Războiul din Ucraina lasă urme adânci. Imagini din satelit cu dezastrul lăsat în urmă de atacurile ruşilor, lângă Kiev
A trecut mai bine de o săptămână de când Rusia a declanşat invazia Ucrainei, iar pagubele sunt însemnate. Distrugere, oraşe pustiite, unde tăcerea adâncă e întreruptă doar de zgomotele exploziilor şi oameni speriaţi. O serie de imagini din satelit, publicate de Maxar Technologies, surprind zone din Ucraina, lovite de atacurile armatei ruse.
De Redactia Observator la 03.03.2022, 08:53Din satelit, imaginea de ansamblu e dureroasă: case în flăcări şi zeci de cratere pe terenul din jurul localităţii situate la 80 de kilometri de Kiev. În Cernihiv, un pod care traversa Râul Stryzhen pare să fie complet distrus, în timp ce mai multe clădiri rezidenţiale şi o fabrică din apropiere arată, la propriu, ca după război. În imagini poate fi observat şi un convoi militar, despre care ucrainenii susţin că ar fi rusesc. Coloana de vehicule militare a pus stăpânire pe drumul care străbate regiunea.
Povestea nescrisă a războiului dintre Rusia şi Ucraina. Imagini din satelit
De asemenea, fotografiile publicate de Maxar Technologies înfăţişează un alt "spectacol" sumbru: un munte de blindate, identificate de autorităţile locale drept fiind ruseşti, stivuite în ruină pe o stradă din oraşul Bucha, la marginea capitalei Kiev. Potrivit CNN, oficialii ucraineni au anunţat duminică - în a patra zi de război - că au oprit avansul soldaţilor ruşi în această zonă. Într-un alt orăşel din Ucraina, imaginile din satelit spun o poveste similară. La 70 de kilometri de Kiev, în Sukaci, un crater de dimensiuni considerabile se întinde în mijlocul drumului, casele din jur prezentând urme serioase de distrugere.
În imagini e prezentat şi satul Rivnopillya din regiunea Cernihiv, acolo unde localnicii s-au aruncat în luptă cu mâinile goale şi au ţinut piept tancurilor ruseşti, după cum arată un videoclip postat pe reţeaua de socializare TikTok. Fotografiile au fost realizate în ultima zi din februarie, înainte ca ceaţa densă şi pătura de nori să blocheze sateliţii care monitorizează, între altele, evoluţia conflictului care a aruncat în aer pacea fragilă din Europa de Est.