Război Rusia - Ucraina, ziua 206 LIVE TEXT. Centrala Zaporojie, conectată din nou la reţeaua electrică a Ucrainei. Se dau lupte grele în est și sud
Război Rusia - Ucraina, ziua 206 LIVE TEXT. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) explică în analiza zilnică faptul că Vladimir Putin a părut să amenințe cu o intensificare a atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene dacă loviturile asupra pozițiilor militare ruse pe teritoriul Federației Ruse continuă. Putin a spus că Rusia a fost "destul de limitată în răspunsul său" în fața "actelor teroriste și încercărilor de a deteriora infrastructura noastră civilă". Liderul de la Kremlin nu s-a referit în mod explicit la atacurile ucrainene de la baza Diviziei a 3-a de arme motorizate ruse de lângă Valuyki, care au avut loc pe 16 septembrie, și nici nu a precizat la ce acțiuni rusești se referea. Dar forțele ruse au intensificat atacurile asupra infrastructurii civile din Ucraina în ultimele câteva săptămâni, deoarece personalitățile mass-media ruse au devenit mult mai vocale pe această temă.
De Redactia Observator la 17.09.2022, 20:39- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 20:40 Centrala nucleară Zaporojie este din nou conectată la reţeaua electrică naţională a UcraineI
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat, sâmbătă, că ZNPP – centrala nucleară Zaporojie este din nou conectată la reţeaua electrică naţională a Ucrainei, inginerii reparând una dintre cele patru linii externe principale de electricitate care erau avariate din cauza războiului.
Linia de înaltă tensiune de 750 kv alimentează acum cea mai mare centrală nucleară a Europei cu curentul necesar pentru menţinerea la rece a reactoarelor şi pentru alte funcţii de siguranţă, noteaază Ukrinform.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 205 LIVE TEXT. Putin spune că vrea "să termine cât mai repede posibil” războiul....
- Armata rusă, măcinată de corupţie şi gestiune defectuoasă: "Este armata minciunii" - AFP
- Putin îi dă asigurări premierului indian că vrea să termine războiul din Ucraina cât mai repede posibil
UPDATE 20:00 Mercenarii lui Kadîrov s-au întors pe front
Mercenarii lui Kadîrov s-au întors pe front, astfel că două batalioane cecene s-au alăturat trupelor ruse din Donbas. Liderul cecen a promis că va forma patru batalioane noi, pentru a ajuta armata rusă în Ucraina.
Două batalioane cecene, Zapad-Akhmat şi Vostok-Akhmat, s-au alăturat forţelor aliate din Donbas, a anunţat vineri liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliatul lui Putin, pe Telegram.
„Soldaţii batalioanelor Zapad-Akhmat şi Vostok-Akhmat, împreună cu comandanţii lor experimentaţi, s-au alăturat numărului imens de trupe aliate din Donbas. Au echipamente moderne şi arme avansate”, a scris Kadîrov, care a informat anterior că republica sa va forma patru batalioane noi, pentru a ajuta armata rusă în Ucraina.
Kadîrov a făcut apel şi la mobilizare, vineri, invitând fiecare regiune rusă să furnizeze un batalion de „cel puţin 1.000 de voluntari” care să fie trimis în Ucraina.
UPDATE 17:30 Preşedinţia UE cere crearea unui tribunal pentru crime de război
Republica Cehă, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internaţional pentru crime de război, după descoperirea a sute de corpuri înhumate sumar în nord-estul Ucrainei.
Apelul intervine după descoperirea a circa 450 de morminte la periferia Izium, oraş în nord-estul Ucrainei recucerit de la ruşi săptămâna trecută, unele dintre corpurile exhumate prezentând urme de tortură.
"În secolul al XXI-lea, astfel de atacuri împotriva populaţiei civile sunt de neconceput şi odioase", a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, pe Twitter. "Nu trebuie să trecem peste asta. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război. Cer crearea rapidă a unui tribunal internaţional special care să urmărească crima de agresiune".
UPDATE 16:15 Se dau lupte grele în sudul și estul țării
Surse din ambele tabere confirmă că sâmbătă se dau lupte grele pe fronturile din estul și sud-estul Ucrainei, potrivit Sky News.
Un atac cu rachete rusești a provocat un incendiu în zona industrială din Harkov sâmbătă dimineața, a declarat guvernatorul regional ucrainean Oleh Syniehubov.
Oficialul a mai spus că resturile metalice arată că au fost folosite rachete sol-aer S-300, concepute pentru a lovi rachete sau avioane în cer, nu ținte la sol. Analiștii spun că utilizarea de către Rusia a rachetelor pentru atacuri la sol sugerează că ar putea rămâne fără unele muniții de precizie pe măsură ce conflictul continuă.
De asemenea, forțele rusești au lansat atacuri în mai multe părți ale Ucrainei, potrivit rușilor. Ministerul Apărării din Rusia a spus că au fost atacate pozițiilor ucrainene în mai multe părți ale țării. Printre zonele vizate se numără regiunile Herson, Nikolaiev, Harkov și Donețk.
Între timp, rușii au anunțat că sâmbătă au fost înregistrate două bombardamente ucrainene în apropierea centralei nucleare din Zaporojia. Ministerul ucrainean de Externe a negat informația.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat de bombardarea centralei. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a adoptat joi o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ocupației centralei.
UPDATE 15:00 SUA: Putin nu-şi poate atinge obiectivul iniţial în Ucraina
Eşecurile şi resursele limitate ale Rusiei în Ucraina arată că forţele sale sunt incapabile să atingă obiectivele iniţiale ale preşedintelui Vladimir Putin privind invadarea ţării vecine, după cum stau lucrurile în prezent, a declarat vineri şeful serviciilor de informaţii al Pentagonului, potrivit ABC News, care citează Associated Press.
"Ajungem într-un punct când cred că Putin va trebui să-şi revizuiască obiectivele pentru aceasta operaţiune", a declarat generalul locotenent Scott Berrier, şeful Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (Defense Intelligence Agency /DIA/). "Este destul de clar în acest moment că nu va putea face ceea ce intenţiona iniţial", a afirmat el.
"Rusia plănuise o ocupaţie, nu neapărat o invazie, şi asta a aruncat-o înapoi", a declarat Berrier, evocând reticenţa lui Putin de a declara o mobilizare generală pentru a creşte numărul trupelor în Ucraina.
Update 12:50 Biden îl avertizează pe Putin să nu folosească arme nucleare sau chimice în Ucraina
Joe Biden l-a avertizat pe Vladimir putin să nu folosească arme sau focoase nucleare tactice în războiul cu Ucraina. Președintele american a fost întrebat într-un interviu ce i-ar spune liderului de la Kremlin dacă ar lua în considerare folosirea acestora, notează The Guardian.
"Nu. Nu. Nu. Vei schimba fața războiului în ceva nemaivăzut de la Al Doilea Război Mondial", a declarat liderul de la Casa Albă.
Trebuie precizat și faptul că în acest interviu, Joe Biden a refuzat să ofere mai multe detalii legate de modul în care Statele Unite vor acționa în situația în care Vladimir Putin decide să schimbe modul în care se poartă războiul din Ucraina și apelează la armele chimice sau la loviturile nucleare tactice.
" Vor deveni niște paria în lume (n.r. rușii), așa cum nu au fost niciodată. Și, amploarea a ceea ce fac va determina răspunsul pe care îl vor primi", a adăugat Biden.
Update 12:05 Zelenski acuză Rusia de noi crime de război și nu crede că luptele se vor încheia curând
Președintele Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei și a declarat că este prea devreme pentru a spune că valul războiului se schimbă, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide realizate de forțele sale din această lună. Liderul ucrainean a declarat pentru Reuters într-un interviu că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum în a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă de arme străine către țara sa, notează Mediafax.
El a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucea”, orașul de lângă Kiev, unde a acuzat forțele ruse de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului. Moscova a negat acuzațiile. „Începând de astăzi, există 450 de morți, îngropați (în regiunea nord-estică Harkov). Dar mai sunt și altele, înmormântări separate ale multor persoane. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a declarat Zelenski.
Întrebat dacă există dovezi ale unor crime de război, el a spus: „Toate acestea sunt acolo... Există unele dovezi și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru”.
Kremlinul nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la noile acuzații ale lui Zelenski. Rusia neagă în mod regulat că a vizat civili în timpul a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina și a declarat în trecut că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sunt o campanie de defăimare.
Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synhubov, a declarat vineri reporterilor, la unul dintre locurile de înmormântare din orașul Izium, că unele cadavre exhumate acolo au fost găsite cu mâinile legate la spate. Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la locul de înmormântare în masă din Izium, care a fost o fortăreață a frontului rusesc înainte ca contraofensiva Ucrainei să forțeze forțele sale să fugă.
Zelenski, care a vizitat Izium miercuri, și-a repetat apelul către țările occidentale și altele de a intensifica livrările de arme către Ucraina. „Am dori mai mult ajutor din partea Turciei, am dori mai mult ajutor din partea Coreei de Sud. Mai mult ajutor din partea lumii arabe. Din Asia”, a spus el.
Zelenski a citat, de asemenea, „anumite bariere psihologice” în Germania în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare din cauza trecutului său nazist, dar a spus că astfel de livrări sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere împotriva a ceea ce el a numit „fascismul” rusesc. El a acuzat deseori Berlinul că trage de timp în privința furnizării de arme. El a lăudat contraofensiva rapidă a Ucrainei, dar a minimizat orice sugestie că războiul ar fi intrat într-o fază finală. „Este devreme să vorbim despre un sfârșit al acestui război”, a spus el.
Zelenski a declarat că va susține ideea redeschiderii exporturilor rusești de amoniac prin Ucraina, o inițiativă propusă de Națiunile Unite, doar dacă Moscova va restitui Kievului prizonierii de război ucraineni.
Vorbind vineri în Uzbekistan, președintele rus Vladimir Putin a respins cu un zâmbet contraofensiva Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare.
Zelenski a declarat că a fost convins că livrările de arme străine către Ucraina ar fi scăzut dacă Kievul nu ar fi lansat contraofensiva și că câștigurile teritoriale vor impresiona alte țări. „Cred că acesta este un pas foarte important care a influențat sau va influența deciziile anumitor alte țări”, a spus el. Întrebat în cea de-a 205-a zi de război dacă a avut vreodată ocazia să se relaxeze, Zelenski a spus: „Mi-aș dori cu adevărat ca rușii să se relaxeze”.
Update 10:45 Olaf Scholz: Discuțiile cu Putin s-au purtat "întotdeauna pe un ton prietenesc"
Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că, chiar după invazia Rusiei în Ucraina, convorbirile sale telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin s-au purtat "întotdeauna pe un ton prietenesc". În cadrul rubricii "Interviul săptămânii" de la postul public de radio Deutschlandfunk, care potrivit Reuters urmează să fie difuzată duminică, Scholz a arătat că dialogurile sale cu Putin au fost amicale inclusiv când punctele lor de vedere erau "foarte, foarte diferite".
Şeful guvernului de la Berlin a arătat că în convorbirile recente a observat "clar o evoluţie" din partea liderului de la Kremlin, însă nu o schimbare de mare anvergură. Scholz a discutat telefonic cu Putin marţi, pentru prima oară după câteva luni. Potrivit Berlinului, convorbirea a durat 90 de minute, iar cancelarul a insistat că trebuie găsită cât mai rapid o soluţie diplomatică la războiul din Ucraina. El a afirmat că ar trebui incluse încetarea focului, retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean şi respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.
Guvernul german face multe pentru înarmarea Ucrainei, a mai declarat Scholz în interviu, susţinând că tocmai armele furnizate de Germania au fost cele care "au avut efect şi au făcut posibile succesele, succesele actuale înregistrate de Ucraina". De aceea "are sens pentru noi să continuăm acolo", a adăugat el.
Update 08:40 Probleme pentru Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin "certat" la summitul din Uzbekistan și contestat pe plan intern
Vladimir Putin începe să-şi piardă din aliaţi, atât în Rusia, cât şi la nivel internaţional. Preşedintele Rusiei a fost criticat atât de preşedintele Chinei, cât şi de premierul Indiei pentru războiul pe care îl duce în Ucraina, la summitul din Uzbekistan. Asta în timp ce în ţară, mai mulţi politicieni au cerut Dumei de Stat să-l demită pe Putin şi să pună de îndată capăt războiului. Aceştia cer şi judecarea preşedintelui pentru trădare. Detalii aici.
Update 07:20 Kievul propune reluarea exporturilor de amoniac la schim cu prizonierii de război capturați de ruși
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri că va susţine ideea reluării exporturilor ruseşti de amoniac prin Ucraina numai dacă Moscova îi predă pe prizonierii de război, o idee respinsă rapidă de Kremlin, notează Agerpres.
Într-un interviu pentru Reuters, Zelenski a declarat că a propus o înţelegere la Naţiunile Unite privind reluarea transportului de amoniac rus prin Ucraina pentru a atenua lipsa globală de îngrăşământ.
"Sunt împotriva furnizării de amoniac din Federaţia Rusă prin teritoriul nostru. Aş face-o doar în schimbul prizonierilor noştri. Aceasta este ceea ce am oferit ONU", a spus el în interviul realizat de la biroul său prezidenţial.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ideea, a indicat agenţia de presă TASS. "Oamenii şi amoniacul sunt acelaşi lucru?", a întrebat el.
Update 07:00Macron condamnă "în cei mai fermi termeni atrocităţile comise la Izium, în Ucraina, sub ocupaţie rusă"
Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vineri "în cei mai fermi termeni atrocităţile comise la Izium, în Ucraina, sub ocupaţie rusă", după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar în apropierea acestui oraş recucerit de ucraineni de la forţele ruse, potrivit Kievului, relatează AFP.
"Autorii vor trebui să răspundă pentru faptele lor. Nu există pace fără dreptate", a adăugat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri forţele ruse că sunt nişte "ucigaşi" şi "torţionari" după descoperirea a sute de corpuri îngropate sumar într-o pădure din apropiere de Izium, unde au fost descoperite şi "săli de tortură", notează AFP.