Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Război tehnologic între SUA și China. Americanii blochează vânzările de cipuri pentru inteligența artificială către China

Reprezentanții Nvidia au declarat că oficialii americani le-au transmis să nu mai exporte două cipuri de top pentru inteligența artificială în China, o mișcare care ar putea afecta capacitatea firmelor chineze de a efectua lucrări avansate, cum ar fi recunoașterea imaginilor. Compania a declarat miercuri că interdicția, care afectează cipurile A100 și H100 concepute pentru a accelera sarcinile de învățare automată, ar putea interfera cu finalizarea dezvoltării H100, flagshipul producției din acest an, notează The Guardian

de Adrian Popovici

la 02.09.2022 , 12:07

SUA nu își dorește ca tehnologia sa de top să fie folosită în scopuri militare de China. - Profimedia

"Deși nu suntem în măsură să conturăm schimbări politice specifice în acest moment, avem o abordare cuprinzătoare pentru a implementa acțiuni suplimentare necesare legate de tehnologii, utilizări finale și utilizatori finali pentru a proteja securitatea națională și interesele politicii externe ale SUA", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Jurnaliștii occidentali s-au adresat și reprezentanților Departamentului pentru Comerț al SUA, autoritatea din acest domeniu. Oficialii le-au explicat că noile reguli stabilesc care cipuri pot fi exportate și care nu pentru a evita ca tehnologiile avansate să ajungă pe mâini greșite.

Anunțul semnalează o escaladare majoră a represiunii SUA față de capabilităților tehnologice ale Chinei, pe măsură ce tensiunile se accentuează în jurul Taiwanului, unde sunt fabricate cipuri pentru Nvidia și aproape orice altă firmă majoră de cipuri.

Articolul continuă după reclamă

Un purtător de cuvânt al AMD, principalul competitor, a declarat pentru Reuters că compania a primit noi reglementări, care vor opri exportul cipurilor MI250 pentru inteligența artificială în China, dar crede că cipurile MI100 nu vor fi afectate.

Pe acelaşi subiect

Administraţia Biden lucrează pentru a limita exporturile americane de anumiţi semiconductori şi echipamente, din cauza temerilor că companiile chineze le-ar putea folosi în scopuri militare. Procesoarele grafice precum cele pe care le produc Nvidia şi AMD sunt potrivite pentru aplicaţiile de inteligenţă artificială care ar putea include dezvoltarea de arme, recunoaşterea facială şi alte utilizări militare.

Guvernul SUA permite Nvidia și AMD să își reia exporturile de cipuri

Nvidia a declarat joi că guvernul SUA îi va permite să continue să îşi dezvolte cipul de inteligenţă artificială H100 în China, în pofida restricţionării vânzărilor, transmite CNBC. Aceasta este o victorie pentru companie, după ce a avertizat miercuri că noi restricţii impuse de guvernul SUA pentru exporturi i-ar putea împiedica operaţiunile în China, notează News.ro.

Nvidia a afirmat miercuri, într-o declaraţie depusă la autoritatea de reglementare bursieră (SEC), că guvernul SUA restricţionează vânzările de cipuri AI de înaltă performanţă pentru servere, A100 şi H100, către China şi Rusia.

Vânzările ambelor cipuri sunt încă limitate pe acele pieţe, deşi încă poate dezvolta H100 în China. Nvidia se aşteaptă la o reducere a veniturilor de 400 de milioane de dolari în trimestrul curent din cauza noilor restricţii pentru exporturi. Acţiunile Nvidia au scăzut cu peste 11% în timpul tranzacţiilor de joi.

"Guvernul SUA a autorizat exporturile, importurile şi transferurile în ţară necesare pentru a continua dezvoltarea circuitelor integrate H100 de către NVIDIA Corporation, sau de către companie", a declarat Nvidia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Război tehnologic între SUA și China. Americanii blochează vânzările de cipuri pentru inteligența artificială către China