Meniu
Search
x

Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile

Pe 24 februarie, la trei zile după ce a recunoscut republicile separatiste din Doneţk şi Luhansk, Rusia a declanşat invazia armată a Ucrainei. La ora 5 dimineaţa, Vladimir Putin a anunţat o "operaţiune de demilitarizare şi denazificare" a Ucrainei, după luni în care a comasat la graniţa Ucrainei sute de mii soldaţi. Ceea ce părea o invazie pentru capturarea şi anexarea Doneţkului şi Luhanskului, pe modelul patentat în Crimeea în 2014, s-a transformat rapid într-un război în toată regula, purtat pe mai multe fronturi, cel mai mare atac militar asupra unui stat european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decretat legea marţială şi mobilizarea generală, fiind declanşată totodată cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa, cu milioane de ucraineni părăsindu-şi casele.

De Redactia Observator la 30.09.2022, 09:15

Război Rusia - Ucraina. Observatornews.ro acoperă derularea evenimentelor şi vă aduce în fiecare zi cele mai importante informaţii şi poveşti de pe front, dar şi declaraţiile, măsurile şi negocierile anunţate la nivel internaţional. O echipă formată din Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea a transmis informaţii din Doneţk, cu mai bine de o lună înainte de război, când nivelul de alertă era deja maxim şi oamenii se temeau de un nou război, şi a continuat să realizeze reportaje din prima linie a frontului şi cele mai fierbinţi zone ale Ucrainei, odată ce inevitabilul s-a produs. Vă prezentăm în continuare desfăşurarea războiului din Ucraina pe zile (ziua 110 - prezent). Desfăşurarea evenimentelor dintre 24 februarie şi 14 aprilie, pe larg, aici. Cum a evoluat situația din 15 aprilie până pe 13 iunie, pe larg, aici. Cum a evoluat situaţia din 14 iunie până pe 2 septembrie, pe larg, aici.

Ziua 191 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 2 septembrie, a 191-a a războiului, pe larg aici.

Volodimir Zelenski susţine că există "dovezi clare" că "Rusia a încercat să deturneze misiunea AIEA" de la centrala nucleară Zaporojie şi insistă asupra importanţei demilitarizării teritoriului respectiv. "Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori", a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după inspecţia de la Zaporojie. Pe de altă parte, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina a continuat să bombardeze centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare în Europa. Joi seară, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a invitat România să recunoască public faptul că trimite arme Kievului.

Pe acelaşi subiect

Ziua 192 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 3 septembrie, a 192-a a războiului, pe larg aici.

Uniunea Europeană doreşte să lanseze un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, o finanţare de 5 miliarde de euro, notează Bloomberg. Proiectul va fi propus şi discutat săptămâna viitoare. Banii fac parte dintr-un pachet de de 9 miliarde de euro propus în luna mai. Statele membre ale UE şi-au dat acordul pentru acest sprijin acordat Ucrainei, singura ţară care a spus "Nu" fiind Ungaria. Pe de altă parte, Rusia a cerut SUA 56 de vize pentru a permite ministrului rus de externe Serghei Lavrov şi delegaţiei sale să se deplaseze la New York pentru a participa la reuniunea anuală a Adunării Generale la ONU în această lună, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns, potrivit Reuters. Iar, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi a declarat vineri că intenţionează să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie (sudul Ucrainei), controlată de Rusia.

Ziua 193 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 4 septembrie, a 193-a a războiului, pe larg aici.

Centrala nucleaară de la Zaporojie a fost deconectată din nou de la reţeaua electrică după noi bombardamente în zonă. În acest context, Volodimir Zelenski avertizează că Rusia pregăteşte un atac puternic în ceea ce priveşte energia Europei. O explozie a avut loc la o expoziţie oficială de arme din oraşul Cernihiv după ce un lansator de grenade a fost declanşat. Printre victime se află şi copii, unul dintre ei chiar în stare gravă, la Terapie Intensivă. Preşedintele Ucrainei a cerut imediat o anchetă severă pentru că evenimentul era organizat în totalitate de autorităţile ucrainene. Germania promite un ajutor de 200 de milioane de euro pentru persoanele strămutate din Ucraina. La schimb, Ucraina se oferă să furnizeze electricitate Germaniei.

Ziua 194 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 5 septembrie, a 194-a a războiului, pe larg aici.

Contraofensiva ucraineană face progrese în sud și est. Forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în vestul Hersonului și au asigurat teritoriu peste râul Siverskyi Doneț în regiunea Donețk. Ritmul contraofensivei se va schimba probabil dramatic de la o zi la alta. Trupele ucrainene au reușit să elibereze o localitate capturată de ruși în martie, spune comandantul adjunct al consiliului din regiunea Herson. Vîsokopillea a fost capturată de ruși în martie, dar acum ar fi fost readusă sub controlul Kievului. Trupele ruse au lansat, duminică, 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra instalaţiilor militare şi civile din Ucraina. Informaţia a fost furnizată de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Ziua 195 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 6 septembrie, a 195-a a războiului, pe larg aici.

Ucrainenii pregătesc o contraofensivă chiar în Crimeea. Consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe locuitorii din această să-şi pregătească adăposturile antiaeriene pentru că vor urma bomdarmente. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) susţine că va prezenta în cursul zilei de astăzi un raport detaliat privind situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie. Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa că noul premier britanic, Liz Truss, va ajuta Ucraina în războiul cu Rusia.

Ziua 196 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 7 septembrie, a 196-a a războiului, pe larg aici

Experţii interntaţionali care au verificat centrala de la Zaporojie au dat publicităţii raportul după inspecţie - bombardarea în apropierea reactoarelor reprezintă un risc nuclear şi ar putea duce la eliberarea pe termen nelimitat de material radioactiv, spun aceştia. Mai mult, au confirmat prezenţa echipamentelor militare ruseşti în turbina centralei şi faptul că pilonii de siguranţă au fost afectaţi iremediabil.

Ziua 197 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 8 septembrie, a 198-a a războiului, pe larg aici

Pe lângă contraofensiva din sudul ţării, forţele ucrainene au atacat, prin surprindere, şi în nord. Volodimir Zelenski a declarat că sunt ”veşti bune” din regiunea Harkov, mulţumind militarilor pentru succesele obţinute. ”Fiecare succes al armatei noastre într-o direcţie sau alta schimbă situaţia generală pe întreaga linie a frontului în favoarea Ucrainei”, a afirmat liderul de la Kiev, în mesajul de miercuri noapte. Ucrainenii au avansat cu 20 km în teritoriul controlat de ruși în Harkov, spre Izium și sunt aproape să înconjoare trupele ruse din localitatea Balaklia. Trupele ucrainene au recâștigat teren și în Herson unde autoritățile de ocupație rusă au amânat referendumul de anexare până pe 4 noiembrie, potrivit ISW.

Ziua 198 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 9 septembrie, a 198-a a războiului, pe larg aici

Armata ucraineană spune că a recuperat zeci de localităţi în sud, est şi nord-est. Cele mai multe progrese se fac în Harkov, dar şi în Donbas au cucerit noi zone lângă Kramatorsk şi Sloviansk. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse la începutul lunii septembrie. Între timp, secretarul de stat american Blinken a făcut o vizită surpriză în Ucraina şi promis ajutor militar suplimentar de încă 2 miliarde de dolari.

Ziua 199 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 10 septembrie, a 199-a a războiului, pe larg aici

Volodimir Zelesnki a declarat că armata ucraineană a recuperat peste 30 de localităţi din nord-estul ţării, în regiunea Harkov. În plus, oficialii ucraineni au distribuit fotografii care arată trupele ridicând steagul în oraşul Kupiansk, principalului nod feroviar care a aprovizionat forțele rusești din nord-estul Ucrainei. Preşedintele ucrainean s-a întâlnit vineri cu şeful companiei turceşti de apărare Baykar şi a anunţat că această companie va înfiinţa o fabrică în Ucraina pentru a construi vehicule aeriene fără pilot la bord.

Ziua 200 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 11 septembrie, a 200-a a războiului, pe larg aici

Forţele ucrainene susţin că sunt pe cale să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium. Armata rusă s-a retras în grabă din mai multe localităţi ale regiunii Harkov, în faţa ofensivei ucrainene. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că armata Ucrainei a recucerit aproximativ "2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie. A fost eliberat, între altele, un nod feroviar prin care treceau liniile de aprovizionare ale trupelor ruse de pe acest front. Analiştii militari consideră că este cea mai mare înfrângere a armatei ruse de la retragerea din împrejurimile Kievului, în luna martie. 

Ziua 201 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 12 septembrie, a 201-a a războiului, pe larg aici

Volodimir Zelenski spune că următoarele trei luni vor fi decisive pentru soarta războiului. El a anunțat, duminică seara, armata sa a preluat controlul în oraşul strategic Izium, estul Ucrainei, unde Kievul a lansat o contraofensivă care a rupt liniile ruseşti. Militarii ucraineni au ajuns, practic, la graniţa Rusiei, în toată regiunea Harkov. De cealaltă parte, rușii se răzbună pentru înfrângerea din nordul Ucrainei prin bombardamente asupra centralelor electrice şi altor obiective esenţiale de infrastructură. Mai multe regiuni ucrainene, inclusiv marele oraş Harkov, au rămas, ieri seară, într-un întuneric total. 

Ziua 202 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 13 septembrie, a 202-a a războiului, pe larg aici

Contraofensiva sudică a Ucrainei continuă să aibă un impact semnificativ asupra moralului rusesc și a capacităților militare din sudul Ucrainei. Imaginile din satelit ale pozițiilor rusești cunoscute din Kîselivka, la 15 km nord-vest de orașul Herson, arată că toate majoritatea vehiculelor rusești și-au părăsit pozițiile anterioare, în concordanță cu zvonurile că trupele Republicii Populare Donețk au abandonat localitatea și s-au mutat după linia râului Nipru, notează ISW.  Kîselivka  este o locație semnificativă din punct de vedere operațional pentru forțele rusești din jurul orașului Herson, deoarece este ultima așezare majoră de-a lungul atât a autostrăzii E58, cât și a unei linii de cale ferată între pozițiile ucrainene actuale și Chornobaivka, partea cea mai îndepărtată a Hersonului. Retragerea aparentă a trupelor ruse din această poziție ar putea compromite capacitatea rușilor de a apăra periferia nord-vestică a orașului și sugerează că trupele din această zonă percep o amenințare iminentă la adresa pozițiilor lor.

Ziua 203 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 14 septembrie, a 203-a a războiului, pe larg aici

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere Occidentului să accelereze livrările de arme, pe măsură ce trupele ucrainene se deplasează pentru a consolida controlul asupra unei mari părți a teritoriului din nord-est, notează Al Jazeera. Şeful statului a spus că forțele ucrainene au recucerit 8.000 de km pătrați. De asemenea, Kievul susține că Rusia a încetat să mai trimită noi trupe în Ucraina. Confruntat cu una dintre cele mai grave înfrângeri din aproape șapte luni de război, Kremlinul a insistat că își va atinge obiectivele militare. Între timp, SUA observă o "schimbare de dinamică" şi promite noi ajutoare militare.

Ziua 204 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 14 septembrie, a 204-a a războiului, pe larg aici

Președintele Volodimir Zelenski a fost implicat într-un accident rutier în Kiev, în urma căruia a suferit răni ușoare. În ciuda incidentului, liderul ucrainean se va întâlni cu șefa Comisiei Europene, aflată la a treia vizită în capitala Ucrainei, de la începutul războiului. Între timp, rușii au bombardat ținte din oraşul Krivoi Rog, distrugând barajul Karachun și au provocat inundații extinse în regiune. Tot joi, liderii de la Beijing și Moscova se întâlnesc în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului. 

Ziua 205 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 15 septembrie, a 205-a a războiului, pe larg aici

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent la Izium, oraşul din regiunea Harkov recucerit zilele trecute de trupele Kievului, susţine că aici a fost descoperită o "groapă comună". Potrivit unui oficial din cadrul Poliţiei regionale, ar fi vorba despre aproximativ 440 de cadavre, unele ucise prin împuşcare, altele, victime ale bombardamentelor ruse. Zelenski a precizat că vineri se vor face verificări amănunţite, în prezenţa jurnaliştilor locali şi străini: "Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat". Tot azi, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la CEDO, în cauza introdusă împotriva Federaţiei Ruse.

Ziua 206 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 16 septembrie, a 206-a a războiului, pe larg aici

Institutul pentru Studiul Războiului explică în analiza zilnică faptul că Vladimir Putin a părut să amenințe cu o intensificare a atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene dacă loviturile asupra pozițiilor militare ruse pe teritoriul Rusiei continuă. Putin a spus că Rusia a fost "destul de limitată în răspunsul său" în fața "actelor teroriste și încercărilor de a deteriora infrastructura noastră civilă". Liderul de la Kremlin nu s-a referit în mod explicit la atacurile ucrainene de la baza Diviziei a 3-a de arme motorizate ruse de lângă Valuyki, care au avut loc pe 16 septembrie, și nici nu a precizat la ce acțiuni rusești se referea.

Ziua 207 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 18 septembrie, a 207-a a războiului, pe larg aici

Cehia, care deţine momentan preşedinţia UE, a cerut organizarea unui tribunal special internaţional prvind judecarea Rusiei pentru crimele de război de la Izium, unde au fost descoperite peste 400 de cadavre într-o groapă, multe cu urme de tortură. De cealaltă parte, Rusia acuză Ucraina că a reînceput atacurile la centrala nucleară de la Zaporojie. Cu toate acestea, principala linie electrică la cea mai mare centrală din Europa a fost repusă în funcţiune. În discursul adresat naţiunii, Volodimir Zelenski a spus că în localităţile din regiunea Harkov s-au dus mâncare, medicamente, a fost restabilită reţeaua de energie electică şi se va restabili şi cea de transport.

Ziua 208 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 19 septembrie, a 208-a a războiului, pe larg aici

Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungeşte, Rusia are tot mai mari probleme în a asigura numărul de soldaţi pe front. Astfel, armate rusă foloseşte camioane pe care le trimite prin oraşe în scopul de a recruta tineri dornici să meargă la război. Autorităţile ruse oferă şi o recompensă voluntarilor: aproape 3.000 de dolari pe lună ar fi "salariul". Ruşii au probleme şi cu armamentul pe frontul din Ucraina. Potrivit presei internaţionale, armata rusă ar dori să transfere în Ucraina sistemele de rachete care protejează oraşul Sankt Petersburg. Armata ucraineană a anunțat oficial că a trecut râul Oskil pe frontul de est, în Harkon. Ucraina acuză Rusia că a bombardat situl centralei nucleare de la Pivdennoukrainsk, din Nikolaev, sudul ţării. 

Ziua 209 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 20 septembrie, a 209-a a războiului, pe larg aici

Armata Ucrainei recucereşte metru cu metru teritoriile ocupate de trupele Kremlinului. Rusia a pierdut controlul total în regiunea Luhansk. În timp ce ucrainenii se întorc în localităţile eliberate, separatiştii din Donbas cer organizarea unui nou referendum pentru alăturarea rapidă la Federaţia Rusă. SUA şi Marea Britanie promit din nou sprijin Ucrainei. În timp ce Marea Britanie spune că va oferi ajutor financiar, Statele Unite anunţă că în viitor ar putea oferi chiar tancuri. UE acordă Ucrainei asistenţă suplimentară în valoare de 5 miliarde euro.

Ziua 210 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 21 septembrie, a 210-a a războiului, pe larg aici

Vladimir Putin a anunțat, într-un discurs televizat, mobilizarea parțială în contextul conflictului din Ucraina. Într-un clip înregistrat, liderul de la Kremlin a spus că țările occidentale încearcă să "blocheze" independența și dezvoltarea și că au făcut din poporul ucrainean "carne de tun" încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea. Președintele rus a precizat că "obiectivul principal" de "eliberare" a populației din regiunea Donbas "rămâne neschimbat". Ulterior anunțului făcut de Putin, ministrul rus al Apărării a spus că vor fi chemaţi 300.000 de rezervişti, în contextul războiului din Ucraina. Serghei Şoigu a precizat că mobilizarea parţială îi va implica pe cei care au experienţă militară.

Ziua 211 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 22 septembrie, a 211-a a războiului, pe larg aici

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin a declanșat, în marile orașe ale Federației, cele mai ample proteste de la începutul războiului din Ucraina. Sute de ruși revoltați au fost arestaţi, iar procurorii îi ameninţă cu 15 ani de închisoare. Deși ministrul Apărării de la Moscova a anuntat că mobilizarea îi va viza doar pe rezerviștii care au luptat deja în teatre de operații, oamenii se tem că mișcarea este, în realitate, o mobilizare generală mascată. Deja, mulți au luat cu asalt granițele înainte de a fi chemaţi la armată şi trimişi pe front. Între timp, Ucraina a anunţat un schimb cu Rusia prin care 215 militari, inclusiv şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă.

Ziua 212 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 23 septembrie, a 212-a a războiului, pe larg aici

Astăzi, 23 septembrie, sunt programate să înceapă referendumurile de anexare a patru zone din Ucraina. Cetăţenii din Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie sunt aşteptaţi la urne pentru a vota alipirea la Rusia. Imediat după ce a fost anunţată organizarea acestor referendumuri, Vladimir Putin a decretat mobilizare parţială. Decizia nu a fost primită deloc bine în Rusia, acolo unde mii de ruşi au trecut graniţa în încercarea de a scăpa de armată. În acest context, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a avut un mesaj pentru cetăţenii ruşi: "Protestaţi! Ripostaţi! Fugiţi! Sau predaţi-vă ucrainenilor! Acestea sunt opţiunile pentru a supravieţui".

Ziua 213 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 24 septembrie, a 213-a a războiului, pe larg aici

Armata ucraineană continuă să înainteze în Donbas, după succesul ofensivei fulgerătoare din regiunea Harkov. În replică, forţele ruse lovesc din nou obiective civile: Odessa a fost ţinta unui atac cu aşa-numite drone sinucigaşe, produse în Iran. Între timp, în Rusia continuă mobilizarea, dar şi fuga celor care încearcă să evite războiul, pe orice cale. Potrivit unor surse confidenţiale, armata rusă ar urmări să recruteze nu doar 300.000 de oameni, cum s-a anunţat oficial, ci de patru ori mai mulţi. 

Ziua 214 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 25 septembrie, a 214-a a războiului, pe larg aici

Rusia continuă spectacolul referendumurilor în teritoriile ucrainene ocupate, deşi nici guvernul de la Kiev, nici majoritatea ţărilor europene nu recunosc legitimitatea votului. La Kremlin s-a stabilit deja scenariul anexării celor patru regiuni din ţara vecină: Duma va dezbate subiectul la 29 septembrie iar decizia va fi luată chiar a doua zi. Dar şi Occidentul a pregătit riposta: Statele Unite şi aliaţii lor vor impune Rusiei noi sancţiuni, iar NATO va spori ajutorul militar pentru Ucraina. 

Ziua 215 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 26 septembrie, a 215-a zi a războiului, pe larg aici

SUA au anunțat "consecinţele catastrofale" în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina. Cel puţin 15 oameni, dintre care 11 copii, au murit, iar alte 24 de persoane au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul într-o şcoală din centrul ţării. În incidente separate, un tânăr l-a împuşcat pe comisarul care se ocupa de înrolare, iar un alt bărbat şi-a dat foc în semn de protest faţă de mobilizarea militară. Peste 260 de mii de ruşi au fugit din ţară pentru că nu vor să lupte în războiul lui Putin.

Ziua 216 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 27 septembrie, a 216-a zi a războiului, pe larg aici

Primele rezultate parţiale ale votului din patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruşi arată că majoritatea locuitorilor s-a pronunţat în favoarea aderării la Rusia. Votul a avut loc pe parcursul a cinci zile în patru regiuni - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. Ucraina a îndemnat marţi Uniunea Europeană să impună sancţiuni economice împotriva Rusiei, drept represalii pentru organizarea unor referendumuri de anexare în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse, declarând că aceşti paşi ai Moscovei nu vor afecta în niciun fel acţiunile forţelor ucrainene pe câmpul de luptă.

Ziua 217 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 28 septembrie, a 217-a zi a războiului, pe larg aici

Vladimir Putin se pregăteşte să anunţe vineri anexarea zonelor ucrainene ocupate după ce rezultatele la aşa-zisele referendumuri au adus un rezultat decisiv pro-Kremlin. În Doneţk şi Luhansk 99% şi respectiv peste 98% din populaţie îşi doreşte alăturarea la Federaţia Rusă, în Zaporojie procentul este doar'' 93%, în timp ce în Herson, 87% au votat pentru anexare. 

Ziua 218 a războiului dintre Rusia și Ucraina

 • Desfășurarea evenimentelor din 29 septembrie, a 218-a zi a războiului, pe larg aici

Vladimir Putin va organiza vineri o ceremonie în care va anexa oficial cele patru regiuni din Ucraina, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, după așa-zisele referendumuri condamnate de Ucraina și Occident. Tot vineri, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza o reuniune specială pe tema incidentelor care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile