Antena Meniu Search
x

Chinezii îl caută pe "eroul" care a atârnat bannere pe un pod din Beijing, în care cerea înlăturarea lui Xi Jinping de la putere

Protestul rar desfăşurat ieri la Beijing, în care președintele Xi Jinping a fost criticat dur, a declanșat o masivă căutare online pentru identitatea misteriosului protestatar, cel care a atârnat cele două bannere pe un pod din nord-vestul oraşului, relatează BBC. Unul dintre afişe cerea locuitorilor "să-l îndepărteze pe dictatorul și trădătorul național Xi Jinping". 

de Redactia Observator

la 14.10.2022, 16:41

Protestul rar din China atrage tot mai multe laude pe internet
Protestul rar din China atrage tot mai multe laude pe internet - Twitter/ianbremmer

Protestatarul a urcat pe podul Sitong din districtul Haidian din Beijing și a instalat două afişe mari, prin care a cerut încetarea politicii aspre a Chinei de "Zero Covid" și răsturnarea de la putere a preşedintelui comunist Xi Jinping.

În timp ce presa de stat a rămas tăcută, fotografiile și videoclipurile cu evenimentul de joi au circulat pe scară largă în mediul online, determinând o represiune rapidă de către cenzori pe platformele de socializare, dar și pe aplicația WeChat, folosită de majoritatea chinezilor.

Protestul de joi a avut loc în ajunul unui congres istoric al Partidului Comunist, unde Xi Jinping urmează să primească un al treilea mandat ca șef al partidului

Persoana neindentificată a incendiat, de asemenea, ceea ce păreau a fi cauciucuri de mașină și a putut fi auzită scandând sloganuri într-un difuzor.

Pe acelaşi subiect

Rapoartele spun că o persoană a fost arestată în urma protestului. În imaginile de la incident se văd mai mulţi ofițeri de poliție înconjurând persoana, care purta o pălărie galbenă și îmbrăcăminte portocalie.

Mulți au lăudat acțiunile singuraticului protestatar, numindu-l „erou” și referindu-se la el drept „noul Tank Man” – o referire la chinezul necunoscut care a stat în fața tancurilor în timpul protestelor de la Tiananmen din 1989.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Detectivii online au încercat să afle cine este persoana persoana, concentrându-şi atenţia pe un cercetător și fizician chinez care provine dintr-un sat din provincia nordică Heilongjiang. Un control făcut de BBC a confirmat că acolo locuia un bărbat cu acest nume.

El a postat recent ceea ce părea a fi un manifest, pe popularul site de cercetare ResearchGate. Acesta a fost ulterior eliminat, deși alții au încărcat copii ale acestuia.

În documentul de 23 de pagini, el a cerut o grevă și a îndemnat la acte de nesupunere civilă - cum ar fi distrugerea stațiilor de testare Covid. Asta pentru a-l împiedica pe „dictatorul Xi Jinping să continue ilegal în funcție, astfel încât China să poată porni pe drumul către democrație și libertate”.

Rar protest împotriva liderului Chinei înainte de congres

Unii chinezi s-au adunat pe cele două conturi de Twitter ale bărbatului, postând ceea ce ei pretindeau că sunt fotografiile lui și scriind sute de mesaje de recunoștință.

"Ești un erou și ai respectul meu", a scris o persoană, în timp ce alta a spus: "Salut eroului poporului! Sper că te poți întoarce în siguranță!". 

Deși mass-media chineză nu a raportat despre incident, fostul editor al Global Times, Hu Xijin, a părut să se refere la el când a scris pe Twitter, joi seară, că „marea majoritate” a poporului chinez susține conducerea Partidului Comunist și „speră la stabilitate și se opune revoltelor” .

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Chinezii îl caută pe "eroul" care a atârnat bannere pe un pod din Beijing, în care cerea înlăturarea lui Xi Jinping de la putere