Antena LIVE

Curs valutar

Rusia amenință Germania: Îngheţarea gazoductului Nord Stream 2 va prejudicia irevocabil relaţiile

Decizia Germaniei de a îngheţa certificarea gazoductului Nord Stream 2 este inacceptabilă şi va conduce la prejudicii irevocabile în relaţiile bilaterale, a declarat miercuri Ministerul de Externe al Rusiei, citat de Reuters.

De la 02.03.2022, 17:46
WhatsApp
Rusia amenință Germania. Îngheţarea gazoductului Nord Stream 2 va prejudicia irevocabil relaţiile Profimedia

Decizia ar conduce de asemenea la o creştere inevitabilă şi rapidă a preţului gazelor, a adăugat ministerul, relatează Agerpres. Germania a oprit luna trecută proiectul gazoductului Nord Stream 2 pe sub Marea Baltică, conceput pentru a dubla fluxul de gaz rusesc direct în Germania, după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Investitorii Nord Stream 2 au dreptul de a intenta proces împotriva Berlinului, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia RIA Novosti. "Răspunderea pentru consecinţele acestor acţiuni ilegitime, care pun sub semnul întrebării reputaţia Germaniei ca partener economic străin de încredere, revine în întregime părţii germane. În acest sens, investitorii proiectului au un drept inalienabil de a formula pretenţii împotriva Berlinului la nivel internaţional în instanţele de arbitraj pentru despăgubiri", a explicat Zaharova într-un comentariu pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova.

Prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa

Miercuri, la Bursa de la Amsterdam cotaţiile la gaze cu livrare în luna martie au atins nivelul record pe parcursul zilei de 185 euro pe tonă, depăşind precedentul record de 184,95 în decembrie 2021.

Pe acelaşi subiect

Rusia primeşte încă o lovitură în plin: Shel îşi vinde toate investiţiile din Rusia

Gigantul energetic Shell a anunţat că îşi vinde toate investiţiile din Rusia. Compania britanică renunţă la toate societăţile mixte pe care le deţine împreună cu producătorul Gazprom. De asemenea, Shell renunţă la o facilitate operată împreună cu Gazprom, vinde participaţia de 50 la sută în două proiecte petroliere din Siberia şi se retrage din proiectul Nord Stream 2.

Compania britanică ar fi urmat să fie partener de finanţare în acest proiect. Retragerea din Rusia nu se face fără pierderi financiare mari pentru Shell. Prin renunţarea la investiţii, compania britanică va pierde aproximativ trei miliarde de dolari. Iar compania care construia Nord Stream 2 ia in calcul falimentul, potrivit Reuters.

Firma elveţiană care gestionează Nord Stream 2 şi-a declarat insolvenţa. Cei 106 angajaţi ai săi au fost concediaţi

Societatea Nord Stream 2 AG, o firmă cu sediul în cantonul elveţian Zug, s-a declarat în insolvenţă iar cei 106 angajaţi ai săi au fost concediaţi, a declarat marţi responsabilul economic cantonal Silvia Thalmann-Gut, informează AFP.

"Am fost informaţi astăzi (marţi) că această societatea nu mai poate funcţiona...a fost nevoită să se declare în insolvenţă iar angajaţii au primit înştiinţarea de concediere", a explicat Silvia Thalmann-Gut pentru postul public de televiziune SRF. Societatea nu a putut pune în practică un plan social "pentru că este insolvabilă", a precizat responsabilul cantonal.

Nord Stream 2 AG este compania care a gestionează gazoductul Nord Stream 2 şi săptămâna trecută a fost sancţionată de SUA, după ce Rusia a recunoscut independenţa celor două provincii separatiste din estul Ucrainei. Nord Stream 2 AG este înregistrată în Elveţia dar este deţinută de grupul energetic rus Gazprom. Gigantul rus a plătit jumătate din costurile construirii conductei Nord Stream 2, estimate la 11 miliarde de dolari, iar cealaltă jumătate de partenerii din acest proiect: Shell, OMV, Engie, Uniper şi Wintershall DEA.

După invadarea Ucrainei de către Rusia mai multe companii importante, inclusiv o serie de mari companii petroliere, au anunţat că îşi vor vinde operaţiunile din Rusia. La începutul lunii septembrie 2021, grupul rus Gazprom a anunţat finalizarea lucrărilor de construcţie la gazoductul Nord Stream 2, care este compus din două linii separate ce pot transporta anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării. Ulterior, prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu aşa-numitul "gaz tehnic", în aşteptarea aprobărilor necesare din partea autorităţilor germane pentru a putea începe să vândă gaze naturale Europei.

Însă, săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.

Autorizaţia eliberată de autorităţile germane este una dintre ultimele etape înainte ca gazoductul Nord Stream 2 să poată fi pus în serviciu, având în vedere că lucrările de construcţie s-au terminat. Ulterior, Comisia Europeană urmează să se pronunţe la rândul său asupra autorizării. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia germania gazoduct nord stream 2 gaze europa
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024