Putin l-ar fi demis pe comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră după atacul care a distrus peste 8 avioane de luptă rusești în Crimeea
Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, care se afla în această funcţie din 2019, a fost destituit joi de preşedintele rus Vladimir Putin, în urma exploziilor devastatoare de marţi de la baza aeriană din Novofiodorovka, unde staţiona Regimentul 43 de asalt naval - principala componentă aeriană de atac a Flotei ruse din Marea Neagră, anunţă vineri media ucrainene, citând canale Telegram proruse din Sevastopol, oraş-port din Crimeea anexată de Rusia în 2014. Război Rusia - Ucraina, ziua 170 LIVE TEXT
De Redactia Observator la 12.08.2022, 13:49Cel puţin opt avioane de luptă au fost distruse în urma exploziilor, pe care Ministerul rus al Apărării le-a numit accidentale, în timp ce surse occidentale consideră că în spatele acestora ar putea fi forţe speciale ucrainene sau rezistenţa ucraineană din spatele frontului, relatează publicația Focus, citată de Agerpres.
Conform jurnaliştilor ucraineni, amiralul Viktor Osipov, care se menţinuse în post chiar şi după scufundarea crucişătorului "Moskva", tot în urma atacurilor ucrainene, ar fi fost înlocuit de viceamiralul Viktor Sokolov (59 de ani). În 2013, Sokolov a fost numit comandant adjunct al Flotei Nordului, din 2020 aflându-se la conducerea Academiei Navale Amiralul Kuzneţov.
Putin l-ar fi demis pe amiralul, Viktor Osipov. Cine este noul comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră
Nu există deocamdată vreun comentariu oficial din partea comandamentului Flotei ruse din Marea Neagră. Exploziile de pe aerodromul militar Saki din peninsula Crimeea ocupată au slăbit semnificativ aviaţia navală a Flotei ruse din Marea Neagră, potrivit experţilor din serviciile britanice de informaţii, citaţi de dpa.
- ISW: Atacul din Crimeea, considerat începutul contraofensivei ucrainene pe Frontul de Sud. Rușii sunt derutaţi. Ce...
- Militar ucrainean cu origini româneşti, mesaj din tranşee: "Mulţumesc tuturor pentru ajutorul pe care l-aţi dat"
- A lovit Ucraina cu rachete în inima Crimeei? Sabotaj sau neglijență? Ce s-a întamplat la baza rusească Saki
Cel puţin opt avioane au fost distruse sau avariate, indică vineri Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic despre frontul din Ucraina, în baza informaţiilor provenind de la serviciile sale secrete. ”Saki era folosit în primul rând ca bază pentru aeronavele flotei marinei ruse din Marea Neagră", se menţionează în comunicat.
Cauza exploziilor de marţi rămâne neclară, adaugă Ministerul britanic al Apărării, dar coloanele de fum în formă de ciupercă văzute în videoclipurile martorilor proveneau cel mai probabil din patru zone în care muniţia era stocată neprotejată. Potrivit britanicilor, aerodromul în sine ar trebui să fie încă utilizabil în pofida pagubelor considerabile. Cu toate acestea, este probabil ca Rusia să îşi ajusteze evaluarea securităţii Crimeii. Până acum, peninsula ucraineană, ocupată de Rusia din 2014, fusese cel mai probabil considerată zonă sigură în spatele frontului.
Forţe speciale ucrainene sau rezistenţa ucraineană a lovit în Crimeea? Ucraina nu a revendicat oficial atacul
Un înalt oficial ucrainean a sugerat că exploziile din Crimeea ar fi putut fi opera unor partizani, potrivit Reuters. Consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski a sugeratşi incompetenţa Rusiei ca posibilă cauză a exploziilor de marţi. Un civil a murit, iar alte 13 persoane au fost rănite, în urma exploziilor.
Mykhailo Podolyak, întrebat de postul de televiziune online Dojd dacă Kievul este responsabil, a răspuns: "Desigur că nu. Ce legătură avem noi cu asta? Oamenii aflaţi sub ocupaţie încep să înţeleagă că ocupaţia se apropie de sfârşit”, a spus el.
Un oficial guvernamental ucrainean a spus pentru The Washington Post, că atacul din Crimeea ar fi fost produs de forțele speciale, sub acoperire, care operează adânc în spatele liniilor inamice.