Antena Meniu Search
x

Video Efectul pe care Rusia nu-l anticipa la începutul războiului: Ucraina a unit Europa în jurul ei. Sancţiuni noi impuse Rusiei

Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar 8 state membre UE au cerut acceptarea de urgenţă a Ucrainei în blocul comunitar. Pe de altă parte, continuă boicotarea Rusiei la nivel mondial. Marele aliat Turcia nu va mai lăsa navele de război ale Moscovei prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Iar FIFA şi UEFA au anunţat că suspendă echipele ruse din toate competiţiile. Practic, nu vor mai putea participa în cupele europene sau la Compionatul Mondial de fotbal din Qatar.

de Redactia Observator

la 01.03.2022, 19:44

Vezi și

Dorinţa Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană nu a fost niciodată mai mare decât acum. În mod simbolic, ieri, în timp ce în Belarus o delegaţie ucraineană participa la negocieirle de pace cu Rusia, preşedintele Volodimir Zelenski a semnat cererea. "Am aşteptat 30 de ani momentul acesta. Am semnat aplicaţia de aderare la UE. Ne-am luptat pentru a fi alături de Europa", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. 8 state membre au cerut deja aderarea imediată a Ucrainei la Uniunea Europeană. Şi România susţine iniţiativa. "România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în interiorul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate", spune într-un mesaj pe Twitter, Klaus Iohannis. Şi preşedinte Comisiei Europene sugera recent că viitorul Ucrainei este alături de Uniunea Europeană.

Nu este clar însă cum poate fi grăbită aderarea. Până acum, toate statele, inclusiv România, au stat ani în anticamera UE, până când au îndeplinit toate criteriile de adeerare, printre care: instituții stabile, care să garanteze democrația şi statul de drept, precum și capacitatea de a face față concurenței și forțelor pieței comune. La rândul său, UE trebuie să aibă capacitatea de a integra noi membri. "Având în vedere opoziţia brutală a Rusiei, nu este clar pentru mine dacă o astfel de promisiune nu va face ca Rusia să fie şi mai agresivă, şi mai ostilă. Aşa că, în anumite privinţe, să-i oferi statutul de membru UE acum este un fel de opţiune nucleară pe care Europa o are (în faţa Rusiei, n.r.)", a declarat Constanze Stelzenmüller, analist Brookings Institution.

Preşedintele Ucrainei a ţinut astăzi un discurs electrizant în faţa Parlamentului European

Preşedintele Ucrainei a ţinut astăzi un discurs electrizant în faţa Parlamentului European în care s-a declarat "fericit" că a "unit Europa" și a cerut liderilor UE să nu lase Ucraina baltă. "Uniunea Europeană va fi mult mai puternică cu noi. Fără voi, Ucraina va fi singură. Ne-am dovedit puterea, am dovedit că suntem cel puţin la fel ca voi", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Liderul de la Kiev a fost aplaudat în picioare.

Pe acelaşi subiect

O altă măsură cu care Uniunea Europeană s-a gândit să sprijine Ucraina este legată de alimentarea cu energie electrică. "Înseamnă o măsură de siguranţă a sistemului lor energetic. În caz de avarie sau înrerupere din alte motive, să aibă o rezervă, o soluţie, pentru a-şi asigura continuitatea alimentării cu energie electrică. Nu înseamnă că noi sau alt stat eurpean le furnizăm energie, pentru că şi ei sunt producători", a declarat Silvia Vlăsceanu, expert în energie.

Rusia continuă să primească lovitură după lovitură de la comunitatea internaţională

În schimb, Rusia continuă să primească lovitură după lovitură de la comunitatea internaţională. Poate una dintre cele mai dure vine de la aliatul ei, Turcia. Preşedintele Recep Erdogan a anunţat că ţara sa nu va mai lăsa nicio navă de răăzboi să treacă prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele. Aşa că, cel puţin 16 distrugătoare ruse, care se află acum în marea Mediterană nu vor mai avea cum să ajungă în Marea Neagră, cât timp Rusia bombordează Ucraina.

"Un stat, care comite crime de război împotriva civililor, nu poate fi membru al Consiliului de Securitate. Trebuie să fie închisă intrarea unui astfel de stat în toate porturile, canalele şi aeroporturile din toată lumea. Un astfel de stat nu trebuie să primească sute de miliarde din exportul de resurse energetice. Să imporţi bunuri din Rusia înseamnă să plăteşti pentru uciderea oamenilor", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Şi lumea fotbalului se dezice de Rusia. Într-o măsură fără precedent, FIFA şi UEFA au anunţat că suspendă Rusia din fotbalul intenaţional. Decizia vine după ce mai multe echipe naţionale din Europa au anunţat că nu vor să mai joace cu Rusia. O decizie similară a fost luată şi de Federaţia Mondială de Rugby, iar Comitetul Internaţional Olimpic decide dacă va suspenda sportivii ruşi până la oprirea războiului. Ucraina cere şi suspendarea ruşilor din tenis, deşi cele mai mari nume ale tenisului rus se opun războiului.  

"Joc tenis de când eram copil. Am reprezentat Rusia toată viaţa. Aceasta este casa mea şi ţara mea. Dar acum mi-e frică, la fel ca şi familiei şi prietenilor mei. Cu toate acestea, nu mi-e teamă să-mi expun poziţia clar. Sunt împotriva războiului şi violenţei", a scris pe Twitter, Anastasia Pavliucenkova, cea mai bună jucătoare de tenis a Rusiei. Un alt gest de boicot, a avut loc în timpul conferinţei ONU de la Geneva, când aproape toţi diplomaţii au ieşit din sală, în momentul în care şi-a ţinut discursul ministrul rus de Externe. Serghei Lavrov nu a putut fi fizic la Geneva, după ce Uniunea Europeană şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruşilor.

"Alegând calea sancţiunilor unilaterale ilegitime, ţările Uniunii Europene încearcă să evite un dialog sincer, faţă în faţă", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Ce se întâmplă pe Pământ are efecte şi în Spaţiu. Agenția Spațială Europeană a anunţat că suspendă lansarea misiunii comune cu Rusia pentru explorarea planetei Marte. Şi giganţii IT continuă să pedepsească Rusia. Facebook şi Instagram au blocat accesul tuturor site-urilor media din Rusia pe tot teritoriul Uniunii Europene. Singura, care pare încă să nu se dezică de Rusia, este China. Moscova şi Beijing au semnat ieri un acord prin care să trimită anual 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale printr-o conductă ce va trece prin Mongolia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Efectul pe care Rusia nu-l anticipa la începutul războiului: Ucraina a unit Europa în jurul ei. Sancţiuni noi impuse Rusiei