Antena Meniu Search
x

OMS: Nu există ”date adecvate” pentru schimbarea vaccinului împotriva Covid-19 între cele două doze

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reiterat, vineri, că nu există date adecvate cu privire la schimbarea vaccinurilor împotriva Covid-19 între cele două doze, după ce Franța a anunțat că persoanele cu vârsta sub 55 de ani care au primit prima doză de AstraZeneca, ar trebui să fie vaccinate cu un alt ser.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 09.04.2021, 18:04

OMS: Nu există ”date adecvate” pentru schimbarea vaccinului împotriva Covid-19 între cele două doze
OMS: Nu există ”date adecvate” pentru schimbarea vaccinului împotriva Covid-19 între cele două doze - DPA Images / Yui Mok via Hepta
  • Agenția ONU pentru Sănătate recomandă ca același vaccin să fie utilizat pentru ambele doze.

OMS a solicitat studii asupra așa-numitelor ”potriviri” între vaccinuri și a anunțat că nu poate face recomandări în acest sens, din moment ce nu există date cuprinzătoare până acum.

ONU nu recomandă alternarea vaccinurilor împotriva Covid-19

Prin urmare, Agenția ONU pentru Sănătate recomandă ca același vaccin să fie utilizat pentru ambele doze.

”Nu există date adecvate pentru a afirma dacă este un lucru care poate fi făcut şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că interşanjabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, cu prilejul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva, scrie france24.com.

Pe acelaşi subiect

Aceasta a amintit că este poziţia adoptată în februarie de Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) asupra vaccinării în momentul publicării recomandărilor sale asupra vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi înaintea informaţiilor asupra unei legături posibile între acest ser şi efecte secundare foarte rare.

Mai multe studii clinice analizează eficacitatea combinării a două tipuri de vaccin.

Cheagurile de sânge, un efect secundar posibil al vaccinării cu AstraZeneca

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a declarat săptămâna aceasta că vaccinul AstraZeneca ar putea provoca cheaguri de sânge foarte rare în rândul anumitor beneficiari, determinând mai multe țări să mărească restricțiile asupra acestui tip de vaccin.

Franța a anunțat vineri că persoanele cu vârsta sub 55 de ani care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca, ar trebui să primească serul de la un alt producător pentru a doua doză.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost primul vaccin împotriva Covid-19 care a primit undă verde de la OMS, pe 31 decembrie anul trecut.

Universitatea AstraZeneca-Oxford a fost a doua, pe 15 februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » OMS: Nu există ”date adecvate” pentru schimbarea vaccinului împotriva Covid-19 între cele două doze