Antena Meniu Search
x

Rusia nu va mai livra gaze prin Nord Stream 1 până când sancțiunile europene nu vor fi ridicate - Financial Times

Livrările de gaze ale Rusiei către Europa prin conducta Nord Stream 1 nu vor fi reluate în întregime până când "întregul Vest" nu va ridica sancțiunile impuse odată cu invazia Ucrainei, a transmis Kremlinul. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a dat vina pe sancțiunile UE, britanice și canadiene pentru eșecul Rusiei de a livra gaze prin gazoductul care alimentează Germania din Sankt Petersburg prin Marea Baltică, notează Financial Times.

de Adrian Popovici

la 05.09.2022, 16:49

Nord Stream 1
Moscova se folosește de livrările d egaze pentru a pune presiune pe liderii europeni. - Profimedia

"Problemele de pompare a gazelor au apărut din cauza sancțiunilor introduse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii", a declarat Peskov, citat de agenția de știri Interfax. "Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă de pompare".

Declarațiile făcute de Peskov au fost cel mai clar mesaj al Kremlinului de până acum ca UE să-și ridice sancțiunile în schimbul reluării livrărilor de gaze. Gazprom a declarat vineri că va opri aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 1 din cauza unei defecțiuni tehnice, pe care a pus-o pe seama dificultăților de reparare a turbinelor fabricate de Germania în Canada. Guvernul german și UE au contestat justificarea tehnică.

"Este important să ne amintim că nu există doar o conductă de gaze din Rusia în Europa", a declarat luni Tim McPhie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru energie. "Dacă ar exista o problemă tehnică care ar împiedica aprovizionarea prin Nord Stream 1, ar exista posibilitatea, dacă ar exista voință, de a livra gaze către Europa prin alte conducte. Vedem că nu se întâmplă așa ceva."

UE suferă sub greutatea propriilor sale sancțiuni

Pe acelaşi subiect

Euro a scăzut la un minim al ultimilor 20 ani față de dolar la bursa din Londra, prima dată când piețele sunt deschise după anunțul surpriză al Gazprom. Rusia continuă să furnizeze gaze către Europa prin conducte din perioada sovietică, care trec prin Ucraina, și care au rămas deschise în ciuda invaziei, precum și conducta South Stream din Turcia.

Oficialii ruși nu au încercat să ascundă în ultimele săptămâni faptul că speră că problemele Europei legate de energie vor slăbi sprijinul comunității pentru Ucraina. "Evident, viața se înrăutățește pentru oamenii, oamenii de afaceri și companiile din Europa", a spus Peskov. "Desigur, oamenii obișnuiți din aceste țări vor avea din ce în ce mai multe întrebări pentru liderii lor", a mai adăugat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a fost și mai explicit duminică, după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat un pachet de ajutor de 65 de miliarde de euro pentru a atenua lovitura facturilor la energie tot mai mari. El a spus că Germania "acționează ca un inamic al Rusiei" prin sprijinirea sancțiunilor și furnizarea de arme Ucrainei. "Ei au declarat război hibrid împotriva Rusiei", a adăugat acesta într-un mesaj pe Telegram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Rusia nu va mai livra gaze prin Nord Stream 1 până când sancțiunile europene nu vor fi ridicate - Financial Times