Meniu
Search
x

Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile

De Redactia Observator la 17.05.2022, 13:33

Pe 24 februarie, la trei zile după ce a recunoscut republicile separatiste din Doneţk şi Luhansk, Rusia a declanşat invazia armată a Ucrainei. După 50 de zile de război, forţele ruse au început să îşi concentreze atacurile în estul Ucrainei. Rusia a suferit totodată una dintre cele mai grele pierderi, scufundarea crucişătorului Moskva. Vladimir Putin continuă "operaţiunea de demilitarizare şi denazificare" a Ucrainei şi ameninţă cu arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO.

Reclamă
Rusia a început o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 - Shutterstock

Rusia a început o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 - Shutterstock - Shutterstock

Război Rusia - Ucraina. Observatornews.ro acoperă derularea evenimentelor şi vă aduce în fiecare zi cele mai importante informaţii şi poveşti de pe front, dar şi declaraţiile, măsurile şi negocierile anunţate la nivel internaţional. O echipă formată din Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea a transmis informaţii din Doneţk, cu mai bine de o lună înainte de război, când nivelul de alertă era deja maxim şi oamenii se temeau de un nou război, şi a continuat să realizeze reportaje din prima linie a frontului şi cele mai fierbinţi zone ale Ucrainei, odată ce inevitabilul s-a produs. Vă prezentăm în continuare desfăşurarea războiului din Ucraina pe zile (ziua 51 - prezent). Desfăşurarea evenimentelor dintre 24 februarie şi 14 aprilie, primele 50 de zile ale războiului, pe larg, aici.

Reclamă

Ziua 51 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Autoritățile ucrainene continuă să descopere mai multe cadavre în jurul capitalei Kiev, la mai bine de o săptămână după ce trupele rusești au părăsit zona pentru a se concentra în estul Ucrainei, scrie BBC. Președintele Volodimir Zelenski a spus, într-un interviu la CNN, că toate țările ar trebui să fie pregăite pentru posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare sau chimice în războiul început de Federația Rusă în Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Ziua 52 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamente ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Harkov, un oraş important din nord-estul Ucrainei, au anunţat autorităţile regionale. Totodată, într-un nou discurs adresat națiunii, președintele Zelenski a anunțat că  între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul cu Rusia şi alţi 10.000 au fost răniţi.

Reclamă

Ziua 53 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ucraina va înceta orice negociere cu Rusia dacă soldaţii care au mai rămas în oraşul asediat Mariupol vor fi ucişi sau capturaţi. Este decizia preşedintelui ucrainean, după ce armata rusă şi-a intensificat atacurile. Sute de bombe au căzut în Ucraina după scufundarea crucişătorului rusesc Moskva, din Marea Neagră. Cele mai multe în estul ţării, dar şi în Harkov şi în capitala Kiev. În plus, Kremlinul ameninţă direct Statele Unite cu represalii dacă mai trimit arme în Ucraina. Totodată, liderul ucrainean a avertizat din nou lumea să fie pregătită pentru un eventual atac nuclear din partea Rusiei.

Ziua 54 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat. Un oficial ucrainean susține că 40.000 de persoane au fost deportate din orașul asediat Mariupol în regiunile rusești, anunță Reuters.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini de la cea mai mare victorie a forţelor ucrainene de la începutul războiului: scufundarea navei-amiral Moskva. O filmare de 3 secunde pare a fi primul videoclip cu nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră după ce a fost lovită de rachetele ucrainene. 

Ziua 55 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază: Rusia a început marea ofensivă în Donbass. Armata rusă susține că a lovit 1.000 de ţinte noaptea trecută, pe linia frontului care se întinde pe 480 de kilometri. Ofensiva a fost lansată la trei săptămâni de la începutul acţiunii de regrupare, în urma căreia trupele ruseşti au părăsit nordul Ucrainei. Raidul din prima noapte a adus ruşilor şi un prim succes: au cucerit oraşul Kreminna din Lugansk.  Experţii occidentali spun însă că armata rusă s-a grăbit şi că unităţile aduse în regiune nu vor putea să compenseze pierderile suferite. Luptele continuă şi la Mariupol, unde armata rusa a folosit pentru prima dată rachete anti-buncăr asupra combinatului metalurgic Azovstal, unde alături de militarii Ucrainei s-ar adăposti cel puţin 1.000 de civili.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea ''crimelor de război'' în Ucraina care s-au soldat cu mii de morţi în rândul populaţiei civile, iar ONU a cerut "o pauză umanitară" în Ucraina, de Paște.

Ziua 56 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat miercuri la Kiev pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană va face "tot ce îi stă în puteri" pentru ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Rusia şi că agresiunea rusă nu va reuşi să divizeze Europa. Statele Unite, pe de altă parte, au anunţat o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a războiului declanşat în Ucraina. 

Volodimir Zelenski insistă să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin, dar Kremlinul a anunțat că a trimis părții ucrainene un document cu solicitări clare privind negocierile de pace. „Mingea este în terenul lor”, a transmis Dmitri Peskov.

Ziua 57 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Oficialii ucraineni au anunțat identificarea unui loc în care, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar, a fost săpată o groapă comună uriaşă. Mormântul imens, unde s-ar afla trupurile a sute de ucraineni, a fost localizat la marginea oraşului-port Mariupol.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat lansarea programului ”Uniţi pentru Ucraina”, prin care Statele Unite vor ajuta până la 100.000 de ucraineni să ajungă direct din Europa în SUA. 

În această zi, Vladimir Putin a proclamat victoria trupelor sale la Mariupol. Întrebat de un reporter dacă liderul de la Kremlin a câştigat controlul asupra orașului, Joe Biden a sspus că ”este îndoielnic” şi că ”nu există nicio dovadă că Mariupol a căzut în totalitate”.

Ziua 58 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va purta convorbiri telefonice cu omologii săi rus și ucrainean în următoarele 48 de ore, în speranța de a-i convinge să se întâlnească la Istanbul pentru a pune capăt conflictului.

Trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene cu mii de tone de muniţie în regiunea Harkov, a anunţat ministerul rus al Apărării. Acolo sunt depozitate, în special, muniţie pentru sisteme de lansare de rachete multiple cu bombe cu dispersie.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că negocierile cu Ucraina ''trenează'' şi că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă.

Ziua 59 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Autorităţile ucrainene au anunţat că au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, oraşul Harkov însuşi, bombardat cu regularitate de artileria rusă, rămâne "parţial blocat" de forţele ruse, care "îşi întăresc poziţiile" în sudul oraşului. De la intervenţia Rusiei în Ucraina, 3.640.000 de persoane au părăsit ţara, dar peste un milion s-au întors deja, a relatat sâmbătă, într-un mesaj video, ministrul ucrainean de interne, Denis Monastîrski.

Mai multe state au răspuns nenumăratelor apeluri ale președintelui Volodimir Zelenski și au trimis ajutor militar în Ucraina. Astfel, țări precum SUA, Turcia sau Marea Britanie au furnizat armatei ucrainene rachete antitanc, sisteme de apărare antiaeriene sau tancuri.

Ziua 60 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Guvernatorul regiunii estice Luhansk a raportat că duminică, în ziua de Paști, forțele ruse au bombardat orașul și au ucis civili. Ministerul ucrainean de Externe anunţă, într-un bilanţ publicat de Paşte pe Twitter, că aproximativ 21.800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu exact două luni.

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut duminică un armistiţiu "imediat" la Mariupol, care să permită evacuarea a aproximativ 100.000 de civili încă blocaţi în acest port ucrainean controlat aproape în întregime de armata rusă. Într-un mesaj video postat pe Facebook, Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor, în ziua de Paște, să aibă grijă de ei și de cei dragi lor. Președintele ucrainean i-a cerut lui Dumnezeu să aducă "marea pace" țara sa.

Ziua 61 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rusia încearcă să bombardeze infrastructura feroviară a Ucrainei pentru a întrerupe livrările de arme din țări străine, a declarat comandamentul militar ucrainean. 

Mai multe explozii au avut loc la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria, a anunţat postul de televiziune TSV.

Medicii legiști care examinează cadavrele din gropile comune spun că au găsit dovezi potrivit cărora, unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele ruse

Ziua 62 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rușii continuă să bombardeze atât oraşele ucrainene, cât şi gările pe unde ar urma să intre trenurile cu echipamente militare trimise de ţările occidentale. În timp ce armata rusă afirmă că a lovit luni în jur de 100 de ţinte în Ucraina, inclusiv instalaţii feroviare în centrul ţării, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat Ucraina că "se preface" că discută şi a avertizat împotriva pericolului "real" al unui Al Treilea Război Mondial. De asemenea, Lavrov a spus că riscul războiului nuclear "nu poate fi subestimat".

Ziua 63 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ruşii raportează că au fost din nou explozii în oraşul Belgorod, aflat la 40 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Informaţiile preliminare arată că a fost ţintit un depozit de muniţie. Rusia anunţă că Gazprom opreşte livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria. Volodomir Zelenski, preşedintele Ucrainei, afirmă că recentele atacuri din Transnistria reprezintă încercarea Moscovei de a destabiliza regiunea şi de a ameninţa Republica Moldova. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski i-a decorat pe angajaţii centralei de la Cernobîl care "au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022".

Ziua 64 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

O explozie a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în oraşul Herson, oraş controlat în totalitate de armata rusă. Potrivit CNN, explozia a avut lo lângă turnul principal de televiziune aflat în centrul oraşului. Deşi mai multe imagini circulă pe reţelele de socializare, CNN spune că nu le poate confirm veridicitatea. Pe de altă parte, întreaga regiune Herson va avea drept monedă rubla începând cu 1 mai anunţa presa rusă de stat. Compania Microsoft anunţă că hackerii afiliaţi guvernului rus au realizat mai multe atacuri asupra unor obiective din Ucraina pentru a sprijini acţiunile militare. SUA afirmă că deţine informaţii credibile conform cărora armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, spune că guvernul ucrainean lucrează la un proiect de lege pentru reconstrucţia postbelică a ţării.

Ziua 65 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ucrainenii anunţă bilanţul atacului cu rachete din centrul Kievului de seara trecută, 28 aprilie: 10 persoane au fost rănite. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că exploziile au lovit districtul central Shevchenkivskyi. Rachetele au a distrus parţial o clădire rezidenţială de 25 de etaje. Marea Britanie anunţă că va trimite 8.000 de soldaţi în Europa de Est pentru exerciţii militare extinse. Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Joe Biden pentru ajutorul financiar suplimentar. SUA vor aloca 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.

Ziua 66 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ucraina susţine că Rusia încearcă să un schimb de prizonieri neobişnuit şi vrea să ofere civili ucraineni în schimbul soldaţilor ruşi. SUA au început să antreneze militari ucraineni în baze de pe teritoriul Germaniei. Potrivit Forbes, Rusia ar fi cheltuit până acum cel puţin 7,5 miliarde de dolari doar pentru rachetele folosite în Ucraina. Armata rusă a tras 1.300 de rachete asupra obiectivelor din Ucraina. Un expert militar a declarat pentru presa rusă că în regiunea Doneţk a fost pregătit un lagăr ce poate accepta până la 100.000 de prizoneri.

Ziua 67 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

A început evacuarea civililor din uzina Azovstal. Douăzeci de civili au ieşit din uzină, dar se crede că sute de persoane se adăpostesc în ultimul bastion din Mariupol. Presa de la Kiev anunţă că armata ucraineană a ucis încă un ofiţer rus de rang înalt: general-maiorul Andrei Simonov care a fost ucis în apropierea oraşului Izum. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit, sâmbătă, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. Cei doi s-au întâlnit recent la Kiev, în 24 aprilie.

Ziua 68 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Primii civili au fost evacuaţi din uzina Azovstal. La operaţiune au participat şi cei de la Crucea Roşie şi ONU. Conform unor informaţii apărute în presa ucraineană, Valeri Gerasimov - şeful Statului Major rus - ar fi fost rănit într-un atac lângă Izium. Alte surse, printre care şi ucrainene, spun că înaltul ofiţer rus ar fi scăpat totuşi ca prin urechile acului de atacul armatei ucrainene. Patru persoane au murit în Lîman, un oraş din regiunea Doneţk, în urma unui bombardament rusesc.

Ziua 69 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Papa Francisc a declarat, într-un interviu publicat marți, că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns. Rusia a lovit un aerodrom militar din apropierea oraşului Odessa, din sud-vestul Ucrainei, cu rachete, şi a distrus drone, rachete şi muniţie furnizate Ucrainei de către Statele Unite şi aliaţii săi europeni, printre care şi drone de tip Bayraktar TB2, a anunţat ministerul rus al Apărării. Acelaşi minister a transmis că trupele ruse au început să bombardeze combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul Mariupol, după ce soldaţi ucraineni ar fi încălcat încetarea focului.

Ziua 70 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rusia a bombardat oraşul Lvov seara trecută şi regiunea Doneţk. Cel puţin 21 de oameni au murit, iar alţi 27 au fost răniţi doar în Doneţk. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski anunţă că 156 de civili au fost scoşi din uzina Azovstal şi au ajuns la Zaporojie. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, anunţă că miercuri, 4 mai, sunt programate patru coridoare umanitare către Zaporojie. 27 de persoane au murit, iar alte 12 sunt rănite în urma unui accident grav petrecut în vestul Ucrainei. Oamenii se îndreptau spre graniţa cu Polonia.

Ziua 71 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol - ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov - după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici. 

Între timp, Kremlinul este în alertă maximă pe măsură ce zvonurile privind o lovitură de stat se amplifică. Potrivit acestora, generalii din armată, nemulţumiţi de modul în care se desfăşoară invazia şi de efectele economice produse de aceasta, sunt gata să se alăture celor din FSB, adică din fostul KGB, pentru a-l debarca pe Vladimir Putin de la putere.

Ziua 72 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Fregata rusă Amiral Marakov ar fi fost atacată şi avariată de o rachetă antinavă ucraineană de tip Neptun, în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră, potrivit mai multor surse ucrainene, relatează Kiev Post. Kremlinul a negat, însă, informaţiile.

Autoritățile ucrainene au anunțat că alți aproape 500 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol, inclusiv câteva persoane din uzina siderurgică Azovstal asediată.

Ziua 73 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rachete rusești au lovit ținte ucrainene pe tot parcursul zilei. Autoritățile locale din Harkov, Odessa și Poltava au raportat atacuri. Atât guvernul ucrainean, cât și autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat că 50 de persoane au fost evacuate sâmbătă de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol. Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută.

Ziua 74 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Un convoi de vehicule cu civili, care încercau să fugă de luptele de lângă Harkov, a fost atacat. Incidentul s-a soldat cu moartea a patru persoane, între care o fată de 13 ani, spun autorităţile ucrainene. Guvernatorul regiunii Lugansk a anunțat că forţele ruse au aruncat o bombă asupra unei școli din Bilohorivka, în subsolul căreia se adăposteau 90 de oameni, relatează CNN. Între timp, femeile, copiii şi oamenii în vârstă care se aflau în buncărele oţelăriei Azovstal din Mariupol, asediată săptămâni la rând, au fost evacuați. După mai bine de două luni, autorităţile ucrainene au reuşit să-i salveze, cu sprijinul Crucii Roşii şi al ONU. 

Ziua 75 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Luni, 9 mai, Rusia a organizat o paradă fastuoasă de Ziua Victoriei. Președintele Vladimir Putin și-a început discursul în Piața Roșie din Moscova, transmițându-le soldaților ruși că luptă pentru securitatea Rusiei. El i-a felicitat pe veterani de ziua „marii victorii”.  De asemenea, a anunţat că a semnat un decret menit să ofere susţinere materială familiilor soldaţilor ruşi căzuţi în Ucraina.

Tot luni, armata rusă a lansat patru rachete de croazieră împotriva oraşului-port Odessa. Patru rachete de tipul Oniks au fost lansate dintr-un sistem dislocat în peninsula Crimeea.

Ziua 76 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Uniunea Europeană a acuzat, marţi, Rusia că a comis atacuri cibernetice asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înaintea lansării invaziei militare în Ucraina, pe 24 februarie.

În a 76-a zi a războiului, Ucraina a primit echipament militar suplimentar. În regiunea Odessa au ajuns echipamente de artilerie. Un lansator de mortiere M777A2, care poate trage cu obuze de 155 mm, a fost surprins în oraşul Oblast. Armata ucraineană a avertizat că există posibilitatea ca Rusia să vizeze uzinele chimice ale ţării.

Ziua 77 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ucraina a oprit tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor. Între timp, Kremlinul e pregatit pentru un razboi de uzură pe termen lung și vrea să facă un pod terestru din sudul Ucrainei până la trupele din Transnistria. 

Ziua 78 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Finlanda renunţă la neutralitate şi va face o cerere de aderare la NATO, după ce împreună cu Suedia a semnat ieri un pact de securitate cu Marea Britanie. Soldaţii blocaţi la oţelăria din Mariupol continuă să reziste. Kievul vrea să ofere prizonieri de război la schimb pentru răniţi, în timp ce militarii cer ajutor Papei, Turciei şi chiar magnatului Elon Musk.

Ziua 79 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Statele Unite au acuzat armata rusă că a transferat "cu forţa" în Rusia mii de ucraineni de la debutul războiului. Totodată, șeful Pentagonului și ministrul Apărării din Rusia au vorbit pentru prima dată de la declanșarea invaziei. Soldații ruși s-au retras din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-au intensificat bombardamentele în ultimele zile, potrivit New York Times.

Ziua 80 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rusia a suspendat livrările de energie electrică către Finlanda, pe fondul actualelor tensiuni. Între timp, forțele ucrainene continuă contraofensiva în Harkov, după ce imaginile din satelit au arătat că cel puțin trei poduri cheie din zonă au fost distruse. Mai mult, primul proces al Ucrainei pentru crime de război a început la Kiev, un tânăr soldar rus de 21 de ani fiind acuzat că a împușcat un civil neînarmat.

Ziua 81 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina poate câştiga războiul declanşat de Rusia, menţionând că lucrurile pe teritoriul ucrainean nu merg aşa cum a plănuit Moscova. 

Guvernul finlandez a anunțat că va depune cererea de aderare la NATO, renunțând la statutul de neutralitate, o consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina. Cu o zi în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin estimase că sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o "greşeală".

Ziua 82 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rusia şi Ucraina ar fi ajuns la un acord pentru evacuarea celor peste 600 de militari răniţi de la Azov. Anunţul Ministerului rus al Apărării vine după ce armata a lansat mai multe bombe cu fosfor asupra oţelăriei. Răniţii ar urma să fie transferaţi pe durata armistiţiului către un spital dintr-o localitate situată la 40 de km distanţă, aflată sub controlul separatiştilor pro-ruşi. Pe front, în regiunea Harkov, armata ucraineană a ajuns la graniţa cu Rusia. Între timp, ruşii nu reusesc să îşi îndeplinească obiectivele strategice, iar NATO e optimistă că Ucraina va câştiga războiul. Îngrijorările Kremlinului nu se opresc aici. Surse citate de ziarul italian La Stampa scriu că Vladimir Putin ar fi fost internat de urgenţă pentru o intervenţie chirurgicală, iar timp de 10 zile vor fi difuzate clipuri pre-înregistrate cu liderul de la Kremlin.

Ziua 83 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

A fost o noapte extrem de agitată în Ucraina. Potrivit presei internaţionale mai multe autocare cu militari au plecat din Azovstal noaptea trecută. Nu s-a precizat exact numărul total al soldaţilor care au ieşit din uzină şi nici sub ce formă au fost acesţia evacuaţi. Partea ucraineană nu a dorit să dea niciun detaliu despre situaţia militarilor precizând doar că "au fost urmate ordinele". De partea cealaltă, ruşii spun că soldaţii ucraineni răniţi au fost transferaţi la spitale din regiunile controlate de armata rusă. Nouă persoane au murit şi alte două au fost rănite în urma unui bombardament din regiunea Lugansk. Ruşii au vizat şi o bază militară de antrenament aflată la 15 kilometri de graniţa cu Polonia.

Reclamă

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Armata ucraineană: Rusia a format două detașamente navale pentru a-și consolida poziția pe Insula Șerpilor
Stiri externe• acum o ora
Armata ucraineană: Rusia a format două detașamente navale pentru a-și consolida poziția pe Insula Șerpilor
Armata ucraineană: Rusia a format două detașamente navale pentru a-și consolida poziția pe Insula Șerpilor
recomandari pe a1.ro
Cine sunt concurenții de la America Express. Acestea sunt cele 9 perechi care pleacă pe Drumul Aurului
Cine sunt concurenții de la America Express. Acestea sunt cele 9 perechi care pleacă pe Drumul Aurului
SUA vor să livreze Ucrainei rachete antinavă performante pentru a sparge blocada rusă în Marea Neagră
Stiri externe• acum 2 ore
SUA vor să livreze Ucrainei rachete antinavă performante pentru a sparge blocada rusă în Marea Neagră
SUA vor să livreze Ucrainei rachete antinavă performante pentru a sparge blocada rusă în Marea Neagră
PARTENERI
Exclusiv. Dragnea Jr a dat lovitura în afaceri. A făcut milioane de euro în 2021 și a devenit cel mai bogat moșier din Teleorman
Fanatik.ro
Exclusiv. Dragnea Jr a dat lovitura în afaceri. A făcut milioane de euro în 2021 și a devenit cel mai bogat moșier din Teleorman
Exclusiv. Dragnea Jr a dat lovitura în afaceri. A făcut milioane de euro în 2021 și a devenit cel mai bogat moșier din Teleorman
Singura plajă din România inclusă în topul celor mai frumoase plaje din lume. De ce trebuie să o vizitezi şi tu / FOTO
spynews.ro
Singura plajă din România inclusă în topul celor mai frumoase plaje din lume. De ce trebuie să o vizitezi şi tu / FOTO
Singura plajă din România inclusă în topul celor mai frumoase plaje din lume. De ce trebuie să o vizitezi şi tu / FOTO
Românce,sclave pe ogoarele din Italia.„Abuzurile au loc în văzul tuturor!”Cu cât e plătită o zi de muncă
libertatea.ro
Românce,sclave pe ogoarele din Italia.„Abuzurile au loc în văzul tuturor!”Cu cât e plătită o zi de muncă
Românce,sclave pe ogoarele din Italia.„Abuzurile au loc în văzul tuturor!”Cu cât e plătită o zi de muncă
Horoscopul zilei de 21 mai 2022. Balanțele au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine
Horoscopul zilei de 21 mai 2022. Balanțele au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 mai 2022. Balanțele au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
E acuzată că îl înșală pe fotbalist cu un coleg. Imagini incredibile cu iubita lui Joao Felix, gestul făcut în public este clar
GSP
E acuzată că îl înșală pe fotbalist cu un coleg. Imagini incredibile cu iubita lui Joao Felix, gestul făcut în public este clar
E acuzată că îl înșală pe fotbalist cu un coleg. Imagini incredibile cu iubita lui Joao Felix, gestul făcut în public este clar
Autorul hitului „Omul bun și pomul copt”, condamnat pentru corupție, după 14 ani de la încasarea unei mite de 400.000 de lei
Ziare.com
Autorul hitului „Omul bun și pomul copt”, condamnat pentru corupție, după 14 ani de la încasarea unei mite de 400.000 de lei
Autorul hitului „Omul bun și pomul copt”, condamnat pentru corupție, după 14 ani de la încasarea unei mite de 400.000 de lei
Țara cu cei mai mulți miliardari. Unde locuiesc unele dintre cele mai bogate persoane din lume
Useit
Țara cu cei mai mulți miliardari. Unde locuiesc unele dintre cele mai bogate persoane din lume
Țara cu cei mai mulți miliardari. Unde locuiesc unele dintre cele mai bogate persoane din lume
Unde trebuie să pui routerul WiFi în casă. Sfaturi pentru o conexiune mai bună
Useit
Unde trebuie să pui routerul WiFi în casă. Sfaturi pentru o conexiune mai bună
Unde trebuie să pui routerul WiFi în casă. Sfaturi pentru o conexiune mai bună
Garda de Mediu a amendat cu 50.000 de lei două instituții ale Primăriei Capitalei pentru că depozitau ilegal deșeuri
Wall Street
Garda de Mediu a amendat cu 50.000 de lei două instituții ale Primăriei Capitalei pentru că depozitau ilegal deșeuri
Garda de Mediu a amendat cu 50.000 de lei două instituții ale Primăriei Capitalei pentru că depozitau ilegal deșeuri
Ce s-a ales de sotul Israelei? Liviu Arteni si-a schimbat viata! Ce a ajuns sa faca? Tot gratie Israelei
redactia.ro
Ce s-a ales de sotul Israelei? Liviu Arteni si-a schimbat viata! Ce a ajuns sa faca? Tot gratie Israelei
Ce s-a ales de sotul Israelei? Liviu Arteni si-a schimbat viata! Ce a ajuns sa faca? Tot gratie Israelei
Germania nu vrea ca procesul de aderare a Ucrainei la UE să fie grăbit
9am
Germania nu vrea ca procesul de aderare a Ucrainei la UE să fie grăbit
Germania nu vrea ca procesul de aderare a Ucrainei la UE să fie grăbit
Instanța A DECIS. Ce se va întâmpla cu cele două fetițe ale Alinei Sorescu și Alexandru Ciucu!
bzi.ro
Instanța A DECIS. Ce se va întâmpla cu cele două fetițe ale Alinei Sorescu și Alexandru Ciucu!
Instanța A DECIS. Ce se va întâmpla cu cele două fetițe ale Alinei Sorescu și Alexandru Ciucu!
Anahí și-a sărbătorit ziua de naștere. Fosta membră RBD a postat un videoclip emoționant în mediul online
tvhappy.ro
Anahí și-a sărbătorit ziua de naștere. Fosta membră RBD a postat un videoclip emoționant în mediul online
Anahí și-a sărbătorit ziua de naștere. Fosta membră RBD a postat un videoclip emoționant în mediul online
Horoscop: Cele 10 secrete ale zodiei Gemeni
Kudika
Horoscop: Cele 10 secrete ale zodiei Gemeni
Horoscop: Cele 10 secrete ale zodiei Gemeni
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
money.ro
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
NU RATA
Istvan Kovacs va arbitra la Campionatul Mondial din Qatar. Anunţul oficial făcut de FIFA. Hai, România! În fiecare zi
Istvan Kovacs va arbitra la Campionatul Mondial din Qatar. Anunţul oficial făcut de FIFA. Hai, România! În fiecare zi
Cine sunt concurenții de la America Express. Acestea sunt cele 9 perechi care pleacă pe Drumul Aurului
Cine sunt concurenții de la America Express. Acestea sunt cele 9 perechi care pleacă pe Drumul Aurului
RECOMANDĂRI
Război Rusia - Ucraina, ziua 86 LIVE TEXT
Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 86 LIVE TEXT. Atac cu rachete, asupra unui sat din regiunea Cernigău. 1.000 de maşini, blocate de ruşi la evacuarea din Zaporojie

Război Rusia - Ucraina, ziua 86. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri noapte, că În regiunea...

Publicat la ora 07:14
Război Rusia - Ucraina, ziua 86 LIVE TEXT. Atac cu rachete, asupra unui sat din regiunea Cernigău. 1.000 de maşini, blocate de ruşi la evacuarea din Zaporojie
Tânără bătută crunt într-un magazin din Maramureș. Un bărbat a luat-o la pumni și picioare printre rafturi, în fața clienților
Video

Tânără bătută crunt într-un magazin din Maramureș. Un bărbat a luat-o la pumni și picioare printre rafturi, în fața clienților

Publicat la ora 08:15
Tânără bătută crunt într-un magazin din Maramureș. Un bărbat a luat-o la pumni și picioare printre rafturi, în fața clienților
Cât costă cazarea în staţiunile de pe litoralul românesc. Cele mai mici preţuri, în Eforie Nord şi Saturn
Video

Cât costă cazarea în staţiunile de pe litoralul românesc. Cele mai mici preţuri, în Eforie Nord şi Saturn

Publicat la ora 08:30
Cât costă cazarea în staţiunile de pe litoralul românesc. Cele mai mici preţuri, în Eforie Nord şi Saturn
Bono, invitatul special al Papei Francisc. Suveranul Pontif nu şi-a pierdut simţul umorului, deşi se deplasează într-un scaun cu rotile
Video

Bono, invitatul special al Papei Francisc. Suveranul Pontif nu şi-a pierdut simţul umorului, deşi se deplasează într-un scaun cu rotile

Publicat la ora 08:30
Bono, invitatul special al Papei Francisc. Suveranul Pontif nu şi-a pierdut simţul umorului, deşi se deplasează într-un scaun cu rotile