Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 129 LIVE TEXT. Ucrainenii apără cu îndârjire Lisichansk, rușii susțin că i-au încercuit. Lukaşenko acuză Ucraina că a lansat rachete asupra Belarusului

Război Rusia - Ucraina, ziua 129. Bombardamente violente ale ruşilor la nici 200 de kilometri de România. Rachetele militarilor lui Putin au lovit un bloc şi un sanatoriu pentru copii, în Odessa. Sunt cel puţin 21 de morţi şi zeci de răniţi. În est, ruşii au capturat o rafinărie din Luhansk şi sunt la un pas să ocupe întreaga regiune separatistă. În plus, explozii puternice au zguduit orașul ucrainean Nikolaev sâmbătă dimineața devreme.

De la 02.07.2022, 22:37
WhatsApp
Galerie (3)
Lisiciansk este ultimul mare oraş din regiunea Lugansk controlat de armata ucraineană. Profimedia

UPDATE 22:35. Cecenul Ramzan Kadîrov susține că separatiştii pro-ruşi au înconjurat „complet” Lisichansk

Ramzan Kadîrov anunţă că separatiştii pro-ruşi că au înconjurat „complet” un oraş din estul Ucrainei., iar toate intrările şi ieşirile din oraş sunt blocate. „Atacul va începe curând”, amenință liderul cecen, potrivit MEDIAFAX.

„Aliaţii noştri au înconjurat complet Lisichansk. Putem spune că un atac puternic asupra oraşului va începe curând. Duşmanul nu are unde să fugă pentru că ieşirile şi intrările în oraş sunt blocate”, a scris Kadîrov pe Telegram, sâmbătă.

Pe acelaşi subiect

În Lisichansk se mai află circa 2.000 de soldaţi ucraineni.

Lisichansk este cel mai important oraş din regiunea Lugansk ce se află încă sub controlul armatei ucrainene. Dacă Lisichansk va cădea în mâna separatişilor, ruşii ar avea cale liberă să înainteze spre alte două mari oraşe din regiunea Donbas, dorite de către Kremlin: Kramatorsk şi Sloviansk.

UPDATE 21:00. Aleksandr Lukaşenko acuză Kievul că a lansat rachete asupra Belarusului

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat sâmbătă că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova, relatează AFP.

"Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene", a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.

"Repet ce am spus şi în urmă cu mai mult de un an: nu intenţionăm să luptăm în Ucraina", a declarat el.

De la atacul Kremlinului asupra Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Rusiei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti, transmite AGERPRES.

Trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.

Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova va livra "în următoarele luni" Belarusului rachete Iskander-M capabile să transporte încărcături nucleare.

Update 17:20. Armata ucraineană anunță că rușii nu au reușit să înconjoare Lisiciansk

Armata ucraineană a transmisă sâmbătă că Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei aflat în centrul unor lupte intense în ultimele zile, "nu este încercuit", contrar unor afirmaţii făcute de separatiştii susţinuţi de armata rusă, notează Agerpres.

"Luptele fac ravagii în jurul Lisicianskului. Din fericire, oraşul nu este încercuit şi se află în continuare sub controlul armatei ucrainene", a declarat la televiziunea ucraineană Ruslan Muzitciuk, purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale a Ucrainei, dezminţind o informaţie transmisă anterior de un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk.

Separatiştii susţinuţi de armata rusă au transmis sâmbătă că au încercuit "total" oraşul Lisiciansk.

"Astăzi, miliţiile populare din Lugansk (armata separatistă - n.r.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisiciansk este complet încercuită", a precizat un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marociko, citat de agenţia rusă de presă TASS.

Lisiciansk este ultimul mare oraş din regiunea Lugansk controlat de armata ucraineană.

Update 17:00 Regatul Unit condamnă folosirea în scopuri "politice" a celor doi britanici capturați se separatiștii pro-ruși

Guvernul Regatului Unit a dat o declarație publică în ceea ce privește situația celor doi cetățeni britanici care se află în custodia separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. Cei sunt considerați mercenari și, din această cauză, riscă pedeapsa cu moartea, notează The Guardian.

Andrew Hill din Plymouth și Dylan Healy din Huntingdon au fost acuzați, de asemenea, de "preluarea forțată a puterii" și de faptul că au urmat o pregătire "teroristă", potrivit unei agenții de știri de stat din Donețk, controlată de Rusia. Informațiile au fost furnizate unui oficial anonim și nu a fost confirmate de jurnaliștii occidentali.

"Condamnăm exploatarea prizonierilor de război și a civililor în scopuri politice și am adus acest aspect în atenția Rusiei. Suntem în contact permanent cu guvernul Ucrainei cu privire la cazurile lor (n.r. a celor doi britanici) și suntem pe deplin alături de Ucraina în eforturile de a-i elibera", au transmis oficialii britanic.

Update 15.20 Orașul Lisiciansk a fost încojurat în întregime, anunță separatiștii

Separaţiştii susţinuţi de ruşi au declarat sâmbătă că au înconjurat „complet” Lisichansk, în estul Ucrainei, un oraş cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile, notează News.ro.

„Astăzi, miliţia populară din Lugansk (armata separatistă, n.red.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisichansk este complet înconjurată”, a indicat un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marotchko, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Lisichansk este ultimul oraş important din regiunea Lugansk controlată de armata ucraineană.

Este geamănul celui de la Severodoneţk, cucerit săptămâna trecută de Moscova după retragerea forţelor ucrainene în urma unei bătălii care a durat câteva săptămâni. Cele două oraşe sunt separate de râul Doneţ.

Cucerirea Lisichansk ar permite armatei ruse să înainteze apoi spre Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe mari din regiunea industrială Donbass, pe care Moscova încearcă să le cucerească.

Update 14:00 Ucraina a început operațiunea de curățare a Insulei Șerpilor. Ce au lăsat în urmă militarii ruși atunci când au plecat

Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamentele şi armamentul lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat sâmbătă administraţia militară regională din Odesa. Detalii aici.

Update 13:30 Separatiștii din Donețk anunță că au capturat doi "mercenari" britanici

"O investigaţie este în desfăşurare faţă de mercenarii britanici Dylan Healy şi Andrew Hill. Ei sunt acuzaţi în baza aceloraşi articole ca şi cei trei mercenari condamnaţi anterior. O investigaţie este în desfăşurare şi au fost formulate acuzaţiile", a informat Agenţia de Presă Doneţk, citată de News.ro.

În 9 iunie, britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner, împreună cu marocanul Brahim Saadoune, au fost condamnaţi la moarte după ce au fost găsiţi vinovaţi de a fi "mercenari" pentru Ucraina de către un tribunal din autoproclamata republică Doneţk, a transmis la acea vreme presa de stat din Rusia.

Update 13:10 Rușii susțin că au distrus mai multe posturi de comandă ale ucrainenilor din Donbas și Nikolaiev

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus cinci posturi de comandă ale armatei ucrainene în Donbas și în regiunea Nikolaiev, după cum a transmis presa din Rusia, notează The Guardian.

Rușii au mai anunțat că au distrus trei depozite de arme din Zaporojie, în timp ce atacurile aeriene au eliminat o altă bază din Harkov.  Trebuie subliniat faptul că jurnaliștii britanici nu au putut verifica în mod independent afirmațiile făcute de Ministerul Apărării din Federația Rusă.

Update 12:35 SUA anunță că trimite un nou transport de arme și muniții în Ucraina

Statele Unite ale Americii au anunțat că vor trimite Ucrainei două sisteme de rachete Nasams sol-aer, patru radare de contra-artilerie și până la 150.000 de runde de muniție de artilerie de 155 mm, ca parte a celui mai nou pachet de ajutor anunțat de Joe Biden, notează The Guardian.

Pachetul, în valoare de aproximativ 820 de milioane de dolari, a fost anunțat joi de președintele american Joe Biden, în timpul summitului NATO de la Madrid. Pentagonul a confirmat anunțul vineri, adăugând că cea mai recentă rundă de asistență va include, de asemenea, mai multă muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars).

UPDATE 11:50 Şeful Statului Major rus a inspectat trupele care luptă în Ucraina

Şeful Statului Major al forţelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat diviziile trupelor ruse care luptă în cadrul aşa-numitei "operaţiuni militare speciale" a Moscovei în Ucraina, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării rus, citat de Reuters şi EFE, citat de Agerpres.

EFE notează că ministerul rus nu a dezvăluit nici unde, nici când s-a petrecut vizita. "Şeful Statului Major General al forţelor armate ruse şi prim-viceministru al apărării, generalul de armată Valeri Gherasimov, a trecut în revistă diviziile trupelor ruse implicate în operaţiunea militară specială din Ucraina", a transmis ministerul rus într-un mesaj pe contul său de Telegram.

Într-o înregistrare video care include fotografii ale vizitei şi care a fost difuzată de minister, Gherasimov poate fi văzut coborând nişte scări şi lucrând la un post de comandă şi control. EFE aminteşte că Ministerul Apărării rus a difuzat un comunicat similar săptămâna trecută despre ministrul apărării Serghei Şoigu, care a efectuat prima sa vizită de inspecţie la contingentul militar rus desfăşurat în Ucraina.

UPDATE 9:05 Norvegia promite că va sprijini Ucraina cu 1 miliard de euro

Norvegia s-a angajat să aloce 1 miliard de euro pentru a ajuta Ucraina să se apere, să sprijine persoanele aflate în dificultate și pentru reconstrucție în urma invaziei Rusiei, scrie Reuters, citat de Mediafax.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că Norvegia a dorit să își exprime solidaritatea cu lupta Ucrainei pentru supraviețuire.

"Sunt aici pentru a spune că lupta Ucrainei nu este doar pentru Ucraina. Este vorba despre niște principii fundamentale ale lumii pe care o vom oferi copiilor noștri. Este vorba despre securitatea în Europa, este vorba despre soarta vecinului tău", a spus el.

"Vom oferi 1 miliard de euro în sprijinul țării și poporului dvs. pentru partea rămasă din 2022 și pentru 2023", a continuat el. "Acest război este o încălcare a dreptului internațional. ... Aveți dreptul să vă apărați și noi avem dreptul să vă ajutăm să vă apărați."

Întrebat dacă Norvegia este dispusă să mărească livrările de gaz către Europa, Stoere a declarat că Norvegia produce deja gaz "la maxim", dar că va face tot ce poate pentru a furniza gaz.

Zelenski a declarat că trebuie menținută presiunea asupra Rusiei pentru ca războiul să se încheie.

El a spus că Rusia a folosit o rachetă Kh-22 din epoca sovietică, proiectată pentru a lovi portavioane sau alte obiecte mari, pentru a lovi o clădire obișnuită de nouă etaje - o referire la o lovitură în primele ore ale zilei de vineri asupra unui bloc de apartamente de lângă Odesa, în care oficialii ucraineni spun că cel puțin 16 persoane au fost ucise.

UPDATE 8:11 Explozii puternice în Nikolaev

S-au auzit sirenele în regiunea Nikolaev, iar la scurt timp au fost urmate de explozii. „Sunt explozii puternice în oraș! Rămâneți în adăposturi!", a scris primarul din Nikolaev, Oleksandr Senkevich.

Asta se întâmplă la o zi după ce autoritățile au anunțat că cel puțin 21 de persoane au fost ucise când rachete rusești au lovit o clădire din Odessa.

UPDATE 7:30 SUA aprobă al 14-lea pachet de asistență de securitate pentru Ucraina

Pentagonul a anunțat un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina în valoare de 820 de milioane de dolari, relatează CNBC, citat de Mediafax.

Cea de-a 14-a livrare de echipamente din stocurile militare americane include muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate - HIMARS.

De asemenea, Pentagonul va furniza Ucrainei două sisteme avansate de rachete sol-aer NASAMS, precum și până la 150.000 de obuze de artilerie de 155 mm și patru radare.

Noul pachet aduce angajamentul SUA la aproximativ 6,9 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

UPDATE 7:00 Zelenski, despre atacul de la Odessa: Este teroare rusească deliberată, nu nişte greşeli 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă în mesajul zilnic adresat poporului de vineri noaptea, despre atacul de la Odessa, că ”aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală”, El a mulţumit SUA şi lui Joe Biden pentru sistemele NASAMS, un pachet de ajutor care are o valoare de 820 de milioane de dolari şi care include şi muniţie de artilerie şi radare. Liderul ucrainean mai spune că negociază cu partenerii pentru livrarea altor arme, pentru că sunt necesare pentru apărarea Donbas, regiunea Harkov, sudul Ucrainei.

”În regiunea Odesa, în prezent se desfăşoară lucrări de scoatere a molozului, după atacul cu rachete ruseşti asupra Serhiivka. Trei rachete au lovit o clădire rezidenţială obişnuită, o clădire cu nouă etaje în care nimeni nu a ascuns arme, echipamente militare sau muniţii, aşa cum spun mereu propagandiştii şi oficialii ruşi despre astfel de lovituri. Era o casă rezidenţială simplă, cu aproximativ 160 de persoane. Era locuită de oameni obişnuiţi, civili. Centrul de recreere a fost, de asemenea, distrus de această lovitură”, spune în mesaj preşedintele Ucraine. 

Zelenski arată că ”aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală”.

”Patru persoane dintr-o familie au fost ucise. Băiatul ucis, în vârstă de 12 ani, care se numea Dmytro... Deocamdată, pe lista morţilor se află 21 de persoane, iar aproximativ 40 sunt rănite. Cifrele s-au schimbat toată ziua, din păcate, numărul morţilor este în creştere”, afirmă el, potrivit news.ro.

Liderul ucrainean mai spune că, ”simultan cu rachetele de la Serhiivka, au fost trase rachete la Zatoka”. ”12 rachete au lovit în acelaşi timp Mykolaiv. Este doar o noapte şi o dimineaţă... Condoleanţe tuturor rudelor, celor dragi tuturor celor ale căror vieţi au fost luate de astfel de lovituri”, afirmă Zelenski. 

Preşedintele Ucrainei spune că este deosebit de recunoscător Statelor Unite ale Americii şi personal preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru noul pachet de sprijin pentru Ucraina, anunţat astăzi, care include sisteme NASAMS foarte puternice, un complex de rachete antiaeriene care va consolida semnificativ apărarea aeriană a ţării.

”În total, acest pachet are o valoare de 820 de milioane de dolari şi, pe lângă NASAMS, include şi muniţie de artilerie şi radare. (..) Negociem cu privire la alte arme noi de la partenerii noştri - este necesar pentru Donbas, regiunea Harkov, sudul Ucrainei”, afirmă Zelenski. 

El mai afirmă că a fost format un grup special privind garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina. Grupul este condus de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO (a sosit astăzi la Kiev). Grupul a inclus personalităţi influente din diferite ţări democratice ale lumii - Australia, SUA, Suedia, Marea Britanie, Germania, Polonia, Franţa, Italia şi, desigur, Ucraina.

Principala sarcină a acestui grup este de a dezvolta un format de garanţii de securitate pentru Ucraina, care să funcţioneze cu adevărat şi pe termen lung, astfel încât să nu existe agresiuni viitoare, mai spune Zelenski. 

UPDATE 6:40 Ucraina a cerut confiscarea unei nave care transporta cereale dintr-o parte a ţării ocupată de armata rusă

Ucraina a cerut confiscarea unei nave care transporta cereale dintr-o parte a ţării ocupată de armata rusă. Vestea plecării navei din Berdyansk a fost anunţată pe aplicaţia de socializare Telegram de Evhen Balytskyi, care a fost numit recent de Rusia în funcţia de guvernator al zonelor ocupate din Zaporizhzhia. Nava se află în prezent în largul coastelor turceşti, transmite BBC, citat de news.ro.

Nu este clar de unde provine încărcătura sau cum a fost obţinută, dar Rusia a fost acuzată de furtul de cereale din zonele din Ucraina pe care le controlează - acuzaţii pe care Rusia le neagă.

Berdyansk se află în sudul Ucrainei, în regiunea Zaporizhzhia, pe malul Mării Azov. Vestea plecării navei din Berdyansk a fost anunţată pe aplicaţia de socializare Telegram de Evhen Balytskyi, care a fost numit recent de Rusia în funcţia de guvernator al zonelor ocupate din Zaporizhzhia.

El a declarat că 7.000 de tone de cereale vor fi trimise în ţări "prietene" şi că navele Flotei ruse a Mării Negre vor "asigura securitatea" călătoriei şi că portul a fost curăţat de minele marine.

Ulterior, Evhen Balytskyi a editat postarea, eliminând referinţele la încărcătura şi destinaţia navei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi rusia-ucraina conflict rusia-ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024