Antena Meniu Search
x

Vânătoare de spioni chinezi în Europa. Angajatul unui politician german ar fi transmis Beijingului secrete despre deciziile UE

Un asistent al principalului candidat din partea partidului extremist german AfD la alegerile europarlamentare a fost arestat, fiind suspectat de spionaj în favoarea Chinei. Ar fi transmis Beijingului informații despre negocierile și deciziile din Parlamentul European. Europarlamentarul german se distanţează de caz.

de Redactia Observator

la 23.04.2024, 14:55

Vânătoare de spioni chinezi în Europa. Angajatul unui politician german ar fi transmis Beijingului secrete despre deciziile UE
Vânătoare de spioni chinezi în Europa. Angajatul unui politician german ar fi transmis Beijingului secrete despre deciziile UE - Profimedia

Europarlamentarul de extremă-dreapta german Maximilan Krah, al cărui asistent parlamentar a fost reţinut pentru presupus spionaj în favoarea Chinei, s-a distanţat marţi de acuzaţiile aduse colaboratorului său, a dat asigurări că a aflat despre această situaţie din presă şi că îl va concedia dacă este dovedit că suspiciunile sunt corecte.

"În această dimineaţă am aflat din presă despre arestarea colegului meu Jian Guo. Nu am mai multe informaţii. Spionarea pentru un stat străin este o acuzaţie gravă. Dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, aceasta va duce la încetarea imediată a raportului de muncă", a scris europarlamentarul Krah, candidat principal al AfD (formaţiune de dreapta radicală) la alegerile europarlamentare din iunie, pe platforma X.

A transmis Beijingului informații despre negocierile și deciziile din Parlamentul European

Potrivit dpa, Krah a declarat cotidianului Bild pe aeroportul din Strasbourg că, din câte ştie el, angajatul a avut doar "contacte cu birouri oficiale chineze în ambasadă", iar un purtător de cuvânt al AfD a declarat marţi că partidul va face tot ce-i stă în putinţă pentru a sprijini ancheta.

Pe acelaşi subiect

Bărbatul reţinut are 43 de ani, a fost identificat drept Jian G., şi se crede că ar fi furnizat informaţii Beijingului despre oponenţii chinezi şi despre chestiuni legate de Parlamentul European (PE) în cadrul activităţii sale cu Krah, care, la rândul său, este suspectat că a primit bani de la un activist prorus şi este implicat într-un alt scandal având legătură cu portalul prorus Voice of Europe.

Potrivit postului de televiziune german ARD, bărbatul s-a oferit în urmă cu câţiva ani să acţioneze ca informator pentru autorităţile germane care de la bun început l-au suspectat că este agent dublu. Arestarea a avut loc în paralel cu desfăşurarea la Strasbourg (Franţa) a ultimei sesiuni plenare a Parlamentului European din această legislatură. 

Vânătoare de spioni chinezi în Europa 

Doi bărbați au fost puși sub acuzare luni în Marea Britanie pentru spionaj în favoarea Chinei. Cei doi sunt bănuiți că au furnizat, timp de peste un an, secrete de stat "unui stat inamic". Şi Procuratura din Germania a arestat trei suspecţi de spionaj în favoarea Chinei. Cei trei colaborau cu serviciul secret chinez pentru a transmite tehnologii utilizabile în scopuri militare, au afirmat procurorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Vânătoare de spioni chinezi în Europa. Angajatul unui politician german ar fi transmis Beijingului secrete despre deciziile UE