Video Război în Israel. Filmul atacului coordonat al Hamas, la fix 50 de ani de la Războiul de Yom Kippur. Militanții au luat ostatici și au ucis oameni în case și mașini
Israelul este în stare de război, după un atac fără precedent al teroriştilor din organizaţia Hamas. Cel puţin 100 de oameni au fost ucişi şi peste 900 au fost răniţi după ce mii de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza. Militanţi înarmaţi au rupt gardurile de sârmă ghimpată, s-au paraşutat şi au invadat Israelul de pe mare. Au deschis focul la întâmplare pe străzi, au luat ostatici şi au ucis oameni în case şi maşini. Prinşi în mijlocul conflictului sunt aproape 800 de pelerini români. Ministerul de Externe de la Bucureşti a activat o celulă de criză pentru sprijinirea lor. Imagini şi informaţii cu un puternic impact emoţional.
O invazie a Israelului, aşa cum nu a mai fost de jumătate din secol.
- Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Suntem în război. Nu este o operațiune, nu e un conflict, ci un război. În această dimineață, Hamas a lansat un atac-surpriză criminal împotriva statului Israel și a cetățenilor săi.
Teroriştii Hamas au lansat o ofensivă totală asupra Israelului
Peste două mii de rachete au căzut peste marile oraşe şi au copleşit scutul aerian Iron Dome. Luptători înarmanţi au descins de pe uscat, de pe mare şi din aer. Sirenele au răsunat dintr-dată în toată ţara.
- Reuniune de urgență a ONU după atacul Hamas din Israel. "Reluarea negocierilor de pace este o chestiune urgentă"
- "Stare de război" în Israel după un atac masiv al palestinienilor din Gaza: 40 de morţi și peste 779 de...
- Reacţii la nivel mondial după atacul fulgerător al Hamas asupra Israelului. Cine îi susține pe palestinieni
- "Israel acum". Imagini filmate din mijlocul haosului de judecătoarea Adriana Stoicescu, turistă în Ţara Sfântă
- Ce este gruparea palestiniană Hamas și cum a devenit inamicul Israelului
- 790 de pelerini români se află în Israel. Ciolacu: "Sunt închise toate aeroporturile, căutăm soluţii să-i...
Proiectilele au lovit oraşe din sud, dar şi în Tel Aviv. Teroriştii Hamas au distrus tancurile aflate la graniţă, au rupt gardurile de sârmă ghimpată cu excavatoarele şi au pătruns pe teritoriul Israelului.
- Trey Yingst, jurnalist Fox News: Israelienii nu au avut niciun indiciu despre ce urma să se întâmple. Vedeţi clădirea din spatele meu care a fost lovită în plin. Este un atac coordonat, fără precedent, al facţiunilor din interiorul Fâşiei Gaza.
Alţi militanţi Hamas s-au paraşutat din paramotoare şi au tras din aer
Pe reţelele sociale circulă clipuri care arată teroarea. Femei răpite de pe stradă, oameni atacaţi în propriile case sau scosi din masini si impuscati. În oraşele Ashkelon şi Sderot locuitorii sunt executaţi cu sânge rece.
- Mario Nando Varga, jurnalist român în Israel: Este o tensiune infernală în aceste oraşe. Un locuitor dintr-un kibutz a reuşit să ia legătura cu un post de televiziune israelian şi live efectiv a cerut ajutor, a spus: Am fost uitaţi de guvern, trimiteţi trupe, salvaţi-ne! Sunt răniţi, sunt case pline de flăcări.
Românii din israel au povestiti pentru Observator momente de groază
- Reporter: Aveţi cumva prieteni în zonoele acelea sau foarte aproape de ele?
- Ariel, român stabilit în Israel: Am prieteni în zonele alea, ei au spus că rachetele nu încetează. Situaţia e groaznică, e panică peste tot, oamenii ţipă, zbiară, sunt oameni care au vorbit la telefoane din buncăre şi ziceau: Auzi la uşă teroriştii, ce facem? Cu copii mici, femei gravide. Ăia încercau să intre peste ei în buncăre. să-i omoare.
Alte clipuri arată israelieni luaţi prizonieri, duşi în fâzia Gaza şi plimbaţi pe străzi ca trofeu de război.
Armata israeliană a răspuns pe măsură. Avioanele de luptă şi dronele au lansat o ploaie de rachete peste Fâşia Gaza
Ubilanţ provizoriu arată aproape 200 de palestinieni ucişi. Şi este doar începutul, promite de la Bucureşti, ambasadorul Israelului.
- Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: Este ceva coordonat foarte bine şi planificat între Hamas, iranieni, Hezbollah şi alte organizaţii teroriste. Vor plăti preţul. A fost o eroare de calcul din partea inamicilor statului Israel.
În aceste clipe, lupte la sol au loc în 7 localităţi de la graniţa cu Fâşia Gaza. Imaginile de pe camerele de supraveghere îi arată pe luptătorii Hamas intrând în orașe cu camionete și motociclete şi trăgând în oricine le iese în cale. Este prima dată din 1949 până acum când palestinienii controlează teritorii din Israel.
În oraşele din Gaza, sute de oameni au sărbătorit momentul
Momentul atacului nu e întămplător, vine la exact 50 de ani de la declanşarea Războiului de Yom Kippur, când Israel a fost atacat de Egipt şi Siria. Atunci, conflictul a durat două săptămâni şi s-a soldat cu peste 11.000 de morţi.
Militanţii Hamas spun acum că sunt pregătiţi de un război de lungă durată şi îşi vor extinde atacurile asupra Israelului: "Avem un singur scop, libertatea noastră şi eliberarea locurilor sfinteVom lupta până vom ieşi învingători, până vom fi independenţi".
La fel ca atunci, Israel riscă acum să fie atactă pe mai multe fronturi.
- Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Conflictul s-ar putea întinde pe săptămâni. Depinde evoluţia sa de poziţionările din regiune. Din perspectiva israeliană ar exista posibilitatea activării cercului de foc. Adică Hamas dezvoltând acum acţiuni militare în centru în sudul Israelului, Hezbollahul dinspre Liban şi dinspre Siria.
Atacul asupra Israelului a fost condamnat de liderii europeni. Statele Unite au anunţat că vor oferi Israelului mjloacele necesare pentru a se apăra. Şi de la Bucureşti a venit un mesaj de susţinere.
Klaus Iohannis, președintele României: România este solidară cu Israel și reiterează susținerea pentru dreptul suveran al Israelului la autoapărare.
Hamas a fost declarată organizaţie teroristă atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite
Din iunie 2007, militanţii controlează Fâşia Gaza. Cealaltă parte a teritoriilor palestiniene, Cisiordania, este condusă de Autoritatea Naţională Palestiniană.
Conflictul dintre arabi şi evrei datează din 1948, de la înfiinţarea statului Israel. După un prim război câştigat de evrei, Israelul a controlat mare parte din teritoriu. Iordania a ocupat un teren care a devenit cunoscut sub numele de Cisiordania, iar Egiptul a ocupat Gaza. Ierusalimul a fost iniţial împărţit egal între cele două tabere, dar a fost ulterior sursă de conflicte repetate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰