Armistiţiul Israel - Hamas, prelungit cu două zile, anunţă Qatar. Un nou grup de ostatici, eliberat în următoarele ore
Război Israel - Hamas. Qatar, ţară care a mediat negocierile dintre Israel și Hamas, a anunțat că s-a ajuns la un acord de prelungire a armistițiului cu încă două zile. Armistițiul trebuia să expire marţi dimineaţă la ora locală 7, dar în ultimele ore a crescut presiunea asupra Israelului pentru a prelungi încetarea focului cu Hamas. Armistiţiul aduce "rezultate salvatoare", a transmis Joe Biden.
De Redactia Observator la 27.11.2023, 18:30Qatar a anunţat că s-a ajuns la un acord de prelungire a armistițiului umanitar pentru încă două zile în Fâșia Gaza, relatează BBC. 40 de ostatici israelieni au fost eliberați de Hamas până acum: 13 vineri, 13 sâmbătă și 14 duminică. Şi Israelul a eliberat din închisori 117 femei și copii palestinieni până acum: 39 vineri, 39 sâmbătă și 39 duminică.
Un nou schimb, al patrulea, va avea loc în următoarele ore. Israelul a notificat deja familiile ostaticilor care urmează să fie eliberați astăzi.
Presiune tot mai mare asupra Israelului pentru a prelungi armistiţiul cu Hamas
Israelul a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a accepta prelungirea armistiţiului de patru zile în războiul cu Hamas, potrivit Bloomberg. Negociatorii egipteni, qatarezi și americani erau luni aproape de a încheia o prelungire a încetării focului, potrivit Reuters.
- Secretarul general al NATO cere o prelungire a armistiţiului din Gaza: "O prelungire a pauzei ar permite obţinerea...
- Abigail, fetiţa de 4 ani devenită simbolul războiului, eliberată din mâinile Hamas. Copila a fost luată...
- Hamas doreşte să prelungească armistiţiul de patru zile cu Israel
- "Continuăm până la sfârşit". Netanyahu a făcut prima sa vizită în Fâşia Gaza de la începutul războiului...
- Emily, eliberată de Hamas. În urmă cu o lună, tatăl ei se bucura la gândul că ar fi moartă. Al 3-lea grup de...
Gruparea palestiniană dorește o nouă prelungire de patru zile, în timp ce Israelul vrea prelungiri de la o zi la alta. Între timp continuă negocierile pentru eliberarea prizonierilor palestinieni, au spus sursele.
Un oficial israelian a reiterat azi poziția Israelului că este de acord cu o zi suplimentară de armistițiu pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, plus să elibereze de fiecare dată de trei ori mai mulţi palestinieni. Numărul de zile suplimentare de armistiţiu este limitat la cinci, a adăugat oficialul.
Un oficial palestinian a declarat că atât Hamas, cât și Israelul au manifestat o atitudine pozitivă față de cererile de prelungire a pauzei în lupte, dar a adăugat că "o decizie finală nu a fost încă luată".
Război Israel-Hamas. Biden: Obiectivul nostru este să menținem această pauză în luptă
Joe Biden a spus că sprijină o prelungire a încetării focului. Președintele SUA a declarat că obiectivul administrației sale este de a prelungi pauza pentru a continua eliberarea în siguranță a ostaticilor și a asigura ajutor pentru civilii din enclavă.
Biden a declarat duminică seară, la Casa Albă, că el și premierul israelian Benjamin Netanyahu vor rămâne "personal angajați pentru a vedea că acest acord este pe deplin implementat și vor lucra pentru a prelungi acordul".
Liderul american a spus că acordul încheiat între Israel și Hamas a fost "structurat astfel încât să poată fi prelungit". "Acesta este obiectivul nostru: să menținem această pauză și după ziua de mâine", a spus Biden. El a precizat că se așteaptă ca și alți americani să fie eliberați.
Abigail Edan, o fetiță de 4 ani cu cetățenie dublă, americană și israeliană, răpită de Hamas pe 7 octombrie, a fost eliberată duminică din Gaza. Aceasta marchează prima eliberare a unui ostatic american de la începutul armistițiului dintre Israel și Hamas.
Război Israel-Hamas. NATO cere prelungirea armistiţiului din Fâşia Gaza
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat luni vocilor care solicită o prelungire a armistiţiului din Fâşia Gaza. ''Salut faptul că acordul între Israel şi Hamas a condus la eliberarea de ostatici şi la livrarea de ajutor umanitar suplimentar'', a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles, în ajunul reuniunii miniştrilor de externe din ţările aliate.
''Cer o prelungire a pauzei, ceea ce ar permite furnizarea de ajutor suplimentar populaţiei aflate în mare nevoie şi obţinerea eliberării altor ostatici'', a adăugat el.
Stoltenberg şi-a reluat avertismentul privind o potenţială escaladare a conflictului. ''Am văzut lovituri cu drone şi rachete asupra poziţiilor SUA în Siria şi Irak, precum şi atacuri asupra navelor comerciale. Acest lucru evidenţiază riscul de escaladare'', a spus Stoltenberg.
Război Israel-Hamas. Seful diplomaţiei UE cheamă la un armistiţiu durabil
Anterior în cursul zilei de luni, şeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell ceruse prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza, pentru ca acesta să devină durabil şi să permită progresul către o soluţie politică a conflictului.
Acest armistiţiu dintre Israel şi Hamas, care este un prim pas important, trebuie prelungit şi să devină durabil pentru a ne permite să lucrăm la o soluţie politică, a declarat el la începutul unei reuniuni la Barcelona a Uniunii pentru Mediterana, un forum ce reuneşte ţările europene şi din bazinul mediteranean.
"O soluţie politică care să ne permită să rupem odată pentru totdeauna ciclul violenţei", a adăugat spaniolul, potrivit căruia "nu va exista pace sau securitate pentru Israel fără un stat palestinian".
"Nimic nu poate justifica brutalitatea fără discernământ cu care Hamas s-a dezlănţuit împotriva civililor la 7 octombrie. Dar o groază nu poate justifica o altă oroare", a adăugat el, făcând referire la represaliile armatei israeliene şi la "suferinţa populaţiei civile din Gaza".
Război Israel-Hamas. Armistiţiul intrat în vigoare vineri în Fâşia Gaza se încheie marţi la ora locală 07:00
Acordul care a permis acest armistiţiu prevede intrarea ajutorului umanitar în Gaza din Egipt, precum şi eliberarea în total a 50 de ostatici şi 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel.
Potrivit autorităţilor israeliene, 1.200 de persoane, în mare majoritate civili, au fost ucise în atacul lansat la 7 octombrie de comandouri ale mişcării islamiste Hamas, de o violenţă şi o amploare fără precedent în istoria Israelului. Drept represalii, Israelul a promis că va "elimina" Hamas, clasificată organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, bombardând fără încetare teritoriul palestinian şi lansând o ofensivă terestră la 27 octombrie.
Potrivit guvernului Hamas, 14.854 de persoane, dintre care 6.150 cu vârsta sub 18 ani, au fost ucise de loviturile israeliene în teritoriu. În noaptea de duminică spre luni, Hamas, la putere în Gaza din 2007, a declarat că "încearcă să prelungească armistiţiul dincolo de cele patru zile", cu scopul de "a creşte numărul de prizonieri eliberaţi".
Război Israel-Hamas. Autoritatea Palestiniană cere veşti despre soarta a cel puţin 105 locuitori din Gaza arestaţi
Comisia pentru prizonieri a Autorităţii Palestiniene acuză armata israeliană că a arestat aproximativ o sută de locuitori din Gaza şi declară că se teme de ce este mai rău pentru aceşti palestinieni a căror localizare sau identitate Israelul nu le-a dezvăluit şi nici acuzaţiile împotriva lor, potrivit France Presse.
"Israelul nu a anunţat câţi oameni a arestat în timpul operaţiunilor sale din Gaza", a declarat Qaddoura Fares, şef al acestui organism guvernamental, pentru AFP.
"Ne temem că au fost ucişi după ce au fost arestaţi şi interogaţi", a adăugat el, afirmând că "a obţinut date" din Israel privind un "număr de 105 de arestări, dar fără detalii despre soarta acestor persoane". "Absenţa numărului şi a comunicării sugerează că este posibil ca Israelul să facă ce vrea cu ei, chiar să-i omoare", a spus el, asigurând că a cerut în zadar informaţii autorităţilor israeliene.
Întrebată de AFP, armata israeliană a spus că "nu poate comenta acest subiect în acest stadiu". În timpul a şapte săptămâni de război şi patru zile de armistiţiu, "forţele israeliene au arestat oameni" care mergeau spre sud pe drumul Salaheddin. Acest drum este singura rută autorizată de Israel pentru persoanele strămutate cărora li s-a ordonat să părăsească nordul Fâşiei Gaza, spune ONU.
Cetăţenii strămutaţi din Gaza au declarat ONU că armata israeliană a instalat acolo un baraj rutier echipat cu camere de recunoaştere facială şi controlat de la distanţă de soldaţi. Acolo, ONU spune că a observat trecerea unor familii separate. Cel puţin "un copil a trebuit să traverseze singur acest baraj după arestarea tatălui său la acest punct de control", adaugă ONU.
Semiluna Roşie a raportat marţi că unul dintre îngrijitorii săi, Ramadan Hossu, originar din Jabaliya în nordul Fâşiei Gaza, a fost arestat pe drumul din sud.
Soldaţii israelieni "i-au spus celui din faţa mea: întoarce-te şi du-te acolo. Apoi mi-au spus: du-te acolo. M-au interogat, ne-au dezbrăcat şi ne-au dus la un baraj rutier şi apoi la un tanc. Doi soldaţi m-au escortat şi am fost încătuşat", povesteşte Hossu într-un video difuzat de Semiluna Roşie.
Sahar Awwad, o persoană strămutată din Gaza, a declarat pentru AFP că fiul ei Mohammed a fost arestat de soldaţi israelieni la ieşirea de sud a oraşului Gaza pe 12 noiembrie. "A fost eliberat după nouă zile", după ce "a fost torturat", a spus ea.