Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile
Pe 24 februarie, la trei zile după ce a recunoscut republicile separatiste din Doneţk şi Luhansk, Rusia a declanşat invazia armată a Ucrainei. După 50 de zile de război, forţele ruse au început să îşi concentreze atacurile în estul Ucrainei. Rusia a suferit totodată una dintre cele mai grele pierderi, scufundarea crucişătorului Moskva. Vladimir Putin continuă "operaţiunea de demilitarizare şi denazificare" a Ucrainei şi ameninţă cu arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO.
Război Rusia - Ucraina. Observatornews.ro acoperă derularea evenimentelor şi vă aduce în fiecare zi cele mai importante informaţii şi poveşti de pe front, dar şi declaraţiile, măsurile şi negocierile anunţate la nivel internaţional. O echipă formată din Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea a transmis informaţii din Doneţk, cu mai bine de o lună înainte de război, când nivelul de alertă era deja maxim şi oamenii se temeau de un nou război, şi a continuat să realizeze reportaje din prima linie a frontului şi cele mai fierbinţi zone ale Ucrainei, odată ce inevitabilul s-a produs. Vă prezentăm în continuare desfăşurarea războiului din Ucraina pe zile (ziua 110 - prezent). Desfăşurarea evenimentelor dintre 24 februarie şi 14 aprilie, pe larg, aici. Cum a evoluat situația din 15 aprilie până pe 13 iunie, pe larg, aici.
Ziua 111 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 14 iunie, a 111-a zi a războiului, pe larg, aici
Ruşii au distrus toate podurile care făceau legătura cu Severodoneţk. De asemenea, armata rusă a bombardat şi regiunea Cernihiv. Trei rachete au fost trase în această zonă, forţând evacuarea civililor. Din acest motiv, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Occidentului mai multe arme. Între timp, Moscova le-a cerut soldaţilor ucraineni din uzina Azot să depună armele.
Ziua 112 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 15 iunie, a 112-a zi a războiului, pe larg, aici
Se duc lupte violente în Donbas. Șefii NATO recunosc că Ucraina are nevoie de mai multe arme, iar președintele american Joe Biden promite un nou ajutor financiar pentru Ucraina. Între timp, Rusia, prin Gazprom, a redus debitul de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1. De asemenea, Putin câștigă mai mult din vânzarea de petrol decât cheltuiește pe războiul din Ucraina.
Ziua 113 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 16 iunie, a 113-a zi a războiului, pe larg, aici
Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi României sunt cu toţii în favoarea acordării Ucrainei unui statut oficial "imediat" de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat, joi, preşedintele francez Emmanuel Macron. Liderii celor patru state au efectuat o vizită la Irpin și Kiev.
Ziua 114 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 17 iunie, a 114-a zi a războiului, pe larg, aici
Vladimir Putin a asigurat vineri că ţara sa va recurge la folosirea armelor nucleare doar ''dacă este necesar'' pentru a-şi apăra suveranitatea. Armata rusă a anunţat vineri că puţin sub 7.000 de "mercenari străini" din 64 de ţări, printre care şi România, au sosit în Ucraina de la începutul conflictului şi că aproape 2.000 dintre ei au fost ucişi. Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE.
Ziua 115 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 18 iunie, a 115-a zi a războiului, pe larg, aici
Continuă luptele aprige în Severodoneţk. Ucraienenii spun că duc un "război de gherilă" pentru că încă nu primesc suficient echipament din Occident. Lituania a interzis tranzitul de mărfuri către Kaliningrad. Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să renunţe cu uşurinţă la acest punct strategic.
Ziua 116 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 19 iunie, a 116-a zi a războiului, pe larg, aici
Trei rachete au distrus un depozit de combustibil din Novomoskovsk, a anunțat șeful administrației regionale. Între timp, liderul de la Kremlin l-a demis pe şeful trupelor de desant ale Rusiei, generalul-colonel Andrei Serdiukov, din cauza numărului mare de pierderi înregistrate în rândul paraşutiştilor ruşi. Mai mulți comandanți ai batalionului Azov, care s-au predat la Mariupol, au fost duși la centrul de detenție Lefortovo din Moscova. SUA transferă Ucrainei peste 1.400 de sisteme antiaeriene.
Ziua 117 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 20 iunie, a 117-a zi a războiului, pe larg, aici
Germania ajută România și Polonia să exporte cerealele din Ucraina înainte de noua recoltă. Rusia a devenit în mai cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, întrecând Arabia Saudită care a coborât acum pe locul doi. Moscova susţine că a ucis peste 50 de generali și ofițeri ai Forțelor Armate ale Ucrainei cu rachete Kalibr.
Ziua 118 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 21 iunie, a 118-a zi a războiului, pe larg, aici
Obuziere autopropulsate germane de tip Panzerhaubitze 2000 intră în dotarea armatei ucrainene. Ucraina ar putea avea nevoie de o asistenţă externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească. Rusia anunţă că a lovit cu rachete un aerodrom din Odessa, ca represalii la atacul asupra platformelor de foraj din Marea Neagră.
Ziua 119 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 22 iunie, a 119-a zi a războiului, pe larg, aici
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au ajuns la un consens total pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat. O rafinărie din Rusia, lângă granița cu Ucraina, a luat foc. Rușii acuză un atac cu drone al ucrainenilor. Rusia și Turcia au convenit să continue discuțiile privind plecările sigure ale navelor și exporturile de cereale din porturile ucrainene.
Ziua 120 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 23 iunie, a 120-a zi a războiului, pe larg, aici
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că eliberarea ţării şi obţinerea victoriei este ”obiectivul naţional” la care trebuie lucrat în fiecare zi, nu doar de către autorităţi, ci de fiecare cetăţean în parte. Zelenski a anunţat că a discutat cu alţi 11 lideri din tot atâtea state pentru a obţine sprijin pentru ”decizia cheie” referitoare la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Ziua 121 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 24 iunie, a 121-a zi a războiului, pe larg, aici
Rusia susine că a încercuit aproximativ 2.000 de soldați ucraineni în Donbas, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării Igor Konașenkov. Liderul de la Kiev a început să se confrunte cu probleme în ţară. În acelaşi timp, forțele ucrainene au început să se retragă din Severodonețk, dar mai multe unități au rămas încă în oraș, deoarece operațiunea va dura câteva zile, a declarat pentru CNN șeful administrației militare a districtului Severodonețk, Roman Vlasenko. Oraşul Hirske din regiunea Lugansk a fost cucerit de ruşi.
Ziua 122 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 25 iunie, a 122-a zi a războiului, pe larg, aici
Ruşii au reuşit în sfârşit să cucerească micuţul oraş Severodoneţk după aproape o lună de confruntări sângeroase. E o victorie strategică pentru armata rusă care vizează acum regiunea Lugansk. De cealaltă parte, ucrainenii îi sfătuiesc pe civili să plece din zonele de conflict. Primarii din Nikolaiev şi Mariupol se plâng de condiţiile din oraşele lor şi îi roagă pe oameni să plece pentru a-şi salva vieţile. Pe scena internaţională, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ţinut un discurs la festivalul Glastonbury şi a spus că "Rusia ne-a furat pacea".
Ziua 123 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 26 iunie, a 123-a zi a războiului, pe larg, aici
Rusia a anunţat că va trimit rachete Iskander în Belarus, acestea fiind capabile să transporte focoase nucleare. Un centru de cercetare nucleară din zon Harkov a fost avariat după un bombardament al trupelor ruse. Ucrainenii anunţă că peste 34.700 de soldaţi ruşi au fost ucişi până acum. Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, spune însă că nicio rachetă rusească nu poate distruge moralul oamenilor săi.
Ziua 124 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 27 iunie, a 124-a zi a războiului, pe larg, aici
O persoană a murit și alte cinci au fost rănite, prin care şi o fetiţă de 7 ani. Un alt civil a murit în urma unui bombardament în oraşul Cerkasî. Armata rusă continuă să avanseze şi în Luhansk, unde este tot mai aproape să cucerească Lisichansk. Între timp, la summit-ul anual G7 din Alpii bavarezi, liderii celor şapte democraţii cele mai industralizate au condamnat bombardamentele din Kiev şi au anunţat noi sancţiuni pentru Rusia.
Ziua 125 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 28 iunie, a 125-a zi a războiului, pe larg, aici
Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută drept un stat care sponsorizează terorismul, după ce ieri o rachetă a lovit un centru comercial în care se aflau 1000 de oameni. Cel puţin 18 oameni au murit şi 60 au fost răniţi, iar 40 sunt în continuare daţi dispăruţi după atacul de la mall-ul din Kremenchuk. Obuzele ruseşti au lovit ieri şi zone rezidenţiale din Lisichansk, Harkov sau Nikolaev. Liderii G7 condamnă crimele de război ale Rusiei şi promit noi sancţiuni şi sprijin pentru Kiev. UE se aşteaptă ca Rusia să răspundă printr-o reducere a livrărilor de gaze naturale.
Ziua 126 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 29 iunie, a 126-a zi a războiului, pe larg, aici
Armata rusă a bombardat tot ce i-a ieşit în cale în Donbas. După ce au cucerit micuţul orăşel Severodoneţk, ruşii îşi concentrează toate forţele pe Lisichansk. Dacă şi acest oraş va cădea în mâinile ruşilor, întreaga regiune va fi cucerită spun ucrainenii. Serviciile secrete ucrainene anunţă că au arestat un "agent rus" infiltrat ce i-a ghidat pe soldaţii ruşi pentru a ucide 50 de militari. Şi în Rusia sunt probleme. Unul dintre cei mai puternici şi influenţi oligarhi, Oleg Deripaska, pune la îndoială victoria lui Putin în Ucraina.
Ziua 127 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 30 iunie, a 127-a zi a războiului, pe larg, aici
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a denunţat, miercuri, "ambiţiile imperiale” ale NATO, despre care a spus că încearcă să-şi afirme "hegemonia” prin conflictul ucrainean. Rusia spune că forțele sale s-au retras de pe Insula Șerpilor din nord-vestul Mării Negre, care a fost capturată la începutul războiului. Moscova spune că a făcut acest lucru ca un ”gest de bunăvoință”, dar Ucraina susține că atacurile sale i-au forțat pe ruși să se retragă, relatează BBC.
Ziua 128 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 1 iulie, a 128-a zi a războiului, pe larg, aici
O rachetă rusească a lovit un bloc de apartamente cu mai multe etaje din portul Ucrainei de la Marea Neagră, Odessa, omorând cel puțin 21 persoane, a declarat un oficial local. Între timp, Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că o nouă "cortină de fier" coboară între Rusia și vest și că Moscova nu va mai avea încredere în Washington și Bruxelles "de acum înainte".
Ziua 129 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 2 iulie, a 129-a zi a războiului, pe larg, aici
Explozii puternice au zguduit orașul ucrainean Nikolaev sâmbătă dimineața devreme. Președintele Aleksandr Lukaşenko acuză Kievul că a lansat rachete asupra Belarusului. SUA aprobă al 14-lea pachet de asistență de securitate pentru Kiev.
Ziua 130 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 3 iulie, a 130-a zi a războiului, pe larg, aici
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutor internaţional pentru reconstrucţia Ucrainei, având în vedere distrugerea masivă suferită de ţară după patru luni de război. În discursul său pentru naţiune, el a menţionat "2.610” oraşe şi sate 'sub ocupaţie rusă”.
Ziua 131 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 4 iulie, a 131-a zi a războiului, pe larg, aici
Armata ucraineană a anunţat că soldaţii săi s-au retras din Lisichansk, oraş-cheie din estul Ucrainei care se confruntă de mai multe săptămâni cu un violent asalt al trupelor ruse. Între timp şi ruşii au transmis că deţin acum controlul total în oraşul cheie din estul Ucrainei. Occidentul continuă să îşi arate sprijinul faţă de ţara afectată de război.
Ziua 132 a războiului dintre Rusia şi Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 5 iulie, a 132-a zi a războiului, pe larg, aici
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că trupele sale nu au altă alternativă în afară de a da câţiva paşi în spate și de a distruge ''potențialul ofensiv'' al forțelor ruse, în timp ce bătălia îşi mută centrul de interes de la Lugansk la Donețk. Ucraina poartă discuții cu Turcia și ONU pentru a asigura garanții pentru exporturile de cereale din porturile ucrainene.
Ziua 133 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 6 iulie, a 133-a zi a războiului, pe larg, aici
Situația din Mariupol este dramatică. În orașul bombardar de ruși nu mai există medici și doar 3% dintre localnici mai au acces la apă, potrivit unui politician local. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat, luni, cu premierul britanic Boris Johnson despre garanţiile sistemului de securitate pentru Ucraina şi i-a mulţumit acestuia pentru asistenţa de securitate a britanicilor.
Ziua 134 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 7 iulie, a 134-a zi a războiului, pe larg, aici
Pentru a doua oară de la începutul războiului, ruşii au bombardat o navă sub pavilion moldovenesc. Vasul era fără echipaj şi plutea în derivă. Însă avea sute de tone de combustibil la bord, care se scurg acum în mare. Pe de altă parte, Ucraina rezistă în Doneţk şi provoacă pagube importante infrastructurii militare ruseşti.
Ziua 135 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 8 iulie, a 135-a zi a războiului, pe larg, aici
Peste patruzeci de orașe și sate din Donbas au fost atacate în ultimele 24 de ore, a raportat vineri armata ucraineană, în timp ce rușii avansează în regiunea de est Donețk.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit SUA după ce administrația președintelui Joe Biden a anunțat că va oferi Ucrainei încă patru sisteme de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată într-un nou pachet de asistență în materie de securitate. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a alnsat un avertisment către Occident și Ucraina, spunând că războiul ar putea dura până când "ultimul ucrainean va rămâne în picioare".
Ziua 136 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 9 iulie, a 136-a zi a războiului, pe larg aici.
Peste patruzeci de orașe și sate din Donbas au fost atacate, a raportat armata ucraineană. Guvernatorul din Lugansk a declarat că rușii bombardează fără discernământ zone populate. "Nu sunt opriți nici măcar de faptul că civilii rămân acolo, murind în case și curți", a spus Serhii Gaidai. În Severodonețk, șeful administrației militare spune că situația umanitară din oraș va deveni "catastrofală" în viitorul apropiat. Între timp, Volodimir Zelenski a mulțumit SUA după ce administrația președintelui Joe Biden a anunțat că va furniza Ucrainei încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate - HIMARS, iar Putin a lansat un avertisment către Occident și Ucraina, spunând că războiul ar putea dura până când "ultimul ucrainean va rămâne în picioare".
Ziua 137 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 10 iulie, a 137-a zi a războiului, pe larg aici.
Președintele Ucrainei a demis ambasadorii din Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria, fără a oferi mai multe detalii despre motivul deciziei. Între timp, Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odessa, a declarat că forțele ruse distrug ''intenționat'' recoltele din regiunea Herson, iar guvernatorul regiunii Lugansk a afirmat că forțele ruse au creat un ''iad'' prin bombardarea regiunii Donețk.
Ziua 138 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 11 iulie, a 138-a zi a războiului, pe larg aici.
Cel puţin 19 oameni au murit în Ceasiv Iar, noua ţintă a trupelor ruse în Ucraina, iar zeci de oameni sunt încă sub ruine după ce un bloc de locuinţe a fost bombardat. În tot acest timp, se duc lupte grele şi în Harkov şi Sumî, dar un bilanţ al pierderilor nu este încă disponibil. Totodată, grupul Gazprom a închis astăzi furnizarea de gaze prin Nord Steam 1, pentru lucrări de întreţinere. Autorităţile europene se tem că fluxul de gaze ar putea să nu fie reluat peste 10 zile.
Ziua 139 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 12 iulie, a 139-a zi a războiului, pe larg aici.
Preşedintele Ucrainei a dat ordin trupelor sale să recucerească sudul ţării, extrem de important din punct de vedere economic. Contraofensivele ucrainenilor sunt asteptate pe doua axe dinspre Nikolaev spre Herson si dinspre Zaporojie spre Melitopol. Între timp, Zeci de civili au fost ucişi în bombardamentele ruşilor din ultimele zile asupra oraşelor ucrainene din est. Cel mai recent a vizat un bloc unde 33 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar alte zeci de persoane au suferit răni grave.
Ziua 140 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 13 iulie, a 140-a zi a războiului, pe larg aici.
Armata ucraineană a lansat un atac cu rachete asupra unei regiuni din Herson, zonă controlată de ruşi. Potrivit ucrainenilor, ar fi fost distrus un depozit de muniţii, iar 52 de oameni şi-ar fi pierdut viaţa. Între timp, Rusia continuă bombardamentele în estul ţării. În altă ordine de idei, Republica Populară Doneţk şi-a deschis în mod oficial o ambasadă la Moscova.
Ziua 141 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 14 iulie, a 141-a zi a războiului, pe larg aici.
Ruşii au intrat în Siversk, unul dintre oraşele marcate drepte "ţinte" din zona Donbas. Cel puţin aşa anunţă reprezentanţii Republicii Populare Lugansk. Cel puţin 14 oameni ar fi fost răniţi într-un atac asupra unei întreprinderi din Zaporojie. Pe de altă parte, 40 de ţări fac apel la Rusia să înceteze războiul din Ucraina. Turcia a anunțat miercuri un acord cu Ucraina, Rusia și Națiunile Unite, care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia, ridicând perspectivele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de a muri de foame.
Ziua 144 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 18 iulie, a 144-a zi a războiului, pe larg aici.
Armata rusă a primit ordinul să reia ofensiva pe toate fronturile din Ucraina. Iar atacurile rachetelor ruseşti s-au intensificat şi mai mult. Cel puţin 17 civili au fost ucişi în diferite regiuni ale Ucrainei. Conducerea de la Kiev avertizează că, pe lângă intenţia de a cuceri întregul Donbas, forţele ruse ar putea încerca să ocupe şi regiunea Harkov. Experţii occidentali cred, însă, că un succes pe acest front este foarte puţin probabil. Iar ucrainenii sunt pregătiţi să reziste. Odessa a fost din nou atacată, iar peste oraşul Nikopol, de pe Don, s-a abătut o adevărată ploaie de rachete Grad, peste 50 la număr. Doi oameni şi-au pierdut viaţa. Alte trei victime, între care o femeie de 70 de ani, s-au înregistrat la Ciuhuiv, în apropiere de Harkov. Aici au fost avariate, între altele, un bloc de locuinţe, o şcoală şi clădiri administrative.
Ziua 145 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 18 iulie, a 145-a zi a războiului, pe larg aici.
Un oficial de la Kiev a declarat că Rusia se pregătește pentru următoarea etapă a ofensivei sale în Ucraina şi că își consolidează pozițiile defensive în zonele pe care le ocupă în sudul țării. Ucraina a respins tentativa de înaintare a Rusiei spre Sloviansk, regiunea Donețk, iar centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare de la Cernobîl a devenit parţial nefuncţional, după ce militarii ruşi au furat, în lunile februarie şi martie, softurile echipamentelor. Aseară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un ordin executiv prin care i-a demis pe șeful Serviciului de Securitate de stat și pe procurorul general.
Ziua 146 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 19 iulie, a 146-a zi a războiului, pe larg aici.
Publicațiile internaționale notează că armata rusă își continuă atacul asupra orașului Odessa, dar și asupra altor zone din estul țării, cum ar fi Donețk. Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că acțiunile comandanților trimiși de Moscova au fost ghidate de hărți vechi, care nu includeau detalii despre modul în care s-au dezvoltat localitățile ucrainene în ultimele decenii.
Ziua 147 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 20 iulie, a 147-a zi a războiului, pe larg aici.
Rusia intenționează să anexeze părţi din Ucraina folosind un ''cadru de joc'' similar cu cel folosit pentru preluarea Crimeei, spun oficialii americani. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Rusia pune deja bazele anexării şi ar putea organiza cât de curând referendumuri. Între timp, legislatorii ucraineni l-au revocat pe șeful Securității Interne și pe procurorul general, la două zile după ce președintele Volodimir Zelenski i-a suspendat din funcţie, conform BBC. Întrebat despre o posibilă întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Vladimir Putin a specificat că Kievul nu a respectat termenii ''acordului de pace preliminar'' convenit în luna martie.
Ziua 148 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 21 iulie, a 148-a zi a războiului, pe larg aici.
Luptele continuă în Ucraina invadată de ruşi de aproape cinci luni, iar efectele se resimt la nivel internaţional, prin relaţii diplomatice tensionate şi o ameninţare energetică ce planează cu precădere asupra Europei. În timp ce Kremlinul afirmă că obiectivele sale militare se extind acum dincolo de graniţa estică a regiunii Donbas, spre sudul teritoriului ucrainean, preşedintele Volodimir Zelenski susţine că Rusia foloseşte Ucraina ca teren de testare pentru a ataca alte ţări. Declaraţiile sale vin după ce, miercuri seară, au fost raportate explozii şi tiruri de arme automate în apropiere de centrala nucleară din Zaporojie. Joi, forţele ruse vizează încercuirea termocentralei de la Vuhlehirsk, iar ucrainenii au anunţat că cel puţin doi oameni au murit, iar alţi 19 au fost răniţi într-un atac din Harkov.
Ziua 149 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 22 iulie, a 149-a zi a războiului, pe larg aici.
Rusia a pierdut "jumătate" din capacitatea de a spiona în Europa și este pe cale să facă o pauză operațională, oferind Ucrainei șansa de a riposta, a declarat șeful serviciilor de informații din Marea Britanie. "Cred că evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să să-și facă treaba în următoarele câteva săptămâni”, a spus Richard Moore, șeful MI6. "Vor trebui să facă o pauză într-un fel, iar asta le va oferi ucrainenilor oportunități de a riposta". Moore a mai spus că de la începutul războiului, țările europene au expulzat peste 400 de spioni ruși care operau sub acoperire diplomatică în tot blocul comunitar. Între timp, autorităţile turce au anunțat că Rusia va permite Ucrainei să reia exporturile de grâne prin Marea Neagră. Acordul ar urma să fie ratificat, astăzi, la prânz, de reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi Turciei în prezenţa secretarului general ONU.
Ziua 150 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 23 iulie, a 150-a zi a războiului, pe larg aici.
Rusia şi Ucraina au semnat vineri, 22 iulie, un acord privind exportul de cereale. Acordul de la Istanbul a fost semnat de cele două delegaţii prin intermediul ONU, motiv pentru care Volodimir Zelenski afirmă că e responsabilitatea Naţiunilor Unite să vegheze la respectarea tratatului. Preşedintele Ucrainei mai spune că acest acord privind exportul de cereale reprezintă o victorie uriaşă a ţării sale în condiţiile în care Rusia ar fi făcut tot ce a fost posibil pentru a închide accesul Ucrainei la Marea Neagră. Pe de altă parte, specialiştii şi experţii militari vestici sunt de părere că în scurt timp va începe "cea mai sângeroasă" fază a războiului în condiţiile în care ucrainenii pregătesc o contraofensivă uriaşă în încercarea de a recupera sudul ţării ocupat de armata rusă.
Ziua 151 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 24 iulie, a 151-a zi a războiului, pe larg aici.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că trupele sale înaintează în regiunea Herson. SUA au acordat un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina, în valoare de 270 de milioane de euro. De partea cealaltă, Rusia caută ajutor în Africa. Rămasă fără aliaţi europeni, Rusia încearcă să creeze alianţe pe continentul african. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, aflat în vizită în Egipt, a ţinut duminică să-i asigure pe partenerii săi egipteni după acordul asupra "culoarelor securizate" pentru exporturile de grâne din Ucraina şi Rusia care trebuie să îndepărteze riscurile insecurităţii alimentare, în special în Africa. Declaraţia sa intervine la o zi după ce armata rusă a bombardat oraşul-port Odessa, care are un rol cheie în reluarea exporturilor de cereale ucrainene.
Ziua 152 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 25 iulie, a 152-a zi a războiului, pe larg aici.
Armata rusă continuă încercările de a desfăşura operaţiuni de asalt în anumite direcţii, dar situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative, se arată în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Facebook, potrivit Ukrinform. Întrucât operaţiunile militare ruse par să se extindă spre sud-vestul Ucrainei, apropiindu-se de regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde sunt staţionate trupe ruse, premierul Republicii Moldova a declarat că se teme de o posibilă invazie militară a Rusiei. Între timp, ministrul rus de Externe, aflat într-o în Egipt, a respins afirmaţiile potrivit cărora Moscova ar fi provocat criza alimentară mondială. Serghei Lavrov a declarat că "agresivitatea" naţiunilor occidentale în impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei indică o concluzie simplă, şi anume că "nu este vorba despre Ucraina, ci despre viitorul ordinii mondiale”.
Ziua 153 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 26 iulie, a 153-a zi a războiului, pe larg aici.
Ministrul rus de externe recunoaşte că obiectivul aşa-zisei operaţiuni speciale din Ucraina este înlăturarea actualului guvern de la Kiev. Declaraţia lui Serghei Lavrov a venit la câteva zile după atacul asupra portului Odessa, care a pus la îndoială reluarea exportului de cereale ucrainene pe cale maritimă. Rusia susţine că bombardamentul nu va avea efect asupra transportului de grâne. Dar, pe de altă parte, reduce din nou livrările de gaz către Europa Occidentală, un alt factor de presiune economică. În replică, preşedintele Zelenski îndeamnă europenii să întrerupă total comerţul cu Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, luni, Europei să "răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancţiunilor europene împotriva Moscovei.
Ziua 154 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 27 iulie, a 154-a zi a războiului, pe larg aici.
Harkovul a fost atacat din nou, miercuri dimineaţă, 27 iulie. Potrivit autorităţilor ucrainene, două rachete S-300 au lovit oraşul în jurul orei 04:25. Deocamdată, nu au fost raportate victime, dar echipele de intervenţie abia au ajuns la faţa locului. Pe de altă parte, Ministerul Apărării din Rusia anunţă exerciţii militare strategice în estul ţării, în următoarele zile. La aceste exerciţii vor participa şi militari din alte ţări, nu doar soldaţi ruşi. Preşedintele turc Erdogan va merge la Sochi pentru o întâlnire cu Vladimir Putin.
Ziua 155 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 28 iulie, a 155-a zi a războiului, pe larg aici.
O hartă care prezintă reîmpărţirea Europei, într-un scenariu ideal pentru Federaţia Rusă, stârneşte noi controverse. Conform desenului publicat chiar de fostul președinte rus Dmitri Medvedev, pe contul său de Telegram, teritoriul Ucrainei s-ar limita doar la regiunea Kiev, restul fiind sub administrarea Rusiei, a Poloniei, României și Ungariei. Între timp ucrainenii continuă lupta, după 155 de zile de război şi au trecut la o contraofensivă puternică, pentru a recupera teritoriile ocupate de ruşi.
Ziua 156 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 29 iulie, a 156-a zi a războiului, pe larg aici.
Ucraina începe contraofensiva în sudul ţării, principalul obiectiv fiind eliberarea oraşului Herson ocupat de de ruşi. Volodimir Zelenski afirmă că Rusia este un stat terorist şi trebuie tratat ca atare. Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, spune că va "acorda atenţie" solicitării lui Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, atunci când timpul i-o va permite. În ceea ce priveşte "războiul cerealelor", Ucraina afirmă că o navă deţinută de sirieni şi acostată în Liban transporta cereale furate.
Ziua 157 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 30 iulie, a 157-a zi a războiului, pe larg aici.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardarea închisorii Olenivka, controlată de separatiştii din Donbas, în urma căruia și-au pierdut viața zeci de prizonieri de război ucraineni, drept "crimă de război deliberată a Rusiei". De celaltă parte, Moscova susţine că atacul cu rachete a fost lansat chiar de ucraineni. Tragicul eveniment a dat peste cap pregătirile pentru reluarea exportului de cereale ucrainene pe mare, însă ministerul Transporturilor a anunțat că zece de nave sunt încărcate și gata să părăsească porturile Odessa și Ciornomorsk dacă se va da undă verde.
Ziua 157 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 30 iulie, a 157-a zi a războiului, pe larg aici.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardarea închisorii Olenivka, controlată de separatiştii din Donbas, în urma căruia și-au pierdut viața zeci de prizonieri de război ucraineni, drept "crimă de război deliberată a Rusiei". De celaltă parte, Moscova susţine că atacul cu rachete a fost lansat chiar de ucraineni. Tragicul eveniment a dat peste cap pregătirile pentru reluarea exportului de cereale ucrainene pe mare, însă ministerul Transporturilor a anunțat că zece de nave sunt încărcate și gata să părăsească porturile Odessa și Ciornomorsk dacă se va da undă verde.
Ziua 158 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 31 iulie, a 158-a zi a războiului, pe larg aici.
Armata ucraineană recunoaşte că inamicul a făcut progrese limitate în Donbas, dar susţine, la rândul său, că a eliminat peste o sută de soldaţi ruşi pe alt front, lângă Herson. La Moscova se afirmă în continuare că ucrainenii sunt cei care au atacat închisoarea Olenivka şi că ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii au fost invitaţi să ia parte la anchetă. Între timp, Preşedintele Volodimir Zelenski a dispus evacuarea tuturor civililor din localităţile regiunii Doneţk, aflate încă sub controlul Ucrainei. "Cu cât se va face mai repede, cu cât mai mulţi oameni părăsesc acum regiunea Doneţk, cu atât mai puţini oameni vor avea timp armata rusă să ucidă", a transmis Zelenski.
Ziua 159 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfăşurarea evenimentelor din 1 august, a 159-a zi a războiului, pe larg aici.
Rusia a atacat din nou Odessa. Armata rusă a folosit rachete Iskander, trase din Crimeea. Potrivit agenţiei de presă ucrainene Ukrinform, nu au fost raportate victime până acum. Ambasadorul SUA la Kiev afirmă că atacul de la Olenivka este "de neconceput", iar Statele Unite vor continua să ofere Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie. Volodimir Zelenski a susţinut un nou discurs în faţa naţiunii şi a precizat că "Rusia nu are nicio şansă să câştige acest război".
Ziua 160 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 2 august, a 160-a războiului, pe larg aici
Forțele ucrainene au recucerit peste 40 de așezări în regiunea Herson, în timp ce Kievul încearcă să respingă trupele ruse într-o contraofensivă. Pentru prima dată de la începutul invaziei ruse acum aproape şase luni, o navă încărcată cu 26.000 de tone de porumb a părăsit Odessa, pe Marea Neagră, cu destinaţia port Tripoli în Liban, conform cu un acord internaţional supervizat de ONU şi care vizează să atenueze criza alimentară mondială. Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este "prea devreme" să se bucure după reluarea exporturilor de cereale și că are trebui "să aşteptăm să vedem cum va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată".
Ziua 161 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 2 august, a 160-a războiului, pe larg aici
Prima navă cu cereale care a părăsit portul ucrainrean Odessa a trecut inspecţia de la Istanbul şi se îndreaptă spre Liban. Între timp, Kremlinul se declară pregătit să negocieze cu Kievul, dar în propriile sale condiţii.
Ziua 162 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 2 august, a 160-a războiului, pe larg aici
Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a anunțat preşedintele Zelenski. Între timp, partea rusă a anunțat că de-a lungul războiului au avut loc 27 de schimburi de prizonieri cu ucrainenii.
Ziua 165 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 7 august, a 165-a războiului, pe larg aici
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul zilnic că Ucraina are nevoie de mai multe arme eficiente şi moderne în lupta împotriva invaziei din Rusia. Între timp, părți ale centralei nucleare Zaporojie din Ucraina au fost ''grav avariate'' de loviturile militare, susţin ucrainenii care se tem de un dezastru nuclear. De cealaltă parte, ruşii spun că de vină au fost, de fapt, bombardamentele ucrainenilor. Forțele ruse au început un asalt asupra a două orașe cheie, Bakhmut și Avdiivka, din regiunea de est Donețk.
Ziua 166 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 8 august, a 166-a războiului, pe larg aici
Rusia își întărește pozițiile pe frontul de sud al Ucrainei, fie așteptând o contraofensivă, fie pregătindu-se să atace. Convoaie lungi de camioane militare ruse, tancuri și artilerie continuă să se deplaseze din Donbas în sud-vest, a anunțat ministerul britanic al Apărării. Între timp, secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut, luni, ca inspectorilor internaţionali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.
Ziua 167 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 9 august, a 167-a războiului, pe larg aici
Energoatom, compania energetică de stat ucraineană, anunţă că ruşii au minat centrala nucleară de la Zaporojie. Aceştia citează un general rus care ar fi declarat că centrala fie aparţine Rusiei, fie nimănui. Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, a declarat în acest context că lumea nu trebuie să uite de dezastrul de la Cernobîl. SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, a informat că a reţinut un grup de asasini care ar fi planificat uciderea şefului serviciului secret al Ministerului Apărării al Ucrainei, precum şi pe şeful Direcției Principale de Informații din Ucraina. În altă ordine de idei, Turcia anunţă că alte două nave cu cereale au plecat din Ucraina.
Ziua 168 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 10 august, a 168-a războiului, pe larg aici.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei. Totodată, liderul de la Kiev a cerut Occidentului să impună ruşilor o interdicţie generală de călătorie, idee care a găsit sprijin în rândul unor state europene, dar a înfuriat Moscova.
Ziua 172 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 14 august, a 172-a războiului, pe larg aici.
Ucrainenii vorbesc despre noi „provocări" ale rușilor în Zaporojie și anunță că sâmbătă au avut loc bombardamente în apropierea centralei nucleare. Rusia se acuză reciproc pentru aceste atacuri care pot provoca un dezastru nuclear. Armata ucraineană afirmă, pe de altă parte, că a blocat unităţile ruse care ocupă oraşul Herson, de pe malul de vest al Niprului.
Ziua 173 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 15 august, a 173-a războiului, pe larg aici.
Prima navă umanitară închiriată de Naţiunile Unite, încărcată în Ucraina cu 23.000 de tone de grâu a ajuns în Turcia. Podul Antonivski de peste râul Dnipro a fost din nou bombardat duminică de trupele ucrainene, iar Polonia ia în considerare impunerea restricţiilor privind vizele turistice pentru cetăţenii ruşi. Între timp, Agenţia atomică ucraineană nu exclude riscul de scurgere de hidrogen, de dispersie de substanţe radioactive sau de incendiu de la Zaporojie. Autoritățile din Energodar susțin că centrala nucleară a fost ținta unor noi atacuri și au venit cu recomandări pentru ca oamenii să limiteze deplasările pe străzile orașului.
Ziua 174 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 16 august, a 174-a războiului, pe larg aici.
Pe măsură ce războiul Rusia-Ucraina intră în cea de-a 174-a zi, forțele ucrainene au raportat bombardamente rusești și tentative de a prelua controlul asupra mai multor orașe din Est, un punct cheie al războiului de aproape șase luni. O unitate militară specială a Ucrainei ar fi "responsabilă" de exploziile din Crimeea din ultimele zile. Ministerul rus al Apărării a semnat contracte de stat pentru furnizarea de rachete balistice și sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 8 miliarde de dolari.
Ziua 175 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 16 august, a 175-a a războiului, pe larg aici.
Kievul susține că trupele sale au reușit să împiedice un atac al rușilor la nord de Sloviansk. După cum explică oficialii ucraineni, luptele s-au purtat în apropiere de orașul Mazanivka, aflat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov. Zona a mai fost folosită de armata Moscovei pentru a lansat un alt atac, în urmă cu 40 de zile, susține Statul major al Ucrainei. „În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviației, inamicul a desfășurat acțiuni de asalt nereușite. Acesta a suferit pierderi și s-a retras", au mai spus ucrainenii.
Ziua 176 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 16 august, a 175-a a războiului, pe larg aici.
Serviciul de Informații din Ucraina a sugerat că de Ziua Indepedenței, pe 24 august, ar putea începe contraatacul pentru a recuceri teritoriul pierdut în sudul ţării. Situaţia de la Zaporojie rămâne în continuare tensionată. "Ruşii trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare", a reluat Zelenski apelul către armata lui Putin, în vreme ce Moscova afirmă că nu are arme grele la Zaporojie. Ministerul rus al Apărării a declarat că Moscova ia în calcul închiderea centralei nucleare de la Zaporojie, "dacă bombardamentele ucrainene continuă".
Ziua 179 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 21 august, a 179-a a războiului, pe larg aici.
Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii încă trebuie să lupte pentru victorie, dar pot să fie mândri de ei, de ţara lor şi de eroii lor. Emmanuel Macron l-a convins pe Vladimir Putin să accepte o vizită la Zaporojie a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Rusia nu este însă de acord şi cu demilitarizarea zonei. Pe front, dronele ucrainene au atacat din nou Crimeea şi au lovit sediul Forţelor Marine ruseşti.
Ziua 180 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 22 august, a 180-a a războiului, pe larg aici.
Trupele ruse au făcut unele progrese în înaintarea lor către nord, dinspre oraşul Herson către Nikolaev, şi au lansat rachete asupra oraşelor situate la vest de centrala nucleară Zaporojie, a anunţat luni Kievul, care a interzis demonstraţiile şi alte manifestări ocazionate săptămâna aceasta de Ziua Independenţei Ucrainei, relatează Reuters şi CNN. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, duminică seară, în discursul adresat naţiunii, că la Mariupol se pregăteşte un "proces-spectacol" pentru soldaţii ucraineni capturaţi, el subliniind că Ucraina nu va tolera acest lucru şi, dacă aşa ceva se va întâmpla, orice negociere cu Rusia nu va mai exista.
Ziua 181 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 23 august, a 181-a a războiului, pe larg aici.
Aleksandr Dughin, un apropiat al regimului de la Kremlin, a făcut primele declarații după atentatul cu bombă în care și-a pierdut viața fiica sa, Daria. El a dat vina pe autoritățile de la Kiev și a cerut o victorie împotriva acestora. "Era o fată ortodoxă frumoasă, o patriotă, o corespondentă din domeniul militar, o expertă pe canale centrale şi o filosoafă. Discursurile şi reportajele ei au fost întotdeauna profunde, întemeiate şi reţinute. Ea nu a cerut niciodată violenţă şi război. Era o stea în devenire la începutul călătoriei. Duşmanii Rusiei au ucis-o pe furiş", a declarat tatăl său. Între timp, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a făcut publice noi imagini cu Natalya Vovk, cea pe care o acuză în acest caz. Ambasada SUA de la Kiev emite o nouă alertă de securitate şi le cere cetăţenilor americani să părăsească Ucraina. SUA avertizează că Rusia plănuieşte lovituri asupra infrastructurii civile şi a structurilor guvernamentale din Ucraina.
Ziua 182 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 24 august, a 182-a a războiului, pe larg aici.
Ucraina sărbătoreşte astăzi, 24 august, Ziua Indepedenţei fix în ziua în care se împlinesc şase luni de la invazia Rusiei. Washingtonul promite Kievului un nou ajutor militar, în valoare de 3 miliarde de dolari. Şi nemţii promit ajutor militar, Germania urmând a furniza asistenţă militară suplimentară în valoare de 500 de milioane de euro. Autorităţile de la Moscova, respectiv Kiev s-au acuzat reciproc în faţa comisiei ONU în ceea ce priveşte disputa pe centrala nucleară de la Zaporojie. Pe de altă parte, un depozit de muniţie din sudul Rusiei a luat foc, iar ruşii dau vine pe arşiţă pentru acest incident.
Ziua 183 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 25 august, a 183-a a războiului, pe larg aici.
Trupele ruse au bombardat o gară din Ucraina cu doar câteva ore înainte ca Ziua Independenţei Ucrainei să se încheie. Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, nu mai puţin de 22 de persoane au murit, printre care şi un copil, iar alte câteva zeci sunt rănite. Preşedintele ucrainean a declarat că Ucraina va lupta pentru independenţa sa şi că bombele armatei ruse nu vor putea distruge libertatea poporului său. Departamentul Apărării din SUA anunţă că un nou ajutor militar Ucrainei, din pachet urmând a face parte şi sistemele Vampire.
Ziua 184 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 26 august, a 184-a a războiului, pe larg aici.
Alimentarea cu energie electrică a centralei atomice Zaporojie, ocupate de ruşi, a fost temporar întreruptă după un incendiu provocat de bombardamentele din zonă. Sistemele de siguranţă au rămas în funcţiune, iar după un timp centrala a fost din nou conectată la reţea. Volodimir Zelenski a discutat cu Joe Biden despre acest subiect, iar preşedintele american şi-a exprimat încă o dată susţinerea faţă de Ucraina.
Ziua 190 a războiului dintre Rusia și Ucraina
- Desfășurarea evenimentelor din 2 septembrie, a 190-a a războiului, pe larg aici.
Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a confirmat încheierea "primei vizite" la Centrala nucleară Zaporojie, insistând că agenţia va menţine o prezenţă permanentă la complexul nuclear din sud-estul Ucrainei aflat sub controlul trupelor ruse. Pe de altă parte, forţele ruse prezente la centrala nucleară de la Zaporojie nu au avut nicio jenă în a arată echipei de inspecţie formată din experţii AIEA echipamentul militar pe care îl au în preajma centralei. Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a inspectat zona şi a plecat din Zaporojie pentru a întocmi un raport. O parte a echipei sale va rămâne la centrala nucleară până pe 3 septembrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰