Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile

Pe 24 februarie, la trei zile după ce a recunoscut republicile separatiste din Doneţk şi Luhansk, Rusia a declanşat invazia armată a Ucrainei. După 50 de zile de război, forţele ruse au început să îşi concentreze atacurile în estul Ucrainei. Rusia a suferit totodată una dintre cele mai grele pierderi, scufundarea crucişătorului Moskva. Vladimir Putin continuă "operaţiunea de demilitarizare şi denazificare" a Ucrainei şi ameninţă cu arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO.

de Redactia Observator

la 15.06.2022, 07:28

Rusia a început o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 - Shutterstock
Rusia a început o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 - Shutterstock - Shutterstock

Război Rusia - Ucraina. Observatornews.ro acoperă derularea evenimentelor şi vă aduce în fiecare zi cele mai importante informaţii şi poveşti de pe front, dar şi declaraţiile, măsurile şi negocierile anunţate la nivel internaţional. O echipă formată din Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea a transmis informaţii din Doneţk, cu mai bine de o lună înainte de război, când nivelul de alertă era deja maxim şi oamenii se temeau de un nou război, şi a continuat să realizeze reportaje din prima linie a frontului şi cele mai fierbinţi zone ale Ucrainei, odată ce inevitabilul s-a produs. Vă prezentăm în continuare desfăşurarea războiului din Ucraina pe zile (ziua 51 - prezent). Desfăşurarea evenimentelor dintre 24 februarie şi 14 aprilie, primele 50 de zile ale războiului, pe larg, aici.

Ziua 51 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Autoritățile ucrainene continuă să descopere mai multe cadavre în jurul capitalei Kiev, la mai bine de o săptămână după ce trupele rusești au părăsit zona pentru a se concentra în estul Ucrainei, scrie BBC. Președintele Volodimir Zelenski a spus, într-un interviu la CNN, că toate țările ar trebui să fie pregăite pentru posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare sau chimice în războiul început de Federația Rusă în Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Ziua 52 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Cel puţin zece persoane au fost ucise şi alte 35 au fost rănite în bombardamente ruseşti asupra unei zone rezidenţiale din Harkov, un oraş important din nord-estul Ucrainei, au anunţat autorităţile regionale. Totodată, într-un nou discurs adresat națiunii, președintele Zelenski a anunțat că  între 2.500 şi 3.000 de soldaţi ucraineni au murit în războiul cu Rusia şi alţi 10.000 au fost răniţi.

Ziua 53 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ucraina va înceta orice negociere cu Rusia dacă soldaţii care au mai rămas în oraşul asediat Mariupol vor fi ucişi sau capturaţi. Este decizia preşedintelui ucrainean, după ce armata rusă şi-a intensificat atacurile. Sute de bombe au căzut în Ucraina după scufundarea crucişătorului rusesc Moskva, din Marea Neagră. Cele mai multe în estul ţării, dar şi în Harkov şi în capitala Kiev. În plus, Kremlinul ameninţă direct Statele Unite cu represalii dacă mai trimit arme în Ucraina. Totodată, liderul ucrainean a avertizat din nou lumea să fie pregătită pentru un eventual atac nuclear din partea Rusiei.

Ziua 54 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat. Un oficial ucrainean susține că 40.000 de persoane au fost deportate din orașul asediat Mariupol în regiunile rusești, anunță Reuters.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini de la cea mai mare victorie a forţelor ucrainene de la începutul războiului: scufundarea navei-amiral Moskva. O filmare de 3 secunde pare a fi primul videoclip cu nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră după ce a fost lovită de rachetele ucrainene. 

Ziua 55 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază: Rusia a început marea ofensivă în Donbass. Armata rusă susține că a lovit 1.000 de ţinte noaptea trecută, pe linia frontului care se întinde pe 480 de kilometri. Ofensiva a fost lansată la trei săptămâni de la începutul acţiunii de regrupare, în urma căreia trupele ruseşti au părăsit nordul Ucrainei. Raidul din prima noapte a adus ruşilor şi un prim succes: au cucerit oraşul Kreminna din Lugansk.  Experţii occidentali spun însă că armata rusă s-a grăbit şi că unităţile aduse în regiune nu vor putea să compenseze pierderile suferite. Luptele continuă şi la Mariupol, unde armata rusa a folosit pentru prima dată rachete anti-buncăr asupra combinatului metalurgic Azovstal, unde alături de militarii Ucrainei s-ar adăposti cel puţin 1.000 de civili.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea ''crimelor de război'' în Ucraina care s-au soldat cu mii de morţi în rândul populaţiei civile, iar ONU a cerut "o pauză umanitară" în Ucraina, de Paște.

Ziua 56 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a asigurat miercuri la Kiev pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană va face "tot ce îi stă în puteri" pentru ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Rusia şi că agresiunea rusă nu va reuşi să divizeze Europa. Statele Unite, pe de altă parte, au anunţat o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a războiului declanşat în Ucraina. 

Volodimir Zelenski insistă să aibă o întâlnire cu Vladimir Putin, dar Kremlinul a anunțat că a trimis părții ucrainene un document cu solicitări clare privind negocierile de pace. „Mingea este în terenul lor”, a transmis Dmitri Peskov.

Ziua 57 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Oficialii ucraineni au anunțat identificarea unui loc în care, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar, a fost săpată o groapă comună uriaşă. Mormântul imens, unde s-ar afla trupurile a sute de ucraineni, a fost localizat la marginea oraşului-port Mariupol.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat lansarea programului ”Uniţi pentru Ucraina”, prin care Statele Unite vor ajuta până la 100.000 de ucraineni să ajungă direct din Europa în SUA. 

În această zi, Vladimir Putin a proclamat victoria trupelor sale la Mariupol. Întrebat de un reporter dacă liderul de la Kremlin a câştigat controlul asupra orașului, Joe Biden a sspus că ”este îndoielnic” şi că ”nu există nicio dovadă că Mariupol a căzut în totalitate”.

Ziua 58 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va purta convorbiri telefonice cu omologii săi rus și ucrainean în următoarele 48 de ore, în speranța de a-i convinge să se întâlnească la Istanbul pentru a pune capăt conflictului.

Trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene cu mii de tone de muniţie în regiunea Harkov, a anunţat ministerul rus al Apărării. Acolo sunt depozitate, în special, muniţie pentru sisteme de lansare de rachete multiple cu bombe cu dispersie.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că negocierile cu Ucraina ''trenează'' şi că nu a primit încă un răspuns din partea Kievului asupra propunerilor formulate de Rusia cu cinci zile în urmă.

Ziua 59 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Autorităţile ucrainene au anunţat că au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, oraşul Harkov însuşi, bombardat cu regularitate de artileria rusă, rămâne "parţial blocat" de forţele ruse, care "îşi întăresc poziţiile" în sudul oraşului. De la intervenţia Rusiei în Ucraina, 3.640.000 de persoane au părăsit ţara, dar peste un milion s-au întors deja, a relatat sâmbătă, într-un mesaj video, ministrul ucrainean de interne, Denis Monastîrski.

Mai multe state au răspuns nenumăratelor apeluri ale președintelui Volodimir Zelenski și au trimis ajutor militar în Ucraina. Astfel, țări precum SUA, Turcia sau Marea Britanie au furnizat armatei ucrainene rachete antitanc, sisteme de apărare antiaeriene sau tancuri.

Ziua 60 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Guvernatorul regiunii estice Luhansk a raportat că duminică, în ziua de Paști, forțele ruse au bombardat orașul și au ucis civili. Ministerul ucrainean de Externe anunţă, într-un bilanţ publicat de Paşte pe Twitter, că aproximativ 21.800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu exact două luni.

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut duminică un armistiţiu "imediat" la Mariupol, care să permită evacuarea a aproximativ 100.000 de civili încă blocaţi în acest port ucrainean controlat aproape în întregime de armata rusă. Într-un mesaj video postat pe Facebook, Volodimir Zelenski le-a transmis ucrainenilor, în ziua de Paște, să aibă grijă de ei și de cei dragi lor. Președintele ucrainean i-a cerut lui Dumnezeu să aducă "marea pace" țara sa.

Ziua 61 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rusia încearcă să bombardeze infrastructura feroviară a Ucrainei pentru a întrerupe livrările de arme din țări străine, a declarat comandamentul militar ucrainean. 

Mai multe explozii au avut loc la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria, a anunţat postul de televiziune TSV.

Medicii legiști care examinează cadavrele din gropile comune spun că au găsit dovezi potrivit cărora, unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele ruse

Ziua 62 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rușii continuă să bombardeze atât oraşele ucrainene, cât şi gările pe unde ar urma să intre trenurile cu echipamente militare trimise de ţările occidentale. În timp ce armata rusă afirmă că a lovit luni în jur de 100 de ţinte în Ucraina, inclusiv instalaţii feroviare în centrul ţării, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat Ucraina că "se preface" că discută şi a avertizat împotriva pericolului "real" al unui Al Treilea Război Mondial. De asemenea, Lavrov a spus că riscul războiului nuclear "nu poate fi subestimat".

Ziua 63 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ruşii raportează că au fost din nou explozii în oraşul Belgorod, aflat la 40 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Informaţiile preliminare arată că a fost ţintit un depozit de muniţie. Rusia anunţă că Gazprom opreşte livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria. Volodomir Zelenski, preşedintele Ucrainei, afirmă că recentele atacuri din Transnistria reprezintă încercarea Moscovei de a destabiliza regiunea şi de a ameninţa Republica Moldova. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski i-a decorat pe angajaţii centralei de la Cernobîl care "au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022".

Ziua 64 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

O explozie a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în oraşul Herson, oraş controlat în totalitate de armata rusă. Potrivit CNN, explozia a avut lo lângă turnul principal de televiziune aflat în centrul oraşului. Deşi mai multe imagini circulă pe reţelele de socializare, CNN spune că nu le poate confirm veridicitatea. Pe de altă parte, întreaga regiune Herson va avea drept monedă rubla începând cu 1 mai anunţa presa rusă de stat. Compania Microsoft anunţă că hackerii afiliaţi guvernului rus au realizat mai multe atacuri asupra unor obiective din Ucraina pentru a sprijini acţiunile militare. SUA afirmă că deţine informaţii credibile conform cărora armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, spune că guvernul ucrainean lucrează la un proiect de lege pentru reconstrucţia postbelică a ţării.

Ziua 65 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ucrainenii anunţă bilanţul atacului cu rachete din centrul Kievului de seara trecută, 28 aprilie: 10 persoane au fost rănite. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că exploziile au lovit districtul central Shevchenkivskyi. Rachetele au a distrus parţial o clădire rezidenţială de 25 de etaje. Marea Britanie anunţă că va trimite 8.000 de soldaţi în Europa de Est pentru exerciţii militare extinse. Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Joe Biden pentru ajutorul financiar suplimentar. SUA vor aloca 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina.

Ziua 66 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ucraina susţine că Rusia încearcă să un schimb de prizonieri neobişnuit şi vrea să ofere civili ucraineni în schimbul soldaţilor ruşi. SUA au început să antreneze militari ucraineni în baze de pe teritoriul Germaniei. Potrivit Forbes, Rusia ar fi cheltuit până acum cel puţin 7,5 miliarde de dolari doar pentru rachetele folosite în Ucraina. Armata rusă a tras 1.300 de rachete asupra obiectivelor din Ucraina. Un expert militar a declarat pentru presa rusă că în regiunea Doneţk a fost pregătit un lagăr ce poate accepta până la 100.000 de prizoneri.

Ziua 67 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

A început evacuarea civililor din uzina Azovstal. Douăzeci de civili au ieşit din uzină, dar se crede că sute de persoane se adăpostesc în ultimul bastion din Mariupol. Presa de la Kiev anunţă că armata ucraineană a ucis încă un ofiţer rus de rang înalt: general-maiorul Andrei Simonov care a fost ucis în apropierea oraşului Izum. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit, sâmbătă, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. Cei doi s-au întâlnit recent la Kiev, în 24 aprilie.

Ziua 68 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Primii civili au fost evacuaţi din uzina Azovstal. La operaţiune au participat şi cei de la Crucea Roşie şi ONU. Conform unor informaţii apărute în presa ucraineană, Valeri Gerasimov - şeful Statului Major rus - ar fi fost rănit într-un atac lângă Izium. Alte surse, printre care şi ucrainene, spun că înaltul ofiţer rus ar fi scăpat totuşi ca prin urechile acului de atacul armatei ucrainene. Patru persoane au murit în Lîman, un oraş din regiunea Doneţk, în urma unui bombardament rusesc.

Ziua 69 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Papa Francisc a declarat, într-un interviu publicat marți, că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns. Rusia a lovit un aerodrom militar din apropierea oraşului Odessa, din sud-vestul Ucrainei, cu rachete, şi a distrus drone, rachete şi muniţie furnizate Ucrainei de către Statele Unite şi aliaţii săi europeni, printre care şi drone de tip Bayraktar TB2, a anunţat ministerul rus al Apărării. Acelaşi minister a transmis că trupele ruse au început să bombardeze combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul Mariupol, după ce soldaţi ucraineni ar fi încălcat încetarea focului.

Ziua 70 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rusia a bombardat oraşul Lvov seara trecută şi regiunea Doneţk. Cel puţin 21 de oameni au murit, iar alţi 27 au fost răniţi doar în Doneţk. Pe de altă parte, Volodimir Zelenski anunţă că 156 de civili au fost scoşi din uzina Azovstal şi au ajuns la Zaporojie. Vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, anunţă că miercuri, 4 mai, sunt programate patru coridoare umanitare către Zaporojie. 27 de persoane au murit, iar alte 12 sunt rănite în urma unui accident grav petrecut în vestul Ucrainei. Oamenii se îndreptau spre graniţa cu Polonia.

Ziua 71 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol - ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov - după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici. 

Între timp, Kremlinul este în alertă maximă pe măsură ce zvonurile privind o lovitură de stat se amplifică. Potrivit acestora, generalii din armată, nemulţumiţi de modul în care se desfăşoară invazia şi de efectele economice produse de aceasta, sunt gata să se alăture celor din FSB, adică din fostul KGB, pentru a-l debarca pe Vladimir Putin de la putere.

Ziua 72 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Fregata rusă Amiral Marakov ar fi fost atacată şi avariată de o rachetă antinavă ucraineană de tip Neptun, în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră, potrivit mai multor surse ucrainene, relatează Kiev Post. Kremlinul a negat, însă, informaţiile.

Autoritățile ucrainene au anunțat că alți aproape 500 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol, inclusiv câteva persoane din uzina siderurgică Azovstal asediată.

Ziua 73 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rachete rusești au lovit ținte ucrainene pe tot parcursul zilei. Autoritățile locale din Harkov, Odessa și Poltava au raportat atacuri. Atât guvernul ucrainean, cât și autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat că 50 de persoane au fost evacuate sâmbătă de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol. Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută.

Ziua 74 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Un convoi de vehicule cu civili, care încercau să fugă de luptele de lângă Harkov, a fost atacat. Incidentul s-a soldat cu moartea a patru persoane, între care o fată de 13 ani, spun autorităţile ucrainene. Guvernatorul regiunii Lugansk a anunțat că forţele ruse au aruncat o bombă asupra unei școli din Bilohorivka, în subsolul căreia se adăposteau 90 de oameni, relatează CNN. Între timp, femeile, copiii şi oamenii în vârstă care se aflau în buncărele oţelăriei Azovstal din Mariupol, asediată săptămâni la rând, au fost evacuați. După mai bine de două luni, autorităţile ucrainene au reuşit să-i salveze, cu sprijinul Crucii Roşii şi al ONU. 

Ziua 75 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Luni, 9 mai, Rusia a organizat o paradă fastuoasă de Ziua Victoriei. Președintele Vladimir Putin și-a început discursul în Piața Roșie din Moscova, transmițându-le soldaților ruși că luptă pentru securitatea Rusiei. El i-a felicitat pe veterani de ziua „marii victorii”.  De asemenea, a anunţat că a semnat un decret menit să ofere susţinere materială familiilor soldaţilor ruşi căzuţi în Ucraina.

Tot luni, armata rusă a lansat patru rachete de croazieră împotriva oraşului-port Odessa. Patru rachete de tipul Oniks au fost lansate dintr-un sistem dislocat în peninsula Crimeea.

Ziua 76 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Uniunea Europeană a acuzat, marţi, Rusia că a comis atacuri cibernetice asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înaintea lansării invaziei militare în Ucraina, pe 24 februarie.

În a 76-a zi a războiului, Ucraina a primit echipament militar suplimentar. În regiunea Odessa au ajuns echipamente de artilerie. Un lansator de mortiere M777A2, care poate trage cu obuze de 155 mm, a fost surprins în oraşul Oblast. Armata ucraineană a avertizat că există posibilitatea ca Rusia să vizeze uzinele chimice ale ţării.

Ziua 77 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ucraina a oprit tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor. Între timp, Kremlinul e pregatit pentru un razboi de uzură pe termen lung și vrea să facă un pod terestru din sudul Ucrainei până la trupele din Transnistria. 

Ziua 78 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Finlanda renunţă la neutralitate şi va face o cerere de aderare la NATO, după ce împreună cu Suedia a semnat ieri un pact de securitate cu Marea Britanie. Soldaţii blocaţi la oţelăria din Mariupol continuă să reziste. Kievul vrea să ofere prizonieri de război la schimb pentru răniţi, în timp ce militarii cer ajutor Papei, Turciei şi chiar magnatului Elon Musk.

Ziua 79 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Statele Unite au acuzat armata rusă că a transferat "cu forţa" în Rusia mii de ucraineni de la debutul războiului. Totodată, șeful Pentagonului și ministrul Apărării din Rusia au vorbit pentru prima dată de la declanșarea invaziei. Soldații ruși s-au retras din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, asupra căruia şi-au intensificat bombardamentele în ultimele zile, potrivit New York Times.

Ziua 80 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rusia a suspendat livrările de energie electrică către Finlanda, pe fondul actualelor tensiuni. Între timp, forțele ucrainene continuă contraofensiva în Harkov, după ce imaginile din satelit au arătat că cel puțin trei poduri cheie din zonă au fost distruse. Mai mult, primul proces al Ucrainei pentru crime de război a început la Kiev, un tânăr soldar rus de 21 de ani fiind acuzat că a împușcat un civil neînarmat.

Ziua 81 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina poate câştiga războiul declanşat de Rusia, menţionând că lucrurile pe teritoriul ucrainean nu merg aşa cum a plănuit Moscova. 

Guvernul finlandez a anunțat că va depune cererea de aderare la NATO, renunțând la statutul de neutralitate, o consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina. Cu o zi în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin estimase că sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o "greşeală".

Ziua 82 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Rusia şi Ucraina ar fi ajuns la un acord pentru evacuarea celor peste 600 de militari răniţi de la Azov. Anunţul Ministerului rus al Apărării vine după ce armata a lansat mai multe bombe cu fosfor asupra oţelăriei. Răniţii ar urma să fie transferaţi pe durata armistiţiului către un spital dintr-o localitate situată la 40 de km distanţă, aflată sub controlul separatiştilor pro-ruşi. Pe front, în regiunea Harkov, armata ucraineană a ajuns la graniţa cu Rusia. Între timp, ruşii nu reusesc să îşi îndeplinească obiectivele strategice, iar NATO e optimistă că Ucraina va câştiga războiul. Îngrijorările Kremlinului nu se opresc aici. Surse citate de ziarul italian La Stampa scriu că Vladimir Putin ar fi fost internat de urgenţă pentru o intervenţie chirurgicală, iar timp de 10 zile vor fi difuzate clipuri pre-înregistrate cu liderul de la Kremlin.

Ziua 83 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

A fost o noapte extrem de agitată în Ucraina. Potrivit presei internaţionale mai multe autocare cu militari au plecat din Azovstal noaptea trecută. Nu s-a precizat exact numărul total al soldaţilor care au ieşit din uzină şi nici sub ce formă au fost acesţia evacuaţi. Partea ucraineană nu a dorit să dea niciun detaliu despre situaţia militarilor precizând doar că "au fost urmate ordinele". De partea cealaltă, ruşii spun că soldaţii ucraineni răniţi au fost transferaţi la spitale din regiunile controlate de armata rusă. Nouă persoane au murit şi alte două au fost rănite în urma unui bombardament din regiunea Lugansk. Ruşii au vizat şi o bază militară de antrenament aflată la 15 kilometri de graniţa cu Polonia.

Ziua 84 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ministerul rus al apărării a declarat că 265 de luptători s-au predat la oţelăria Azovstal, inclusiv 51 care au fost răniţi grav şi vor fi trataţi la Novoazovsk, în regiunea separatistă Doneţk. Apărătorii din Mariupol au schimbat cursul războiului cu Rusia după ce au rezistat timp de 82 de zile. Totodată, opt oameni au fost ucişi şi 12 răniţi într-un raid aerian rusesc asupra satului Desna din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei. Cel puţin 1.288 de trupuri ale unor civili au fost descoperite în regiunea Kiev de la începutul invaziei ruse, au anunţat autorităţile ucrainene, iar miercuri seară au fost anunţate noi victime, inclusiv doi copii, în Doneţk. Soldaţii ucraineni susţin că au aruncat în aer un tren blindat cu soldaţi ruşi, la Melitopol.

Ziua 85 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

ONU a avertizat că invazia Ucrainei ar putea cauza penurie de alimente la nivel mondial în lunile următoare. Conflictul a întrerupt livrările din porturile Ucrainei, care exportau cândva cantități mari de ulei de floarea soarelui sau cereale precum porumb și grâu. Acest lucru a redus oferta globală și a făcut ca prețul alternativelor să crească. Prețurile la alimente la nivel mondial sunt cu aproape 30% mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Ziua 86 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, vineri noapte, că în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti joi, atacul soldându-se cu mai mulţi morţi. Desna se află la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Belarus. Totodată, peste 1.000 de maşini care transportau ucraineni au fost împiedicate să treacă pe teritoriul controlat de Ucraina din Zaporojie, potrivit administraţiei militare regionale.

Ziua 87 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Asediul oţelăriei Azovstal din Mariupol a luat sfârşit. Ultimii apărători ucraineni ai uzinei au fost luaţi prizonieri de militarii ruşi, după ce au primit ordinul de a înceta rezistenţa. Cucerirea totală a oraşului Mariupol este prezentată, la Moscova, drept marea victorie pe care Rusia nu reuşise până acum să o obţină, în aproape trei luni de război. Dar oraşul este acum o ruină şi se estimează că peste 20.000 de localnici şi-au pierdut viaţa. Armata rusă continuă acţiunile ofensive în Donbass, fără rezultate majore, iar rachetele sale lovesc aproape la întâmplare oraşele şi satele Ucrainei. Între timp, evacuările din Herson rămân blocate, iar ruşii au anunţat interdicţii de acces în ţară pentru 963 de americani, inclusiv preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken.

Ziua 88 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Armata rusă a bombardat din nou Odessa şi a lansat rachete de croazieră de pe navele din Marea Neagră. La rândul lor, ucrainenii afirmă că au eliminat un întreg batalion inamic în Donbas, unde situaţia este foarte dificilă, după cum recunoaşte chiar preşedintele Zelenski. Rusia este totuşi departe de victorie. Iar ca o lovitură simbolică Occidentului, conducerea de la Moscova a interzis intrarea în ţară a sute de cetăţeni americani, inclusiv câţiva care sunt decedaţi de ani de zile. Duminică, Parlamentul Ucrainei a votat extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până pe 23 august.

Ziua 89 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Douăzeci de ţări s-au angajat luni să furnizeze armament suplimentar Ucrainei, pentru a face faţă forţelor ruse. Între timp, liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk a declarat că toți prizonierii de război din oțelăria Azovstal vor fi judecați de un tribunal în auto-proclamata Republica Populară Doneţk. Tot astăzi, ministerul britanic al Apărării a anunțat că Rusia ar fi înregistrat în primele trei luni de război în Ucraina ”un număr de morţi similar” cu cel înregistrat de Uniunea Sovietică în timpul celor nouă ani de război în Afganistan.

Ziua 90 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Anchetatorii ucraineni au prezentat un bilanţ provizoriu al atrocităţilor comise de ruşi. Soldaţii Kremlinului au ucis cel puţin 4.600 de civili, printre care 232 de copii. Volodimir Zelenski a estimat că 100 de ucraineni mor zilnic în partea de est a ţării, aflată sub bombardamente fără oprire. Între timp, Joe Biden a avertizat că președintele rus Vladimir Putin "încearcă să stingă o cultură", arătând că Rusia vizează școlile, bisericile și muzeele ucrainene. Potrivit președintelui american, "războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o catastrofă umanitară".

Ziua 91 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Invazia Ucrainei de către Rusia a oprit efectiv tot comerțul maritim în porturile ucrainene, conform informațiilor declasificate de către SUA, blocând exporturile de cereale și riscând să provoace o criză alimentară globală. Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să redeschidă porturile din Ucraina pentru exporturi, pentru a preveni ca oamenii din întreaga lume să moară de foame. Între timp, se crede că bilanțul morților din Mariupol este de cel puțin 22.000 de persoane, potrivit unui oficial citat de CNN. Forțele ucrainene s-au retras din oraşul contestat Svitlodarsk, iar Lyman, un alt oraş din nordul regiunii Doneţk, este sub foc constant. Rusia a instituit o ''blocadă efectivă'' în zona de nord a Mării Negre, potrivit unui oficial american care a furnizat o hartă desecretizată a regiunii, sub rezerva anonimatului. 

Ziua 92 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut joi, într-o conversaţie cu premierul Italiei, Mario Draghi, anularea sancţiunilor antiruse impuse de Occident şi a acuzat autorităţile ucrainene că nu acceptă culoare umanitare pentru exporturile de cereale pe Marea Neagră. Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, l-a acuzat pe Putin că a transformat foametea într-o armă prin blocarea exporturilor ucrainene de cereale. Un înalt oficial militar ucrainean a recunoscut, joi, că Rusia este în prezent în avantaj în regiunea Lugansk din estul Ucrainei.

Doi soldaţi ruşi au pledat vinovat, joi, într-un proces pentru crime de război comise în estul Ucrainei, al doilea asemenea proces de la declanşarea agresiunii militare ruse contra ţării vecine

Ziua 93 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Forțele ruse au înconjurat două treimi din orașul Severodonețk din estul Ucrainei, a confirmat și guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai. Forțele ucrainene apără puternic orașul din partea de est, a spus Haidai, citat de Reuters. Zeci de oraşe sunt atacate simultan din aer şi de pe uscat de armata rusă. Kievul cere insistent armament greu, dar statele NATO nu ar fi de acord să furnizeze sisteme de rachete sau tancuri de ultimă generaţie. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. 

Ziua 94 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson recunoaşte că ofensiva rusă face progrese în Donbas, unde avansează încet, dar sigur. Ucraina crede că este posibil să fie atacată şi din Belarus, după ce trupele lui Lukaşenko au fost trimise în număr mare la graniţă. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski promite că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, chiar dacă situația actuală este „foarte dificilă”. Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaționali, inclusiv Marea Britanie, să îi furnizeze sisteme de lansatoare multiple de rachete pentru a contracara ofensiva rusă.

Ziua 95 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, într-un nou discurs adresat naţiunii, că Rusia trebuie recunoscută ca un stat sponsor al terorismului, care seamănă teroare. Între timp, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au avut o nouă discuție telefonică cu Vladimir Putin. După cum se arată într-un comunicat de presă emis de guvernul de la Berlin, cei doi i-au cerut liderului de la Kremlin să poarte "negocieri directe serioase" cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ziua 96 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, l-a demis pe şeful regional al Serviciului Ucrainean de Informaţii din Harkov. Zelenski a fost nemulţumit de faptul că şeful SBU din Harkov nu a luat măsuri mai bune de protecţie a oraşului încă de dinaintea începutului războiului. Chiar dacă Zelenski a făcut o declaraţie publică în acest sens, SBU nu a confirmat înlocuirea directorului biroului lor din Harkov. De cealaltă parte, ruşii continuă ofensiva în Lugansk şi speră să cucerească oraşul Severodonetsk, ultimul mare oraş al regiunii pentru a putea anunţă că deţin controlul total al regiunii.

Ziua 97 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Război Rusia - Ucraina, ziua 97. Luptele aprige continuă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, fiind raportate bombardamente constante în mai multe zone și intensificarea bătăliei pentru orașul-cheie Severodoneţk, considerat noul Mariupol. Intensificarea atacurilor vine în timp ce ministrul de Externe al Rusiei a spus că îndepărtarea armatei ucrainene din Donețk și Lugansk este o prioritate pentru Moscova, relatează CNN. Între timp, UE a aprobat noi sancţiuni contra Rusiei, inclusiv prin reducerea importurilor de petrol. "La modul concret, vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului", a scris preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Ziua 98 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

 Război Rusia - Ucraina, ziua 98.  Forţele ucrainene au înregistrat un oarecare succes în apropierea oraşului Herson şi avansează în anumite părţi ale regiunea Harkov, la est de Kiev, a anunţat marţi preşedintele Volodimir Zelenski. Totodată, liderul de la Kiev a mulţumit Uniunii Europene pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată solicitarea către Bruxelles de a impune Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei. Pe de altă parte, SUA anunţă vor livra Ucrainei sisteme de rachetă şi muniţii mai avansate.

Ziua 99 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi - într-un discurs adresat politicienilor şi locuitorilor din Luxemburg - că trupele ruse controlează în prezent aproape 20% din teritoriul Ucrainei, dar, de la începutul invaziei ruse pe scară largă în 24 februarie, forţele de apărare ucrainene au eliberat 1.017 de aşezări, potrivit agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform

ZIUA 100 a războiului dintre Rusia și Ucraina

Au trecut o sută de zile de război, iar luptele cele mai crunte se dau acum în Donbas. Armata rusă a concentrat efective importante pentru cucerirea oraşului Severodoneţk şi a întregii regiuni Luhansk, care ar putea fi prezentată ca o mare victorie. Dar forţele ucrainene rezistă şi chiar reuşesc să-i respingă pe invadatori. Kremlinul susţine că războiul căruia nu vrea să-i spună pe nume va continua până îşi va atinge toate obiectivele. La rândul său, preşedintele Zelenski rămâne convins că victoria finală va fi de partea Ucrainei.

ZIUA 101 a războiului dintre Rusia și Ucraina

Epicentrul luptelor din Ucraina este, în aceste zile, oraşul Severodoneţk din Donbas. Armata ucraineană afirmă că rezistă cu succes forţelor ruse, care, la rândul lor, susţin că unităţile ucrainene se retrag după ce au suferit pierderi grele. Tot în Donbas, biserica de lemn a unei mânăstiri, monument istoric de mare valoare, a fost distrusă de bombardamente, iar trei călugări au fost ucişi. 

Armata rusă menţine presiunea şi pe alte fronturi: în Marea Neagră a fost concentrată o întreagă flotă de nave de desant, care ar putea ameninţa Odesa. Iar Vladimir Putin se laudă că armele antiaeriene ale trupelor sale au "zdrobit" zeci de aeronave ucrainene.

ZIUA 102 a războiului dintre Rusia și Ucraina

Explozii puternice au zguduit Kievul duminică dimineaţa, a anunţat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, într-un mesaj difuzat pe Telegram. Rușii au tras o rachetă de croazieră care a trecut „la o înălțime critică" deasupra unei centrale nucleare ucrainene, a anunțat un oficial ucrainean citat de CNN. Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune. Un oficial ucrainean afirmă că generalul rus care conduce ofensiva din Ucraina a primit termen până la 10 iunie pentru a captura Severodonețk, potrivit CNN.

ZIUA 103 a războiului dintre Rusia și Ucraina

Kievul, bombardat din nou. Armata lui Putin a lansat noi atacuri în capitala ucraineană, după mult timp în care toată atenţia a fost îndreptată spre Donbas. În est, la Severodoneţk, ucrainenii au reuşit să recapete jumătate din oraş şi să oprească avansul ruşilor. Între timp, Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, sfidând amenințările lui Vladimir Putin, care a avertizat că Rusia va lovi noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază de acţiune mai lungă pentru a fi folosite în sistemele de rachete mobile de înaltă precizie. Într-un mesaj postat pe Telegram, Parlamentul ucrainean a anunțat că cel puțin 262 de copii au fost uciși și 467 au fost răniți de la începutul războiului.

ZIUA 104 a războiului dintre Rusia și Ucraina

Aproximativ 800 de civili s-au refugiat în uzina chimică Azot din Severodonețk, în estul Ucrainei, unde confruntări între armatele ucraineană şi rusă fac ravagi de mai multe zile. Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat, marţi, că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol, cucerite de forţele ruse, au fost deminate şi sunt pregătite să reia transporturile de cereale. Detectoarele de radiații din zona de excludere de la Cernobîl sunt din nou funcționale pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, iar nivelurile de radiații sunt normale. Președintele Agenției Spațiale Rusești ameninţă în mod explicit România cu rachete balistice intercontinentale Satan 2. Ieşirea nervoasă a lui Dmitri Rogozin vine pe fondul vizitei ratate în Serbia a ministrului rus de Externe, care nu a primit acceptul de zbor deasupra a trei ţări europene. 

ZIUA 105 a războiului dintre Rusia și Ucraina

Desfăşurarea evenimentelor din 8 iunie, a 105-a zi a războiului, pe larg, aici

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că urmează ”cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie. Moscova susţine că a preluat controlul asupra sud-estului Ucrainei, însă Kievul neagă ocupaţia în procent majoritar a teritoriului său şi anunţă că soldaţii ucraineni luptă pentru fiecare stradă în parte. Între timp, detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul "defunctei centrale" nucleare ucrainene de la Cernobîl sunt din nou funcționale pentru prima dată de când Rusia a ocupat zona pe 24 februarie, iar nivelurile de radiații sunt normale, potrivit ONU.

Ziua 106 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Desfăşurarea evenimentelor din 9 iunie, a 106-a zi a războiului, pe larg, aici

Sunetul armelor răsună în continuare pe teritoriul Ucrainei, invadată de ruşi cu o desfăşurare de forţe masivă. În vreme ce războiul pune presiune pe Europa de Est, iar Occidentul caută soluţii sub ameninţarea unei eventuale crize energetice sau alimentare, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că luptele au ajuns într-un punct decisiv pentru soarta regiunii Donbas. Potrivit acestuia, oraşul estic Severodoneţk "rămâne epicentrul confruntării", bătălia fiind "una dintre cele mai dificile de până acum". Ucrainenii spun că îi pot alunga pe ruşi din oraşul-cheie "în două, trei zile", dacă primesc arme cu rază lungă de acţiune din Occident.

Ziua 107 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Desfăşurarea evenimentelor din 10 iunie, a 107-a zi a războiului, pe larg, aici

Se duc în continuare lupte aprige pe frontul din Ucraina. Armata lui Vladimir Putin continuă să atace importante zone ale ţării, în timp ce ucrainenii încearcă să ţină întreaga situaţie sub control. Efectele războiului de la graniţa României se resimt încet încet în întreaga lume. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a comparat invazia Rusiei cu pandemia de Covid şi a descris armele şi sancţiunile ca pe un vaccin, pe măsură ce poziţia militară a Ucrainei în Donbas se înrăutăţeşte, scrie The Guardian, potrivit news.ro..

Ziua 108 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Desfăşurarea evenimentelor din 11 iunie, a 108-a zi a războiului, pe larg, aici

Ucraina păstrează controlul asupra uzinei chimice Azot din Severodoneţk, unde se adăpostesc sute de civili, a declarat, sâmbătă, guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, după ce un separatist pro-rus a susţinut că 300-400 de combatanţi ucraineni au rămas, de asemenea, blocaţi în interiorul uzinei, relatează Reuters, notează news.ro. Încă doi generali ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina în regiunea Herson, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici pentru televiziunea belarusă Nexta.

Ziua 109 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Desfăşurarea evenimentelor din 12 iunie, a 109-a zi a războiului, pe larg, aici

Ruşii anunţă că ucrainenii nu mai au suficienţi bărbaţi pentru a lupta aşa că vor chema femeile pe front. Potrivit Pravda.ru, şeful Statului Major General al Armatei ucrainene este cel care ar fi dat ordinul. Serghei Şaptal, general locotenent, este cel care ar fi dat dispoziţia ca până la 15 iunie să fie pregătite listele cu femeile care sunt deja înrolate, iar până la sfârşitul acestei luni trebuie înrolate toate femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani. Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk, unde sute de civili se adăpostesc.

Ziua 110 a războiului dintre Rusia şi Ucraina

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile