Antena Meniu Search
x

Israelul a lansat atacuri aeriene asupra sau lângă trei spitale din Gaza. De ce loveşte armata aceste ţinte. "O extindere a războiului este inevitabilă"

Război Israel - Hamas. Israelul a lansat atacuri aeriene asupra sau în apropierea a cel puţin trei spitale, susţin oficialii din Gaza, citaţi de AFP. Forţele de Apărare ale Israelului au transmis joi că se luptă cu militanţi înarmați în "cartierul militar" al orașului Gaza, lângă Spitalul Shifa, cel mai mare spital din Gaza. 

de Redactia Observator

la 10.11.2023, 13:17

Războiul dintre Israel şi Hamas a intrat în ziua 35. Oficialii din Gaza au declarat că Israelul a lansat vineri atacuri aeriene asupra sau în apropierea a cel puţin trei spitale, crescând şi mai mult presiunea asupra sistemului de sănătate precar al enclavei palestiniene, în timp acesta ce se luptă să facă faţă miilor de persoane rănite sau strămutate ca urmare a războiului Israelului împotriva militanţilor Hamas.

Armata israeliană a susţinut în ultimele săptămâni că principalul centru de comandă al Hamas este situat sub Spitalul Shifa și a acuzat gruparea palestiniană că folosește spitalul unde sunt 1.500 de paturi și aproximativ 4.000 de angajați, ca scut uman.

În Cisiordania ocupată s-a înregistrat cea mai sângeroasă zi de violenţe în zonă din 2002, cu cel puţin 18 palestinieni ucişi în incidente violente separate cu trupele israeliene, o spirală de violenţă care aminteşte de cea de-a doua Intifada, în paralel cu războiul de o lună al Israelului împotriva miliţiilor islamiste din Gaza.  Până acum, bombardamentele Israelului în Fâşia Gaza au făcut peste 10.500 de morţi, majoritatea civili, dintre care peste 4.300 copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Armata israeliană a anunţat că sistemele sale de apărare antiaeriană au interceptat sistemul de apărare antiaeriană Arrow o rachetă sol-sol trasă spre teritoriul său din zona Mării Roşii, după mai multe incidente de acest fel din ultimele săptămâni, revendicate de rebelii houthi din Yemen.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, Israelul a atacat joi seara cu rachete antitanc miliţieni libanezi şi posturi ale Hezbollah, în timp ce schimburile de focuri continuă la graniţa dintre cele două ţări, pe fondul escaladării regionale cu gruparea islamistă Hamas în Gaza şi miliţia şiită libaneză. Israelul a acceptat pauze zilnice de patru ore, fără atacuri, în unele zone din enclavă.

Armata israeliană anunţă că a confiscat zeci de arme și a ucis 30 de teroriști

Forțele de Apărare ale Israelului au transmis vineri că au atacat un avanpost și o tabără de antrenament Hamas din nordul Fâșiei Gaza. Au confiscat zeci de arme și au ucis aproximativ 30 de teroriști, susţine IDF, citat de Times of Israel. 

Potrivit armatei israeliene, trupele sale au capturat puști de asalt, rachete, mortiere, drone, hărți, echipamente de comunicații de la fața locului. Soldaţii israelieni au atacat și birourile lui Muhammad Sinwar, fratele liderului Hamas, Yahya Sinwar, de unde au capturat rme și alte materiale, potrivit comunicatului IDF

O unitate de elită a atacat un avanpost Hamas din cartierul Sabra, unde soldaţii au găsit sisteme de operare și calibrare a rachetelor antiaeriene, mai multe drone, un lansator de rachete încărcat și documente, potrivit IDF. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

 Noi atacuri israeliene au vizat trei spitale din Fâşia Gaza

"Ocupaţia israeliană a lansat lovituri simultane asupra mai multor spitale în ultimele ore", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf Al-Qidra, pentru televiziunea Al Jazeera. Facilităţile medicale includ cel mai mare spital din Gaza, Al Shifa, unde Israelul susţine că Hamas îşi ascunde centre de comandă şi tuneluri, acuzaţii pe care Hamas le neagă. Qidra a spus că Israelul a vizat curtea complexului medical din oraşul Gaza şi că au fost victime, dar nu a oferit detalii.

Armata israeliană nu a comentat imediat declaraţiile palestiniene, pe care Reuters nu le-a putut verifica în mod independent. Spitalele din Gaza se luptă să îngrijească victimele campaniei militare de o lună a Israelului, care vizează distrugerea grupării militante palestiniene Hamas, pe măsură ce se epuizează proviziile medicale, apa curată şi combustibilul pentru generatoarele de energie.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că 18 din cele 35 de spitale din Fâşia Gaza şi alte 40 de centre de sănătate au fost scoase din funcţiune fie din cauza daunelor cauzate de bombardamente, fie din cauza lipsei de combustibil. Presa palestiniană a publicat vineri imagini video cu Al Shifa, pe care Reuters nu a putut să le autentifice imediat, despre care a spus că arată consecinţele unui atac israelian asupra unei parcări în care palestinienii strămutaţi erau adăpostiţi şi jurnaliştii observau. O baltă de sânge se putea vedea lângă corpul unui bărbat care era aşezat pe o targă.

"Cu atacuri în desfăşurare şi luptele în apropiere (Al Shifa), suntem profund îngrijoraţi de bunăstarea a mii de civili de acolo, printre care mulţi copii, care caută îngrijire medicală şi adăpost", a declarat Human Rights Watch pe site-ul de socializare X. Qidra a mai spus că vineri Spitalul de Pediatrie Al-Rantisi şi Spitalul de Copii Al-Nasr "au fost martorii unei serii de atacuri directe şi bombardamente". El a spus că atacurile au incendiat vehicule aflate pe terenul spitalului Al-Rantisi, dar focul a fost parţial stins.

O extindere a războiului din Gaza "este inevitabilă"

O extindere a războiului din Gaza este inevitabilă din cauza intensificării "agresiunii" israeliene, a afirmat ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, într-o discuţie cu omologul său şi premierul din Qatar, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, transmite vineri Reuters, care preia postul iranian Press TV.

Şeful diplomaţiei iraniene a făcut aceste remarci în contextul în care în Qatar au loc negocieri pentru un armistiţiu umanitar în Fâşia Gaza, bombardată fără încetare de Israel ca represalii după atacul sângeros întreprins de mişcarea islamistă palestiniană Hamas pe 7 octombrie asupra unor comunităţi israeliene din apropierea graniţei, soldat cu cel puţin 1.400 de morţi. De asemenea, circa 240 de persoane răpite în timpul atacului Hamas din 7 octombrie sunt reţinute în Gaza.

Din primele zile ale războiului, Iranul a preluat cauza Hamas, pe care îl susţine de ani de zile împotriva Israelului, inamicul înveterat al Republicii Islamice. Un responsabil la curent cu negocierile din Qatar care a dorit să i se păstreze anonimatul a menţionat pentru France Presse că şefii Mossad-ului israelian, David Barnea, şi al CIA, William Burns, au discutat la Doha cu responsabili qatarioţi despre un "eventual armistiţiu umanitar", precum şi despre "eliberarea ostaticilor şi livrarea de ajutor umanitar în Gaza".

În ce-l priveşte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus din nou un armistiţiu, în declaraţii difuzate pe canalul american Fox News, argumentând că o încetare a focului cu Hamas ar însemna "o capitulare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Israelul a lansat atacuri aeriene asupra sau lângă trei spitale din Gaza. De ce loveşte armata aceste ţinte. "O extindere a războiului este inevitabilă"