România, un adevărat "incubator" pentru minorii ajunși sclavi sexuali în UK. Andreea a fost găsită de mamă drogată într-un portbagaj
În fiecare an, mii de copii sunt traficaţi în orașe europene și sunt obligaţi să întreţină relaţii sexuale cu diverşi clienţi, îngroşând astfel rândurile persoanelor vulnerabile, pe care le aşteaptă o soartă cruntă. Potrivit BBC, România e un adevărat "incubator" pentru cei care se ocupă cu astfel de practici. Proxeneţii "pregătesc" minori români cu vârste începând de la 10 ani, care vor fi trimişi mai apoi în Marea Britanie, ţinuţi în captivitate şi obligaţi să-şi vândă trupul.
De Redactia Observator la 24.01.2022, 17:15Jurnaliştii BBC prezintă realitatea dură cu care poliţiştii se confruntă mai des decât şi-ar dori: copii "crescuţi pentru sex", aduşi din România în arhipelag şi forţaţi să-şi vândă trupul pentru bani. "Aici locuiesc patru fete din România, toate îmbrăcate doar în lenjerie intimă. (n.r. Locul) e folosit ca bordel", spun oficialii, prezentând imagini de la o misiune de salvare. Poliţiştii suspectau că adolescentele au fost aduse în Marea Britanie pentru prostituţie, aşa că le-au dus într-un loc sigur. Întrebată cine plăteşte chiria pentru locuinţă, una din tinere răspunde că banii vin din România, însă refuză să dea nume. Întrucât "cea mai veche meserie din lume" este legală în Regatul Unit, ofiţerii nu au de ales şi trebuie să le permită fetelor să se întoarcă acasă. Şi, din nefericire, acesta e un scenariu familiar pentru autorităţi.
Metoda "lover boy". Copii "crescuţi pentru sex" încă de la 10 ani
Jean Mackenzie, corespondent BBC, a venit în România special pentru a găsi răspunsuri şi a afla de ce sunt atât de multe fete traficate, dar mai ales de ce acestea refuză orice fel de ajutor. A descoperit un centru unde sunt aduşi copii atraşi anterior în circuitul traficului de persoane, de către oameni care se prefăceau că sunt îndrăgostiţi de ei - clasica metodă "lover boy". De la vârste fragede, fetele sunt recrutate pe stradă, sau chiar în curtea şcolii. Cu afecţiune, complimente şi vorbe alese, bărbaţii le conving că trebuie să înceapă o viaţă nouă alături de ei. "Avem aici o fată de 13 ani care vrea cu disperare să se întoarcă la iubitul ei de 52 de ani. Când fuge, le spune poliţiştilor că asta e dorinţa ei, că îl iubeşte".
În 2020, în România au fost identificate peste 400 de victime ale traficului de persoane, conform datelor guvernamentale. Dintre acestea, jumătate erau copii. Iar tendinţa e ca vârsta acestora să fie tot mai fragedă. "Cu cât e mai tânără, cu atât le e mai uşor să o sperie. Avem fete care ajung la noi la 12 ani, dar au început pe când aveau doar 10."
- Fostul papă Benedict al XVI-lea, acuzat că ar fi știut despre preoții care molestau copii și nu a făcut nimic,...
- Caz tulburător într-o grădiniţă din Suceava: O educatoare de 52 de ani este acuzată că a violat trei fetiţe
- Traficată în Europa. Povestea unei tinere salvate din mâinile proxeneţilor, după ce fusese ademenită cu...
Povestea Andreei, traficată la 12 ani. "Eram doar o sclavă pentru ei"
"Am fost doar un copil, am avut 12 ani. Dar eram doar o sclavă pentru ei", povesteşte Andreea (n.r. numele au fost schimbate), o tânără româncă obligată să se prostitueze în Marea Britanie. "Făceam tot ce îmi spuneau. A început să fie nevoie de bani. Şi ştiam că singura opţiune este să mă prostituez." Părinţii fetei ştiau cine a luat-o, dar susţin că Poliţia nu a vrut să îi ajute. "La Poliţie când mergeam, auzeam că ei nu au ce să facă, că nu au personal ca să poată să meargă să o caute", spune mama Andreei. Până la urmă, femeia a hotărât să-şi recupereze singură fiica. A aranjat o întâlnire cu traficantul prefăcându-se că vrea să cumpere droguri. Acolo, a găsit-o pe fată în portbajajul maşinii. "Şi-a deschis portbagajul, a tras-o jos, ea era drogată. Nu putea să stea în picioare. Ştiu cum era copilul meu acasă şi cum am găsit-o ...", povesteşte mama, în lacrimi.
Ulterior, Jean Mackenzie a primit un telefon de la tatăl Andreei: "Au luat-o din nou. Am aflat că sunt aceiaşi indivizi. (...) Am vândut totul, firma din România, ca să ne salvăm fiica. Am stat acasă aproape doi ani pentru asta." Oficialii au declarat pentru BBC că au căutat-o pe minoră. Realitate este însă extrem de dură: majoritatea traficanţilor scapă nepedepsiţi, chiar şi atunci când împotriva lor sunt depuse plângeri. "Profitul e mare, iar riscurile sunt mici. Dar dacă răstorni ecuaţia şi îi bagi în închisoare pentru mai mult timp, le confişti tot ce au, atunci nu va mai fi la fel de uşor. Se vor gândi de două ori", conchide una din femeile intervievate.