Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile

Pe 24 februarie, la trei zile după ce a recunoscut republicile separatiste din Doneţk şi Luhansk, Rusia a declanşat invazia armată a Ucrainei. La ora 5 dimineaţa, Vladimir Putin a anunţat o "operaţiune de demilitarizare şi denazificare" a Ucrainei, după luni în care a comasat la graniţa Ucrainei sute de mii soldaţi. Ceea ce părea o invazie pentru capturarea şi anexarea Doneţkului şi Luhanskului, pe modelul patentat în Crimeea în 2014, s-a transformat rapid într-un război în toată regula, purtat pe mai multe fronturi, cel mai mare atac militar asupra unui stat european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decretat legea marţială şi mobilizarea generală, fiind declanşată totodată cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa, cu milioane de ucraineni părăsindu-şi casele.

de Redactia Observator

la 01.11.2022, 07:25

Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile
- Shutterstock

Război Rusia - Ucraina. Observatornews.ro acoperă derularea evenimentelor şi vă aduce în fiecare zi cele mai importante informaţii şi poveşti de pe front, dar şi declaraţiile, măsurile şi negocierile anunţate la nivel internaţional. O echipă formată din Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea a transmis informaţii din Doneţk, cu mai bine de o lună înainte de război, când nivelul de alertă era deja maxim şi oamenii se temeau de un nou război, şi a continuat să realizeze reportaje din prima linie a frontului şi cele mai fierbinţi zone ale Ucrainei, odată ce inevitabilul s-a produs. Vă prezentăm în continuare desfăşurarea războiului din Ucraina pe zile (ziua 110 - prezent). Desfăşurarea evenimentelor dintre 24 februarie şi 14 aprilie, pe larg, aici. Cum a evoluat situația din 15 aprilie până pe 13 iunie, pe larg, aici. Cum a evoluat situaţia din 14 iunie până pe 2 septembrie, pe larg, aici.

Ziua 191 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 2 septembrie, a 191-a a războiului, pe larg aici.

Volodimir Zelenski susţine că există "dovezi clare" că "Rusia a încercat să deturneze misiunea AIEA" de la centrala nucleară Zaporojie şi insistă asupra importanţei demilitarizării teritoriului respectiv. "Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori", a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după inspecţia de la Zaporojie. Pe de altă parte, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina a continuat să bombardeze centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare în Europa. Joi seară, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a invitat România să recunoască public faptul că trimite arme Kievului.

Pe acelaşi subiect

Ziua 192 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 3 septembrie, a 192-a a războiului, pe larg aici.

Uniunea Europeană doreşte să lanseze un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, o finanţare de 5 miliarde de euro, notează Bloomberg. Proiectul va fi propus şi discutat săptămâna viitoare. Banii fac parte dintr-un pachet de de 9 miliarde de euro propus în luna mai. Statele membre ale UE şi-au dat acordul pentru acest sprijin acordat Ucrainei, singura ţară care a spus "Nu" fiind Ungaria. Pe de altă parte, Rusia a cerut SUA 56 de vize pentru a permite ministrului rus de externe Serghei Lavrov şi delegaţiei sale să se deplaseze la New York pentru a participa la reuniunea anuală a Adunării Generale la ONU în această lună, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns, potrivit Reuters. Iar, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi a declarat vineri că intenţionează să prezinte la începutul săptămânii viitoare un raport privind siguranţa centralei nucleare de la Zaporojie (sudul Ucrainei), controlată de Rusia.

Ziua 193 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 4 septembrie, a 193-a a războiului, pe larg aici.

Centrala nucleaară de la Zaporojie a fost deconectată din nou de la reţeaua electrică după noi bombardamente în zonă. În acest context, Volodimir Zelenski avertizează că Rusia pregăteşte un atac puternic în ceea ce priveşte energia Europei. O explozie a avut loc la o expoziţie oficială de arme din oraşul Cernihiv după ce un lansator de grenade a fost declanşat. Printre victime se află şi copii, unul dintre ei chiar în stare gravă, la Terapie Intensivă. Preşedintele Ucrainei a cerut imediat o anchetă severă pentru că evenimentul era organizat în totalitate de autorităţile ucrainene. Germania promite un ajutor de 200 de milioane de euro pentru persoanele strămutate din Ucraina. La schimb, Ucraina se oferă să furnizeze electricitate Germaniei.

Ziua 194 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 5 septembrie, a 194-a a războiului, pe larg aici.

Contraofensiva ucraineană face progrese în sud și est. Forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în vestul Hersonului și au asigurat teritoriu peste râul Siverskyi Doneț în regiunea Donețk. Ritmul contraofensivei se va schimba probabil dramatic de la o zi la alta. Trupele ucrainene au reușit să elibereze o localitate capturată de ruși în martie, spune comandantul adjunct al consiliului din regiunea Herson. Vîsokopillea a fost capturată de ruși în martie, dar acum ar fi fost readusă sub controlul Kievului. Trupele ruse au lansat, duminică, 14 rachete şi peste 15 lovituri aeriene asupra instalaţiilor militare şi civile din Ucraina. Informaţia a fost furnizată de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Ziua 195 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 6 septembrie, a 195-a a războiului, pe larg aici.

Ucrainenii pregătesc o contraofensivă chiar în Crimeea. Consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe locuitorii din această să-şi pregătească adăposturile antiaeriene pentru că vor urma bomdarmente. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) susţine că va prezenta în cursul zilei de astăzi un raport detaliat privind situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie. Volodimir Zelenski şi-a exprimat speranţa că noul premier britanic, Liz Truss, va ajuta Ucraina în războiul cu Rusia.

Ziua 196 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 7 septembrie, a 196-a a războiului, pe larg aici

Experţii interntaţionali care au verificat centrala de la Zaporojie au dat publicităţii raportul după inspecţie - bombardarea în apropierea reactoarelor reprezintă un risc nuclear şi ar putea duce la eliberarea pe termen nelimitat de material radioactiv, spun aceştia. Mai mult, au confirmat prezenţa echipamentelor militare ruseşti în turbina centralei şi faptul că pilonii de siguranţă au fost afectaţi iremediabil.

Ziua 197 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 8 septembrie, a 198-a a războiului, pe larg aici

Pe lângă contraofensiva din sudul ţării, forţele ucrainene au atacat, prin surprindere, şi în nord. Volodimir Zelenski a declarat că sunt ”veşti bune” din regiunea Harkov, mulţumind militarilor pentru succesele obţinute. ”Fiecare succes al armatei noastre într-o direcţie sau alta schimbă situaţia generală pe întreaga linie a frontului în favoarea Ucrainei”, a afirmat liderul de la Kiev, în mesajul de miercuri noapte. Ucrainenii au avansat cu 20 km în teritoriul controlat de ruși în Harkov, spre Izium și sunt aproape să înconjoare trupele ruse din localitatea Balaklia. Trupele ucrainene au recâștigat teren și în Herson unde autoritățile de ocupație rusă au amânat referendumul de anexare până pe 4 noiembrie, potrivit ISW.

Ziua 198 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 9 septembrie, a 198-a a războiului, pe larg aici

Armata ucraineană spune că a recuperat zeci de localităţi în sud, est şi nord-est. Cele mai multe progrese se fac în Harkov, dar şi în Donbas au cucerit noi zone lângă Kramatorsk şi Sloviansk. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse la începutul lunii septembrie. Între timp, secretarul de stat american Blinken a făcut o vizită surpriză în Ucraina şi promis ajutor militar suplimentar de încă 2 miliarde de dolari.

Ziua 199 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 10 septembrie, a 199-a a războiului, pe larg aici

Volodimir Zelesnki a declarat că armata ucraineană a recuperat peste 30 de localităţi din nord-estul ţării, în regiunea Harkov. În plus, oficialii ucraineni au distribuit fotografii care arată trupele ridicând steagul în oraşul Kupiansk, principalului nod feroviar care a aprovizionat forțele rusești din nord-estul Ucrainei. Preşedintele ucrainean s-a întâlnit vineri cu şeful companiei turceşti de apărare Baykar şi a anunţat că această companie va înfiinţa o fabrică în Ucraina pentru a construi vehicule aeriene fără pilot la bord.

Ziua 200 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 11 septembrie, a 200-a a războiului, pe larg aici

Forţele ucrainene susţin că sunt pe cale să preia din nou controlul asupra localităţilor din jurul oraşului Izium. Armata rusă s-a retras în grabă din mai multe localităţi ale regiunii Harkov, în faţa ofensivei ucrainene. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că armata Ucrainei a recucerit aproximativ "2.000 de kilometri de teritoriu" în septembrie. A fost eliberat, între altele, un nod feroviar prin care treceau liniile de aprovizionare ale trupelor ruse de pe acest front. 

Ziua 201 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 12 septembrie, a 201-a a războiului, pe larg aici

Volodimir Zelenski spune că următoarele trei luni vor fi decisive pentru soarta războiului. El a anunțat, duminică seara, armata sa a preluat controlul în oraşul strategic Izium, estul Ucrainei, unde Kievul a lansat o contraofensivă care a rupt liniile ruseşti. Militarii ucraineni au ajuns, practic, la graniţa Rusiei, în toată regiunea Harkov. De cealaltă parte, rușii se răzbună pentru înfrângerea din nordul Ucrainei prin bombardamente asupra centralelor electrice şi altor obiective esenţiale de infrastructură. Mai multe regiuni ucrainene, inclusiv marele oraş Harkov, au rămas, ieri seară, într-un întuneric total. 

Ziua 202 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 13 septembrie, a 202-a a războiului, pe larg aici

Contraofensiva sudică a Ucrainei continuă să aibă un impact semnificativ asupra moralului rusesc și a capacităților militare din sudul Ucrainei. Imaginile din satelit ale pozițiilor rusești cunoscute din Kîselivka, la 15 km nord-vest de orașul Herson, arată că toate majoritatea vehiculelor rusești și-au părăsit pozițiile anterioare, în concordanță cu zvonurile că trupele Republicii Populare Donețk au abandonat localitatea și s-au mutat după linia râului Nipru, notează ISW. 

Ziua 203 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 14 septembrie, a 203-a a războiului, pe larg aici

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere Occidentului să accelereze livrările de arme, pe măsură ce trupele ucrainene se deplasează pentru a consolida controlul asupra unei mari părți a teritoriului din nord-est, notează Al Jazeera. Şeful statului a spus că forțele ucrainene au recucerit 8.000 de km pătrați. De asemenea, Kievul susține că Rusia a încetat să mai trimită noi trupe în Ucraina. Confruntat cu una dintre cele mai grave înfrângeri din aproape șapte luni de război, Kremlinul a insistat că își va atinge obiectivele militare. Între timp, SUA observă o "schimbare de dinamică" şi promite noi ajutoare militare.

Ziua 204 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 14 septembrie, a 204-a a războiului, pe larg aici

Președintele Volodimir Zelenski a fost implicat într-un accident rutier în Kiev, în urma căruia a suferit răni ușoare. În ciuda incidentului, liderul ucrainean se va întâlni cu șefa Comisiei Europene, aflată la a treia vizită în capitala Ucrainei, de la începutul războiului. Între timp, rușii au bombardat ținte din oraşul Krivoi Rog, distrugând barajul Karachun și au provocat inundații extinse în regiune. Tot joi, liderii de la Beijing și Moscova se întâlnesc în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului. 

Ziua 205 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 15 septembrie, a 205-a a războiului, pe larg aici

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezent la Izium, oraşul din regiunea Harkov recucerit zilele trecute de trupele Kievului, susţine că aici a fost descoperită o "groapă comună". Potrivit unui oficial din cadrul Poliţiei regionale, ar fi vorba despre aproximativ 440 de cadavre, unele ucise prin împuşcare, altele, victime ale bombardamentelor ruse. Zelenski a precizat că vineri se vor face verificări amănunţite, în prezenţa jurnaliştilor locali şi străini: "Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat". Tot azi, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că România a decis să intervină în favoarea Ucrainei la CEDO, în cauza introdusă împotriva Federaţiei Ruse.

Ziua 206 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 16 septembrie, a 206-a a războiului, pe larg aici

Institutul pentru Studiul Războiului explică în analiza zilnică faptul că Vladimir Putin a părut să amenințe cu o intensificare a atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene dacă loviturile asupra pozițiilor militare ruse pe teritoriul Rusiei continuă. Putin a spus că Rusia a fost "destul de limitată în răspunsul său" în fața "actelor teroriste și încercărilor de a deteriora infrastructura noastră civilă". Liderul de la Kremlin nu s-a referit în mod explicit la atacurile ucrainene de la baza Diviziei a 3-a de arme motorizate ruse de lângă Valuyki, care au avut loc pe 16 septembrie, și nici nu a precizat la ce acțiuni rusești se referea.

Ziua 207 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 18 septembrie, a 207-a a războiului, pe larg aici

Cehia, care deţine momentan preşedinţia UE, a cerut organizarea unui tribunal special internaţional prvind judecarea Rusiei pentru crimele de război de la Izium, unde au fost descoperite peste 400 de cadavre într-o groapă, multe cu urme de tortură. De cealaltă parte, Rusia acuză Ucraina că a reînceput atacurile la centrala nucleară de la Zaporojie. Cu toate acestea, principala linie electrică la cea mai mare centrală din Europa a fost repusă în funcţiune. În discursul adresat naţiunii, Volodimir Zelenski a spus că în localităţile din regiunea Harkov s-au dus mâncare, medicamente, a fost restabilită reţeaua de energie electică şi se va restabili şi cea de transport.

Ziua 208 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 19 septembrie, a 208-a a războiului, pe larg aici

Pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungeşte, Rusia are tot mai mari probleme în a asigura numărul de soldaţi pe front. Astfel, armate rusă foloseşte camioane pe care le trimite prin oraşe în scopul de a recruta tineri dornici să meargă la război. Autorităţile ruse oferă şi o recompensă voluntarilor: aproape 3.000 de dolari pe lună ar fi "salariul". Ruşii au probleme şi cu armamentul pe frontul din Ucraina. Potrivit presei internaţionale, armata rusă ar dori să transfere în Ucraina sistemele de rachete care protejează oraşul Sankt Petersburg. 

Ziua 209 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 20 septembrie, a 209-a a războiului, pe larg aici

Armata Ucrainei recucereşte metru cu metru teritoriile ocupate de trupele Kremlinului. Rusia a pierdut controlul total în regiunea Luhansk. În timp ce ucrainenii se întorc în localităţile eliberate, separatiştii din Donbas cer organizarea unui nou referendum pentru alăturarea rapidă la Federaţia Rusă. SUA şi Marea Britanie promit din nou sprijin Ucrainei. În timp ce Marea Britanie spune că va oferi ajutor financiar, Statele Unite anunţă că în viitor ar putea oferi chiar tancuri. UE acordă Ucrainei asistenţă suplimentară în valoare de 5 miliarde euro.

Ziua 210 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 21 septembrie, a 210-a a războiului, pe larg aici

Vladimir Putin a anunțat, într-un discurs televizat, mobilizarea parțială în contextul conflictului din Ucraina. Într-un clip înregistrat, liderul de la Kremlin a spus că țările occidentale încearcă să "blocheze" independența și dezvoltarea și că au făcut din poporul ucrainean "carne de tun" încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea. Președintele rus a precizat că "obiectivul principal" de "eliberare" a populației din regiunea Donbas "rămâne neschimbat". 

Ziua 211 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 22 septembrie, a 211-a a războiului, pe larg aici

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin a declanșat, în marile orașe ale Federației, cele mai ample proteste de la începutul războiului din Ucraina. Sute de ruși revoltați au fost arestaţi, iar procurorii îi ameninţă cu 15 ani de închisoare. Deși ministrul Apărării de la Moscova a anuntat că mobilizarea îi va viza doar pe rezerviștii care au luptat deja în teatre de operații, oamenii se tem că mișcarea este, în realitate, o mobilizare generală mascată. 

Ziua 212 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 23 septembrie, a 212-a a războiului, pe larg aici

Astăzi, 23 septembrie, sunt programate să înceapă referendumurile de anexare a patru zone din Ucraina. Cetăţenii din Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie sunt aşteptaţi la urne pentru a vota alipirea la Rusia. Imediat după ce a fost anunţată organizarea acestor referendumuri, Vladimir Putin a decretat mobilizare parţială. Decizia nu a fost primită deloc bine în Rusia, acolo unde mii de ruşi au trecut graniţa în încercarea de a scăpa de armată. În acest context, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a avut un mesaj pentru cetăţenii ruşi: "Protestaţi! Ripostaţi! Fugiţi! Sau predaţi-vă ucrainenilor! Acestea sunt opţiunile pentru a supravieţui".

Ziua 213 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 24 septembrie, a 213-a a războiului, pe larg aici

Armata ucraineană continuă să înainteze în Donbas, după succesul ofensivei fulgerătoare din regiunea Harkov. În replică, forţele ruse lovesc din nou obiective civile: Odessa a fost ţinta unui atac cu aşa-numite drone sinucigaşe, produse în Iran. Între timp, în Rusia continuă mobilizarea, dar şi fuga celor care încearcă să evite războiul, pe orice cale. Potrivit unor surse confidenţiale, armata rusă ar urmări să recruteze nu doar 300.000 de oameni, cum s-a anunţat oficial, ci de patru ori mai mulţi. 

Ziua 214 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 25 septembrie, a 214-a a războiului, pe larg aici

Rusia continuă spectacolul referendumurilor în teritoriile ucrainene ocupate, deşi nici guvernul de la Kiev, nici majoritatea ţărilor europene nu recunosc legitimitatea votului. La Kremlin s-a stabilit deja scenariul anexării celor patru regiuni din ţara vecină: Duma va dezbate subiectul la 29 septembrie iar decizia va fi luată chiar a doua zi. Dar şi Occidentul a pregătit riposta: Statele Unite şi aliaţii lor vor impune Rusiei noi sancţiuni, iar NATO va spori ajutorul militar pentru Ucraina. 

Ziua 215 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 26 septembrie, a 215-a zi a războiului, pe larg aici

SUA au anunțat "consecinţele catastrofale" în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina. Cel puţin 15 oameni, dintre care 11 copii, au murit, iar alte 24 de persoane au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul într-o şcoală din centrul ţării. În incidente separate, un tânăr l-a împuşcat pe comisarul care se ocupa de înrolare, iar un alt bărbat şi-a dat foc în semn de protest faţă de mobilizarea militară. 

Ziua 216 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 27 septembrie, a 216-a zi a războiului, pe larg aici

Primele rezultate parţiale ale votului din patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruşi arată că majoritatea locuitorilor s-a pronunţat în favoarea aderării la Rusia. Votul a avut loc pe parcursul a cinci zile în patru regiuni - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean. Ucraina a îndemnat marţi Uniunea Europeană să impună sancţiuni economice împotriva Rusiei, drept represalii pentru organizarea unor referendumuri de anexare în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse, declarând că aceşti paşi ai Moscovei nu vor afecta în niciun fel acţiunile forţelor ucrainene pe câmpul de luptă.

Ziua 217 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 28 septembrie, a 217-a zi a războiului, pe larg aici

Vladimir Putin se pregăteşte să anunţe vineri anexarea zonelor ucrainene ocupate după ce rezultatele la aşa-zisele referendumuri au adus un rezultat decisiv pro-Kremlin. În Doneţk şi Luhansk 99% şi respectiv peste 98% din populaţie îşi doreşte alăturarea la Federaţia Rusă, în Zaporojie procentul este doar'' 93%, în timp ce în Herson, 87% au votat pentru anexare. 

Ziua 218 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 29 septembrie, a 218-a zi a războiului, pe larg aici

Vladimir Putin va organiza vineri o ceremonie în care va anexa oficial cele patru regiuni din Ucraina, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, după așa-zisele referendumuri condamnate de Ucraina și Occident. Tot vineri, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza o reuniune specială pe tema incidentelor care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2. 

Ziua 219 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 30 septembrie, a 219-a zi a războiului, pe larg aici

Putin a semnat tratatele de anexare a patru regiuni din Ucraina, un teritoriu aproape cât Transilvania. Şi spune că orice atac asupra acestor regiuni va echivala cu un atac asupra Rusiei. În discursul său, Putin a pomenit din nou de armele nucleare, afirmând că aici State Unite au fixat precedentul. În replică, Kievul a depus cerere de aderare rapidă la NATO. Statele Unite, Uniunea Europenă, inclusiv România, spun că nu vor recunoaşte niciodată anexarea.

Ziua 220 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 1 octombrie, a 220-a zi a războiului, pe larg aici

La o zi după ce Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a Donbasului, Zaporojie și Herson, presa ucraineană transmite că directorul centralei nucleare de la Zaporojie ar fi fost răpit de ruși. Vineri, Kievul a depus cerere de aderare rapidă la NATO. Tot vineri, preşedintele american a afirmat că Statele Unite şi aliaţii lor nu se vor lăsa "intimidaţi" de liderul rus, promiţând că NATO va apăra "fiecare centimetru" din teritoriul său.

Ziua 221 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 2 octombrie, a 221-a zi a războiului, pe larg aici. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa depune o cerere ''accelerată'' pentru a se alătura alianței militare NATO, după ce liderul rus Vladimir Putin a proclamat anexarea. Totodadă preşedintele ucrainean a menţionat că Rusia pierde lupta pe zi ce trece lupta pentru comunitatea internaţională, notează Al Jazeera. Între timp, Moscova răspunde cu aceeaşi monedă: Circulaţia camioanelor înmatriculate în statele membre ale Uniunii Europene va fi interzisă în Rusia începând cu data de 10 octombrie.

Ziua 222 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 3 octombrie, a 222-a zi a războiului, pe larg aici. 

Rusia ar fi trimis în Oceanul Arctic submarinul nuclear "K-329 Belgorod", submarin lansat oficial în iunie. Potrivit informaţiilor NATO, citate de La Repubblica, submarinul poate transporta şi lansa torpila nucleară "Poseidon", supranumită şi "Arma Apocalipsei". Unele surse neoficiale susţin că "K-329 Belgorod" ar fi cauzat şi defecţiunile de la conductele Nord Stream. Pe frontul din Ucraina, Zelenski anunţă că armata a eliberat două localităţi din regiunea Herson.

Ziua 223 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 4 octombrie, a 223-a zi a războiului, pe larg aici. 

După succesul ofensivei din regiunea Harkov, armata ucraineană a străpuns liniile de apărare ruseşti şi în sud, spre Herson, după cum recunosc chiar comandanţii inamici. În ultimele ore militarii ucraineni au avansat kilometri întregi pe malul drept al Niprului, acolo unde frontul rusesc pare a fi aproape de colaps. Informațiile nu sunt confirmate de armata ucraineană, care păstrează tăcerea cu privire la operațiunile în curs de derulare pentru a nu le periclita. 

Ziua 224 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 5 octombrie, a 224-a zi a războiului, pe larg aici. 

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană avansează rapid în regiunile din sudul ţării şi recucereşte localităţi. Zelenski a avut o discuţie telefonică şi cu preşedintele SUA, Joe Biden, precum şi cu noul premier al Italiei, Giorgia Meloni. Pe de altă parte, poliţia ucraineană a descoperit "o cameră de tortură" în oraşul Pisky-Radkivski, din Harkov, localitate care s-a aflat până nu demmult sub ocupaţie rusească. Iar la Zaporojie, Ucraina îşi propune să repornească reactoarele centralei nucleare.

Ziua 225 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 6 octombrie, a 225-a zi a războiului, pe larg aici

Două persoane și-au pierdut viața și mai multe clădiri au fost avariate și distruse în regiunea Zaporojie, ca urmare a unor bombardamente ale armatei ruse, anunţă guvernatorul ucrainean al regiunii. Lideri din peste 40 de țări europene discută joi și vineri la Praga despre războiul din Ucraina și măsurile politice adoptate de Rusia în ultima perioadă. Armata Ucraineană a intrat în regiunea Lugansk și se pregătește să continue ofensiva spre oraşul Svatove. Pe Frontul de Sud, ucrainenii au împins linia frontului cu 20 de km, anunţă serviciile britanice.

Ziua 226 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 7 octombrie, a 226-a zi a războiului, pe larg aici. 

 În Ucraina, trupele ruseşti continuă să cedeze teren, iar contraatacurile pe care le încearcă sunt respinse. Volodimir Zelenski a anunțat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că armata ucraineană a recucerit peste 500 de kilometri pătraţi în regiunea Herson de la 1 octombrie. Între timp, Joe Biden avertizează cu privire la riscul unei "apocalipse" nucleare. "Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba” în 1962, a spus președintele american la New York, unde a precizat că liderul de la Kremlin "nu glumește când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice".

Ziua 227 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 8 octombrie, a 227-a zi a războiului, pe larg aici. 

O explozie uriașă a deteriorat grav singurul pod care leagă Crimeea anexată de Rusia continentală. Cel puțin trei persoane au murit în deflagrație, potrivit oficialilor ruși, potrivit cărora incidentul a fost provocat de un camion aruncat în aer. Între timp, un tren de marfă din Ilovaisk, în regiunea Donețk ocupată de ruși, a fost lovit de o „explozie puternică”, spune un consilier al primarului lui Mariupol, iar centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată de la alimentarea electrică în urma unui bombardament rusesc.

Ziua 228 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 9 octombrie, a 228-a zi a războiului, pe larg aici

Cel puțin 12 persoane au fost ucise și alte 87 au fost rănite după ce rachetele au lovit orașul ucrainean Zaporojie, potrivit oficialilor. Președintele Volodimir Zelenski a promis că cei care au ordonat și au lansat loviturile „fără milă” în orașul din sud-estul Ucrainei vor fi trași la răspundere. Rusia a trimis scafandri să evalueze daunele produse de explozia de sâmbătă la podul peste strâmtoarea Kerci.

Ziua 229 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 10 octombrie, a 229-a zi a războiului, pe larg aici.

Vladimir Putin a convocat, luni, Consiliul de Securitate, după explozia de pe podul Kerci. "Acesta este un atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile critice a Federației Ruse", a declarat liderul de la Kremlin. El a dat vina pe Kiev pentru deflagrația masivă care a avariat Podul Crimeii. Între timp, după ce sâmbătă dimineață un bloc de locuinţe a fost lovit în plin de rachete, Zaporojie a fost din nou atacat şi duminică noapte. Centrala nucleară a orașului a fost reconectată la reţeaua de electricitate, a anunţat AIEA, care a numit conexiunea o "eliberare temporară dintr-o situaţie încă de nesuportat".

Ziua 231 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 12 octombrie, a 231-a zi a războiului, pe larg aici.

 Rusia anunţă că a făcut opt arestări în urma exploziei de la podul Kerci. Servicile secrete ruse spun că  atacul ar fi fost organizat de Direcţia centrală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean. Vladimir Putin se foloseşte de aceste incident pentru a justifica valul de atacuri din ultimele trei zile.

Ziua 232 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 13 octombrie, a 232-a zi a războiului, pe larg aici.

O ploaie de rachete a lovit, în noaptea de miercuri spre joi, 40 de orașe ucrainene, după ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat încercarea Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene, iar aliaţii Kievului au anunţat acordarea de ajutor militar, informează Reuters. Printre ținte s-au numărat orașul-port Nikolaev și regiunea Kiev, unde au fost lovite puncte de infrastructură critică. 

Ziua 233 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 14 octombrie, a 233-a zi a războiului, pe larg aici.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează că continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii ucrainene, asta pe măsură ce trupele Kievului reușesc să avanseze către orașul Svatove din regiunea Lugansk. Experții mai subliniază faptul că lipsa pregătirii în cazul noilor recruți, la care se adaugă problemele logistice ale trupelor care deja se află pe front, ar putea determina Moscova să oprească operațiunile ofensive în anumite zone și să ordone operațiuni defensive în punctele strategice. Problemele rușilor sunt accentuate și de moralul scăzut al soldaților și de nemulțumirea în creștere a familiilor acestora care ar putea, după cum explică un blogger militar, "ar putea rupe Rusia din interior".

Ziua 234 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 15 octombrie, a 234-a zi a războiului, pe larg aici.

Vladimir Putin anunţă că opreşte pentru moment bombardamentele asupra Ucrainei. Preşedintele Rusiei spune că obiectivul nu este distrugerea ţării, iar atacurile din ultimele zile şi-au atins ţintele, astfel că noi bombardamente nu îşi mai au rostul. De partea cealaltă, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că trebuie reinstaurată pacea, iar acest lucru nu poate fi realizat decât prin victoria clară a Ucrainei. Autorităţile ruse susţin că podul Kerci din Crimeea va fi reparat până vara viitoare.

Ziua 235 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 16 octombrie, a 235-a zi a războiului, pe larg aici.

Cel puţin 11 persoane au murit într-un poligon militar din Belgorod, la graniţa cu Ucraina, după ce doi recruţi au deschis focul. Rusia susţine că a fost vorba despre un "atac terorist". Zelenski spune că Ucraina deţine controlul oraşului-cheie Bahmut, iar Rusia a pierdut aproximativ 65.000 de oameni în războiul contra Ucrainei. Miliardarul Elon Musk a declarat că va continua să finanţeze proiectul Starlink în Ucraina, chiar dacă pierde bani.

Ziua 236 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 17 octombrie, a 236-a zi a războiului, pe larg aici.

O aeronavă militară s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din orașul Eisk, din sudul Rusiei, transmite BBC. Imaginile neconfirmate ale incidentului au arătat o minge de foc uriașă înghițind un bloc turn. Ministerul rus al Apărării a declarat că avionul, un bombardier Su-34, se afla într-un zbor de antrenament când unul dintre motoarele sale a luat foc.

Ziua 237 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 18 octombrie, a 237-a zi a războiului, pe larg aici.

Continuă atacurile rusești cu drone kamikaze în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în Kiev. Kremlinul dă asigurări că ”nu are informaţii” despre folosirea de către armata rusă a unor drone de fabricaţie iraniană în atacurile care au lovit inclusiv clădiri rezidențiale. Rusia a eliberat 108 ucrainence, în urma unui schimb de prizonieri. 

Ziua 238 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 19 octombrie, a 238-a zi a războiului, pe larg aici.

Două bombardiere strategice ale Rusiei au fost interceptate de avioanele de vânătoare americane în apropiere de Alaska. Iranul vrea o organizeze o serie de discuţii cu reprezentanţii ucraineni pentru a lămuri acuzaţiile conform cărora Teheranul oferă armament Moscovei. De partea cealaltă, Volodimir Zelenski spune că faptul că Rusia a apelat la Iran pentru drone reprezintă recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic. Iar centrala de la Zaporojie a fost repusă în funcţiune după ce a fost restabilită conexiunea cu reţeaua electrică.

Ziua 239 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 20 octombrie, a 239-a zi a războiului, pe larg aici.

Legea marţială este în vigoare în teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă, în urma unui decret al lui Vladimir Putin. Acesta a ordonat, de asemenea, tuturor regiunilor Rusiei să susţină aşa-numita operaţiune militară specială din Ucraina. Deocamdată nu este clar ce efecte vor avea aceste decizii pe teren, unde ruşii au început evacuarea oraşului Herson, cel mai important centru urban ucrainean pe care îl controlează. În acest timp, autorităţile de la Kiev iau măsuri drastice de economisire a energiei electrice, deoarece 40 la sută din centralele Ucrainei sunt avariate sever de atacurile Rusiei.

Ziua 240 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 21 octombrie, a 240-a zi a războiului, pe larg aici.

Serviciile secrete din Kiev susţin că Moscova pregăteşte atentate teroriste pe teritoriul Federaţiei Ruse şi va arunca vina asupra Ucrainei. Uniunea Europeană și Regatul Unit au anunțat separat noi sancțiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de drone utilizate de Rusia în Ucraina. 

Ziua 241 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 22 octombrie, a 241-a zi a războiului, pe larg aici.

Sâmbătă au avut loc noi atacuri rusești în Nikopol, Odessa, Kirovohrad și Lutsk. Au fost lovite zeci de clădiri și instalații energetice critice. Între timp, în Lugansk, mercenarii Wagner construiesc linii de apărare împotriva tancurilor ucrainene. Iar în Marea Neagră, Rusia și-a mărit prezența navală cu ambarcațiuni echipate cu rachete Kalibr.

Ziua 242 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 23 octombrie, a 242-a zi a războiului, pe larg aici.

Un milion şi jumătate de familii ucrainene au rămas, ieri, în întuneric după un nou val de atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice. Au fost afectate şi regiuni din vestul Ucrainei, departe de linia frontului. Primăria din Kiev a avertizat că locuitorii capitalei ar putea fi lipsiţi de curent electric şi căldură "mai multe zile sau chiar săptămâni". În acest timp, ruşii îndeamnă, şi mai insistent, populaţia civilă din Herson să se retragă pe malul estic al Niprului. 

Ziua 243 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 24 octombrie, a 243-a zi a războiului, pe larg aici

Armata lui Vladimir Putin continuă să atace cu drone şi rachete orașele ucrainene. Asta, în timp ce, la 8 luni de la declanșarea războiului, ministrul rus Serghei Şoigu susține că Ucraina ar pregăti un atac cu "bombă murdară" pe teritoriul propriu, pentru a da vina pe Rusia. "Lumea nu s-ar lăsa păcălită dacă ar exista o încercare de a folosi această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare", a avertizat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson. Acuzaţii "absurde" şi "periculoase", a reacţionat imediat și ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Volodimir Zelenski a respins aceste acuzaţii, precizând că ele demonstrează că Rusia pregăteşte "o nouă etapă în escaladare" şi că lumea trebuie să răspundă la aceasta "cât mai dur posibil".

Ziua 244 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 25 octombrie, a 244-a zi a războiului, pe larg aici

Un oficial al apărării ucrainene susţine că trupele ruse sunt angajate într-o redistribuire masivă în sudul țării, inclusiv într-o zonă în care Ucraina a lansat o contraofensivă. SUA avertizează Rusia că vor exista "consecinţe" dacă va utiliza bombe nucleare în conflictul militar. Între timp, lideri naţionali, experţi în dezvoltare şi directori executivi s-au reunit la Berlin pentru a discuta despre costul de reconstrucţie al Ucrainei.

Ziua 245 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 26 octombrie, a 245-a zi a războiului, pe larg aici

Ruşii se străduiesc să recupereze regiunea Herson, iar pentru a-și asigura reuşita avansează pe două fronturi. Potrivit unui oficial ucrainean, citat de Reuters, Kremlinul se pregătește pentru "cele mai grele bătălii" în această regiune. Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că Rusia ar face o "greşeală gravă, gravă" dacă ar desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina. De altfel, Statele Unite ale Americii au transferat în Ucraina primele două sisteme de rachete NASAMS.

Ziua 246 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 27 octombrie, a 246-a zi a războiului, pe larg aici

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seară că lupte extrem de acerbe se dau în prezent lângă Bahmut, oraş din regiunea Doneţk în estul Ucrainei, o ţintă prioritară pentru armata rusă de luni de zile. "Situaţia din prima linie nu cunoaşte schimbări semnificative. În regiune, lângă Bahmut şi Avdiivka, au loc lupte extrem de acerbe", a spus preşedintele ucrainean în intervenţia sa zilnică difuzată pe reţelele de socializare.

Ziua 247 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 28 octombrie, a 247-a zi a războiului, pe larg aici

Lupta din Herson va fi cea mai dură de până acum, au anunțat ucrainenii, pentru că soldații lui Vladimir Puțin se regrupează și se refac. Ba mai mult, ruşii au început să utilizeze canalele de irigaţii pe post de tranşee. Iar, mai nou, Kremlinul a renunţat la conceptul de "denazificare" şi a trecut la cel de "desatanizare" - asta ar fi acum misiunea in Ucraina. Între timp, Moscova a acuzat Kievul că s-a retras de la negocieri în martie la ordinul SUA, chiar dacă "textul era deja pregătit".

Ziua 248 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 29 octombrie, a 248-a zi a războiului, pe larg aici. 

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea. "Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene", a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Ziua 249 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 30 octombrie, a 249-a zi a războiului, pe larg aici. 

Rusia și-a suspendat participarea la un acord mediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene, după atacurile asupra navelor din Crimeea. Drept reacție, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia Rusiei necesită un răspuns internaţional puternic din partea ONU şi a Grupului celor 20 de economii majore. Între timp, Marea Neagră se transformă în câmp de bătălie. Mai multe drone ucrainene au atacat flota rusă din Crimea.  O victorie mică într-o mare de întuneric pentru ucraineni: peste 10% din populaţia ţării a rămas fără curent, iar pe front armata se confruntă cu înfrângeri în lanţ.

Ziua 250 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 31 octombrie, a 250-a zi a războiului, pe larg aici

Rusia ameninţă să înfometeze lumea, susţine preşedintele Zelenski. A oprit din nou exporturile de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră, iar oficiali din întreaga lumea i-au criticat decizia. Pe de altă parte, o serie de explozii s-au auzit luni dimineaţă la Kiev, capitala Ucrainei, în timp ce autorităţile regionale din nordul, estul şi centrul Ucrainei au raportat de asemenea lovituri de rachete. Ministerul de Interne din Republica Moldova anunță că o rachetă rusească, doborâtă de sistemul ucrainean antiaerian, a căzut luni dimineață, pe teritoriul satului Naslavcea, raionul Ocnița, localitate aflată la frontiera de nord cu Ucraina. 

Ziua 251 a războiului dintre Rusia și Ucraina

  • Desfășurarea evenimentelor din 1 noiembrie, a 251-a zi a războiului, pe larg aici

Rusia a atacat ieri, 31 octombrie, mai multe oraşe ucrainene printre care şi capitala Kiev, iar Vladimir Putin avertizează că armata sa poate provoca şi mai multe daune. Locuitorii din Kiev stau si acum la cozi pentru apa potabilă după ce rachetele ruseşti au distrus infrastructura oraşului. Între timp, experţii ONU încep să verifice locaţiile în care ruşii spun că ucrainenii ar construi "bombe murdare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina. Desfășurarea evenimentelor pe zile