Război Rusia - Ucraina, ziua 130 LIVE TEXT. Rușii susțin că au cucerit oraşul Lisichansk. Noi bombardamente și în Slaviansk, bază strategică a armatei ucrainene
Război Rusia - Ucraina, ziua 130. Ruşii par să bată pasul pe loc în Ucraina, aşa că Vladimir Putin caută să-şi întărească relaţiile cu Belarus, ca să poată intensifica luptele. Luptele s-au intensificat în Lisichansk, ultimul mare bastion al Ucrainei în provincia strategică Luhansk din estul țării, iar un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a recunoscut că orașul ar putea cădea. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ajutor internaţional pentru reconstrucţia Ucrainei, având în vedere distrugerea masivă suferită de ţară după patru luni de război. În discursul său pentru naţiune, el a menţionat "2.610” oraşe şi sate 'sub ocupaţie rusă”.
De Redactia Observator la 03.07.2022, 20:33- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici
UPDATE 20:32. Zelenski: "Imposibil de spus că Lisiciansk se află sub control rus"
Este "imposibil de spus că Lisiciansk se află sub control rus", a afirmat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dând asigurări că luptele continuă la periferia acestui oraş a cărui cucerire a fost revendicată mai devreme în cursul aceleiaşi zile de Moscova, informează AFP.
"Sunt lupte în suburbiile" acestui oraş, aflat sub presiunea trupelor ruse de mai multe săptămâni, a adăugat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, susţinută alături de premierul australian Anthony Albanese.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 129 LIVE TEXT. Ucrainenii apără cu îndârjire Lisichansk, rușii susțin că i-au...
- Putin îşi strânge aliaţii și sfidează din nou Occidentul. "Teroare rusească": Insula Şerpilor, lovită cu...
- Ucraina a început operațiunea de curățare a Insulei Șerpilor. Ce au lăsat în urmă militarii ruși atunci...
Cucerirea oraşului Lisiciansk, în estul Ucrainei, i-ar permite Moscovei să controleze întreaga regiune Lugansk şi trupelor ruse să ameninţe Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas aflate sub control ucrainean, transmite AGERPRES.
UPDATE 17:50 Autoritățile ucrainene au transmis un prim bilanț al victimelor bombardamentelor din Sloviansk
Primarul orașului Sloviansk a postat pe Facebook un bilanț provizoriu al celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți în timpul bombardamentelor din cursul acestei zile. Acesta susține că este vorba despre cel puțin șase persoane, inclusiv un copil, notează The Guardian.
"Bilanțul provizoriu al bombardamentelor de astăzi: șase morți, 15 răniți. Printre cei morți se află și un copil", a notat oficialul în postarea sa.
nformații similare au fost comunicate presei din Ucraina de către Tatiana Ihnacenko, purtătoarea de cuvânt a administrației regionale din Donețk.
Edilul a mai scris că aceste bombardamentele care au avut loc duminică au fost cele mai intense din ultima perioadă.
Update 17:30 Turcia a reținut o navă rusească cu cereale furate susține ambasadorul Ucrainei la Ankara
Autoritățile vamale turce au reținut o navă de marfă rusă care transportă cereale furate din Ucraina, a declarat ambasadorul ucrainean de la Ankara, notează The Guardian.
"Avem cooperarea deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port, a fost reținută de autoritățile vamale ale Turciei", a declarat ambasadorul Vasil Bodnar la televiziunea națională ucraineană.
Ambasadorul ucrainean a transmis că soarta transportului urmează să fie decisă în cadrul unei întâlniri care va avea loc luni. Decizia autorităților turce vine la câteva zile după ce oficialii de la Kiev a făcut apeluri repetate pentru oprirea acesteia, susținând că transportă cereale furate.
Trebuie precizat faptul că autoritățile ruse au negat acuzațiile ridicate de Ucraina în ceea ce privește comerțul cu cereale furate din zonele ocupate.
Update 16:30 Dmitri Peskov consideră că Vestul împiedică Ucraina să reia negocierile de pace
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit la o televiziune din Rusia despre conflictul din Ucraina și a explicat faptul că occidentalii, și mai ales SUA, nu permit Kievului să reia negocierile de pace, notează TASS.
"Acum este momentul în care țările occidentale pariază pe continuarea războiului. Acest lucru înseamnă că conflictul continuă deoarece acestea, sub conducerea Washingtonului, nu permit ucrainenilor să gândească sau să vorbească despre pace", a declarat Peskov.
În același timp, el este convins că discuțiile vor fi reluate. "Acum, cererile de calmare a situației au scăzut. Dar nu avem nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, bunul simț va prevala și va veni din nou rândul negocierilor", a adăugat Peskov.
Update 15.50 Rușii au bombardat orașul Sloviansk. Autoritățile anunță că mai multe persoane și-au pierdut viața
Oraşul Sloviansk, estul Ucrainei, a fost duminică ţinta unor bombardamente puternice cu lansatoare de rachete, în timpul cărora au fost ucise şi rănite numeroase persoane, a anunţat primarul acestui oraş, Vadim Leah, citat de Agerpres.
"Au fost 15 atacuri. Mulţi morţi şi răniţi", a scris Vadim Leah pe Telegram. El a subliniat că această serie de bombardamente a fost cea mai puternică dintre cele care au vizat în ultimul timp oraşul Sloviansk.
Update 14:45 Germania a început negocierile pentru acordarea unor garanții de securitate Ucrainei, anunță cancelarul Olaf Scholz
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz duminică postului de radio ARD, citat de Agerpres.
"Discutăm cu prieteni apropiaţi chestiunea garanţiilor de securitate pe care le putem oferi. Acesta este un proces în desfăşurare. Este clar că nu va fi acelaşi lucru ca în cazul unui membru al NATO", a apreciat Scholz.
"Este foarte clar că aceasta este o chestiune care este atent pregătită în sfera diplomatică, pentru ziua pe care sperăm să o vedem curând, când războiul se va fi încheiat", a adăugat el
Update 13:00 Armata rusă susține că a preluat controlul asupra orașului Lisichansk
Ministrul apărării "Serghei Şoigu l-a informat pe comandantul şef al forţelor armate ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, despre eliberarea republicii populare Lugansk", se menţionează într-un comunicat al Ministerului Apărării rus, citat de agenţiile de presă ruse, notează Agerpres.
Forţele ruse şi separatiste din estul Ucrainei au obţinut controlul total al oraşului Lisichansk, a relatat agenţia de stat rusă TASS, care citează Ministerul Apărării de la Moscova.
Anterior, citând tot Ministerul Apărării rus, Reuters relatase că trupele ruse au încercuit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, ultimul bastion important ucrainean din regiunea Lugansk.
Ministerul Apărării rus afirmase că trupele sale au capturat satele din jurul Lisiciansk, încercuind zona, unde luptau în interiorul oraşului cu trupele ucrainene.
UPDATE 10:00 Kievul anunţă că a lovit o bază rusă în oraşul ocupat Melitopol
Forţele ucrainene au lovit de peste 30 de ori o bază rusă în Melitopol, oraş din sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse, a anunţat duminică primarul exilat al localităţii, Ivan Fedorov, transmite Reuters, citat de Agerpres. Agenţia de presă rusă RIA a relatat că forţele ucrainene au atacat zona în care se află aeroportul din Melitopol, dar nu a precizat dacă aerodromul a fost lovit.
Reuters menţionează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente. Pe de altă parte, Statul Major general al armatei ucrainene a recunoscut că trupele ruse au făcut progrese în oraşul Lisiceansk, din estul Ucrainei, relatează dpa. "În regiunea Doneţk, ocupanţii se concentrează pe consolidarea poziţiilor lor în oraşele Lisiceansk şi Verhoniokamianka", a transmis duminică Statul Major general ucrainean.
Liderul ucrainean al administraţiei militare din Lugansk, Serhii Gaidai, a confirmat pe canalul său de Telegram că trupele ruse ''au făcut o breşă în districtul Lisiceansk".Nu este clar dacă unităţi ale armatei ucrainene au mai rămas în oraş, notează dpa.
Separatiştii proruşi au anunţat încă de sâmbătă capturarea oraşului Lisiceansk, în timp ce Kievul a afirmat că oraşul de importanţă strategică se află în continuare sub controlul său. Lisiceansk ar fi ultimul mare oraş controlat de ucraineni din regiunea Lugansk, după căderea oraşului Severodoneţk.
UPDATE 8:25 Lukaşenko: Belarusul a interceptat o tentativă de atac cu rachete din partea Ucrainei
Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat că Ucraina a încercat să atace instalaţii militare de pe teritoriul belarus în urmă cu trei zile, dar toate rachetele sale au fost interceptate, a relatat agenţia de presă de stat Belta, citată de Reuters şi Mediafax.
Lukaşenko, care nu a furnizat dovezi pentru această afirmaţie, a declarat sâmbătă că Belarus nu doreşte un război cu Ucraina, dar ar lupta dacă propriul teritoriu ar fi invadat.
„Ei ne provoacă. Trebuie să vă spun că, în urmă cu trei zile, poate ceva mai mult, s-a încercat lovirea unor instalaţii militare de pe teritoriul Belarusului. Dar, slavă Domnului, sistemele antiaeriene Pantsir au reuşit să intercepteze toate rachetele lansate de forţele armate ucrainene”, a declarat Lukaşenko, citat de Belta.
Armata ucraineană nu a comentat declaraţiile. Lukaşenko a declarat că nu au existat trupe din Belarus care să lupte în Ucraina. Belarus este un aliat apropiat al Rusiei şi a permis Moscovei să folosească teritoriul său pentru a trimite trupe în Ucraina.
UPDATE 7:30 Cel puțin 3 morți în exploziile din Belgorod, oraș în apropierea graniței cu Ucraina
Cel puțin trei persoane au fost ucise și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate duminică dimineața în urma unor explozii în orașul Belgorod, Rusia, a declarat guvernatorul local.
Cel puțin trei persoane au fost ucise și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate duminică în Belgorod, în Rusia, a declarat guvernatorul local, după ce anterior au fost raportate mai multe explozii auzite în orașul situat în apropiere de granița cu Ucraina.
Cel puțin 11 clădiri de apartamente au fost avariate și 39 de case rezidențiale private, dintre care cinci au fost complet distruse, a declarat Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod.
UPDATE 7:15 Consilier: Ultimul bastion din estul Ucrainei ar putea cădea
Luptele s-au intensificat în Lisichansk, ultimul mare bastion al Ucrainei în provincia strategică Luhansk din estul țării, iar un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a recunoscut că orașul ar putea cădea, relatează Reuters, citat de Mediafax. Explozii au zguduit orașul rus Belgorod, a declarat guvernatorul.
Explozii au zguduit orașul rus Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional duminică dimineața, potrivit Reuters. Ca urmare a exploziilor, a luat foc o clădire rezidențială, iar trei persoane rănite au fost transportate la spital, a postat Viaceslav Gladkov pe Telegram.
Rusia încearcă să alunge forțele ucrainene din provinciile Luhansk și Donețk din Donbas, unde separatiștii susținuți de Moscova se luptă cu Kievul de la prima intervenție militară a Rusiei în Ucraina, în 2014.
Trupele ucrainene de pe liniile de front din est descriu baraje intense de artilerie asupra zonelor rezidențiale, în timp ce Kievul afirmă că Moscova a intensificat atacurile cu rachete asupra orașelor aflate departe de principalele câmpuri de luptă din est, acuzând Rusia că a lovit în mod deliberat zone civile.
Mii de civili au fost uciși și mai multe orașe au fost distruse de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie. Rusia neagă că a vizat civili, iar Vladimir Putin numește agresiunea ca fiind o „operațiune militară specială” pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei.
Forțele rusești au cucerit luna trecută, după unele dintre cele mai grele lupte din timpul războiului, orașul înfrățit cu Lisianțk, Sievierodonetsk, situat pe partea opusă a râului Siverskiy Donets.
Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autointitulatei Republici Populare Luhansk pro-Moscova, a declarat pentru televiziunea rusă: „Lisichansk a fost adus sub control”, dar a adăugat: „Din păcate, nu este încă eliberat”.
Presa rusă a prezentat imagini video cu milițiile din Luhansk care defilau pe străzile din Lisichansk fluturând steaguri și aplaudând, dar purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale ucrainene, Ruslan Muzychuk, a declarat pentru televiziunea ucraineană că orașul a rămas în mâinile ucrainenilor.
„Acum au loc lupte crâncene în apropiere de Lisichansk, însă, din fericire, orașul nu este înconjurat și se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Muzychuk.
Consilierul Zelenski, Alexei Arestovici, a declarat că forțele rusești au trecut în cele din urmă râul Siverskiy Donets și se apropie de oraș dinspre nord. „Aceasta este într-adevăr o amenințare. Vom vedea. Nu exclud niciunul dintre numeroasele rezultate aici. Lucrurile vor deveni mult mai clare într-o zi sau două”, a declarat el.
Totuși, Arestovici a spus că luarea Lisichansk-ului ar complica lucrurile din punct de vedere strategic pentru ruși, deoarece aceștia ar trebui să se concentreze asupra a șase orașe importante din regiunea industrializată Donbas de est, împrăștiindu-și mai mult forțele.
El a adăugat: „Cu cât mai multe arme occidentale vin pe front, cu atât mai mult se schimbă imaginea în favoarea Ucrainei”. Ucraina a făcut apel în mod repetat la mai multe arme din partea Occidentului, spunând că forțele sale sunt puternic depășite de armament.
UPDATE 7:00 Zelenski vrea asistenţă internaţională pentru reconstrucţie
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat sprijin internaţional pentru a ajuta la reconstruirea ţării după încheierea războiului, o notă rară de speranţă în discursul său după patru luni de război, transmite duminică dpa, citat de Agerpres.
"Este necesar nu numai să reparăm tot ce au distrus ocupanţii, ci şi să creăm o nouă fundaţie pentru viaţa noastră: sigură, modernă, confortabilă, accesibilă", a spus preşedintele Zelenski într-un discurs difuzat sâmbătă seara târziu.
Acest lucru ar necesita "investiţii colosale, miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme", a spus el. "Oricât de greu ne este astăzi, trebuie să ne amintim că va exista un mâine", a subliniat şeful statului ucrainean.
Luni, la Lugano în Elveţia, va avea loc o întâlnire la care vor participa aproximativ 40 de potenţiali donatori şi unde guvernul ucrainean intenţionează să îşi prezinte pentru prima dată priorităţile pentru reconstrucţia ţării devastate de război.
Preşedintele Zelenski le-a reamintit însă ucrainenilor că războiul era departe de a se termina."Cruzimea sa sporeşte în anumite locuri şi nu poate fi uitată", a spus el, făcând apel la compatrioţii săi pentru a oferi ajutor victimelor acestui conflict brutal.