Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin s-a comparat cu Petru cel Mare: Rusia își ia înapoi teritorii cum a făcut țarul cu suedezii

Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia, notează Agerpres.

De Redactia Observator la 10.06.2022, 08:37
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
Vladimir Putin a comparat războiul din ucraina cu cel purtat de Petru cel Mare împotriva Suediei. - Profimedia

"Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera", a afirmat Vladimir Putin, într-o întâlnire cu tineri antreprenori la Moscova.

"Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg, n.red.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (...) El recupera şi întărea ţara", a mai spus preşedintele rus.

"Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim", a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina.

Istoria, un element central al regimului lui Vladimir Putin

Pe acelaşi subiect

"Da, au existat epoci în istoria ţării noastre când am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forţele şi a merge înainte", a mai afirmat Putin.

Înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721) avea să facă din Rusia principala putere în Marea Baltică şi un actor important pe scena europeană.

Rusia îl sărbătoreşte joi pe ţarul Petru cel Mare, care a încercat să apropie imperiul de Europa, un ecou al trecutului care contrastează cu prezentul, în plină ruptură între Moscova şi Occident din cauza invaziei ruse din Ucraina.

Pentru a marca 350 ani de la naşterea celui care a condus Rusia mai întâi ca ţar, apoi ca împărat din 1682 până la moartea sa în 1725, preşedintele Vladimir Putin a vizitat joi, la Moscova, o expoziţie consacrată lui Petru I

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin s-a comparat cu Petru cel Mare: Rusia își ia înapoi teritorii cum a făcut țarul cu suedezii