Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 170 LIVE TEXT. Ruşii fac planuri pentru a relansa ofensiva în Donbas. SUA susţin că Putin vrea mai multe referendumuri

Război Rusia - Ucraina, ziua 170 LIVE TEXT. Rușii pretind din nou, fără dovezi clare, că au distrus două rachete HIMARS în Ucraina. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării în actualizarea zilnică de vineri despre ”operațiunea militară specială din Ucraina". De altfel, ruşii susţin că au distrus şi un sistem radar american AN/MPQ-64 Sentinel, în timp ce presa internaţională estimează că armata Moscovei pierde zilnic aproximativ 500 de militari, ucişi sau răniţi în Ucraina. Conform New York Times, acest lucru ar semnala că Vladimir Putin ”nu-și va putea atinge unul dintre obiectivele cheie în război: acapararea întregii părți de est a țării în acest an". Ministerul Apărării din Marea Britanie declară că exploziile din Crimeea au "lovit semnificativ" flota marinei ruse de la Marea Neagră.

de Redactia Observator

la 12.08.2022, 22:42

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:00 - Washingtonul susţine că Rusia intenţionează să organizeze mai multe referendumuri în Ucraina

Moscova a început să facă planuri concrete pentru a organiza referendumuri în mai multe oraşe din părţi ocupate în estul Ucrainei, într-o tentativă de a le atrage mai aproape de Rusia, au declarat oficiali de rang înalt de la Washington, citaţi de DPA.

Un oficial senior din Consiliul pentru securitate naţională a spus că Rusia intenţionează să organizeze astfel de referendumuri la Herson, Zaporojie, regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk şi părţi din Harkov. "Conducerea rusească a dat instrucţiuni oficialilor să înceapă să organizeze aceste referendumuri", a spus el.

Pe acelaşi subiect

"Pe măsură ce Rusia se pregăteşte pentru referendumuri, avem informaţii că oficialii au declanşat verificări ale candidaţilor la rolul de administratori ai acestor teritorii. Şi că aceste mişcări ar putea avea loc chiar în următoarele săptămâni", a adăugat oficialul citat.

El a mai afirmat că Washingtonul a presupus că Rusia va manipula rezultatele acestor referendumuri pentru a pretinde în mod fals că ucrainenii vor să se unească cu Rusia. El a precizat că este critic să fie expusă şi contracarată această dezinformare dacă Kremlinul pretinde că poporul ucrainean vrea să se alăture Rusiei. Informaţiile serviciilor americane sugerează că oficialii ruşi înşişi se aşteaptă ca prezenţa să fie scăzută şi referendumurile să nu reflecte voinţa poporului.

Liderii proruşi din regiunile separatiste Luhansk şi Doneţk au exclus organizarea de referendumuri înainte ca Rusia să obţină controlul complet asupra Doneţkului. Forţele ruse controlează în prezent numai puţin peste jumătate din această zonă.

UPDATE 20:15 - Rusia intensifică atacurile aeriene, încercând să-şi relanseze ofensiva în estul Ucrainei

Armata rusă şi-a intensificat vineri atacurile aeriene asupra poziţiilor ucrainene, în încercarea de a-şi scoate din impas ofensiva desfăşurată în Donbas, în estul Ucrainei, relatează agenţia EFE. Conform a ceea ce susţine Moscova, trupele sale ar fi făcut progrese mai ales în luptele pentru controlul localităţii Soledar, la circa 10 kilometri nord-est de Bahmut, unul din principalele bastioane ale armatei ucrainene în provincia Doneţk.

Soledar este un punct cheie pentru controlul localităţii Bahmut, unde se află un nod strategic de comunicaţii a cărui cucerire ar permite trupelor ruse să-şi concentreze eforturile ofensive către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, redute importante ale armatei ucrainene, mai ales cel din urmă, în provincia Doneţk. Statul Major al armatei ucrainene, care joi a admis intensificarea atacurilor aeriene ruseşti, a anunţat vineri că aviaţia rusă a bombardat în împrejurimile localităţilor Soledar şi Bahmut, precum şi mai multe alte localităţi învecinate. În acest sector trupele ruse nu au reuşit însă nicio înaintare, potrivit comandamentului ucrainean.

Armata rusă a atacat de asemenea cu aviaţia şi artileria împrejurimile oraşelor Sloviansk şi Kramatorsk, iar mai către sud aviaţia rusă a bombardat poziţiile ucrainene de la Marinka şi Vodiane, situate la periferia oraşului Doneţk, capitala regională controlată din 2014 de către separatiştii proruşi. Potrivit taberei ucrainene, citată de Agerpres, trupele ruse au încercat să avanseze şi în sectorul cuprins între localităţile Veterinarne y Udy, în regiunea Harkov, aflată la nord de Donbas, practic la frontiera cu Rusia, dar ''nu au reuşit, au suferit pierderi şi s-au retras''.

Pe frontul de sud situaţia militară în continuare nu înregistrează evoluţii substanţiale, în timp ce comandamentul rus a susţinut că trupele sale ar fi ucis circa 100 de militari ucraineni într-un atac în regiunea Nikolaev. Ministerul rus al Apărării a mai susţinut că antiaeriana rusă ar fi interceptat două rachete Himars în regiunea sudică Herson, aflată parţial sub controlul trupelor ruse încă din primele zile ale invaziei începute pe 24 februarie.

Oraşul Herson, capitală a regiunii omonime şi care de asemenea este ocupat de trupele ruse, se află acum în centrul atenţiei analiştilor militari, care cred că recuperarea acestuia va fi principalul obiectiv al Kievului în săptămânile următoare, după ce cu o lună în urmă preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat armatei ucrainene să elibereze zonele ocupate din sud. Situat pe malul drept al râului Nipru, oraşul Herson este separat de acest curs de apă de restul regiunii omonime, de care este conectat doar prin trei poduri, toate aflate acum în raza de acţiune a rachetelor Himars furnizate Ucrainei de către SUA.

Dar ordinul dat de Zelenski pentru recuperarea sudului Ucrainei nu a fost urmat până în prezent de progrese ale trupelor ucrainene pe teren în această regiune, în schimb au existat atacuri succesive asupra podurilor folosite de armata rusă pentru a-şi aproviziona trupele în regiunea Herson.

UPDATE 18:45 - UE discută interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi

UE va discuta luna aceasta interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi. Vladimir Soloviev, gazda mai multor emisiuni la postul național rusesc de televiziune, un apropiat al lui Vladimir Putin și un propagandist al regimului de la Kremlin, a redistribuit pe Telegram un mesaj care susţine că blocarea vizelor pentru ruși în UE poate determina Rusia să comită "un atac nuclear”. Mesajul ar fi fost ulterior şters.

UPDATE 17:40 - Exploziile din Crimeea au "lovit semnificativ" flota marinei ruse de la Marea Neagră, spun oficialii britanici

Exploziile de marți de la baza Saki din Crimeea au "lovit semnificativ" flota marinei ruse de la Marea Neagră, a declarat vineri Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit BBC. Exploziile au dus la pierderea a opt avioane de luptă rusești. Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea, dar imaginile din satelit sugerează un atac țintit.

Cauza exploziei rămâne neclară, deși rușii susțin că muniția din bază a explodat din cauza unei neglijențe. Cel puțin cinci avioane de vânătoare-bombardiere și trei avioane multirol au fost "aproape sigur distruse sau grav avariate", susțin britanicii.

Pierderea a opt avioane de luptă este doar o mică zgârietură în flota generală de avioane Rusiei, dar reprezintă un regres semnificativ pentru flota Marinei Ruse de la Marea Neagră, se spune. "Capacitatea aviației navale a flotei de la Marea Neagră este acum semnificativ afectată", susține Ministerul Apărării din Marea Britanie.

UPDATE 16:40 - Medvedev acuză Kievul că pune la cale un Cernobîl la centrala de la Zaporojie

Politicieni ruşi au respins vineri cererile ţărilor G7 ca Rusia să restituie Ucrainei controlul centralei atomice de la Zaporojie, în timp ce fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev i-a acuzat pe ''sceleraţii'' de la Kiev că doresc să creeze un nou Cernobîl şi a lansat o ameninţare voalată la adresa aliaţilor occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că este responsabilă de riscul unei catastrofe nucleare prin activităţile militare din jurul acelei centrale în perimetrul căreia au căzut proiectile, consemnează agenţiile Reuters, EFE şi DPA.

''Sceleraţii de la Kiev şi susţinătorii lor par să fie dispuşi să pună la cale un nou Cernobîl'', a scris pe Telegram Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi premier rus, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. ''Rachetele şi proiectilele de artilerie cad tot mai aproape de reactorul centralei nucleare de la Zaporojie şi de instalaţiile de stocare a izotopilor radioactivi. Ei spun că a fost Rusia (cea care atacă). Iese în evidenţă chiar şi pentru publicul rusofob naiv că aceasta este 100% o minciună. Nici măcar ONU nu o crede'', a adăugat Medvedev, potrivit Agerpres. ''Ei spun că aceasta se întâmplă din pură întâmplare, un fel de ''nu am avut intenţia''. Ce pot spune? Să nu uităm că şi Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidente se pot întâmpla şi acolo'', a continuat oficialul rus, declaraţie comentată de Reuters ca o ameninţare voalată la adresa Occidentului.

Centrala de la Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse încă de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei, dar personalul centralei este ucrainean. Mai multe instalaţii ale sale au fost lovite în ultimele zile de obuze sau de rachete despre care nu este clar de unde provin. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru aceste atacuri, în timp ce trupele ruse au lansat din apropierea acestei centrale bombardamente de artilerie, mizând pe faptul că armata ucraineană nu ar risca să atace acel perimetru. Totuşi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a semnalat că analizele preliminare efectuate de experţii săi indică faptul că nu există ''o ameninţare imediată'' de securitate nucleară după recentele atacuri, deşi acestea au provocat unele pagube instalaţiilor şi i-au limitat conexiunile la reţelele electrice.

În acest timp, politicieni ruşi de rang înalt au respins cererea statelor din G7 ca Rusia să restituie Ucrainei controlul centralei atomice de la Zaporozjie. ''Nu şi din nou nu'', a spus Konstantin Kosacev, vicepreşedinte al camerei superioare a parlamentului rus, Consiliul Federaţiei. Acelaşi refuz a fost exprimat şi de preşedintele comisiei de politică externă a Dumei de Stat, Leonid Sluţki, care în plus a acuzat Ucraina de ''terorism nuclear''

UPDATE 15:50 - NYT: 500 de militari ruși sunt uciși sau răniți în fiecare zi

Aproximativ 500 de militari ruși sunt uciși sau răniți în fiecare zi în Ucraina, relatează New York Times, citând oficiali militari și de informații din SUA. Numărul mare de soldați ruși morți în Ucraina semnalează că Vladimir Putin ”nu-și va putea atinge unul dintre obiectivele cheie în război: acapararea întregii părți de est a țării în acest an". Potrivit sursei citate, Rusia a angajat aproape 85% din armata terestră să lupte în Ucraina folosind soldați din estul îndepărtat sau pe cei trimiși în alre zone din lume, spun oficialii apărării. Înainte de a invada Ucraina în februarie, armata rusă avea aproximativ 900.000 de militari activi.

Rusia a lansat 11 rachete în Kramatorsk, regiunea Donețk în ultimele 24 de ore. Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a declarat pe 12 august că mai multe cas au fost avariate sau distruse în urma atacurilor. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 15:30 - Rușii susțin că au distrus un sistem radar american AN/MPQ-64 Sentinel

Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că a distrus pe lângă două rachete HIMARS și un sistem radar AN/MPQ-64 produs de SUA în regiunea Donețk din Ucraina, relatează Reuters. AN/MPQ-64 Sentinel este un sistem radar conceput pentru a identifica avioane, drone și rachetele de croazieră de la 40 de km distanță. Potrivit Rferl, Ucraina a primit două astfel de sisteme radar.

UPDATE 15:00 - Actualizarea săptămânală a Statului Major al Armatei din Ucraina

Statul Major al Ucrainei a anunțat în actualizarea zilnică de vineri că forțele sale armate au respins ofensive ale rușilor lângă Bakhmut și Mariinka. Potrivit Statului Major al Ucrainei, Rusia continuă să desfășoare o ofensivă în apropierea orașelor Mariinka, Piski, Avdiivka și Kodema din regiunea Donețk.

Potrivit actualizării oferite de Statul Major al Ucrainei vineri, Rusia a pierdut în total 43.200 de soldați în Ucraina din 24 februarie, 1.849 de tancuri, 4.108 vehicule blindate de luptă, 975 de sisteme de artilerie, 261 de sisteme de lansatoare multiple de rachete, 136 de sisteme de apărare aeriană, 193 elicoptere, 233 avioane, 778 drone și 15 nave și ambarcațiuni militare.

UPDATE 14:45 - Țările de Jos antrenează soldați ucraineni

Potrivit ministrului Apărării Oleksii Reznikov, Țările de Jos s-au alăturat programului de instruire condus de Marea Britanie pentru a ajuta personalul militar ucrainean să folosească noișe arme trimise de Occident în Ucraina și să-și îmbunătățească abilitățile de luptă. Olandezii își vor începe misiunea la sfârșitul lunii august.

Pe lângă olendezi, danezii și suedezii au anunțat și ei că vor trimite echipe în UK pentru a antrena ucraineni alături de britanici

UPDATE 14:40- Rușii susțin, fără dovezi clare, că au doborât două rachete HIMARS în ultimele 24 de ore în Ucraina

Rușii pretind din nou fără dovezi clare că au distrus două rachete HIMARS în Ucraina. Anunuțul a fost făcut de Ministerul Apărării în actualizarea zilnică de vineri despre ”operațiunea militară specială din Ucraina"

În plus rușii, susțin că ucrainenii ar fi pierdut 2000 de oameni lângă orașul Soledar din Donețk, unde se duc lupte grele. 

”Ca urmare a operațiunii ofensive a Forțelor Aliate (n.red. forțele ruse și forțele celor două republici separatiste), lângă Soledar, Brigada a 14-a Mecanizată a Forțelor Armate ale Ucrainei a pierdut peste 2.000 de oameni. Rămășițele pau fost retrase de comandamentul ucrainean în zonele din spatele frontului”, se arată în comunicat. 

Rușii susțin că au distrus două rachete HIMARS în orașul Nova Kahovka, din Herson, și alte 4 lansatoare multiple de rachete (MLRS) Vilkha în Chernobaevka, tot în Herson.

Ruşii susţin că au distru şase sisteme HIMARS. La începutul lunii august Pentagonul a negat aceste informații. Rusia susţine în mod regulat că distruge sisteme HIMARS, dar fără a fi prezentat încă dovezi concludente.

UPDATE 14:00 - Gerhard Schröder dă în judecată parlamentul Germaniei după ce a refuzat să renunțe la prietenia cu Vladimir Putin

Fostul cancelar german Gerhard Schröder dă în judecată parlamentul ţării sale în încercarea de a i se restabili privilegiile speciale ce i-au fost retrase în luna mai, a declarat avocatul său pentru dpa, potrivit Agerpres

UPDATE 13:50 - Putin l-ar fi demis pe comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră după atacul care a distrus peste 8 avioane de luptă rusești în Crimeea

Comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, care se afla în această funcţie din 2019, a fost destituit joi de preşedintele rus Vladimir Putin, în urma exploziilor devastatoare de marţi de la baza aeriană din Novofiodorovka, unde staţiona Regimentul 43 de asalt naval - principala componentă aeriană de atac a Flotei ruse din Marea Neagră, anunţă vineri media ucrainene, citând canale Telegram proruse din Sevastopol, oraş-port din Crimeea anexată de Rusia în 2014. 

UPDATE 12:50 - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în vizită la separatişti proruşi în Donbas

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a efectuat o vizită, împreună cu mai mulţi alţi oficiali ruşi, într-o regiune separatistă prorusă din estul Ucrainei, în care a îndemnat la o strângere şi mai mare a legăturilor cu Moscova, relatează AFP, potrivit news.ro.

Este vorba despre una dintre cele mai importante delegaţii ruse care a vizitat Donbasul de la începutul invaziei şi războiului rus în Ucraina, la 24 februarie.

Dmitri Medvedev a anunţat într-un comunicat, postat pe Telegram, că a ”avut întâlniri pe tema unor măsuri de luat cu prioritate în vederea asigurării securităţii republicilor din Donbas, la instrucţiunile preşedintelui” rus Vladimir Putin.

”O atenţie specială s-a acordat armonizării legislaţiilor” regiunilor separatiste ucrainene cu legislaţia Rusiei, dar şi reparării infrastructurilor şi pregătirii şcolilor de noul an şcolar, a precizat el.

Alături de Dmitri Medvedev, din delegaţie au făcut parte adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko, ministrul de Interne Vladimir Kolokolţev şi directorul Serviciilor ruse de Securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov.

Dmitri Medvedev a discutat joi cu liderii separatişti ai regiunilor separatiste ucrainene Lugansk Leonid Pasecinik şi Doneţk Denis Puşilin.

Aceste două entităţi s-au despărţit de Ucraina prin secesiune, în 2014, cu susţinerea Moscovei şi s-au lărgit în urma ofensivei Rusiei, în acest an, în Donbas.Moscova consideră aceste teritorii ucrainene drept state, însă comunitatea internţaională nu recunoaşte acest lucru.

Vizita lui Dmitri Medvedev intervine în contextul în care Moscova este suspectată de pregătirea anexării unor teritorii vaste în Ucraina. Reprezentanţii separatişti din estul Ucrainei pledează în mod deschis în favoarea unei anexări ruse, iar administraţii de ocupaţie proruse din sudul Ucrainei se pregătesc să organizeze referendumuri de anexare. Unele dintre aceste referendumuri ar putea să aibă loc în septembrie.

UPDATE 12:35 - Armele românești care i-au enervat pe soldații ruși pe frontul din Ucraina. Rușii: ”Românii sunt tăcuți, dar periculoși”

Semion Pegov, un așa-numit jurnalist militar şi blogger rus care face propagandă pro-Kremlin şi pro-războiul din Ucraina a postat pe canalul său de Telegram, urmărit de peste 1 milion de persoane, imagini noi cu ”muniţie produsă de România”, capturată de forțele ruse în Lugansk. Potrivit acestuia, armele produse de românii ”tăcuți” i-au enervat pe soldații ruși în Donbas.  În urmă cu câteva zile, autoritățile de la București au negat că proiectile produse de ROMARM, filmate pe front, au fost trimise de România.

UPDATE 12:25 - Un senator rus explică în ce condiţii Moscova ar putea accepta o zonă demilitarizată în jurul centralei din Zaporojie

Moscova ar putea susţine propunerea instituirii unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) cu condiţia ca Rusia să-şi menţină controlul asupra centralei, a declarat vineri senatorul rus Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de Interfax, RIA Novosti şi EFE, potrivit Agerpres.

"Este o iniţiativă rezonabilă, cred că o vom susţine", a afirmat senatorul rus, în contextul în care secretarul general al ONU a cerut instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, ocupată de forţele ruse, care a fost vizată în ultimul timp de mai multe atacuri de care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

Totuşi, Djabarov a insistat ca Rusia să fie cea care exercită controlul asupra centralei atomice din sud-estul Ucrainei. "Rusia trebuie să-şi menţină controlul asupra acesteia!", a insistat el.

Dacă Ucraina va accepta să contribuie la demilitarizarea zonei, ea "va arăta că aspiră la normalizarea situaţiei", a afirmat Djabarov. "Însă dacă nu o va face, atunci intenţiile ei vor fi clare", susţine acesta.

ONU a făcut presiuni joi asupra Rusiei şi Ucrainei pentru a preveni cu orice preţ un dezastru nuclear la centrala ucraineană din Zaporojie şi a se pune capăt imediat oricăror activităţi militare în vecinătatea acesteia.

UPDATE 11:20 - Atac cu rachete în orașul Kramatorsk

Unsprezece rachete au lovit orașul Kramatorsk din estul Ucrainei la ora 02:00 dimineața , potrivit primarului orașului, scrie The Guardian.

Primarul Oleksandr Honcharenko a postat pe Facebook: "Casele au fost distruse. Nu există informații despre victime. Ocupanţii distrug totul în cale - o tactică teroristă"

UPDATE 11:20 -  Atacuri nocturne au avut loc în Harkov

O serie de noi atacuri au avut loc noaptea trecută în Harkov. Raportul publcat de BBC Ucraina îl citează pe șeful OVA din Harkov, Oleg Sinegubov, în urma unei postări pe Telegram:

"Aseară, rușii au lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului. Patru rachete au fost trase de la Belgorod. În jurul orei 3 dimineața, două rachete au lovit o instituție de învățământ din cartierul Slobid"

UPDATE 11:20 - Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că un transport de tancuri M20 MLRS a sosit în Ucraina

Într-o postare pe Twitter, ministrul ucrainean al Apărării a mulțumit ministrului apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, și britanicilor pentru donație.. „Sprijinul dumneavoastră este uimitor și atât de important pentru Ucraina”, a spus el.

El a adăugat că mai multe „cadouri” vor ajunge în curând în ţară.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 09:20 - Peste 12.000 de ucraineni au intrat joi în România

Peste 12.000 de cetățeni ucraineni au intrat joi în România, în scădere față de ziua anterioară, a anunțat Poliția de frontieră, scrie Mediafax.

Joi, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire aproximativ 279.300 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 67.000 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 133.585 de persoane, dintre care 12.081 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 10,73% faţă de ziua precedentă.

Începând din 10 februarie, perioadă anterioară izbucnirii războiului din Ucraina, până joi, la nivel naţional, au intrat în România 1.899.223 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 09:00 - Încă două nave cu cereale pleacă din Ucraina

Un transport de cereale ucrainene urmează să fie încărcat pentru livrare în Etiopia în cursul zilei de astăzi, în timp ce alte două nave de export ar fi părăsit porturile Ucrainei, potrivit The Guardian.

Numărul total de nave care părăsesc țara în baza unui acord intermediat de ONU este acum de 14, inclusiv primul export de grâu.

„Datorită Inițiativei Mării Negre, suntem pregătiți să încărcăm peste 23.000 de tone de cereale și să le exportăm în Etiopia”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Twitter.

Ministerul turc al Apărării a raportat că nava Star Laura, sub pavilion Insulele Mareșal, va transporta 60.150 de tone de porumb într-un port iranian, în timp ce nava Sormovskiy 121, sub pavilion Belize, va transporta 3.050 de tone de grâu într-un port turcesc.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 08:50 - Ministerul Apărării din Marea Britanie: Rusia pierde 8 avioane de luptă în atacul din Crimeea

Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că exploziile de la aerodromul militar Saky, operat de ruși, din vestul Crimeei, la începutul săptămânii, au pornit „aproape sigur” de la detonarea a până la patru zone de depozitare a muniției descoperite, deși cauza inițială a exploziei rămâne neclară, scrie The Guardian.

Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardare Su-24 și trei avioane multirol Su-30 flanker H au fost distruse sau grav avariate în explozii, potrivit informațiilor britanice. Zona centrală de dispersare din Saky a suferit daune serioase, dar aerodromul rămâne în stare de funcționare.

Pierderea a opt avioane de luptă reprezintă o proporție minoră din flota totală de avioane pe care Rusia o are disponibilă pentru a sprijini războiul. Cu toate acestea, aerodromul Saky a fost folosit în principal ca bază pentru aeronavele flotei marinei ruse de la Marea Neagră.

Capacitatea de aviație navală a flotei este acum semnificativ degradată și probabil că incidentul va determina armata rusă să-și revizuiască percepția amenințării, au spus oficialii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:30 - Zelenski îi critică pe oficialii care comentează tacticile militare ale Ucrainei: Este iresponsabil

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi oficialilor guvernamentali să nu mai vorbească cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, afirmând că astfel de remarci sunt „sincer iresponsabile”, potrivit Mediafax.

În urma unor explozii majore care au distrus marţi o bază aeriană rusă din Crimeea, ziarele New York Times şi Washington Post au citat oficiali neidentificaţi care au afirmat că forţele ucrainene sunt responsabile. Guvernul de la Kiev, pe de altă parte, a refuzat să spună dacă a fost în spatele exploziilor, informează Reuters.

„În război cu siguranţă nu este momentul pentru vanitate şi declaraţii zgomotoase. Cu cât veţi divulga mai puţine detalii despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine va fi pentru punerea în aplicare a acestor planuri de apărare”, a declarat Zelenski într-un discurs.

„Dacă vreţi să generaţi titluri zgomotoase, acesta este un lucru sincer iresponsabil. Dacă doriţi victoria Ucrainei, este altceva, şi ar trebui să fiţi conştienţi de responsabilitatea pe care o aveţi pentru fiecare cuvânt pe care îl spuneţi despre planurile de apărare sau de contraatac ale statului nostru”, a mai spus președintele.

Zelenski a adresat aceste comentarii oficialilor de stat, locali şi militari, precum şi altor persoane despre care a spus că vorbesc despre evenimentele de pe front.

UPDATE 07:30 - Ambasadorul Rusiei la ONU a vorbit despre o eventuală catastrofă nucleară la Zaporojie

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă joi la solicitarea Rusiei pentru a dezbate situaţia de la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie. Ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Ucraina de „atacuri criminale” asupra centralei, controlată de Rusia, scrie Mediafax.

„I-am avertizat în repetate rânduri pe colegii noştri occidentali că, dacă nu vor face regimul de la Kiev să redevină raţional, atunci acesta va lua cele mai monstruoase şi iraţionale măsuri, ale căror consecinţe se vor răsfrânge mult dincolo de graniţele Ucrainei”, a declarat Vasili Nebenzia într-un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU. „Din păcate, asta este ceea ce se întâmplă acum”, a spus el.

Potrivit acestuia, întreaga responsabilitate pentru o eventuală catastrofă nucleară la centrala nucleară din Zaporojie va cădea pe umerii sponsorilor occidentali ai Kievului.

„Dacă atacurile forţelor armate ale Ucrainei continuă, această catastrofă se poate întâmpla în orice moment. Atunci, sub ameninţarea contaminării radioactive se vor afla teritoriile regiunilor Kiev, Zaporojie, Harkov, Poltava, Herson, Odesa, Nikolaev, Kirovograd, Vinniţa, RPD şi RPL, zonele de frontieră ale Rusiei şi Belarusului, precum şi Moldova, Bulgaria şi România”, a declarat diplomatul, citat de TASS.

„Şi acestea sunt cele mai optimiste previziuni ale experţilor. Dimensiunea reală a dezastrului nuclear de la centrala nucleară din Zaporojie este greu de imaginat. În acest caz, toată responsabilitatea pentru aceasta va cădea pe umerii sponsorilor occidentali ai Kievului”, a conchis Vasili Nebenzia.

UPDATE 07:00 - Şeful AIEA consideră gravă situaţia de la Zaporojie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că situaţia este gravă şi a cerut acces la centrala nucleară de la Zaporojie, în legătură cu care Moscova şi Kiev se acuză reciproc că au bombardat-o, informează AFP.

"Situaţia este serioasă şi AIEA trebuie lăsată să îşi îndeplinească misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil", a declarat Rafael Grossi, care a vorbit printr-o intervenţie video în timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.

"Ne presează timpul", a insistat el, deoarece AIEA încearcă de săptămâni întregi, fără succes, să trimită o misiune pentru inspectarea centralei.

Centrala, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, a fost din nou bombardată joi, Kievul şi Moscova acuzându-se din nou reciproc că sunt responsabile de atac.

Aliaţii Ucrainei, subliniind necesitatea misiunii AIEA, au indicat responsabilitatea Rusiei în faţa Consiliului de Securitate.

"Soluţia pentru ceea ce se întâmplă la Zaporojie este simplă. Statele Unite solicită Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele de pe teritoriul ucrainean", a declarat Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat al SUA pentru dezarmare.

Deloc surprinzător, ambasadorul rus Vassili Nebenzia a dat vina pe Kiev şi pe aliaţii săi."Solicităm statelor care susţin regimul de la Kiev să îl forţeze să pună capăt odată pentru totdeauna atacurilor asupra centralei de la Zaporojie", iar ONU şi AIEA să spună autorităţilor ucrainene că acţiunile lor sunt "inacceptabile", a spus el.

"Adevărata amploare a unui dezastru nuclear la centrală este greu de imaginat. Întreaga responsabilitate ar reveni susţinătorilor occidentali ai Kievului", a insistat ambasadorul rus, calificând drept "suprarealiste", "cinice şi absurde" acuzaţiile la adresa Moscovei.

În timp ce Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres a respins din nou ideea joi."Este vorba de o centrală nucleară în mijlocul unui câmp de luptă. Cred că ne putem imagina cel puţin două sau trei pagini de obstacole", a remarcat Stéphane Dujarric.

Pentru a garanta securitatea sitului şi a permite o misiune de inspecţie, Antonio Guterres şi Statele Unite au cerut joi înfiinţarea unei zone demilitarizate în jurul centralei."Din păcate, în loc de o detensionare, în ultimele zile au fost raportate incidente şi mai neliniştitoare, incidente care, dacă vor continua, ar putea duce la o catastrofă", a spus Antonio Guterres într-un comunicat. 

UPDATE 07:00 - Zelenski: Ceea ce se întâmplă acum în jurul centralei de la Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist

"Toată lumea trebuie să acţioneze mult mai rapid şi mai dur. Şi mai ales după ce Rusia a recurs la şantaj nuclear neascuns. Ceea ce se întâmplă acum în jurul centralei ce la Zaporojie este una dintre cele mai mari crime ale statului terorist. Astăzi, pe teritoriul centralei, în imediata vecinătate a instalaţiilor nucleare a fost înregistrat un alt bombardament al Rusiei.

Rusia a trecut din nou printr-o altă scară în istoria mondială a terorismului. Nimeni altcineva nu a folosit o centrală nucleară atât de evident pentru a ameninţa întreaga lume şi pentru a pune anumite condiţii. Şi absolut toată lumea ar trebui să reacţioneze imediat pentru a expulza ocupanţii de pe teritoriul centralei nucleare. Acesta este un interes global, nu doar o nevoie ucraineană. Subliniem acest lucru la toate nivelurile - de la Consiliul de Securitate al ONU până la contactele între state. Numai retragerea completă a ruşilor de pe teritoriul centralei şi restabilirea controlului deplin al Ucrainei asupra situaţiei din jurul centralei vor garanta restabilirea securităţii nucleare pentru întreaga Europă", a spus el.

Kievul şi Moscova se acuză joi de noi bombardamente la Centrala Nucleară Zaporijje, cea mai mare din Ucraina şi din Europa, ocupată de Rusia, iar operatorul ucrainean evocă ”cinci atacuri” în apropierea unui depozit de substanţe radioactive.

UPDATE 07:00 -  Zelenski cere comunităţii internaţionale o reacţie în cazul centralei de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie", cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de trupele ruse din 4 martie, a spus preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic.

"Doar retragerea totală a ruşilor şi reluarea controlului total de către Ucraina asupra centralei ar garanta securitatea nucleară pentru întreaga Europă", a adăugat el, denunţând "şantajul nuclear rusesc".

Centrala a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac, la fel ca săptămâna trecută.

Mai multe bombardamente, pe care cele două părţi nu şi le asumă, fără a fi posibilă verificarea din surse independente a declaraţiilor lor, au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, stârnind temeri în legătură cu un dezastru nuclear.

"Situaţia se înrăutăţeşte, substanţe radioactive sunt amplasate în apropiere şi mai mulţi senzori de radiaţii au fost avariaţi", a precizat joi compania de stat ucraineană Energoatom. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 170 LIVE TEXT. Ruşii fac planuri pentru a relansa ofensiva în Donbas. SUA susţin că Putin vrea mai multe referendumuri