oficial al departamentului de stat al SUA.
Totodată, Bill Bishop, expert american privind China, a remarcat că nu există niciun indiciu în documentele publice sau în discursul lui Xi care să indice o cronologie accelerată din partea Beijingului pentru a invada Taiwanul. „Așadar, sunt SUA în posesia unor informații care indică o schimbare?” a întrebat el pe Twitter.
Duminică, întreaga lume și-a îndreptata atenția asupra Chinei, unde liderul Xi Jinping a susținut un discurs de aproape două ore despre viitorul țării. Analiștii au sugerat că abordarea subiectului privind reunificarea cu Taiwanul în prima parte a discursului poate fi un semn al prioritizării acestuia pe agenda Beijingului. Alții au sugerat că limbajul folosit de Xi Jinping a dezvăluit o frustrare crescândă privind „ingerințele străine” în ceea ce el consideră o chestiune internă.
Adresându-se reporterilor, Blinken a subliniat că, în viitor, tehnologia este cea care va defini competiția dintre puterile mondiale. "Tehnologia va schimba economiile mondiale. Ne va reforma armatele. Va remodela viețile oamenilor de pe întreaga planetă".
SUA au introdus în această lună restricții la exportul de tehnologie chineză, care a început să aibă un impact major asupra capacității țării de a-și crește producția de cipuri pe plan intern.
Tensiuni între China și Taiwan. Taipei respinge revendicările de suveranitate ale Chinei
China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu şi îşi reafirmă în mod regulat intenţia de a reunifica insula, în ciuda obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei, care respinge revendicările de suveranitate şi spune că doar poporul insulei are dreptul de a-şi decide viitorul, scrie Reuters.
Tensiunile au crescut dramatic în august, după ce China a organizat manevre de război în apropierea Taiwanului, în urma vizitei la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Aceste activităţi militare au continuat, deşi într-un ritm redus.
Luni, în discursul său de ziua naţională, preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a declarat că războiul între Taiwan şi China ''nu este absolut deloc o opţiune'' şi şi-a reiterat disponibilitatea de a discuta cu Beijingul. China refuză să vorbească cu Tsai, considerând-o o separatistă.
Beijingul a oferit Taiwanului un model de autonomie de tipul "o ţară, două sisteme", aceeaşi formulă pe care o foloseşte şi pentru Hong Kong. Însă toate partidele politice principale din Taiwan au respins această propunere, iar aceasta nu are aproape niciun sprijin public, potrivit sondajelor de opinie.