Reacţia lui Trump după ce Zelenski a cerut arme nucleare dacă Ucraina nu este primită în NATO
Reprezentantul special al Casei Albe pentru Ucraina, Keith Kellogg, consideră că șansele Ucrainei de a dobândi din nou arme nucleare sunt "mici spre la zero". Declaraţia vine după ce președintele Volodimir Zelenski a spus marţi dacă Statele Unite nu vor ca Ucraina să adere la NATO, ar trebui să-i ofere o garanție alternativă de securitate cum ar fi armele nucleare. Astfel de afirmaţii "frizează nebunia", a reacţionat miercuri Kremlinul.
De Redactia Observator la 06.02.2025, 17:45Emisarul special american pentru Ucraina și Rusia, generalul în retragere Keith Kellogg a exclus miercuri posibilitatea ca Ucraina să primească arme nucleare. "Șansele sunt între mici și zero", a spus el într-un interviu pentru Fox News.
Emisarul special al SUA respinge ideea înarmării nucleare a Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 4 februarie într-un interviu pentru Piers Morgan că Ucraina ar trebui să primească arme nucleare, dacă nu este acceptată în NATO, odată ce faza fierbinte a războiului cu Rusia se va termina, pentru a descuraja Moscova să invadeze din nou Ucraina
Ca reacție, Keith Kellogg a catalogat un astfel de scenariu drept nerealist. "Șansele ca Ucraina să-și recupereze armele nucleare sunt undeva între mici și zero", a spus el, adăugând: "Să fim sinceri... nu se va întâmpla".
- Ucraina a lansat iar o contraofensivă în Kursk, cu 400 de soldați și echipamente NATO. Ruşii susţin că au...
- Când se vor întâlni Trump şi Putin: Pregătirile sunt într-un "stadiu avansat"
- Primele avioane de luptă Mirage promise de Franța au ajuns în Ucraina. Kievul ar fi primit între 3 şi 6 aeronave
- Cum încearcă Putin să pună capăt războiului după ce și-a dat seama că nu poate fi câștigat. Filmul...
- Trump vrea pământurile rare ale Ucrainei, dar 70% din resurse se află în Donbas. Ruşii, aproape să cucerească...
"Amintiți-vă, președintele a spus că suntem un guvern de bun simț. Când cineva face astfel de declarații, trebuie să analizăm rezultatul sau potențialul. Asta înseamnă să ne folosim bunul simț", a mai declarat el.
Zelenski cere arme nucleare dacă Ucraina nu intră în NATO
În interviul cu Piers Morgan, Zelenski a recunoscut că aderarea Ucrainei la NATO ar putea dura "ani sau chiar decenii", ceea ce ridică o întrebare esențială: "Ce ne va proteja de pericol pe parcursul întregului proces?" "Ce fel de sprijin, ce tip de rachete? Ne vor da arme nucleare? Atunci să ne dea arme nucleare", a declarat Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.
El a admis că Occidentul ar putea furniza Ucrainei rachete convenționale pentru a descuraja Rusia, dar a subliniat că nu este clar dacă acestea ar putea contracara amenințarea rachetelor nucleare rusești. "Așadar, să facem astfel: dați-ne înapoi armele nucleare, dați-ne înapoi sistemele noastre de rachete; parteneri, ajutați-ne să finanțăm o armată de un milion de oameni și desfășurați-vă trupele în regiunile Ucrainei unde dorim stabilitate, astfel încât populația să trăiască în siguranță", a propus Zelenski.
Zelenski a mai punctat că dacă Rusia a invadat Ucraina de teama unei aderări la NATO, atunci dacă țara nu a intrat în Alianță, "Putin trebuie să se retragă complet de pe teritoriul nostru". "El (Putin - Ed.) ne-a invadat pentru că i-a fost teamă că vom deveni membri NATO. Bine, noi nu suntem membri NATO. Pleacă de pe pământul nostru."
Kremlinul reacționează: "Declarațiile lui Zelenski frizează nebunia"
Miercuri şi Kremlinul a reacţionat la declaraţiile lui Zelenski. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, a calificat solicitarea președintelui ucrainean ca fiind "la limita nebuniei". "Astfel de declarații și cereri frizează nebunia. Există un regim internațional de neproliferare a armelor nucleare, iar asemenea discuții contravin total acestuia", a declarat Peskov, citat de TASS.
În 1994, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina a fost de acord să predea Rusiei armele nucleare sovietice staţionate pe teritoriul său în schimbul unor garanții din partea Rusiei, SUA și Regatului Unit că suveranitatea și independența sa vor fi respectate – un tratat pe care Moscova l-a încălcat prin invaziile sale repetate. Ucrainenenii susţin că acele arme nucleare erau ale lor, în timp ce ruşii spun că ele doar erau staţionate în Ucraina iar Kievul nu a avut niciodată codurile de lansare.