Antena Meniu Search
x

Prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa. Creștere de 60% într-o singură zi

Prețul gazelor naturale a atins, miercuri, un nivel record în Europa, pe fondul îngrijorărilor comercianților că aprovizionarea cu gaze naturale ar putea fi întreruptă din cauza războiului din Ucraina.

de Redactia Observator

la 02.03.2022, 14:47

Prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa
Prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa - Profimedia

Contractele futures de referință au urcat până la 194 de euro (215 dolari) pe megawatt/oră. Creșterea este de 60% față de marți și mai mult decât dublu față de nivelul înegistrat vineri, arată CNN, potrivit Mediafax.

Fluxurile de conducte rusești către Europa continuă să funcționeze în mod normal, potrivit lui Alex Froley, analist de piață la Independent Commodity Intelligence Services. Cu toate acestea, există „multă incertitudine și îngrijorare cu privire la modul în care s-ar putea schimba lucrurile”, a spus el, pentru sursa citată.

Marea Britanie a interzis accesul navelor ruseşti în porturile sale

Froley a precizat că Marea Britanie a interzis accesul în porturile sale a navelor deținute și controlate de Rusia, ceea ce ar putea perturba transporturile de gaze naturale lichefiate din Rusia, care reprezintă între 3% și 4% din aprovizionarea cu gaze a țării.

„Comercianții ar putea fi îngrijorați dacă Europa continentală introduce o interdicție similară pentru navele rusești”, a spus el.

Din 2019, Uniunea Europeană a importat peste 40% din gazele naturale din Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Prețul gazelor naturale a atins un nivel record în Europa. Creștere de 60% într-o singură zi