Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin nu este primit la funerariile de stat organizate pentru Shinzo Abe

Lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, i-ar putea fi refuzată participarea la funeraliile fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe, chiar dacă liderul de la Kremlin și-ar anunța intenția de a fi prezent, au explicat mai mulți oficiali care au dorit să rămână anonimi, citat de Bloomberg.

de Adrian Popovici

la 23.07.2022, 12:44

Shinzo Abe a fost cel mai tânăr premier din istoria Japoniei
Funerariile de stat pentru Shinzo Abe vor avea loc pe 27 septembrie. - Profimedia

Guvernul japonez intenționează să refuze participarea lui Putin, deoarece intrarea sa în țara asiatică a fost efectiv interzisă în urma invaziei ruse în Ucraina, explică publicațiile nipone. Cu toate acestea, este puțin probabil ca liderul rus să dorească să participe la eveniment, a declarat un înalt oficial de la Tokyo.

În ciuda acestor discuții, trebuie precizat faptul că, momentan, este neclar dacă liderul de la Kremlin ar fi interesat să călătorească în Japonia pentru a-și prezenta omagiile pentru defunctul premier.

Funeraliile lui Shinzo Abe, motiv de controverse pe scena internațională

Shinzo Abe a fost împușcat în urmă cu câteva săptămâni, iar înmormântarea sa a avut loc la scurt timp după atac, dar guvernul a decis că funeralii de stat vor avea loc pe 27 septembrie la Nippon Budokan din centrul Tokyo, notează Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Decizia nu a fost primită bine de toţi japonezii. Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în apropierea biroului premierului din Tokyo pentru a protesta faţă de această decizie, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo, iar pe reţelele de socializare obiecţiile au variat de la utilizarea fondurilor contribuabililor până la plângeri că guvernul ar putea încerca să facă capital politic din moartea lui Abe.

Pe lângă dezbaterile interne, funeraliile lui Shinzo Abe deschid o serie de controverse internaționale legate de participanții la acest eveniment. Astfel, după anunțarea datei la care va avea loc comemorarea, diplomații japonezi vor contacta reprezentanții statelor, teritoriilor și instituțiilor internaționale care colaborează cu guvernul de la Tokyo.

Pe această listă se află și Taiwanul, un teritoriu cu un statut internațional ambiguu. presa internațională notează că vicepreședintele acestei insule, William Lai, a călătorit în Japonia săptămâna trecută pentru a lua parte la funeraliile ținute pentru familia lui Shinzo Abe. Oficialul a ținut să sublinieze că a fost vorba despre o "vizită personală ca individ privat."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin nu este primit la funerariile de stat organizate pentru Shinzo Abe