Antena Meniu Search
x

Video Abigail, fetiţa de 4 ani devenită simbolul războiului, eliberată din mâinile Hamas. Copila a fost luată ostatică după ce părinţii au fost ucişi în faţa ei

Război Israel - Hamas. Alţi 17 ostatici răpiţi de Hamas au fost eliberaţi ieri. Printre ei se numără trei thailandezi, dar şi Abigail, o fetiţă de numai 4 ani. Devenită un simbol al războiului, copila a trecut prin clipe greu de imaginat - sub privirele ei, ambii părinţi au fost ucişi de terorişti. În contextul eliberărilor, Hamas anunţă că încearcă să extindă perioada armistiţiului.

de Redactia Observator

la 27.11.2023, 08:34

Vezi și

Un coşmar de neimaginat - aşa poate fi numită drama pe care micuţa Abigail a fost nevoită să o îndure la numai 4 ani. Pe 7 octombrie, ziua care a schimbat destinul a sute de familii, fetiţa şi-a văzut ambii părinţi ucişi de militanţii Hamas. Se afla chiar în braţele tătălui său. Acoperită în sângele celui care a protejat-o până în ultima clipă, Abigail a fugit la vecini. Fraţii săi, de 6 şi 10 ani, au scăpat din nevătămaţi după ce s-au ascuns într-un dulap timp de 14 ore. Acum, după mai bine de 50 de zile de captivitate, fata a ajuns la mătuşa sa.

La rândul său, Israelul a eliberat alţi 39 de deţinuti palestinieni

"A ajuns la spital, este supusă unui control şi avem grijă de ea. Vreau să le mulţumesc tuturor pentru iubire şi susţinere. Este minunat şi vă mulţumesc foarte mult! Vreau să vă spun că are o familie care va avea grijă de ea, aşa că nu trebuie să vă îngrijoraţi", a declarat Ella Mor, mătuşa lui Abigail Idan. Eliberarea sa a fost apreciată de preşedintele Joe Biden, Abigail devenind primul ostatic şi cu cetăţenie americană care a scăpat din mâinele teroriştilor. Mai mult, fetiţa şi-a sărbătorit ziua de naştere vineri, în captivitate, departe de cei dragi.

"Este liberă, şi Jill, eu şi foarte mulţi americani ne rugăm ca ea să fie bine. Vom continua să exercităm presiuni şi ne aşteptăm ca şi alţi americani să fie eliberaţi. Nu ne vom opri să acţionăm până când fiecare ostatic se întoarce la cei dragi", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA. Majoritatea celor eliberaţi ieri nu au fost duşi la punctul de trecere al frontierei Rafah, ci au fost predaţi voluntarilor de la Crucea Roşie în centrul Fâşiei Gaza. Militanţii Hamas i-au condus cu grijă la maşini, iar, la final, le-au făcut cu mâna ostaticilor eliberaţi, unii chiar răspunzându-le înapoi. Venirea lor în Israel a fost aplaudată de sute de oameni.

Roni Krivoi, care are şi cetăţenie rusă, dar şi cei trei thailandezi, au fost trimişi către Rafah. Roni ar fi fost eliberat ca parte a unui acord separat între Hamas și Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a cerut acest lucru. 16 din cei 17 ostatici care au scăpat din calea terorii sunt stabili, anunţă medicii, însă Alma, în vârstă de 84 de ani, se află în stare gravă. Ea a fost evacuată cu ajutorul unui elicopter care a ajuns la spitalul Soroka, unde doctorii anunţă că viaţa îi este în pericol.

La rândul său, Israelul a eliberat alţi 39 de deţinuti palestinieni. Eliberarea celui de-al doilea grup de ostatici, sâmbătă, i-a readus speranţa lui Thomas, tatăl lui Emily, o fetiţă de numai 9 ani. Şi-a îmbrăţişat copila cu disperarea celui care se resemnase deja că a pierdut-o. Luna trecută a primit vestea că fiica lui e moartă. După trei săptămâni, autorităţile l-au anunţat că fata ar fi încă în viaţă. Emily şi-a petrecut ziua de naştere în captivitate, cu o noapte înainte de eliberare. Emoţii au trăit şi Sharon Avigdori şi fiica sa Noam la întâlnirea cu cei dragi. Potrivit surselor Observator, cele două au şi cetăţenie română. De libertate se bucură acum şi Adi Shoham, alături de cei doi copii şi de mama sa, însă gândul le rămâne în continuare la tatăl celor mici care este încă ţinut captiv de Hamas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Abigail, fetiţa de 4 ani devenită simbolul războiului, eliberată din mâinile Hamas. Copila a fost luată ostatică după ce părinţii au fost ucişi în faţa ei