Pariul lui Putin pentru a câștiga războiul: o armă veche, mai puternică decât orice rachetă trimisă de SUA în Ucraina
O analiză a experților citați de Reuters arată că Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, mizează pe tactică antică și care s-ar putea dovedi mult mai eficientă decât armele pe care Occidentul le trimite Kievului: timpul. Liderul de la Kremlin speră că prelungirea războiului din Ucraina și crizele alimentare și energetice vor reduce determinarea occidentalilor.
Un astfel de scenariu este susținut și de pozițiile oficialilor de la Kremlin care, în discursurile publice, vorbesc despre plecarea de la putere a lui Boris Johnson și a lui Mario Draghi ca un rezultat al politicii de "autovătămare" a Occidentului prin sancțiunile.
În una din aparițiile sale recente, Vladimir Putin a declarat acțiunile Moscovei în Ucraina sunt abia la început și a provocat Statele Unite ale Americii, momentan cel mai puternic stat din punct de vedere economic și militar, să se opună Rusiei, adăugând că vor da greș.
"Pariul lui Putin este că el poate câștiga într-un război de uzură", a declarat directorul CIA, William Burns, fost ambasador al SUA la Moscova, pentru Forumul de Securitate Aspen.
Liderul de la Kremlin crede că poate "strangula economia ucraineană și poate doborî publicul și liderii din Europa, și poate înfrânge Statele Unite pentru că, în opinia sa, americanii suferă întotdeauna de tulburări de deficit de atenție și vor fi distrași de altceva", a adăugat Burns.
Burns a făcut o vizită secretă la finalul anului trecut în care l-a avertizat pe Putin despre consecințele unei invazii asupra Ucrainei dar, cu toate aceste, chiar și după aproape cinci luni de război Kremlinul rămâne ferm pe pozițiile sale, sigur că își va putea atinge obiectivele din Ucraina.
Ministrul de externe al lui Putin de 18 de ani, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că ambițiile Rusiei în Ucraina au depășit cu mult regiunea estică Donbas, incluzând acum sudul Ucrainei și "o serie de alte teritorii".
Barry R. Posen, profesor de științe politice al MIT, este de părere că viitorul conflictului din Ucraina este blocat în limitele actuale și că există posibilitatea ca războiul deschis din acest moment să se transforme în unul rece.
Putin vrea să aducă Rusia la statul de superputere
Mulți comentatori sunt de părere că din momentul în care Vladimir Putin a devenit președintele Federației Ruse scopul său a fost acela de a reda țării sale gloria și puterea fostei URSS. Această atitudine poate fi văzută în modul în care a tratat extinderea NATO către est, mai ales către Ucraina sau Georgia, state pe care le consideră în sfera sa de influență.
Pornind de la justificările oferite invaziei asupra Ucrainei, care ascund o încercare de a schimba echilibrul geopolitic actual, Putin consideră că poate înfrânge Kievul, mai ales dacă va avea parte de ajutorul Chinei în lupta împotriva sancțiunilor impuse de statele occidentale. Cu toate acestea, analiștii subliniază că pariul pe care liderul de la Kremlin îl face acum are un preț ridicat în pierderi umane și materiale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰