Antena Meniu Search
x

Traficată în Europa. Povestea unei tinere salvate din mâinile proxeneţilor, după ce fusese ademenită cu promisiuni false, în Danemarca

În fiecare an, mii de femei sunt traficate în orașe europene și sunt obligate să întreţină relaţii sexuale cu diverşi clienţi. O astfel de soartă a aşteptat-o şi pe Jewel, o tânără de origine nigeriană care credea că va fi îngrijitoare. După multe chinuri, a reuşit în cele din urmă să scape din mâinile agresorilor, iar acum îşi spune povestea.

de Redactia Observator

la 23.10.2021, 14:16

O tânăra din Nigeria a evadat din mâinile proxeneţilor. Venise în Danemarca sperând la o viaţă mai bună, dar a fost obligată să se prostitueze
O tânăra din Nigeria a evadat din mâinile proxeneţilor. Venise în Danemarca sperând la o viaţă mai bună, dar a fost obligată să se prostitueze - Profimedia (scop ilustrativ)

Jewel nu este numele său real, dar povestea ei merită ascultată. Tânăra din Nigeria răsuflă acum uşurată, după ce a evadat din mâinile proxeneţilor. Aceasta a venit în Danemarca sperând la o viaţă mai bună, după ce i s-a promis un post de îngrijitoare pentru vârstnici: "Îi mulțumeam lui Dumnezeu pentru oportunitatea de a fi în această țară. Abia așteptam să încep munca."

"Oamenii traficați trec prin Libia și, de obicei, iau autobuze și bărci. Dar ei au organizat totul atât de bine încât nimic nu a părut suspect", a povestit ea, pentru BBC. Organizația Internațională pentru Migrație a estimat că 80% din femeile nigeriene care călătoresc pe uscat, apoi încearcă să traverseze Mediterana, sunt traficate în comerțul sexual european. Jewel știa că există astfel de cazuri, dar condiţiile de transport asigurate de pretinsa agenţie de recrutare nu i-au trezit suspiciunile.

Calvarul tinerei, devenită fără voie prostituată: prima noapte de lucru în Copenhaga

Ajunsă la Copenhaga, a fost întâmpinată de o femeie nigeriană, care a dus-o a doua zi la Vesterbro, cartierul roșu din capitala daneză. "Căutam cu privirea un fel de spital", își amintește Jewel, care s-a trezit, în schimb, într-o clădire care avea să-i devină temniţă. "Nu a vrut să spună unde mergeam. Apoi m-a anunţat că voi fi prostituată și de aici îmi voi racola clienţii. Toată Danemarca s-a prăbușit asupra mea."

Pe acelaşi subiect

Tânăra în vârstă de 20 de ani a început să lucreze chiar din acea noapte, când Michelle Mildwater de la HopeNow, un ONG care sprijină persoanele traficate din Danemarca, i-a lăsat o carte de vizită. Dar "matroana" stabilimentului a îndemnat-o să nu aibă încredere în activistă, căci nimeni nu o va putea ajuta. Primul client a plătit 4.000 de coroane şi a profitat de ea. "Nu vorbeam limba în acel moment și nu aveam idee ce spunea. A trebuit să folosim Google Translate pentru a comunica. A fost înfricoșător." Lunile au trecut, iar tânăra a pierdut şirul clienţilor. "Nu eram bună la asta. Eram o fată timidă. Dar lumea mă căuta pentru că eram nouă."

Odată ce Jewel a ajuns în Danemarca, traficanții i-au amenințat familia din Nigeria, aşa că fata se simţea responsabilă pentru siguranţa celor dragi. "Nu poți spune nu", daugă ea, "nici măcar atunci când clienţii te cheamă acasă şi e periculos. Aș fi putut muri într-o noapte, când am fost forțată să stau în cada plină cu gheaţă”, își amintește ea, încă traumatizată.

Luminiţa de la capătul tunelului. Cum a scăpat Jewel de traficanţi

După patru luni în care a ajuns în pragul disperării, Jewel încă era reticentă să raporteze totul autorităților. Avea o datorie masivă și se temea pentru familia sa. Dar chiar atunci când se gândea să-şi ia viaţa, s-a îndrăgostit de un danez care urma să-i devină soţ. I-a povestit totul de la prima întâlnire, iar el a ajutat-o să achite plăţile săptămânale. Femeia păstrase numărul de telefon al reprezentantei ONG-ului, pe care a contactat-o într-un final.

Acum, tânăra speră să primească acceptul autorităţilor pentru a rămâne legal în ţară şi visează să-şi continue studiile. De asemenea, vrea să facă muncă de voluntariat pentru a ajuta femeile de pe străzi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Mapamond » Traficată în Europa. Povestea unei tinere salvate din mâinile proxeneţilor, după ce fusese ademenită cu promisiuni false, în Danemarca