Războiul din Ucraina și capacana în care Putin a intrat singur. Un profesor de la Yale explică cum președintele rus și-ar putea pierde puterea
Timothy David Snyder, profesor al catedrei de istoria a Universității Yale, unul dintre autorii care au tratat pe larg subiectul dictaturilor, a făcut o analiză a situației în care se află Vladimir Putin la aproape cinci luni de la începutul războiului din Ucraina.
De Adrian Popovici la 24.07.2022, 15:16Profesorul este de părere că Vladimir Putin se află într-o capcană pe care și-a construit-o singur de-a lungul timpului și din care poate ieși doar dacă declară victoria în conflictul început în ianuarie. Mai exact, rivalii săi politici, militarii și chiar publicul rus se află în situația în care vor fi de acord cu proclamarea succesului în acest război. De asemenea, aceștia sunt gata să pună toată responsabilitatea unei înfrângeri pe umerii președintelui.
Controlul pe care Vladimir Putin a o are asupra Federației Ruse pornește de la modul în care îi ține la distanță pe cei care îi contestă puterea, sprijinul populației și armată. Cu toate acestea, controlul asupra informațiilor legate de războiul din Ucraina subminează poziția liderului de la Kremlin pe termen lung.
Snyder subliniază faptul că în loc să obțină sprijinul real al populației pentru războiul din Ucraina, Putin se mulțumește cu o retorică dramatică pe televiziuni sau pe canalele de Telegram, realizată de cei care îi susțin regimul.
Mobilizarea populației, un semn de slăbiciune pentru Putin
Puterea pe care Putin și regimul său o proiectează e fundamentală pentru funcționarea și, în cele din urmă, chiar existența acestora. Din această cauză, cu o populație reticientă față de război, orice încercare de a declara o mobilizare națională poate fi percepută ca un semn de slăbiciune și, ca atare, poate fi un potențial pericol pentru popularitatea conducătorilor.
Slăbiciunea de care dă dovadă Putin este susținută și de pierderile semnificative pe care armata lui le înregistrează în acest război. În plus, sancțiunile occidentale au lovit puternic chiar și domeniul militar, astfel încât acum apelează la Iran. După cum explică Snyder, chiar dacă președintele rus nu va avea probleme majore din cauza diminuării puterii militare, în timp acest lucru se va reflecta și asupra imaginii sale publice.
O veche glumă comunistă spunea: „Noi ne prefacem că muncim și voi vă faceți că ne plătiți.” În Rusia de astăzi, realitatea este ceva mai mult de genul "te prefaci că câștigi un război și ne prefacem că arătăm entuziasm", concluzionează profesorul.