Putin ameninţă că va îngheța ”coada” Europei: Rusia nu va mai vinde petrol, gaze, cărbune ţărilor care plafonează preţul
Rusia nu va mai livra petrol, gaze naturale şi cărbune ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor ruseşti, a ameninţat Vladimir Putin la Forumul Economic al Estului dedicat Asiei, la Vladivostok. Comisia Europeană a propus miercuri plafonarea tarifelor de achiziţie a gazelor rusești iar miniștrii de Finanțe din ţările G7 au convenit săptămâna trecută să impună un plafon de preț pentru țițeiul și produsele petroliere rusești.
De Redactia Observator la 07.09.2022, 16:20Rusia nu va mai livra petrol şi gaze naturale ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor vândute de Moscova, a ameninţat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, la Forumul Economic din Vladivostok. Liderul rus a catalogat o astfel de decizie ca fiind una absolută stupidă, relatează AFP. O plafonare a preţurilor ”ar fi o decizie absolut stupidă”, a tunat Putin la Forumul de la Vladivostok. ”Nu vom mai livra absolut nimic, dacă este împotriva intereselor noastre economice. Nici gaze naturale, nici petrol, nici cărbune.Nimic. Ne-ar mai rămâne de făcut un singur lucru: ca în celebrul basm rusesc, am condamna coada lupului să fie înghețată”, a subliniat liderul de la Kremlin.
Putin a mai spus că Germania și țările occidentale sunt de vină pentru că gazoductul Nord Stream 1 nu este operațional și că Ucraina și Polonia au decis de la sine să întrerupă alte rute de gaze către Europa. ”Nord Steam 1 este practic închisă acum”, a spus Putin. Liderul de la Kremlin a sugerat din nou deschiderea controversatului gazoduct Nord Stream 2. Rusia este pregătită să înceapă să pompeze gaz prin conducta Nord Stream 2 a spus Vladimir Putin. Potrivit acestuia, pentru a porni Nord Stream 2, este suficient ”doar să apeși un buton”, relatează TASS. ”Nu construim nimic aiurea. Am primit tehnologiile adecvate și le-am instalat. Dacă este necesar, vă rog, vom porni Nord Stream 2”, a spus Putin. Rusia este pregătită să pornească Nord Stream chiar de mâine, dar nu este lăsată, a mai transmis Putin.
Totodată Vladimir Putin a condamnat sancțiunile impuse de SUA şi UE din cauza războiului din Ucraina, numindu-le o febră care reprezintă o amenințare pentru întreaga lume. Într-un discurs la Forumul Economic din Vladivostok, el a spus că Rusia face față "agresiunii” economice a Occidentului. Președintele rus a avertizat că este sacrificată calitatea vieții europenilor în numele sancțiunilor, în timp ce țările mai sărace își pierd accesul la alimente. El a mai spus că Europa păcăleşte țările sărace ale lumii cu cerealele din Ucraina. Luni de zile porturile Ucrainei au fost blocate de forțele ruse, dar de la reluarea exporturilor la începutul lunii august, în urma unui acord intermediat de ONU, doar două nave cu cereale au plecat în Africa, susţine liderul Rusiei.
Putin susţine că febra sancțiunilor occidentale distruge vieți europene
El a spus că dorește să discute cu preşedintele Turciei revizuirea acordului. Ucraina a respins acuzaţiile făcute de Putin, spunând că nu sunt fondate. Rusia a lansat invazia pe 24 februarie și ocupă în prezent aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean. După șase luni, forţele ruse s-au retras din jurul Kievului și din nord și acum se confruntă cu o contraofensivă ucraineană în sud și est. SUA şi UE au răspuns impunând sancțiuni oligarhilor, sistemului financiar şi companiilor ruse de stat. Uniunea Europeană a încercat să-și reducă dependența de gazul și petrolul rusesc, iar Moscova a închis gazoductul cheie Nord Stream 1 către Germania, acuzând probleme tehnice. Prețurile energiei au crescut iar comisia europeană a propus miercuri 5 măsuri urgente pentru a lupta cu criza energetică. Liderul rus a condamnat propunerea de plafonare a prețurilor la gazele şi petrolul rusesc ca fiind stupidă.
Putin susţine că Occidentul încearcă să dicteze altor țări ce să facă. Multe companii s-au grăbit să părăsească Rusia, a spus el, dar "acum vedem cum producția și locurile de muncă în Europa se închid una după alta”. Cu toate acestea, şi Rusia se confruntă cu inflație mare iar companiile se chinuie să importe piesele necesare.