Preţurile vaccinurilor ”explodează”. Premierul bulgar a dezvăluit cât costă o doză de Pfizer din noul contract negociat de UE
Premierul bulgar, Boiko Borisov, a dezvăluit că un nou contract de achiziție de vaccin anti-Covid-19 pe care Uniunea Europeană îl negociază cu Pfizer-BioNTech pentru 2022 va avea un preț semnificativ crescut, relatează Reuters.
De Georgiana Dulgheru la 12.04.2021, 21:22- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Aceasta reprezintă o creștere semnificativă de la 15,5 euro cât a plătit UE pentru cele 600 de milioane de doze Pfizer pe care le-a contractat până acum, potrivit unui document intern al UE.
- Noul contract ar acoperi ser pentru variante, ceea ce înseamnă că producătorii ar oferi vaccin îmbunătățit dacă mutațiile coronavirusului ar deveni predominante, a spus un al doilea oficial al UE.
- Boiko Borisov: ”Acest lucru va costa cel puțin 18 miliarde de euro”
- Un oficial al UE implicat în discuții cu producătorii de vaccinuri a confirmat prețul citat de Borisov pentru noul contract
UE negociază un nou acord de aprovizionare cu până la 1,8 miliarde de vaccinuri Pfizer-BioNTech, dintre care 900 de milioane opționale, care urmează să fie livrate în 2022 și 2023, anunța vineri Reuters.
Duminică, Borisov a declarat că UE negociază noul contract la un preț de 19,5 euro (23,22 dolari) pe doză. ”Preţurile vaccinurilor explodează. Războiul comercial este o realitate. O doză de vaccin Pfizer costa 12 euro. Acum a ajuns la 15,5 euro. Uniunea Europeană este în curs de semnare a unor acorduri pentru 900 de milioane de doze de vaccin pentru 2022-2023, dar de această dată preţul este 19,5 euro", a explicat şeful guvernului de la Sofia, în timpul unei vizite la Topolovo, din sudul ţării, potrivit novinite.com.
Aceasta reprezintă o creștere semnificativă de la 15,5 euro cât a plătit UE pentru cele 600 de milioane de doze Pfizer pe care le-a contractat până acum. Noul contract ar acoperi ser pentru variantele virusului, ceea ce înseamnă că producătorii vor oferi vaccin îmbunătățit dacă mutațiile coronavirusului ar deveni predominante, a spus un al doilea oficial al UE. Un oficial al UE implicat în discuții cu producătorii de vaccinuri a confirmat prețul citat de Borisov pentru noul contract, dar a spus că negocierile nu au fost încă încheiate.
Borisov a anunțat că alte 2,7 milioane de doze de vaccin Pfizer vor fi livrate Bulgariei în următoarele două luni ca urmare a solidarității europene și a eforturilor sale. El a precizat și că cele mai multe temeri sunt legate de tulpina franceză: ”Acum ne temem cel mai mult de varianta franceză.”
Strategia bulgarilor în ceea ce privește vaccinarea nu a pornit cu dreptul. În ianuarie guvernul a mizat pe vaccinul AstraZeneca mai ieftin și nu folosind cotele sale de Pfizer-BioNTech și Moderna. Mai târziu, Borisov a cerut o „distribuție mai corectă”, potrivit Euractiv.
În baza unui acord cu companiile producătoare de vaccinuri, Comisia Europeană a refuzat până acum să dezvăluie prețul vaccinurilor. Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, secretarul de stat belgian, Eva De Bleeker, a distribuit pe Twitter prețurile vaccinurilor negociate de Comisie, precum și numărul de doze achiziționate de guvernul ei. Apoi, s-a aflat că o doză de AstraZeneca costă 1,78 euro, comparativ cu 12 euro pentru Pfizer-BioNTech.Borisov este cunoscut pentru faptul că dezvăluie adesea în public, în urma reuniunilor la nivel înalt din UE, informații care, în mod normal, ar trebui păstrate confidențiale.
Borisov a adăugat că peste 3 milioane de oameni vor fi vaccinaţi în Bulgaria până la finalul lui mai. Bulgaria a negociat şi achiziţionarea a 2 milioane de doze de vaccin produs de Johnson & Johnson pentru campania sa anti-COVID-19, dar acest vaccin nu a ajuns pe piața din UE. În spitalele bulgare sunt internaţi 10.382 pacienţi COVID-19, dintre care 797 la terapie intensivă.
În ultimele 24 de ore s-au vindecat încă 459 pacienţi COVID-19, numărul total ajungând la 286.258. Un număr de 572.662 persoane au fost vaccinate cu cel puţin o doză, iar 113.253 au primit ambele doze
UE urmează să lanseze negocieri în vederea achiziţionării a 1,8 miliarde de doze de vaccin ”de generaţia a doua”
O sursă din cadrul Comisiei Europene a declarat vineri că Uniunea Europeană urmează să lanseze negocieri în vederea achiziţionării a 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccin ”de generaţia a doua” împotriva covid-19, eficient împotriva viitoarelor variante ale SARS-CoV-2, potrivit AFP.
Comisia se pregăteşte atât în vederea vaccinării copiilor şi adolescenţilor, cât şi în cazul apariţiei unor variante ale noului coronavirus împotriva cărora vaccinurile actuale ar putea fi ineficiente. Bruxellesul vrea să încheie un contract în vederea unei achiziţii ferme a 900 de milioane de doze şi unei eventuale achiziţionări a altor 900 de milioane de doze suplimentare. Comisia vrea un calendar lunar şi constrângător al unor livrări care să înceapă în acest an şi care să continue în 2022 şi 2023.