Antena LIVE

Reuters, AP, CNN și New York Times au negat cu fermitate acuzațiile Israelului că ştiau de dinainte de atacul Hamas

Război Israel - Hamas. Reuters, AP, CNN și New York Times au negat cu fermitate acuzațiile lansate joi de Israel conform cărora patru fotografi independenți din Gaza, cu care instituţiile de presă au colaborat, ar fi ştiut de dinainte despre atacul Hamas din 7 octombrie.

De la 10.11.2023, 17:28
Reuters, AP, CNN și New York Times au negat cu fermitate acuzațiile Israelului că ştiau de dinainte de atacul Hamas Twitter

Ministrul Comunicaţiilor din Israel Shlomo Karhi a declarat joi că "anumiţi indivizi" care au lucrat pentru Reuters, AP, CNN și New York Times "aveau cunoștințe în prealabil" despre atacul Hamas.  Toate cele patru instituţii de presă au negat acuzaţiile. NYT a numit acuzațiile oficialului israelian "revoltătoare" şi a transmis că ele îi pun în pericol pe freelanceri.

Pe 7 octombrie, Hamas a lansat atacuri devastatoare și fără precedent asupra sudului Israelului, ucigând peste 1.400 de civili și soldați israelieni și răpind peste 240 de persoane.  Declaraţiile oficialului de la Tel Aviv au venit după ce site-ul pro-Israel Honest Reporting a sugerat, fără a prezenta dovezi clare, că prezența fotografilor freelanceri ar fi putut face "parte din plan". Potrivit site-ului citat, prezența fotografilor pe 7 octombrie la primele ore ale atacului "ridică întrebări etice". 

Imaginile surprinse atunci de fotografi includ un tanc israelian în flăcări, palestinieni care au spart un gard la kibbutz-ul Kfar Aza și scene ale atacul în sine. Guvernul israelian a declarat că "descoperirile tulburătoare" ale site-ului Honest Reporting arată că fotografii au depășit "orice limită profesională și morală".

Reuters, AP, CNN și New York Times au publicat comunicate în care susţin că nu au existat aranjamente în prealabil cu niciunul dintre jurnaliști pentru a furniza fotografii.

Pe acelaşi subiect

The New York Times a descris acuzațiile drept "inconştiente". "The Times a acoperit pe larg atacurile din 7 octombrie și războiul cu corectitudine, imparțialitate și o înțelegere constantă a complexităților conflictului", a transmis ziarul american. 

De asemenea, NYT a apărat munca fotojurnaliştilor independenţi din zonele de conflict, adăugând că munca lor "presupune de multe ori să se grăbească spre o zonă de pericol pentru a furniza relatări de la faţa locului ale martorilor şi pentru a documenta ştiri importante. Acesta este rolul esențial al unei prese libere pe timp de război".

NYT a explicat că unul dintre fotografi, Yousef Massoud, nu a colaborat cu ziarul în acea zi, dar "de atunci a depus o muncă importantă pentru noi".

"Niciun angajat AP nu se afla la graniță în momentul atacurilor și nici un membru AP nu a trecut granița", a transmis şi agenţia de ştiri americană Associated Press. "Când acceptăm fotografii independente, depunem eforturi mari pentru a verifica autenticitatea imaginilor și că acestea arată ceea ce se pretinde", a adăugat AP.

Agenția a mai spus că nu mai lucrează cu unul dintre jurnaliști, Hassan Eslaiah, despre care s-a aflat că a fost fotografiat cu liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar. Şi CNN a spus că nu a avut cunoștințe prealabile despre atac, dar a confirmat că își va suspenda legăturile cu fotograful Hassan Eslaiah. 

Şi Reuters a negat că ar fi avut cunoștințe prealabile despre atacul din 7 octombrie sau că ar fi "inflitrat jurnaliști în gruparea Hamas".  Honest Reporting a reacţionat joi spunând că "nu a acuzat Reuters de complot", ci mai degrabă a ridicat "probleme etice serioase cu privire la asocierea instituțiilor de știri cu acești freelanceri". 

După acuzaţiile iniţiale ale site-ului, Benny Gantz, membru al cabinetului de război din Israel, a spus că fotojurnaliştii ar trebui trataţi ca terorişti dacă s-a dovedit că ştiau dinainte de atacul din 7 octombrie. Un deputat al partidului aflat la guvernare Likud, Danny Danon, a mai spus că jurnaliştii vor fi trecuţi pe "lista persoanelor pentru asasinare" din cauza participării lor la atacuri.

Jurnaliştii sunt protejaţi de dreptul internaţional care spune că trebuie trataţi drept civili şi protejaţi ca atare în timpul conflictelor. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a anunţat că cel puțin 39 de jurnalişti și angajaţi de presă au fost ucişi de la începutul războiului dintre Israel - Hamas, dintre care 34 de palestinieni, patru israelieni şi un libanez.

"Jurnaliştii din Gaza se confruntă cu riscuri deosebit de mari în timp ce încearcă să acopere conflictul în contextul atacurilor terestre israeliene asupra oraşului Gaza, a atacurilor israeliene aeriene devastatoare, a comunicaţiilor întrerupte şi a penelor extinse de curent", se arată în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

cnn gaza hamas israel presa razboi israel hamas reuters
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024