Preşedintele Xi Jinping şi-a început turneul european, cu o primă oprire în Franţa. Mizele vizitei liderului de la Beijing
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns duminică la Paris, unde a fost întâmpinat de liderul francez, Emmanuel Macron. Vizita vine în contextul tensiunilor tot mai crescute între Europa și China, dar şi cu ocazia împlinirii a 60 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze. Macron şi Xi vor avea pe masa dicuţiilor şi subiecte delicate, cum ar fi războiul din Ucraina. Cu această ocazie, Parisul şi Beijing vor să-şi consolideze relaţiile bilaterale.
De Redactia Observator la 06.05.2024, 08:52Xi Jinping a revenit în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani. De mână cu prima doamnă şi cu zâmbetul pe buze, liderul chinez a fost primit cu căldură pe aeroportul Orly din Paris. În drumul spre hotel, Xi a avut parte de o surpriză. Zeci de francezi şi tineri chinezi - studenţi în Franța - s-au adunat pe străzi pentru a-l saluta. L-au aplaudat şi au fluturat steagurile Chinei şi Franţei. Nu au uitat să-i dedice şi un dans tradiţional chinezesc.
Nu la fel de entuziasmaţi au fost şi membrii comunităţii tibetane din Franţa, care au protestat la Paris pentru a denunţa vizita preşedintelui. L-au numit pe Xi un dictator care vrea să distrugă tradiţia şi cultura lor.
Vizita de două zile este una inedită, aşa că Emmanuel Macron va încerca într-un timp cât mai scurt să abordeze cât mai multe subiecte delicate cu liderul chinez. În timpul discuţiilor, ce se vor ţine în spatele uşilor închise, Macron va căuta să îl preseze pe omolgul său să reducă dezechilibrele comerciale. "Cred cu tărie că, în următorii 60 de ani, China și Franța vor lucra împreună pentru a aduce glorii mai mari".
Turneul european al preşedintelui Xi începe în Franţa
- Cină secretă Macron - Scholz, fără consilieri, înainte de vizita lui Xi Jinping în Europa. De ce nu se...
- SUA schimbă discursul şi "adversarul". Blinken afirmă că a văzut dovezi că China încearcă să influenţeze...
- Vladimir Putin şi-a anunţat prima vizită externă după ce a câştigat al 5-lea mandat. Va merge în China
Franţa îşi propune, de asemenea, să-l forţeze pe Xi Jinping să exercite presiuni asupra Moscovei în speranţa că aceasta va pune capăt operaţiunilor sale în Ucraina. Vizita liderului chinez în Franța vine şi în contextul tensiunilor tot mai crescute între China şi Europa, generate de anchetele Uniunii în care statul chinez este acuzat de spionaj cibernetic. Evenimentul coincide şi cu aniversarea celor 60 de ani de relații diplomatice franco-chineze. "Timp de aproape 60 de ani, ne-am angajat să construim o lume stabilă și echilibrată, iar dialogul și comunicarea dintre Franța și China au adus contribuții indispensabile în acest sens", a declarat Macron.
După vizita în Franţa, preşedintele chinez se va deplasa în Serbia şi Ungaria, ţări cu lideri autoritari care au rămas apropiaţi de Moscova şi unde ţara sa îşi multiplică contractele. În condiţiile în care economia Chinei se confruntă cu vânturi potrivnice, iar SUA se închide faţă de firmele chineze, Uniunea Europeană ar putea avea o anumită influenţă asupra Beijingului. Dar cei 27 de membri ai blocului nu sunt aliniaţi în mod clar, ceea ce le subminează capacitatea de a modela gândirea chineză, spun analiştii.