Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina a lansat iar o contraofensivă în Kursk, cu 400 de soldați și echipamente NATO. Ruşii susţin că au respins atacul. VIDEO

Forțele Armate Ucrainene au lansat o nouă contraofensivă în regiunea Kursk, atacând pozițiile rusești la sud-est de Sudja, în direcția satelor Cerkasskaia Konopelka și Ulanok. Potrivit unor surse pro-ucrainene, scopul ofensivei ar fi recucerirea localității Konopelka, pierdută recent. Au atacat cu aproximativ 400 de soldați și echipamente NATO, reușind să pătrundă în satul Ulanok. Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării susține că toate atacurile au fost respinse și că localitățile vizate rămân sub controlul forțelor ruse. Moscova a publicat imagini captate de drone, în care susține că sunt surprinse mai multe blindate ucrainene distruse în timpul contraofensivei. De partea sa, Kievul nu a confirmat oficial ofensiva. Totuși, atacul vine la o lună după o operațiune similară lansată pe 5 ianuarie.

de Redactia Observator

la 06.02.2025 , 17:01

Război în Ucraina. Armata ucraineană a lansat joi o nouă ofensivă în regiunea rusă Kursk, a doua de la începutul anului, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, în ziua în care se împlinesc șase luni de la incursiunea surpriză a trupelor ucrainene în această zonă. Deși inițial Ucraina a capturat o suprafață de 1300 de km pătraţi de teritoriu, aceasta s-a redus considerabil în ultima jumătate de an la 420 de km pătraţi, în urma contraofensivei ruse.

Trupele ucrainene au mai lansat o ofensivă în Kursk şi pe 5 ianuarie 2025, în urma căreia au pierdut mai mult teritoriu decât au câştigat. Care e miza? Ucrainenii cel mai probabil au atacat pentru a bloca o tentatiă a ruşilor de a rupe în două teritoriul controlat de ei în Kursk, izolând orăşelul Sudja, unde trupele Kievului şi-au asigurat un avanpost.

Ruşii au transmis public că negocierile nu pot avea loc atâta timp cât Ucraina controlează părți din regiunea Kursk. Ambele părți se pregătesc în mod clar pentru negocieri și depun eforturi finale pentru a-și îmbunătăți poziția de negociere. 

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Atac respins, susține Moscova

Surse pro-ucrainene susţin că trupele Kievului au atacat cu 400 de soldați şi echipamente NATO şi au reușit să intre în satul Ulanok.

"Formațiunile militare ucrainene au încercat să desfășoare o contraofensivă în zona localităților Cerkasskaia Konopelka și Ulanok, folosind două brigăzi mecanizate dotate cu vehicule blindate", a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat publicat pe Telegram.

Oficialii ruși susțin că atacul a fost respins și că localitățile menționate rămân sub controlul forțelor ruse. Potrivit aceleiași surse, armata ucraineană ar fi pierdut în această ofensivă șase tancuri, trei transportoare blindate, 14 vehicule de luptă ale infanteriei și trei vehicule de inginerie militară.

Bloggerii militari ruși contrazic Ministerul Apărării

Mai mulți bloggeri militari ruși au raportat însă lupte intense în Kursk, iar unii dintre ei contestă versiunea oficială a Moscovei. Bloggerul Semion Pegov susține că Ucraina a profitat de condițiile meteo nefavorabile, care au împiedicat armata rusă să utilizeze dronele. În plus, Mihail Zvinciuk și canalul Rîbar afirmă că trupele ucrainene ar fi capturat satul Cerkasskaia Konopelka, contrazicând declarațiile Ministerului Apărării.

Kievul nu confirmă oficial ofensiva

Autoritățile de la Kiev nu au anunțat oficial nicio acțiune militară de amploare în Kursk. Totuși, canalul ucrainean Strana citează o sursă militară care confirmă existența unor confruntări în zonă.

Ucraina a pierdut două treimi din teritoriul capturat inițial

Ofensiva ucraineană în Kursk a început pe 6 august 2024, când trupele Kievului au ocupat inițial aproximativ 1.300 km², profitând de slaba apărare a armatei ruse în acea zonă.

Numeroși soldați ruși, majoritatea tineri recruți, au fost luați prizonieri în primele zile ale atacului. Însă, în urma contraofensivei rusești, la sfârșitul lunii ianuarie, Ucraina mai controla doar 442 km² din teritoriul inițial, potrivit unei analize efectuate de AFP pe baza datelor furnizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Posibilă miză pentru negocieri de pace

Unul dintre obiectivele acestei incursiuni ucrainene a fost să forțeze Rusia să-și redistribuie forțele și să reducă presiunea pe frontul din estul Ucrainei. Cu toate acestea, armata rusă și-a continuat înaintarea în est și amenință poziții strategice ucrainene.

În ciuda pierderilor teritoriale, președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că regiunea Kursk, aflată parțial sub control ucrainean, ar putea fi folosită ca monedă de schimb în eventuale negocieri de pace cu Rusia.

Soldați nord-coreeni retrași după pierderi grele

În luptele din Kursk, Rusia a folosit inclusiv soldați nord-coreeni, însă aceștia au fost retrași la mijlocul lunii ianuarie, după ce au suferit pierderi semnificative, potrivit armatei ucrainene.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Chiria sau rata depăşeşte mai mult de 50% din veniturile tale lunare?
Observator » Ştiri externe » Ucraina a lansat iar o contraofensivă în Kursk, cu 400 de soldați și echipamente NATO. Ruşii susţin că au respins atacul. VIDEO